předkola - 3. předkolo - mistrovská část - odvety
04.08.2010 20:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Sparta znovu vyhrála a neinkasovala, radost kazí jenom dvě vyloučení

Sparta Praha si jistojistě zahraje evropské poháry po celý podzim. Trefy obránců Brabce a Kladrubského totiž znamenají její zasloužený postup do posledního předkola Ligy mistrů. Celému zápasu pak uštědřil samotný závěr hned tři červené kaňky.

První poločas nabídl spíše ostré souboje, a často daleko za hranicemi pravidel, než evropskou fotbalovou krásu. Sparta i přes svůj náskok hravě držela míč a svého soupeře často přehrávala. Po změně stran rychle zatloukl hřebík do poznaňské rakve pokutový kop Kladrubského, o postupujícím bylo prakticky rozhodnuto, což s sebou neslo vlnu emocí hráčů v modrém.

Poláci mohli bleskově srovnat své manko z pražské Letné. Už po čtyřech minutách totiž našel Krivets svým přímým kopem Arboledu, ten se díky nedůraznému Brabcovi dostal k hlavičce a rozezvučel tyč bezmocného Blažka.

Matějovský kontroval v osmé minutě. Z přímého kopu těsně za vápnem mířil ke vzdálenější šibenici, Kotorowski musel tygřím skokem míč vyrazit. Překvapit polského brankáře mohl v úvodu zápasu i Pamič, jeho tečovaná střela skončila jen těsně nad.

To byly také největší šance před odchodem do šaten. Zatímco Pražané ještě párkrát zahrozili střelou z dálky, Železničáři se dostávali do šancí pomocí standardních situací. Pokusy na obou stranách byly nepřesné, a tak se divákům zatajil dech až v poslední minutě. Jenže na malém vápně, zřejmě v ofsajdové pozici, netrefil Wichniarek přízemní centr a pohrdl tak vyrovnávající trefou dvojzápasu.

Po změně stran tak vzal polský osud do svých nohou Kadlec, který se nechal ve vápně šikovně faulovat Bosackim. K penaltě se postavil Kladrubský, ten poslal brankáře na opačnou stranu a mohl v rozpažení běžet před pražské fanoušky.

Poznaň však ani inkasovaná branka nijak nevyhecovala, Sparta bez větších problémů držela solidní náskok. Ten mohl chvíli po hodině hry zvýšit Wilfried, zbrklou a nepřesnou střelou zpoza vápna rychlý brejk zmařil.

Do další velké šance poslal právě Wilfried Pamiče, ten přihrávku do vápna využil pouze ke střele přímo do Kotorowskiho. Na druhé straně dostal solidní kolmici za obranu Peszko, ve vápně však nedokázal zklidnit míč, který tak místo v odkryté brance skončil v zámezí. Stejný hráč chvíli poté nedokázal dát své hlavičce dostatečný důraz.

Nezdary polské snahy nakonec vedly k emotivnímu závěru. Bosacki narazil do Matějovského, který si úderem do břicha vykoledoval stop v prvním utkání čtvrtého předkola Ligy mistrů. Ze hřiště musel odejít i Bosacki, přestože se o neférovou odvetu postaral nepotrestaný Peszko.

Jenže rozdávání červených karet neskončilo, po tvrdém dojetí Gancarczyka se totiž ze hřiště musel klidit jinak nevýrazný Sionko. O čestnou trefu se snažil Stilič zpoza vápna, jeho pohotový pokus k tyči Blažek chytil. Na druhé straně se po rychlé akci Wilfrieda a Žofčáka dostal ke střele ze sedmnácti metrů Hejda, střelou bez přípravy mířil nad. Celý zápas ukončil Injac střelou z dobrých čtyřiceti metrů, která jen těsně minula Blažkovu spojnici.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (875)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele