finále
22.05.2010 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Finále vyvolených obstará Bayern s Interem

Vyvrcholení Ligy mistrů je tu. To, na co se každý evropský fotbalový nadšenec těšil se odehraje dnes od 20:45. Za dozoru anglických rozhodčích se proti sobě na madridském stadionu Santiaga Bernabéua střetnou Bayern Mnichov a Inter Milán.

Před osmdesátitisícovým davem se utkají v sobotu večer dva nejlepší týmy starého kontinentu. Pod dohledem Howarda Webba a jeho čtyř anglických kolegů (Mullarkeyho, Canna, Atkinsona a Kirkupa) se odehraje už celkem 55. finále nejprestižnější evropské klubové trofeje. Zároveň se proti sobě postaví nejlepší německý a nejlepší italský celek - jak Bayern, tak i Inter totiž dokázali ve svých zemích ovládnout kromě ligy i domácí pohár a brousí si tak zuby na triple.

Bavorský celek cestu k němu nezahájil příliš šťastně. Týmu se na začátku sezony nedařilo, nizozemský trenér Louis van Gaal byl několikrát denně vytlačován německými médii pryč z lavičky Bayernu, přesto se autoritativní kouč na lavičce nejúspěšnějšího německého klubu udržel a přes Bordeaux, Juventus a Maccabi Haifa dovedl svůj tým do osmifinále. Tam na něj čekala italská Fiorentina, s níž si slavnější mnichovský celek poradil při rovnosti branek díky většímu počtu vstřelených gólů na hřišti soupeře. Když si podobně tým z bavorské metropole vedl i v šokujícím čtvrtfinále s Manchesterem United, čekala na něj lahůdka v podobě Olympique Lyon. Zejména díky výkonu nejlepšího střelce Bayernu v soutěži Oliće prošli Němci do finále s nulou obdržených branek na svém kontě a čtyřmi zásahy ve francouzské síti.

Na úvod odepisovaný lodivod tak nasměroval kormidlo své lodi až do madridského finále. I pro něj bude v něčem speciální. Na druhé straně totiž bude stát muž, jemuž při svém působení v Barceloně říkal pane asistente. José Mourinho s van Gaalem dodnes udržují kamarádské vztahy. "Uvidíme se v Madridu," napsal van Gaal do SMSky pro Mourinha. "Je to ve fotbalovém světě dobrý přítel. Sám jich má mnoho," vyjadřoval se dále na adresu svého přítele. "Obejmeme se před a po zápase - tím jsem si absolutně jist," ujistil novináře Mourinho.

"Louis byl můj učitel a šéf," přiznával dále portugalský stratég. "Byl to nesmírně důležitý člověk pro můj rozvoj. Když jsem se ho zeptal, zda bych měl přijmout nabídku dělat asistenta v Benfice, řekl mi, ať to nedělám. Pak se ale otočil a řekl, že pokud by mě Benfica chtěla za svého trenéra, ať to vezmu. Jako asistenta mě ale chtěl mít u sebe," přiznal Mourinho. O podobném rukopisu obou taktiků vypovídá i "Louis Mourinho" - chtěné přeřeknutí předsedy Bayernu Karla-Heinze Rummeniggeho na tiskové konferenci.

Nejvíce z hráčů na hřišti ale o obou významných mužích světového fotbalu musí vědět Arjen Robben. Nizozemský záložník je nejen van Gaalovým krajanem, ale sám dobře poznal práci obou koučů, která se výrazně zakládá na jasném plánu s jasnou filozofií, pořádkem a disciplínou. Mourinho jej vedl v Chelsea, van Gaal jej vede teď v Bayernu. "Jsou to neuvěřitelní lidé," uvedl Robben. Ani on na hřišti nebude bez svých kamarádů z předchozích působišť. Na straně německého klubu je to právě on, kdo se vrací do důvěrně známého prostředí. Kromě něj angažmá na stadionu Realu Madrid okusili ještě Wesley Sneijder, Samuel Eto’o, Walter Samuel a Esteban Cambiasso. Ti všichni ale budou stát na druhé straně.

Robben se Sneijderem rychle pochopili letošní zemětřesení v týmu Merengues a našli si nová angažmá. "Oběma se nám splnil sen," řekl Robben pro UEFA.com. "Ani jeden z nás ještě nehrál finále Champions League a v dresu Realu jsme měli velkou naději, že se to změní. Nakonec jsme Madrid opustili. Teď jsme tu zpátky. Fotbal je vždy jen o vítězstvích. Teď je na řadě to nejdůležitější." O něco emotivněji bude toto finále prožívat Esteban Cambiasso. "To je divné. Jedu si zahrát finále Ligy mistrů na Santiago Bernabéu a nehraji za Real Madrid. Navíc hraji ve městě, které je kouskem mě."

Inter má se španělským fotbalem jednu čerstvou zkušenost. Po vyřazení Chelsea v osmifinále a CSKA Moskva ve čtvrtfinále si podrobenci kapitána Javiera Zanettiho poradili po dvou zcela odlišných zápasech i s Barcelonou. Právě pro argentinského kapitána nebude toto finále jen prostým finále. Dlouholetá opora zadních řad milánského celku nastoupí do jubilejního sedmistého zápasu v pruhovaném dresu. Během dosavadních 699 vystoupení naběhal tisíce kilometrů a ani jednou nebyl vyloučen. Podle prezidenta Interu Massima Morattiho dokonce Zanetti aspiruje na Zlatý míč. To není však jediné ocenění, které může Zanetti ještě atakovat. Je totiž velmi blízko překonání rekordu Guiseppe Bergomiho, jenž za Inter nastoupil do 758 utkání. "Je to neuvěřitelné. Věřím, že je to známka osudu, který nám přinese štěstí," uvedl Zanetti.

Právě i díky Zanettimu se ve finále nabízí jeden další duel. Po Mourinhovi s van Gaalem přichází na řadu i střetnutí Zanettiho s Markem van Bommelem. Nesmlouvavý čistič v letošní sezoně na sebe upoutal pozornost především skvělými a hlavně koncetrovanými výkony. Svůj tým dovedl stejně jako Zanetti k triumfu v domácí lize a národním poháru. "Rozhodnou maličkosti," prozradil na předfinálové tiskové konferenci sám van Bommel. "Pokud se někdo dostane do vedení, bude pro druhý tým velmi těžké, aby se vrátil do zápasu. Naší filozofií je hrát pro diváky, což znamená hrát dopředu."

Jeden z kapitánů tak svůj tým určitě dovede k historickému úspěchu. Jen pěti týmům v evropské fotbalové historii se podařilo vyhrát za sezonu celkem tři trofeje. "Jsem si jistý, že každý tým udělá vše pro vstup do historie," ujistil Karl-Heinz Rummenigge, který na tiskové konferenci hledal přednosti svého klubu. "Celý tým už několikrát ukázal, že má obrovský charakter a neuvěřitelný zápal pro hru. Jsem přesvědčen, že mu to nebude chybět ani v Madridu," zakončil klubový šéf. Další velkou výhodou by mohl být takřka kompletní kádr, s nímž bude moci vyrukovat Van Gaal do boje. Na zelený pažit v dresu Bayernu totiž nevyběhne jen Franck Ribéry, a to ani přes protesty, které klub podal proti třízápasovému trestu pro francouzského záložníka za faul na Lisandra Lopeze v semifinále.

Italský klub je na tom hůře. V jeho kádru nemůže taktéž kvůli karetnímu trestu nastoupit Thiago Motta, jehož by měl nahradit již zmiňovaný Javier Zanetti. Toho pak podle BBC na levém kraji obrany nahradí Christian Chivu. Velkým plusem je pak také návrat Lúcia do stoperské dvojice za Walterem Samuelem. Sám brazilský stoper si zahraje proti svým bývalým spoluhráčům - za pětileté působení v Bayernu nastřádal 144 startů. Kromě Motty do finále ještě s největší pravděpodobností nezasáhnou Davide Santon a Ivan Cordoba.

Z historického pohledu na tom je lépe Bayern. V sedmi finálových účastech se celkem čtyřikrát radoval z triumfu, zatímco Inter má ze čtyř vystoupení ve finále 50% úspěšnost. Vzdálenost mezi posledními triumfy obou klubů je ale více než velká - triumf Bayernu z roku 2001 a Interu z roku 1965 dělí celých 36 let. Zajímavé na tomto faktu je i to, že ani jedenkrát se oba týmy spolu ve finále nepotkaly, ba co víc, jak Inter tak ani Bayern ještě nenarazili ve finále LM na italského, či německého soupeře.

A jak vypadaly poslední triumfy? Bayern se svého posledního úspěchu v LM dočkal 23. května 2001. Finále na milánském San Siru tehdy po penaltových trefách Mendiety s Effenbergem v základní hrací době dospělo přes prodloužení až k penaltám. V první pětici střelců oba týmy dvakrát neuspěly a šlo se to tak na vyřazovací rozstřel. Zatímco Thomas Linke jako sedmý exekutor na straně Bayernu uspěl, Oliver Kahn o pár okamžiků později lapil penaltu Mauricia Pellegrina a na trávníku tak propukla nespoutaná bavorská radost.

Poslední triumf Interu se odehrál taktéž na San Siru. Zatímco na finále 2001 si našlo cestu 71,500 lidí, 27. května 1965 se na svatostánku Interu tísnilo hned 85,000 lidí. Celý mohutný dav tak sledoval finále Nerazzurri proti Benfice, které ve 42. minutě rozhodl člen brazilského mistrovského celku z roku 1962 Jair da Costa.

Na to, kdo vstoupí do historie a bude si moci přidat do vitrínky i trofej pro vítěze Ligy mistrů z letošní sezony, si budeme muset minimálně do pozdního večera ještě počkat.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber - van Bommel, Schweinsteiger - Robben, Hamit Altintop - T. Müller - Olić

Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, J. Zanetti - Cambiasso, Stankovic - Eto'o, Sneijder, Pandev - Milito

Autor: Daniel Polách / fcbayern.t-home.de, inter.it, uefa.com, bbc.co.uk, kicker.de

Vzájemné zápasy

05.12.2006
Bayern Mnichov
1:1
Inter Milán
Liga mistrů
Sk B
27.09.2006
Inter Milán
0:2
Bayern Mnichov
Liga mistrů
Sk B
07.12.1988
Inter Milán
1:3
Bayern Mnichov
Pohár UEFA
OF 2.z
23.11.1988
Bayern Mnichov
0:2
Inter Milán
Pohár UEFA
OF 1.z
05.12.2006
Bayern Mnichov
1:1
Inter Milán
Sk B
27.09.2006
Inter Milán
0:2
Bayern Mnichov
Sk B

Bayern Mnichov - poslední zápasy

15.05.2010
Werder Brémy
0:4
Bayern Mnichov
DFB-Pokal
F
08.05.2010
Hertha BSC
1:3
Bayern Mnichov
1. Bundesliga
 34. kolo
01.05.2010
Bayern Mnichov
3:1
VfL Bochum
1. Bundesliga
 33. kolo
27.04.2010
Olympique Lyon
0:3
Bayern Mnichov
Liga mistrů
SF 2.z
24.04.2010
M'gladbach
1:1
Bayern Mnichov
1. Bundesliga
 32. kolo
21.04.2010
Bayern Mnichov
1:0
Olympique Lyon
Liga mistrů
SF 1.z
27.04.2010
Olympique Lyon
0:3
Bayern Mnichov
SF 2.z
21.04.2010
Bayern Mnichov
1:0
Olympique Lyon
SF 1.z
07.04.2010
Manchester United
3:2
Bayern Mnichov
ČF 2.z
30.03.2010
Bayern Mnichov
2:1
Manchester United
ČF 1.z
09.03.2010
ACF Fiorentina
3:2
Bayern Mnichov
OF 2.z
17.02.2010
Bayern Mnichov
2:1
ACF Fiorentina
OF 1.z

Inter Milán - poslední zápasy

16.05.2010
AC Siena
0:1
Inter Milán
Serie A
 38. kolo
09.05.2010
Inter Milán
4:3
Chievo Verona
Serie A
 37. kolo
05.05.2010
Inter Milán
1:0
AS Řím
Coppa Italia
F
02.05.2010
SS Lazio
0:2
Inter Milán
Serie A
 36. kolo
28.04.2010
FC Barcelona
1:0
Inter Milán
Liga mistrů
SF 2.z
24.04.2010
Inter Milán
3:1
Atalanta
Serie A
 35. kolo
28.04.2010
FC Barcelona
1:0
Inter Milán
SF 2.z
20.04.2010
Inter Milán
3:1
FC Barcelona
SF 1.z
06.04.2010
CSKA Moskva
0:1
Inter Milán
ČF 2.z
31.03.2010
Inter Milán
1:0
CSKA Moskva
ČF 1.z
16.03.2010
Chelsea FC
0:1
Inter Milán
OF 2.z
24.02.2010
Inter Milán
2:1
Chelsea FC
OF 1.z

Komentáře (1330)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele