předkola - 2. předkolo - 1. zápasy
17.07.2012 19:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Liberec splnil povinnost a Karagandu udolal těsně 1:0

Historicky třetí snahu o proniknutí do milionářské Ligy mistrů započal liberecký Slovan úspěšně a na stadionu U Nisy porazil Karagandu nejtěsnějším možným rozdílem díky brance Hadaščoka. Kazašská odveta však ještě slibuje pořádné drama.

Mistrovský Liberec vstoupil do pohárové Evropy hned s několika změnami v základní sestavě: Michal Breznaník si ještě odpykává trest ze svého předchozího působiště Slovanu Bratislava, dalšímu z architektů loňského tažení a jmenovci Rabušičovi naopak vystavilo stopku zranění. Jejich místa v základní sestavě tak zaujali Blažek a Hadaščok. Úplným novicem v týmu zpod Ještědu pak byl Kušnír, náhrada za Gebre Selassieho.

Domácí mužstvo nastoupilo aktivně, drželo míč na svých kopačkách a snažilo se dostat na dostřel soupeřovy svatyně. To se záhy podařilo Fleišmanovi, jeho střelecký pokus byl však zablokovaný. To samé postihlo o chvíli později také Štajnera, jeho věrný liberecký souputník Nezmar ale následně balón vybojoval pro Bosančiče, jehož ráně ale pro změnu to hlavní chybělo - přesnost. Na opačné straně zahrozil po autovém vhazování Vasiljević, jinak byl kazašský celek v prvních minutách naprosto neškodný.

To však neplatilo věčně. V 15. minutě našel Kukejev v pokutovém území neobsazeného Gridina, ten sice dostal míč do prostoru branky, avšak v době přihrávky stál v ofsajdu, a tak nemohla být jeho trefa uznána.

Byl to však Slovan, kdo působil zejména v kombinace výrazně vyspělejším dojmem, což se zanedlouho přece jen projevilo. Na konci kombinační akce stála chytrá přihrávka Bosančiče na Hadaščoka, jenž se s míčem šikovně otočil a kolem Vasiljeviče tvrdou ranou propálil hostujícího strážce svatyně - 1:0. Hned vzápětí posílal od pravé postranní čáry kulatý nesmysl do pokutového území Vácha, celou situaci "zavíral" na zadní tyči Bosančić, mezi tři tyče se mu ovšem zamířit nepodařilo.

Ve dvacáté sedmé minutě zastavila Blažkovu ránu ruka Poryvajeva, sudí Jeskov ovšem na stížnosti libereckých hráčů nereagoval. Hosté ale s přibývajícím časem a po inkasované brance nepůsobili vůbec odevzdaným dojmem, a když mohli, tak zdárně vystrkovali růžky. Delší pobyt Karagandy na útočné polovině zakončil z velké dálky Vičius, do prostoru ohraničeného třemi tyčemi se mu ale zamířit nepovedlo. Před Kukejevem poté včas zasáhl vybíhající Bičík. Těsně před odchodem do kabin napřáhl Bosančić, připravený Mokin na poslední chvíli nepříjemný projektil vyboxoval mimo prostor branky.

Asijský tým začal po obrátce hodně aktivně a domácí se nemohli dostat k žádné plynulejší ofenzivní akci, povětšinou tak volili dlouhé nákopy za obranu, což se v drtivé většině případů nesetkalo s kladnou odezvou. Hostující strážce svatyně přesto musel být na pozoru, Kušnírova rána mu nadělala možná až nečekaně velké potíže, nakonec však celou situaci dokázal vyřešit a číslice na ukazateli skóre se tak neměnily.

Stále větší a větší odvaha přinesla středoasijskému mužstvu další ovoce. Agilní Kukejev dokázal obelstít Kušníra a následně oslovil na zadní tyči Finočenka, kterému se podařilo dopravit míč do branky, ovšem stejně jako v prvním případě tak ani tentokrát nebyla branka regulérní, za vším stál pro změnu útočný faul hostujícího hráče.

Po hodině hry opět zahrozilo na druhé straně. Hadaščok oslovil střídajícího Šurala, ten se ihned po svém nástupu na trávník uvedl parádní křížnou střelou, Mokin byl ale na místě. Slovan se ne a ne prosadit, tíhu tak musel vzít na svá bedra znovu benjamínek Hadaščok, jenž načasovanou přihrávkou vymyslel střeleckou pozici pro nabíhajícího Váchu, tomu ovšem chytrá střela placírkou úplně tak nesedla a mířil těsně vedle pravé tyče kazašské branky. Odpověď přišla v 79. minutě, kdy nechtěně připravil pro Tarasova střeleckou možnost dezorientovaný Nezmar, střídající hráč však z dobré pozice neuspěl.

Nakonec mohlo být na stadionu U Nisy o poznání veseleji. Sedm minut před koncem vyslal Bosančić ke zteči novou posilu v libereckém dresu Delargeho, ten se prosadil přes bránícího hráče, potom však branku z úhlu vysoko přestřelil. Těsně před koncem spadl po souboji s Vasiljevičem v pokutovém území Kušnír, sudí odpískal penaltu a užuž se chystal vytáhnout druhou žlutou a následně červenou kartu, na připomenutí asistenta byl ale pískán ofsajd, a tak z celé akce nic vážného nebylo. Akcie Slovanu nakonec ještě musel podržet v nastavení skvělým zákrokem Bičík.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (465)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele