základní část, 10. kolo
30.09.2023 15:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Momentka z utkání Olomouc - Ostrava (© twitter.com/SKSigmaOlomouc)

Efektivní Tanko potopil naděje Hanáků již v první půli, Sigmou otřáslo i vyloučení brankáře

Hráči ostravského Baníku zvítězili v 10. kole Fortuna ligy na hřišti Sigmy Olomouc 3:0. Hosté, mohutně podporovaní více než třemi tisícovkami svých příznivců, brzy udeřili díky brance Abdullahiho Tanka, po které navíc rychle následovalo vyloučení domácího gólmana Matúše Macíka, jenž nedovoleně zastavil právě nigerijského forvarda. Slezané nabídnutou přesilovku ještě dvakrát využili k navýšení náskoku, bezpečně si došli pro tři body a zároveň si připsali již pátou výhru z posledních šesti návštěv stadionu Hanáků.

Hostující celek, tradičně podporovaný zaplněnou severní tribunou Androva stadionu, začal díky dobrým výkonům nenápadně klepat na dveře skupiny o titul. Ostravané neprohráli šest soutěžních duelů v řadě a jistě by rádi navázali na dubnový vzájemný zápas, v němž v Olomouci zvítězili 4:1. Také Sigma však prožívala výtečný vstup do sezony a nebýt těsné porážky v Ďolíčku z minulého kola, zařadila by se o dva body za pražská "S".

Již zmíněná fanouškovská družina hostů vybičovala Slezany k solidnímu úvodu. Po pár menších šancích se v 11. minutě krásným lobem prosadil nigerijský forvard Tanko. Olomoučtí se snažili odčinit rané manko a již o pět minut později se několikrát pokusil nebezpečně prosadit Filip Zorvan. V 19. minutě se hlavní arbitr Ladislav Szikszay rozhodl poslat předčasně do sprch brankáře Macíka, který nevybíravým skluzem sestřelil svého předchozího přemožitele Tanka. Otřesená Sigma se nevzpamatovala včas a výsledkem byl další inkasovaný gól z kopačky špatně pokrytého Ewertona. Pro Modrou lavinu se jednalo o poločas hrůzy, jelikož po zranění odstoupil krátce po půlhodině hry Lukáš Juliš.

Ihned po změně stran se znovu předvedl sólovým náběhem rychlonohý Tanko, který tak oslabenou sestavu domácího celku přiváděl k šílenství. V 60. minutě mohli Olomoučtí prostřednictvím Ondřeje Zmrzlého snížit nepříznivý stav utkání, Jiří Letáček ale předvedl velmi pohotovou reakci, a napravil tak ojedinělé zaváhání obrany svého týmu. Modří se i nadále snažili o zdramatizování koncovky utkání, baníkovci ale drželi momentum na své straně i po zbytek zápasu a změnu skóre ve svůj neprospěch nepřipustili. Naopak v 77. minutě dorazil Hanáky David Buchta, jenž nabídnutou šanci využil a umístil svůj projektil mimo dosah brankáře Tomáše Digani.

Sigmě se zápas nepovedl, a poprvé v ročníku tak před vlastním publikem padla. Na stejném místě se představí i v dalším kole, neboť 7. října přivítá Mladou Boleslav. Baník se ve stejný den utká ve Vítkovicích s Pardubicemi.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele