semifinále - odvety
27.04.2010 20:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Olič třemi góly zničil lyonský sen a poslal Bayern do finále!

Madrid zná svého prvního čestného návštěvníka. Dnes se jím podle očekávání stal německý Bayern, když si s Lyonem dokázal poradit i v odvetě. Tentokráte už dokonce rozdílem třídy - v součtu si od Francouzů nenechal vstřelit ani jednu branku, přičemž sám soupeři zasadil hned čtyři rány. O tři z nich se postaral chorvatský hrdina Ivica Olič a nasměroval tak mnichovského giganta do jeho historicky osmého finále nejprestižnější klubové soutěže.

Bayern přijel na Stade Gerland s jasným cílem vstřelit co nejdřív gól, který by ho prakticky postrčil do finále. To také šlo moc dobře vyčíst z jeho hry - dotěrnému presinku Oliče hned ve třetí minutě podlehl Cris a Müller už tehdy mohl rozhodnout. Sám na ose hřiště, v ideální vzdálenosti od branky však trestuhodně pochybil, když z první dokonce ani netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Bayern ovšem nemusel ztrácet hlavu, okénka v obraně Lyonu na něj číhala stále. A třebaže ani mnichovská defenzíva nepůsobila úplně nejkompaktnějším dojmem, Olympique toho vlastně vůbec nedokázal využít a hlavně - ve 26. minutě už to všechno bylo víceméně jedno.

Müller si totiž na hraně šestnáctky narazil s Robbenem, získal mírný náskok na svého strážce a vlastní předchozí zaváhání odčinil nezištnou přihrávkou Oličovi do jasné příležitosti. Ten se jenom otočil, vypálil do Llorisova protipohybu a určil les Gones povinnost vsítit dnes nejméně tři branky. Alespoň menší drama z tohoto utkání mohl hned vzápětí Bastos. Kdyby na zadní tyči zblízka nemířil vedle, dalo by se s tím určitě ještě něco udělat. Jenže on Lisandrovým centrem pohrdl, a tak své spoluhráče prakticky odsoudil k setrvání před branou finále. Bavoři totiž i nadále působili daleko vyzrálejším dojmem, navíc se zdálo být jen otázkou času, když využijí jeden z mnoha protiútoků, kterým se v první půli oddávali především.

Druhé dějství se neslo hlavně v duchu zoufalého tápání Lyonu a mnichovského pokojného vyčkávání. O bezmocnosti domácích dobře svědčí i fakt, že první možnost měli po přestávce právě Bavoři, za něž promluvila skvostná levačka Robbena. Jeho štiplavou přízemní střelu ale s vypjetím všech sil vytáhl Lloris na roh. Tragická noc Les Gones nicméně přesto dostála svého vyvrcholení. To přišlo přesně po hodině hry, když nejprve za nevinný zákrok vyfasoval žlutou kartu Cris (která by ho mimochodem případně nepustila do finále), aby byl hned vzápětí za protesty vykázán rovnou pod sprchy. To byl začátek lyonského konce. Okamžitě v 66. minutě totiž Olič zužitkoval pěknou kolmici od Altintopa a ve vyložené šanci nepochybil - 0:2. A za deset minut i s tržnou ranou za levým uchem zvládl tentýž hráč odhlavičkovat Lahmův centr do sítě potřetí a zpečetit tak jasnou výhru Mnichovanů. Čtvrtou třešničku mohl ještě v nastavení na dort přidat Turek Hamit Altintop, ale poté, co nad Llorisem získal zřetelnou výhodu pomocí šikovné zasekávačky, minul vzdálenější šibenici o pouhých pár centimetrů.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (533)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele