základní část, 19. kolo
16.12.2023 15:00 CET
4 : 0
(4:0)
Stadión:
Letná, Zlín

Reportáž

Stanislav Dostál (© FC Zlín)

Hradec si přijel na oblíbenou Letnou pro nadílku. Vysoká výhra dopřála Zlínu klidnější Vánoce

Zlín si v 19. kole Fortuna ligy vybojoval jistotu, že zimní přestávku nestráví na chvostu tabulky, jelikož se po přesvědčivé výhře 4:0 nad Hradcem Králové vzdálil Českým Budějovicím na rozdíl čtyř bodů.

V základní sestavě domácích po dlouhé době nastoupil Filip Žák, jehož aklimatizace na jihu Moravy zatím po přestupu z Teplic neprobíhala dle plánu. Tentokrát se však již po necelé čtvrthodině radoval ze svého premiérového ligového gólu v dresu Ševců a ve 25. minutě rovnou přidal druhý zásah. I jeho zásluhou tak Hradec prohrál na zlínské Letné poprvé od roku 1994, byť od té doby se tam představil teprve po deváté.

Hradečáci v minulém kole využili tápání posledních Budějovic, los jim tentokrát přidělil jen o příčku lepší Zlín. Ševci sice dokázali od rekordního debaklu 5:9 výrazně zlepšit svou defenzivu a v následujících pěti utkáních inkasovali jen třikrát, jejich nejčerstvější výsledek však naznačil návrat do starých kolejí. Pětigólový výprask v Liberci dal naději na potvrzení své formy jak mladému Danielu Horákovi, tak zkušenému Václavu Pilařovi. Oba si v předešlých dvou zápasech připsali gól i asistenci.

Ševci vstoupili do utkání aktivněji, první šanci si ovšem vytvořili Votroci. Daniel Vašulín si poradil v souboji jeden na jednoho s obráncem, ale jeho střelecký pokus na zadní tyč zneškodnil Stanislav Dostál. Nevyužitá příležitost mrzela hosty dvojnásob, protože prakticky vzápětí na druhé straně našel Tomáš Čelůstka přízemním centrem Žáka, který ve skluzu usměrnil balon za brankovou čáru. Krátce nato mohlo být na zlínské Letné srovnáno, jenže dalekonosný projektil Horáka skončil na břevně.

Po neproměněné šanci hostů tak opět udeřili domácí, když ve 25. minutě z druhé střely podruhé skórovali. Centr z pravé strany Vukadina Vukadinoviče trefil Žáka do hrudi tak šťastně, že přeletěl bezmocného gólmana Pavola Bajzu a skončil až v síti. Efektivita v zakončení Moravanů neměla meze. Ještě před pauzou se totiž do míče za vápnem opřel Jakub Janetzký a krásnou ranou zvýšil na rozdíl tří branek. To však v první půli nebylo vše, jelikož se po druhé asistenci Čelůstky z voleje nádherně trefil Lukáš Bartošák.

Trojité střídání Václava Kotala o poločasové přestávce Votrokům prospělo a po změně stran byli na hrací ploše jasně lepším celkem. Snížit vysoké manko mohl zhruba po hodině hry Vašulín, jenž se položil do centru Lukáše Čmelíka. Jeho hlavičku mířící k pravé tyči však dokázal Dostál vytěsnit mimo tři tyče. Nejhorší defenziva ligy v čele se spolehlivým Dostálem nakonec spíše platonický tlak Východočechů ustála až do závěrečného hvizdu a připsala si čtvrté čisté konto v sezoně.

Zlín tak včasně utnul začínající sérii porážek a vybojoval cennou výhru. Další šanci na bodový zisk bude mít až v novém roce, v rámci nějž nejprve pojede do Teplic. Hradec vyzve doma Bohemians.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (2)

Přidat komentář
Alan

1:1

Reagovat
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele