osmifinále - odvety
07.03.2012 20:45 CET
1 : 0
4:3 pen.
(1:0, 1:0)

Reportáž

Kypr je na nohou. APOEL postoupil přes Lyon do čtvrtfinále!

Kyperský APOEL si splnil svůj sen. Díky dramatickému, ale úspěšnému penaltovému rozstřelu nad Lyonem nakonec postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů a přepisuje svůj největší klubový úspěch v historii. OL jako favorit zklamal. Na jedinou trefu Gustava Manducy nedokázal odpovědět ani v prodloužení a v penaltách klopil hlavy.

Přesně to, co Lyon nepotřeboval, se událo už v 9. minutě hry. Do té doby na sebe oba týmy vůbec nic nevymyslely. Až poté udeřil z ničeho nic APOEL a domácí se díky této skutečnosti hodili do úplného klidu. Nikam se poté přehnaně nehnali a spoléhali hlavně na brejky. Hosté se naopak přes pozornou defenzívu soupeře velice těžko prosazovali.

Onen důležitý moment první půle na sebe nenechal čekat příliš dlouho. A díky tomuto gólu se vlastně začínalo od znova. Marcelo Oliveira poslal přihrávku na Aíltona, ten ještě v krkolomné pozici přenechal míč Charalambidisovi prchajícímu do vápna, jenž následně svou přihrávkou zprava u druhé tyče našel pohodlně skórujícího Manducu.

V 11. minutě sice mohl vyrovnat Ederson, ale mířil pouze mimo bránu. O pár minut později vypálil z dálky Bastos, jenže s touhle střelou nemohl mít domácí gólman Chiotis větší problémy. Ve 25. minutě už více zahrozil Ederson. Jeho střela z přímého kopu se kroutila pod břevno, z pod něho ale míč vytáhl do bezpečí Chiotis.

Lyon byl jinak nevýrazný. Lisandro López nedostával moc balónů do vyložených šancí, trojice ofenzivních záložníků Briand, Ederson a Bastos v útoku nebyli o nic nebezpečnější. APOEL se celkem snadno bránil a občas i vyrazil do brejku. Třeba jako Charalambidis, jemuž přenechal míč Solari, nicméně střela skončila v boční síti.

Ve 30. minutě mohl vyrovnat Bastos, avšak po centru od Lisandra Lópeze, byť v dobré pozici, hlavičkoval v záklonu pouze nad bránu. Na druhé straně se domácí publikum vzrušovalo zbytečně, jejich Aílton byl totiž v ofsajdu. Do přestávky ještě oba celky mohly skórovat dvakrát. Za domácí Ederson, za hosty Solari.

Zatímco brazilský záložník to měl mezi dvěma obránci těžké, ale přesto se dostal k hlavičce po pasu od Bastose, bránu nakonec střelou od země netrefil. Na druhé straně argentinský štírek dostal pěkný pas od Sousy, narovnal si míč na levačku, ovšem brankář Lloris se mezi třemi tyčemi jeho přízemní střelou překvapit nenechal.

Druhé dějství pokračovalo v tom samém duchu jako to první. Hra byla hodně vyrovnaná, jenže chyběl jí nějaký pel, nějaký lepší impuls. I když šancí nebylo málo, většinou chyběla finální přihrávka, nebo dobré zakončení. Vše bylo dost upracované. A to jak ze strany APOELu, tak ze strany OL.

V 56. minutě mohla Nikósie slavit, kdyby Cissokho hlavičku po standardce od domácího Sousy usměrnil do vlastní brány. Francouzský bek ale měl štěstí - trefil totiž břevno. V 68. minutě zlobil ve vápně Aílton, nakonec byl ale všemi silami odzbrojen. Hostující lodivod Remi Garde poté poslal na poslední čtvrthodinu do hry Gomise.

Jenže ani jeho příchod mužstvu nijak výrazně nepomohl. Naopak pro něj mohlo být pořádně zle, kdyby přihrávku Charalambidise lépe z blízkosti trefil Manduca. Pár desítek vteřin na to na druhé straně hlavou pálil Briand, Réveilléreho centr ale do branky nakonec neusměrnil. Ani v 80. minutě neuspěl Gomis, jakmile mu střelu zablokovali domácí obránci.

A utkání tak bylo nasměrováno do prodloužení. V tom prvním si zpočátku málem vsítil vlastní branku Paulo Jorge, pak trochu zahrozil z přímého kopu také Källström. Copak o to, hrálo se nahoru dolů. Jenže v koncovce byly oba celky tragické. Třeba jako Lisandro López nebo Bastos, kteří mířili trestuhodně jen nad.

Poslední pětiminutovku APOEL dohrával o deseti hráčích. Autor jediné branky Manduca fauloval ve středu hřiště Lacazetteho a po druhé žluté kartě se musel pakovat ze hřiště. Přesto mohl skórovat domácí Tričkovski nebo Marcinho, jenže stříleli jen nad bránu. I když OL v závěru pořádně soupeře zatlačil, míč do sítě nedostal.

Pokutové kopy vyšly lépe fotbalistům APOELu. Rozhodující nakonec byla pátá série, ve které trefil gólmana Chiotise smolně Bastos. To už navíc před ním neproměnil Lacazette. Za hosty úspěšně proměnil Källström, s velkým štěstím Lisando López a Gomis, za domácí ovšem všichni zúčastnění - tedy Aílton, Nuno Morais, Alexandrou i Tričkovski.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (398)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele