semifinále - odvety
05.05.2009 20:45 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Manchester rozhodl o svém postupu do finále během úvodu

Naděje Arsenalu na účast ve finále Ligy mistrů vyhasly už po jedenácti minutách hry. Manchester United totiž v rozmezí 8. a 11. minuty vstřelil dvě branky a ponořil Emirates Stadium do hrobového ticha. Do konce utkání diváci viděli ještě po jedné brance na každé straně, ale ty postup Red Devils do finále v Římě už nijak neovlivnily.

Skóre se měnilo hned v úvodu zápasu. V osmé minutě v klíčovém momentu uklouzl mladíček Gibbs a pro 28 letého záložníka Red Devils Parka nebyl problém i přes vybíhajícího Almuniu dopravit míč do sítě - 0:1. Domácí se nedokázali z obdrženého gólu vzpamatovat a inkasovali podruhé. Robin van Persie fauloval Cristiana Ronalda a sudí nařídil přímý kop. K němu se postavil sám postižený a z 25 metrů střelou k tyči zdvojnásobil vedení Manchesteru. V tu chvíli bylo téměř jisté, že United postup do římského finále už nikdo nevezme. Je třeba ale dodat, že velkou "zásluhu" na druhém gólu měl brankář Almunia, který Ronaldovu střelu z větší vzdálenosti nedokázal zkrotit ve svých rukavicích.

Gunners byli vývojem utkání zaskočeni a byl to právě Manchester, kdo v tu chvíli diktoval tempo hry. Plné ruce práce měl domácí gólman Almunia v 17. minutě, kdy musel zasahovat proti nebezpečné střele Rooneyho z osmnácti metrů. Až s ubíhajícím časem se Arsenal začal dostávat zpět do utkání, ale do přímého ohrožení branky United se nedostal.

Po půlhodině hry zahrával Ronaldo přímý kop takřka ze stejného místa, ze kterého vstřelil druhou branku Manchesteru. Tentokrát ale nebyl jeho pokus tak přesný a mířil doprostřed branky, kde stál gólman Almunia.

Na obou stranách sice bylo do konce úvodního dějství k vidění několik šancí, ale žádná z nich do kategorie těch vyložených nepatřila.

I začátek druhého poločasu byl ve znamení šance Manchesteru. V 51. minutě se uvolnil Ronaldo a po jeho dobře mířené střele se musel Almunia v brance Gunners pořádně natahovat. Arsenal se snažil s nepříznivým výsledkem něco udělat, byl i aktivnější, ale narážel na dobře pracující obranu Manchesteru. Ten vyrážel do nebezpečných brejků a po hodině hry předvedla trojice Park - Rooney - Ronaldo nejkrásnější akci zápasu. Ronaldo našel patičkou před vlastní brankou Parka, který kupředu poslal Rooneyho. Anglický útočník se na hranici pokutového území Arsenalu podíval kolem sebe a na zlatém podnose připravil míč pro Ronalda, který ho už podruhé v tomto zápase uklidil za Almuniova záda. "Čestného" úspěchu se domácí dočkali čtvrthodinu před koncem utkání, Fletcher nedovoleně zastavil Fabregase a kopala se penalta. K té se postavil Robin van Persie a tvrdou ranou do horního rohu branky upravil na 1:3. Darren Fletcher se ale finále nedočká, jeho zákrok byl hlavním sudím odměněn červenou kartou. V závěrečných minutách se již nic zásadního nezměnilo a stav 1:3 tak vydržel až do konce.

První postupujícím je po zásluze Manchester United, který do vítězného konce dotáhl obě utkání a na Stadio Olimpico v Římě se může těšit na jeden tým z dvojice Barcelona - Chelsea.

Autor: Tomáš Lavický

Komentáře (691)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele