semifinále - 1. zápasy
26.04.2011 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Manchester United s přehledem porazil Schalke a míří do finále

Manchester United zvítězil v prvním semifinále Ligy mistrů na půdě Schalke 2:0 a před odvetou je tak velmi blízko finálové účasti. O osudu utkání rozhodla dvouminutovka druhého poločasu, ve které vstřelili hosté dvě branky, postarali se o ně Giggs a Rooney. Nebýt Manuela Neuera v brance domácích, mohlo to dnes pro Schalke skončit debaklem.

Hned po osmadvaceti vteřinách hry napřáhl z dobrých třiceti metrů Baumjohann, trefil však jen střed branky Van der Sara, ten si tak s jeho ranou poradil. Ve třetí minutě o sobě dali poprvé vědět hosté z Manchesteru, Rooneyho nádherně kroucenou střelu do šibenice vytěsnil konečky prstů Manuel Neuer.

O tři minuty později se na hranici šestnáctky uvolnil Park a vyslal jedovatou střelu na branku Schalke, Neuer byl však na místě a míč vyrazil, následná dorážka Chicharita již byla z ofsajdu. Hosté byli v úvodu nebezpečnějším týmem, právě Hernandez se pak dostal k milimetrové přihrávce Valencii, v těžké pozici ale nedokázal usměrnit balón z dosahu německé reprezentační jedničky.

Ve Veltins Areně se hrál krásný fotbal ze strany na stranu, Farfán ovšem poslal svou střelu slabší levačkou mimo tři tyče hostující branky. Ve čtrnácté minutě se ocitl úplně sám za domácí obranou Javier Hernandez, tváří v tvář Neuerovi však neuspěl, brankář Schalke vytáhl perfektní zákrok. Běžela jedenadvacátá minuta a již ke své třetí nebezpečné střele se dostal Hernandez, tato jeho rána levačkou po rychlé kličce ale levou tyč Neuerovy branky těsně minula.

Hned o dalších pár sekund později se Chicharito dostal znovu sám před Neuera, jenže v rozhodující chvíli se místo střely rozhodl pro přihrávku na Rooneyho, kterou vystihl Metzelder. V šestadvacáté minutě našel mexického útočníka za obranou Valencia a tentokrát chybělo jen pár centimetrů k tomu, aby Hernandez trefil prostor mezi třemi tyčemi.

Manchester United svého soupeře drtil, za dalších pár chvil vrátil míč před bránu Schalke Vidič a po Giggsově hlavičce se musel znovu vyznamenat skvělý Neuer. Domácí vůbec nedokázali držet míč ve středu hřiště, okamžitě po zisku ho nakopávali na dvojici útočníků, která ale proti přesile neměla moc šancí na úspěch.

V pětatřicáté minutě nejprve Valencia místo průniku do velké šance přihrával, míč se však odrazil přesně na nohu Hernandeze, kterému se dnes o Neuerovi asi bude zdát, německý gólman vytáhl další fantastický reflex, následnou dorážku Rooneyho zase vytěsnil Uchida. V další šanci hostů se ocitl Park, z hranice pokutového území ale přestřelil.

Pět minut před přestávkou vypálil z velké dálky Baumjohann, Van der Sar neměl problém se zkrocením kulatého nesmyslu. United i nadále určovali tempo hry, Giggsův centr odvracel těsně před Hernandezem až Metzelder. V poslední minutě prvního dějství pelášil na Neuera úplně sám Giggs, pokus o přehození ovšem brankář domácích vychytal.

Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 0:0, a to jen a jen díky Manuelu Neuerovi, který si připsal hned několik perfektních zákroků.

Hned minutu po návratu ze šaten odcentroval Giggs a po Carrickově hlavičce musel znovu vytahovat míč z branky Neuer. Aktivní Giggs se pak dostal na zadní tyči k balónu, nechal okolo sebe proklouznout dva bránící hráče, následná střela pravačkou mu ale vůbec nesedla a minula Neuerovu svatyni snad o pět metrů.

V jednapadesáté minutě se Hernandez konečně dočkal branky, radost mu tentokrát zkazil zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Z protiútoku se dostal k Farfánově centru Jurado, z voleje ovšem minul. Pak se skoro čtvrt hodiny hrálo jen mezi šestnáctkami, což narušila až Eduova dělovka, po které musel Van der Sar na zem, s míčem si ale dokázal poradit.

V šedesáté sedmé minutě se United konečně dočkali, na Rooneyho ideální přihrávku si naběhl Giggs a velšský veterán se trefil přesně mezi nohy vyběhnuvšího Neuera. Hned v zápětí dostal Giggs dobrou zpětnou přihrávku od Evry, avšak branku tentokrát netrefil.

Končila teprve devětašedesátá minuta a Manchester vedl o dvě branky. Hernandez prošel s míčem přilepeným na kopačce až k pokutovému území, kde prostrčil balón na Rooneyho, pro kterého již nebyl problém poslat ho podél Neuera do sítě.

Patnáct minut před koncem vypálil z volného přímého kopu Farfán, jenže branku hostů netrefil. Ve dvaaosmdesáté minutě se do míče opřel střídající Escudero, u své levé tyče byl však znovu připraven bezchybný Van der Sar. Dvě minuty před koncem na sebe upozornil i další střídající hráč, Nani, na jeho chytrý oblouček si naběhl Evra, jenže jeho ráně pár centimetrů chybělo.

V první nastavené minutě se dostal Giggs do dalšího samostatného úniku, tentokrát mu ale míč od nohy ustřelil Neuer, jenž perfektně a včas vyběhl. Nic víc se již v utkání nestalo, Manchester United tak naprosto zaslouženě zvítězil na hřišti Schalke a je jednou nohou ve finále Ligy mistrů.

V Gelsenkirchenu mohou (nejen) po dnešním zápase líbat ruce i nohy Manimu Neuerovi, který vytáhl snad deset úžasných zákroků a je jen a pouze jeho zásluha, že má Schalke před odvetou "jen" dvoubrankový handicap. Neuer si tak výrazně řekl o angažmá právě v Manchesteru United, který již dříve o německého brankáře projevil zájem.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (952)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele