základní skupiny - skupina F
09.12.2009 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Barcelona překvapení nedovolila a po výhře postupuje

Zápas v Kyjevě, který nezažil ani jeden teplotní stupeň v plusu, rozhodl o konci domácích v Evropě již v zimě. Naopak Barcelona přes rychle inkasovaný gól postoupila bez větších problémů z prvního místa.

Ledovou sprchu si pro už tak promrzlé spoluhráče přichystal brankář Valdés ve druhé minutě. Střílený přímý kop Magraua tečoval Milevskij a brankář španělského velkoklubu hrubou chybou propustil míč až za brankovou čáru.

První velká šance na vyrovnání přišla jedenáct minut poté. Tentokrát vyrobil nevídaný kiks brankář Kyjevu, který svou rozehrávkou přihrál Messimu. Ten potáhl míč až do vápna, kde však famózním zákrokem napravil svou chybu Šovkovskij. Barca si přes znatelný tlak s ukrajinskou obranou věděla rady jen málokdy. Na delší dobu poslední zajímavou střelu vyslal ve 21. minutě Alves, který z dvaceti metrů vyzkoušel pozornost domácího brankáře. Následná dorážka Ibrahimoviče už žádné problémy nenadělala.

Četnost šancí však není tak důležitá, jako jejich proměňování. To dokázal ve 33. minutě Xavi, který svým gólem prakticky shodil ze stolu reálné šance Dynama na postup. Messi přihrál do strany na volného Abidala, aby hvězdný záložník v pádu usměrnil jeho centr za záda Šovkovskiho.

Rozhodčímu Webbovi mohl pouze děkovat Piqué, když si odnesl žlutou kartu za ručně zastavený centr Milevského na dva protihráče, kteří by unikali sami na Valdése. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Ve druhé půli měli opět první šanci domácí a opět po přímém kopu. Ševčenko nacentroval na zadní tyč, kde si naskočil na hlavičku nehlídaný Leandro, který však zamířil pouze do boční sítě. Jinak se však změna stran stala změnou k horšímu.

Kyjev se snažil útočit, a i když se individuálně několikrát prosadil, byla akce rychle zastavena dalším pozorným obráncem. Naopak na Barceloně šlo znát, že své povinnosti k postupu dobře zná, a tak její útoky byly často překombinované a k zakončení se dostávala spíše sporadicky.

Poslední hřebík do rakve Dynama zasadil pět minut před koncem Messi. Ten se postavil k přímému kopu a bravurní střelou nedal Šovkovskimu mnoho šancí. Ten se míče nejspíš lehce dotknul, ale vytěsnit jej nedokázal. Střela se tak odrazila od břevna a zapadla do domácí sítě.

Právě Messi mohl přidat i třetí branku, tísněn se dostal ke střele zblízka. Přízemní pokus však reflexivním zákrokem dokázal brankář vyrazit. Vítězný postupový zápas pro Barcu zakončil dělovkou ze sedmnácti metrů z přímého kopu Ibrahimovič. Snad i sám Šovkovskij by byl raději uhnul před bombou, kterou šťastně vyrazil rukama a krkem.

Autor: Josef Gvoždiak / onlajny.cz

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele