semifinále - 1. zápasy
29.04.2009 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Manchester půjde do odvety s jednobrankovým náskokem

Manchester otevřel v prvním dějství skóre, v tom druhém už jeho snažení opadlo. Van der Sar se na druhé straně míče rukama prakticky nedotkl, Arsenal byl v ofenzívě až překvapivě bezzubý a za šanci bojovat o finále děkuje Almuniovi.

Úvodní vteřiny ovládl domácí Manchester a hned první útočná akce zvedla ze sedaček zaplněný stadion. Fletcher prošel po pravé straně a centrem našel ve vápně Rooneyho, jehož dlouho padající hlavičku vytáhl brilantním zákrokem z brankové čáry Almunia. Jen o pár vteřinek později udělal první chybu Gibbs, který před Ronaldem uklouzl. Ten ovšem přihrál na malém vápně trestuhodně nepřesně.

I nadále se domácí snažili hrát přes mladičkého obránce Arsenalu na Ronalda a každá půlminutka znamenala šanci na dobrý útok, Arsenal si míče na soupeřově polovině vůbec neužil. Ale ani domácí se k zakončení zrovna neměli. Po hlavičce od Rooneyho trvalo skoro deset minut, než se ke střele ze stoje dostal Ronaldo, který však trefil pouze připraveného Almuniu.

Ten měl opět co dělat v sedmnácté minutě. Jak jinak než z pravé strany poslal do vápna míč zpátky Tévezovi O’Shea a argentinský útočník byl na malém vápně osamocen. Dva dokonalé zákroky hostujícího brankáře ovšem odvrátily šanci na roh. Jenže... Po jeho rozehrání udrželi Rudí ďáblové míč ve vápně, Carrick vrátil před branku, kde míč ještě tečoval Silvestre a O’Shea zavřel oči, napřáhl, co to šlo, a Almunia mohl být nakonec rád, že ho míč nezasáhl. V 17. minutě to tak bylo 1:0.

Při chuti hrající domácí měli na rozdíl od svého protivníka sebevědomí na rozdávání. Dokazovala to například 25. minuta. Rooney zkoušel překvapit brankáře od lajny z dobrých čtyřiceti metrů, ale branku minul. Fabregas se jen o chvíli později dostal ke střele z dvaadvaceti metrů, ale jeho pokus znamenal autové vhazování pro soupeře. Dlouhých sedmadvacet minut tak trvalo, než si nizozemský brankář mohl šáhnout na míč, ale se střelou zpoza vápna od Fabregase neměl žádné větší potíže.

Levá strana Arsenalu i přes velkou snahu Gibbse hořela a po centru Téveze toho mohl využít Ronaldo, který na vzdálenější tyči mohl hlavičkou zvýšit. Almunia se však rychlostí světla přemístil a jeho pokus vyrazil. Několik vteřin poté měl potíže se střelou z vápna od stejného hráče, ale míč stihl ukrýt do rukavic ještě před Tévezem.

Londýnský klub hledal recept na defenzívu soupeře teprve po půlhodině a největším úspěchem tak do konce poločasu byly Gibbsovy "jesličky" nasazené Ronaldovi. Manchester se v závěrečných minutách nehnal do útoku a zaměřoval se především na precizní obranu. Několikaminutová přestávka od všemožných šancí skončila až nepřesným pokusem Rooneyho, který z šestnáctky zkoušel překvapit Almuniu.

Ani v poslední minutě se španělský brankář nenudil, když mu Gibbs neposlal zrovna ideální malou domů a jen taktak, že se k míči nedostal napadající Ronaldo, který by tak s největší pravděpodobností pojistil vedení domácích těsně před odchodem do kabin. Když Walcottův lob neprošel k volnému Adebayorovi, byl to právě Almunia měl tak největší zásluhu na tom, že do druhého poločasu šel jeho Arsenal s nadějemi na dobrý výsledek.

Po změně stran se začalo v o něco volnějším tempu, během kterého se hrálo prakticky pouze uprostřed hřiště. U Arsenalu šla střídavě vidět snaha o ofenzivní tažení a hra naprosto bez pohybu a chutě najít si volný prostor. Manchester spoléhal na rychlé výpady a následné udržení se u vápna soupeře, které ale často nevedlo ani ke střeleckému pokusu.

Až po hodině hry se konečně dostalo i na zakončení, ale po kombinaci Rooneyho s Ronaldem ukázal své již známé "umění" Brazilec Anderson, který branku snad ani trefit nechtěl. Ten samý hráč zavinil také první šanci hostů, když dovolil Songovi lehký pas na Adebayora, který pohotově po zpracování pálil jen těsně nad branku van der Sara.

Velkým přínosem pro Arsenal byl zlepšený výkon Gibbse, který zatápěl Ronaldovi o poznání více. A tak se druhou významnou záležitostí druhého poločasu pro Manchester stala 67. minuta, kdy do hry nastoupil Ryan Giggs, již poosmisté v barvách Rudých ďáblů. Okamžitě vybojoval míč pro Ronalda, který dokonale zmátl Almuniu, jenž koukal na to, jak balón dopadá na jeho břevno. Ihned se tak projevilo jeho "znovuzrození" díky změně pozice.

I nadále byl nebezpečnější ten, kdo svůj výsledek měl již zuby-nehty bránit. Průnik Rooneyho do vápna skončil nezdárně, Carrickova střela zpoza šestnáctky protáhla Almuniu, ale mezi tři tyče se nakonec nevešla. Giggs přinesl do hry nový nápad a ráz, opět tak domácí dominovali. Po jeho centru se užuž k hlavičce do odkryté branky pokládal Berbatov, ale Silvestre se štěstím ještě před ním hlavičkoval nad branku.

Dvanáct minut před koncem dokonce velšská legenda parádně unikla obraně a vsítila gól, radost mu překazil těžko čitelný ofsajd. Ani prolomení osmdesáté minuty neznamenal změnu hry, natož nějaké přitlačení od Arsenalu. Přesto mohl pět minut před koncem skórovat Bendtner. Špatně vyběhnuvší van der Sar totiž stihl poranit Ferdinanda, ale dánský útočník se dostal k hlavičce. V chumlu však zapomněl zamířit a odkrytá branka zůstala bez ohrožení.

Poslední minuty přinesly několik tvrdých bojů o míč, ale šanci už žádnou. Arsenal si tak na vlastní stadion veze jednobrankové manko, které ke hraní určitě je. Manchester bude proklínat brankáře Almuniu, jehož zákroky v první půli byly v kategorii extratřída. Ve druhém poločase se už obrana mohla spolehnout na mladého Gibbse a ani Manchester se tak nedostával ke gólovým šancím tak lehce.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (464)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele