základní část, 20. kolo
10.02.2024 15:00 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Dynamo se v úvodu jara roztočilo na plné obrátky, rozdrcený Baník opustil elitní šestku

Utkání 20. kola Fortuna ligy mezi Českými Budějovicemi a ostravským Baníkem skončilo překvapivým výsledkem 3:0. Outsider z jižních Čech předvedl nečekaně kvalitní výkon, což se po změně stran projevilo i ve skóre. Slezany poslala do kolen pohotová dorážka dřívější opavské opory Samuela Šiguta, kterou brankář Ostravy chytil až za brankovou čarou. Na jednoznačném výsledku se následně podílel i aktivní Wale Musa Alli, který zaznamenal trefu a asistenci.

Budějovice v přípravě neprohrály ani jeden zápas, což však bylo jediným pozitivem finančními problémy zmítaného Dynama. Právě z posledního celku ligy zamířil do Baníku na hostování s opcí Quadri Adediran, jenž na podzim ukazoval vedle krajana Alliho zajímavý potenciál. Příchod Nigerijce definitivně stál místo Ladislava Almásiho, jenž odešel hostovat do Osijeku.

Přestože Adediran začal na lavičce, Ostravští se během první tříminutovky dostali zásluhou projektilů Filipa Kubaly a Jiřího Klímy blízko vedení, obě situace nicméně vyřešil Dávid Šipoš. Své kvality prokázal také Alli, křižným pasem našel na hraně malého vápna budějovického kapitána Zdeňka Ondráška. Zakončení však vinou tečí rezultovalo pouze v odkop a gólem neskončila ani jeho hlavička po volném přímém kopu Jana Suchana. Před poločasovým hvizdem přišla největší šance, Suchan přízemním centrem našel opět bývalého forvarda polské Wisly, který ze dvou metrů napálil balon do břevna.

Nerozhodný stav zdánlivě po změně stran vydržel pouhé tři minuty, po společné ofenzivní akci se Klímovi podařilo najít Kubalu a ten se štěstím rozvlnil síť. Branku ovšem pro ofsajd odvolal videorozhodčí. Neskutečné drama přinesla na Střelecký ostrov 59. minuta, Ondrášek hlavičkou přinutil k famóznímu zákroku Jiřího Letáčka a po pohotové dorážce Šiguta videorozhodčí odhalil, že druhý Letáčkův zákrok již vytáhl míč zpoza čáry. O sedm minut později se domácí tým mohl radovat znovu, Martin Králík obdržel po rohovém kopu parádní centr od Alliho a v bezprostřední blízkosti nezaváhal. Právě africký kmenový hráč brněnské Zbrojovky přidal třetí branku v této zcela jihočeské desetiminutovce, když z ostrého úhlu zaskočil Letáčka ranou mezi nohy. Čtvrtou branku mohl těsně před koncem přidat debutant Robin Polanský, po hrubce gólmana Ostravy však nedokázal skluzem trefit odkrytou bránu.

České Budějovice tak navázaly na vydařenou přípravu výhrou. Další zápas je čeká 17. února v Jablonci, Baník si už 13. února střihne dohrávku s Plzní.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (4)

Přidat komentář
Alan

2-1

Reagovat
fcb+mufc

0-2

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat
oli9

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele