základní část, 8. kolo
16.09.2023 15:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Studená sprcha měla na Sigmu ozdravný účinek. Ofenzivní potenciál ukázal kapitán Breite

Sigma Olomouc vyhrála v osmém kole Fortuna ligy na vlastním hřišti nad Českými Budějovicemi 2:1. Hosté sice šli na sklonku úvodní dvacetiminutovky do vedení, poté si však vzal hlavní slovo domácí kapitán Radim Breite, který dvěma asistencemi nasměroval Moravany k obratu. Tmel olomoucké zálohy přitom čekal na ligový gól či přesnou nahrávku od listopadu 2022. V prvním případě z jeho práce těžil Lukáš Juliš, jenž se v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže trefil již popáté, a znovu tak potvrdil, že po návratu ze slunné Ibizy prožívá velmi produktivní období.

Hladká cesta Hanáků dosavadním průběhem ligy možná překvapovala i je samotné, vždyť z prvních sedmi kol ztratili body pouze ve venkovních duelech proti Plzni a Spartě. Na Andrově stadionu zatím byli stoprocentní. Změna tohoto stavu se nedala čekat ani s Budějovicemi, které zatím na hřištích soupeřů nezískaly ve třech zápasech ani bod a navíc inkasovaly 11 branek. Pokud chtěli Jihočeši na Moravě přece jen uspět, museli eliminovat především tahouny domácí ofenzivy Juliše a Jana Vodháněla.

Jihočeši v úvodní čtvrthodině plnili své defenzivní povinnosti na výbornou a hráče Olomouce do blízkosti vlastní branky nepouštěli. Navíc se sami ujali překvapivého vedení, když se ve 20. minutě prosadil projektilem k tyči Jiří Skalák. Na trefu hostujícího matadora mohli Hanáci rychle odpovědět, hlavička Lukáše Vraštila ale zamířila těsně vedle. Krátce po konci úvodní půlhodiny se ale již Olomoučtí radovali, když ranou po zemi ze středu vápna zařídil srovnání Juliš. Jen o chvíli později mohl počínání svého spoluhráče napodobit Vodháněl, střela domácího záložníka ale prostor branky minula. Přesto Sigma ještě v první půli dokonala obrat, když pokus Breiteho tečoval Jan Navrátil až za záda bezmocného Martina Janáčka. Hráči Dynama byli zralí na ručník, od dalšího inkasování zachránila hosty ve 44. minutě po střele Juliše z první tyč.

Krátce před hodinou hry mohla Modrá lavina po brejku Vodháněla udeřit znovu. Naděje Jihočechů na bodový zisk ale udržel při životě Janáček, který skvělým vyběhnutím zamezil olomouckému záložníkovi ve skórování. Aktivně hrající Hanáci měli i nadále více ze hry, přesto v 67. minutě mohli z ojedinělé příležitosti Budějovic inkasovat, když pumelici Quadri Adedirana na přední tyč zastavil až pohotovým zákrokem Matúš Macík. O pár okamžiků později tak mohl vedení Sigmy navýšit Vodháněl, na pas Ondřeje Zmrzlého před odkrytou branku ale těsně nedosáhl. Největší příležitost ke srovnání si černobílí vytvořili až v závěru, ránu střídajícího Jana Suchana ale Macík reflexivně vyrazil. Skóre se neměnilo ani po šanci Denise Ventúry, jehož pokus vyrazil v nastavení Janáček do tyče.

Sigma tedy neponechala nic náhodě a po obratu si s outsiderem poradila. V dalším kole čeká Hanáky výlet do Prahy, kde 23. září vyzvou venku Bohemians. Budějovice ve stejný den přivítají Mladou Boleslav.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele