předkola - 2. předkolo - 1. zápasy
13.07.2010 18:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Sparta neměla v Lotyšsku problémy a má prakticky jistý postup

Sparta dokázala navázat na výhru v Superpoháru a bez větších problémů si poradila s lotyšským mistrem. I přes několik spálených šancí si na Letnou veze náskok, který jim otevírá dveře do 3. Předkola.

Celý první poločas provázela nervozita, přesto byli opticky lepší Sparťané. Hned třikrát se do šance dostal Kadlec, poslední pokus byl navíc úspěšný a dal skóre pravou tvář obrazu hry. Druhý poločas začal parádně Wilfried a dvěma zásahy prakticky rozhodl.

Překvapivě zahrozili jako první domácí. Po čtyřech minutách střílel Rakels z vápna k bližší tyči, rozvlnil síť z vnější strany. Na konci osmé minuty poslal zajímavý centr Žofčák a míč, který se snášel za brankovou čáru, chtěl ještě doklepnout Kucka. Spole ale i za pomoci břevna dokázal udržet míč na hřišti.

Brzy poté zavelel k přečíslení Kadlec, který si narazil do vápna se Žofčákem, aby se nakonec ocitl blízko brankáři a z malého vápna nestačil zamířit mezi tři tyče. Sparťanský mladíček dostal v 19. minutě prostor na vápně a jeho pokus k tyči musel solidním zákrokem vyrážet Spole na roh.

Nadále aktivnější Sparta si oddychla těsně před půlhodinou hry, když Kucka netrefil míč a Kalns svou přízemní střelou z dálky minul protější tyč. A tak osm minut před koncem první půle mohl vyslat parádní kolmicí Žofčák Kadlece, který si seběhl na vápno a přesným pokusem křižně po zemi poprvé rozvlnil síť za bezmocně ležícím Spolem. Když Grebis nedosáhl na zajímavý centr před malé vápno od Kavaliauskase, mohli jít hráči českého týmu do šaten za těsného náskoku.

Po změně stran se nejprve projevil Matějovský, když po Wilfriedem zbržděném kontru střílel z dvaceti metrů nad. Jenže v dalším momentu vzal tíhu okamžiku na sebe sám útočník z Pobřeží slonoviny. Po Matějovského přihrávce do vápna se kličkou zbavil obránce a v tísni dalších dvou se trefil k bližší tyči.

A stejný hráč se prosadil znovu ještě před hodinou hry. K míči za obranu sice měl blíže Spole, ale Bony ukázal svou rychlost, prodral se přes obránce, píchl si balón dopředu a z úhlu pohodlně zakončoval do odkryté branky.

K dalšímu jásotu hrstky českých fanoušků měl blízko Žofčák, ale jeho střelu zpoza vápna nadvakrát brankář zkrotil. V další šanci se ocitl po narážečce s Matějovským Sionko, jehož přízemní střelu přes obránce ke vzdálenější tyči jen taktak vytáhl Spole.

Povinně dohrávanou půlhodinku mohl oživit Wilfried, který se zpracováním na hruď opět dostal za brankáře, nicméně skákající míč netrefil dle svých představ. V závěru ještě zahrozil Kavaliauskas, ale ze slibné pozice hodně minul.

Poslední minuty pak největší aktivitou hýřili věrní fanoušci Sparty. Čeští fotbalisté totiž lpěli především na držení míče u poloviny hřiště, sebe ani soupeře tak už do žádné výraznější šance nepustili.

Autor: Josef Gvoždiak / onlajny.cz, idnes.cz

Komentáře (379)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele