předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - odvety
04.08.2009 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Sparta prohrála 0:3 a do Ligy mistrů se nedostane

Sparta neudržela nadějný dvougólový náskok z domácího hřiště. Na trávníku řeckého soupeře inkasovala hned třikrát, naopak svědomí bude zpytovat Kalouda. Panathinaikos se tak může těšit na pokračování v předkole Ligy mistrů, pražský tým si zahraje pouze Evropskou ligu.

Pražané se přesně podle prognóz ocitli okamžitě pod tlakem, přesto mohla řecké publikum zaskočit akce Vacka s Bergerem, bohužel narážečka do vápna byla o krok delší, než bylo třeba. Řekové nečekali na další pražský výpad a nebezpečnou střelou nechal vyniknout Blažka Karagounis. Ofenzivní nápor pak dokumentovala i statistika po pouhých jedenácti minutách, kdy Leto zahrával již pátý roh.

Finální fáze při rychlém protiútoku Spartě nevyšla ani po čtvrthodince hry, kdy Wilfried dostal skvělý pas za obranu, ale před střelou podklouzl. S přibývajícími minutami ukazovala Sparta, že by první gól nemusel skončit v její síti, když po rychlých přechodech držela míč u řeckého vápna až překvapivě dlouho.

A právě Sparta tak měla na svědomí první gólovou střelu. Ve 27. Minutě chybělo Bergerově dalekonosné střele snad decimetr. Na druhé straně vystrašil sparťanskou obranu výškově nevýrazný Moon, který si zaběhl za obranu, aby následně křižnou hlavičkou netrefil branku o více jak metr.

Zkušený Blažek jen o chvíli později ukázal, že i ve svém věku má vytříbené reflexy, když se Cissé po hlavičce užuž radoval. Pražský brankář ale rukou parádně vyrazil míč mimo tři tyče. Probuzení v závěrečných minutách poločasu přinášelo jednu šanci za druhou. Tři minuty před koncem tak po rohu tečoval Letovu střelu Cissé a opět mu chyběly jen centimetry k úspěšnosti.

Ránu pro české šance nakonec přichystali Řekové až v poslední minutě poločasu. Po přímém kopu Karagounise lehce tečoval míč Sarriegi a Blažek tentokrát už zareagovat nestihl. Do šaten tak stále šla s vědomím postupu Sparta, ale psychicky už si tolik vyskakovat nemohla.

Ve druhém poločase se Řekové pozvolna dostávali k dalšímu náporu. Tentokrát, bohužel pro Spartu, vyšla hned první gólová akce na jedničku. Salpingidis dostal parádní míč na svou pravou stranu, potáhl míč do vápna až k brankové čáře, nechal proběhnout všechny dobíhající obránce a Katsuranis z penalty už jednoduše musel dát.

Hra po druhé brance začala být značně chaotická a Spartě rychleji než dříve proklouzávala minutka za minutkou. Když se k tomu přidalo několikrát kartou zavánějící zdržování, zničehonic se hrála poslední desetiminutovka. Obrovskou šanci na šok pro domácí měl šest minut před koncem Kušnír, když na malém vápně vyskočil jasně nejvýše, ale hlavičku nasměroval přesně do míst, kde stál Galinovič.

Ještě větší šanci měl Kalouda, když se šťastně dostal v hloubi vápna k osamocené střele, ale neunesl tíhu okamžiku a branku zblízka vůbec netrefil. Poté přišla chvíle, která se vryje minimálně sparťanským fanouškům do paměti. Salpingidis jasně zajel nohama ve vápně do Blažka, který míč pustil ze svého sevření a hráč řeckého týmu už nemohl nedat. Celé akci však také předcházela zbytečná chyba Pamiče.

Značně rozladěná Sparta, poté přeci jen mohla poděkovat rozhodčímu, který nepískl jasnou penaltu na Cissého. Na druhé straně ještě parádním zákrokem zachránil svůj tým před prodloužením Galinovič při střele Kušníra. Po následném rohu sice ještě byl řecký pokus o gól přes celé hřiště neúspěšný, ale i přes to mohl Panathinaikos slavit očekávaný postup do dalšího předkola.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (739)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele