základní část, 17. kolo
13.02.2024 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Cadu (© FC Viktoria Plzeň)

Plzeň brankou v poslední minutě prodloužila ostravské trápení

Viktoria Plzeň zvítězila v dohrávce 17. kola Fortuna Ligy na hřišti Baníku 1:0. Atraktivní úvodní poločas, v němž hned v první minutě rozezvučel Tomáš Chorý břevno, nakonec gólové oslavy nepřinesl. Vítězný zásah si viktoriáni schovali až do nastaveného času druhého dějství, kdy se nenápadným pokusem zpoza vápna prosadil Cadu. Baníkovci se tak po zimě stále nedočkali ani vstřelené branky, hosté naopak navýšili náskok na čtvrté Slovácko.

Ostrava zažila katastrofický vstup do jarní fáze ligové sezony, když prohrála na hřišti posledních Budějovic 0:3. Po překvapivém výprasku nečekal Slezany vůbec jednoduchý úkol, jelikož do Vítkovic přicestovala Plzeň. Ani Západočeši o víkendu nezazářili, když s Mladou Boleslaví vybojovali doma jen bod.

Proti baníkovcům ovšem mohli otevřít skóre hned v první minutě, kdy se k zakončení zblízka dostal Chorý. Po šťastné teči jednoho z obránců však balon pouze rozezvučel břevno. O chvíli později zahrozili také domácí, razantní pokus Davida Buchty proplachtil těsně vedle brankové konstrukce. Ve velmi ofenzivně laděné hře vyčníval především Ewerton, jenž na levém křídle rychlostně převyšoval obránce Plzně. Ve 35. minutě vyslal Pavel Šulc jedovatou přízemní ránu, gólman Jiří Letáček však pohotovým zákrokem udržel nerozhodný stav.

Namlsané fanoušky týmy po návratu z kabin nepotěšily, jelikož se tempo hry viditelně snížilo. Do zajímavé šance se v 67. minutě dostal Chorý, v malém vápně však při snaze zakončit upadl. Na druhé straně se po rychlém protiútoku propracoval do šestnáctky střídající Matúš Rusnák, následný pokus ovšem postrádala razanci i směr. Hrdinou hostů se v nastaveném čase stal Cadu, jehož střílený centr šťastně zapadl přesně k pravé tyči.

Baník tak víkendovou blamáž nenapravil a s Plzní nezískal ani bod. Oba celky odehrají další ligový zápas 17. února. Slezané změří síly s Mladou Boleslaví, viktoriáni se střetnou s Bohemians.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (46)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
ACSeRw!n

2:0

Reagovat
Salfovic

Proč Teplice s Olomoucí jako jediní teď nehrají společnou dohrávku ?

Reagovat
srandamač

Jediné co mě napadá je kvůli trávníku, protože se o víkendu hrálo v Teplicích a teď by se hrálo znovu...jenže pak je zase domácí zápas s Karvinou doma. Ale asi už bude lepší počasí.

Reagovat
Salfovic

Karviná teď hrála taky doma a dohrávku rovněž.

Reagovat
Salfovic

Stejně jako v příštím kole.

Reagovat
ratusek

Je neuvěřitelné, že Hapal je stále trenérem Baníku

Reagovat
PrebihatResslovku

Reagovat
Cuntona

Já hlavně nechápu, že se naším trenérem vůbec stal. Vzdyť ten člověk měl úspěch jen se slovenskou mládeží, kde se mu sešla kvalitní generace. Všude jinde totálně pohořel. Počítám, že po víkendu jde od válu. Kdo místo něj?

Reagovat
10adam

Bob Pánik

Reagovat
Cuntona

Na Boba nesahat. Vždyť je to vlastně asi nejúspěšnější trenér Baníku za posledních deset let Kdybysme spadli do skupiny o udržení, tak by se možná hodil. Ale doufám, že máme větší ambice. Jedna věc je zbavit se Hapala, ale koho vzít? Horejš, Kováč, cizinec? Co ten Polák, co ho někteří cpali do naší repre?

Reagovat
Puskas

Ten je vzhledem k našim možnostem podle mne doslova k nezaplacení.

Reagovat
10adam

Já to s Bobem nemyslel nějak špatně Reálný je z tvého výběru asi jen ten Horejš, možná počkat do léta na Svědíka, ale jestli by měl zájem… Nebo Hyský třeba? Toho Poláka asi nezaplatíte

Reagovat
meno

Co vůbec dělá Habanec?

Reagovat
Lemond Laws

Tak to většinou ale bývá, že trenérovi se povede jedno angažmá a pak se to s tím táhne a nikoho nezajímají aktuální kvality atd.

Reagovat
meno

Horejš, ale musíte mu dát do konce sezóny absolutní hájení a cíle nastavit až od další sezony.

Reagovat
bobis21

Naivko. Do 10 dnů to bude "Horejš ven", jako s každým trenérem.

Reagovat
veikko

Určitě na Hapalovi jako na trenérovi nijak nelpím, sice mezihra funguje nejlíp za posledních asi 10 let, jeho reakce na průběh zápasů jsou ale často špatné. Hlavní problémy jsou ale jinde. Střed hřiště je konečně kvalitou hráčů výborný, máme ale dost slabou lavičku a ten tým nemá žádného lídra, jsme psychicky hrozně slabí. Kubala je úplně z formy a včera to byl přesně ten faktor, který rozhodl, že jsme zase nedali gól. Klíma musel plnit jeho roli a Kubala nebyl vůbec schopný ho zastoupit v útoku. S návratem Tanka to bude o něco lepší, ale nejde spoléhat na jednoho hráče (i to svědčí o slabší lavičce). Jo a pokud se zraní Boula, tak je celá hra v pr...., protože máme stále v kádru jediného použitelného DM (Grygar asi nic moc, když vůbec nedostává šance).

Ale abych nebyl jen negativní, tak Hapal tomu týmu vtiskl herní tvář, která se mi líbí. Určitě to chce ale zlepšit zapojení krajních obránců. Kpozo mě za tu cenu zatím moc nepřesvědčuje. Přijde mi, jako by pořád nebyl s křídelním útočníkem úplně sehraný + úplně zbytečně dostává tým pod tlak předržováním míče na vlastní polovině.

Reagovat
ratusek

Jako kdybys nepsal ten nesmysl o herní tváři, tak bych s tebou 100% souhlasil I když pokud myslíš herní tvář "dejte to Ewertonovi a on něco vymyslí" tak souhlasím.

Jinak nejvíc mě vytáčí to neustálé lpění na určitých hráčích, kteří na to nemají at už kvalitou nebo formou (Sehič, Kubala ten je mimochodem šílenej už několik měsíců, Ndefe). Dát na posledních deset minut Sehiče místo Ewertona je prostě na zbavení licence

Reagovat
veikko

Náhodou, já si za tím stojím. Hraje se krátkými přihrávkami přes střed, které mají vyřadit soupeřovu zálohu a sklepává se na Ewertona, případně Buchtu. Kdyby tam nechyběl jeden hráč (Kubala), tak to včera fungovalo úplně perfektně. Ale je to bohužel jen kdyby...

Šehić za Ewertona je přesně to, co jsem myslel těmi často špatnými reakcemi. Už jak jsem ho viděl, že jde na hřiště, tak jsem věděl, že prohrajeme. Šehić je nejenom marný, ale i nosí smůlu. Za Kubalu bohužel není náhrada, protože ruku na srdce, Šín hraje na svůj věk dobře, ale postavit se na něm hra zatím rozhodně nedá. Ndefe je takový spolehlivý průměr, pořád lepší než tragický Juroška (ten sice maká, ale fotbalově na to nemá). Trochu mě mrzí, že vůbec nedostává šance ten Mišković. Místo Kubaly by šanci mohl dostat v klidu. Ale jinak Kubala to v sobě má, jen je třeba se psychicky nastartovat.

Já jsem taky pro, aby se Hapal vyměnil (ideálně asi za toho Horejše, no), protože tohle je jeho strop. Dokud ale nevyzraje ten střed (on je Rigo občas v defenzivě mimo pozici) a nebudeme mít jasného lídra, tak to o moc lepší nebude. Teda pokud se z Klímy nebo Tanka nestanou naprosto kliničtí zakončovatelé, což moc nehrozí.

Reagovat
10adam

Nebylo by stručné shrnutí?

Reagovat
Puskas

Jde to, ale mohlo by to být lepší.

Reagovat
10adam

Jde to? Při pohledu na výsledky mám jiný pocit

Reagovat
Puskas

Konkrétní směr, kterým to jde, neprošel cenzurou autorovy slušnosti.

Reagovat
10adam

To už zní líp

Reagovat
bobis21

Výseldky jsou jedna věc. Baník má 3. největší držení míče v lize, 3. největší počet střel, 4. největší počet útočných akcí, 3. největší počet i úspěšnost přihrávek, 3. největší počet standardních situací.

My jsme schopní hrát fotbal a do šancí se dostávat. Ale prostě máme ofenzivní hráče, kteří dokázali asi z 10 xG v sezoně dát 2 góly Zlínu (ahoj Kubalo) a ze standardek ohrozíme víc vlastní bránu než soupeřovu. Nevím jestli někdo dělá něco jako xG tabulku pro českou ligu, ale klidně se vsadím, že by v tom Baník byl na pohárové příčce. Ale kdybych při chcaní mířil tak jako naši útočníci na bránu, tak vytírám výtah o 2 vchody dál.

Reagovat
thewall

Herně je to většinou velmi dobré, ale ta gólová impotence je šílená. Kubala je záhada - opravdu fotbalista, ale koncovka v háji. Včerejší zápas na hlavu. Nějaké prokletí asi.

Jestli půjde Hapal, tak to bude pochopitelné, ale jestli nepřijde Svědík, tak si od toho moc neslibuji.

Reagovat
veikko

Já popravdě nevím, jestli by byl Svědík dobrá varianta, protože když už jsme konečně poskládali technický tým, který hraje kombinační fotbal s krátkými přihrávkami, tak by nebylo ideální vzít trenéra, který vyznává jiný styl. I proto by mi dával smysl ten Horejš, který má potenciál výš než Hapal a přitom by se nemusela zásadně měnit skladba týmu.

Reagovat
thewall

Mám k tomu velmi zjednodušený přístup. Osvědčená kvalita jsou pro mne Svědík, Koubek (nejen za Plzeň, ale hlavně za své působení v Baníku), Trpišovský a Priske. Ostatní, včetně Horejše jsou pro mne s otazníkem. Neřeším aktuální skladbu týmu, trenérský rukopis apod.

Pod Hapalem se mi Baník zdál herně nejlepší právě od angažmá Koubka a štve mě, že se to nedaří promítnout do výsledků.

Reagovat
veikko

Vlastně ti docela závidím, protože já naopak nad fotbalem často přemýšlím až moc.

Reagovat
thewall

Já už spíše přemýšlím jestli se na něj úplně nevykašlat. Žrout času a v případě Baníku roky trvající emočně velmi náročný příliv a odliv nadějí.

Reagovat
veikko

Nj, fáze očekávání následovaná fází zklamání... Ale stejně se na to nevykašleš, se vsadím.

Reagovat
thewall

No jo, asi tomu ještě dám šanci

Reagovat
Infeld Prácheňský

Oči bolely, výhra asi nezasloužená..ale do tabulky důležitá strašně. Nasazení Kopice a Chorýho na celej zápas nechápu, stejně jako úpadek Dweha a hru výhradně po pravý straně.

Snad se herně zvedneme, tohle nebylo hezký.

Reagovat
Salfovic

Já nasazení Kopice na WB nechápu obecně. Je pomalej, nedůraznej v bránění a centry taky nic moc. Prostě ideální materiál na WB.

Reagovat
Infeld Prácheňský

jono On je na tom relativně dobře technicky a myslim si, že je pořád skvělej "tréninkovej hráč" a při fotbálku si je všechny maže na prsa. Děda to v něm holt asi vidí. Já osobně ne už a radši bych tam viděl jiný parádníky

Reagovat
Salfovic

Ale tak já ho neodepisuji, jen se divím, že ho Koubek nehraje výš.

Reagovat
deporpepa

Tak Choras měl na tom golu velikej podíll,tím že do toho balonu šel... Možná by Kliment do toho takhle nešel, možná by svou technickou kvalitou dal nebo připravil branku dříve...

za mě dobré 4 body za první dva zápasy a herní kvalita přijde...

Reagovat
Martin9719

Hra nebyla ideální ale Chorý je útočník č. 1 a teď jím i bude. Má hlavně nejlepší formu co tady asi kdy měl, hlavně co se týče impactu pro tým. Gólů nemá letos tolik, ale tím jak pracuje pro tým, dělá obráncům velký problémy viz ty situace kdy přetlačí obránce soupeře tělem i když pak nemá kvalitní zakončení. Kopic včera také jeden z lepších hráčů. Ideální ta hra ale rozhodně nebyla, stejně jako v sobotu s Boleslaví.

Reagovat
db18

Nejlepší je, ale taky se mu musí bohužel přizpůsobit celá hra...

Reagovat
Martin9719

Tak v tomhle už nastal pod Koubkem taky docela pokrok. Už ta hra není postavená na nákopu na Mosqueru do křídla který sklepává na Chorého nebo obráceně. Spíš bych řekl, že Chorý začal i o dost víc makat, běhat a přizpůsobuje se on té hře pod Koubkem. Samozřejmě když máš v týmu tak vysokého hráče tak hraješ tak abys toho využil, než když máš dva menší útočníky. Vše ale souvisí se vším. Pohyb Šulce, Cadua, Jirky dělá hodně pro Chorého a oni pak zase těží z toho, že se mají vpředu o koho opřít.

Reagovat
kecipep

Opravdu nepochopitelné, že nesáhli ještě po Svědíkovi. Mohli už se v klidu plácat s Plzní o třetí flek.

Reagovat
meno

Tady jde i o to jestli by Svědík chtěl, 2x už tam byl a se zlou se potázal. Jestli má vidinu toho, že Koubkovi bude v příští sezoně 73 a Plzeň by mohla mít zájem omlazovat...

Reagovat
Martin9719

Plzeň už dávno omlazuje, protože Koubek není zapšklý trenér jak si všichni "odborníci" mysleli když sem v létě přicházel. Cadu, Paluska, Hranáč, Dweh, Šulc, Jirka, Duro, Baier, šanci nakouknout už dostali i další. Těch keců jak ani kvůli zdraví atd. nedokončí sezonu, nevyjde s novými majiteli atd. Je to odborník na svém místě a jeden z nejlepších českých trenérů, ne jako např. pan Kotal kterému už skutečně ujel vlak. Ten se min. tady na EF naopak obhajuje, zbořil v Hradci spolu s Weberem veškerou Koubkovu práci a táhne ho ke dnu. Koubek je realista a ví, že je překlenovací trenér, je samozřejmě otázka na jak dlouho, jednu sezonu by ale nejspíš ještě vzal.

Reagovat
meno

Však já o Koubkovi netvrdím, že je to dinosaur. Ale věk 73 je vysokej a zdravotní problémy měl taky, to je objektivní fakt. Fotbal vidí jako jenom pár lidí u nás + sleduje trendy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele