play off - čtvrtfinále
01.07.2016 21:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Velšané třemi góly otočili skóre a jsou senzačně v semifinále

Ani brzký inkasovaný gól z kopačky Nainggolana nezlomil bojovného ducha Walesu, který tak opět potvrdil slova Garetha Balea a heroickým výkonem zaslouženě postupuje mezi nejlepší čtyři týmy v Evropě. Favorizovaní Belgičané od nabytého vedení ztratili kontrolu nad zápasem, po Williamsově vyrovnání se do něj už ani pořádně nedostali a znovu jen dostávají pověsti nenaplněného příslibu.

První půle nabídla od samého úvodu strhující podívanou. Belgičané možná i s vidinou neozkoušené defenzivy vlétli do zápasu jako velká voda a hned po několika minutách měli velmi blízko k průlomu skóre. Carrasco však na zadní tyči ztroskotal na brankáři Hennesseym a dvě nebezpečné dorážky Meuniera s De Bruynem pak na poslední chvíli odvrátila obětavá obrana. Velšané kontrovali hlavičkou Robsona-Kanua a ranou Garetha Balea, ovšem v obou případech Thibaut Courtois vůbec nemusel zasahovat.

Třináctá minuta už ale byla pro Rudé ďábly tou šťastnou. Eden Hazard přistrčil míč do středu hřiště Radjovi Nainggolanovi, jenž využil nedůsledného přistoupení hráčů soupeře a bez váhání vypustil tvrdou pumelici na přední tyč. Ta neomylně vystoupala až pod břevno a zaskočený Wayne Hennessey se natahoval marně - krásný gól a zasloužené vedení Belgie.

Herní iniciativy se tak museli chopit Velšané a nutno dodat, že jejich odpověď byla chvályhodná. Soustavný tlak a držení míče na belgické polovině hřiště málem přineslo ovoce po pětadvaceti minutách, kdy se nehlídaný Aaron Ramsey dostal k přízemnímu centru z pravé strany, na nějž si z druhé vlny naběhl levý bek Taylor. Obránce Swansea však střelu svou slabší pravačkou nasměroval pouze do té části branky, kde byl připravený Courtois, a belgický gólman perfektním reflexivním zákrokem udržel svůj tým ve vedení.

Stejně jako v případě první šance Belgičanů i tentokrát šlo o jasné varování, z nějž si svěřenci Marca Wilmotse ponaučení nevzali a tvrdě pykali. Pět minut po Taylorově tutovce tak bylo po zásluze vyrovnáno, když Ramseyho rohový kop našel přesně hlavu Ashleyho Williamse. Velšský kapitán s přehledem vymetl dolní kout u Courtoisovy levé tyčky a i gólman Chelsea byl v tomto případě bez šance.

Na koni v tu chvíli byli Velšané, což málem gólově podtrhl Gareth Bale. Hvězda Realu Madrid si ovšem po dravém průniku vpřed nepřišla na pozorného Courtoise, jenž Baleovu křižnou ránu pravačkou stihnul zachytit. Když pak v pětačtyřicáté minutě po dalším kvalitním pasu Ramseyho neuspěl ze vzduchu Robson-Kanu, šlo se do kabin za stavu 1:1. Belgičané měli do druhé půle rozhodně o čem přemýšlet, neboť od Nainggolanovy trefy zcela vypadli z role, zatímco Walesu s každou odehranou minutou rostla chuť.

Marc Wilmots zareagoval poločasovým střídáním nevýrazného Carraska výměnou za posílení středu hřiště a vzdušných soubojů v jednom v podobě Marouana Fellainiho. Právě záložník Manchesteru United v osmačtyřicáté minutě vybídl k centru Meuniera, jenž výtečně našel osamoceného Romela Lukaka. Ten ale ve vyložené příležitosti selhal a poslal svou hlavičku vedle. Belgický tlak ovšem nebral konce a křižné střele Edena Hazarda chyběl ke gólové radosti sotva jeden metr.

Velšané se sice úvodních deset minut po změně stran museli takřka výhradně bránit, avšak hned jejich první smysluplný útok přinesl nečekaný obrat skóre. Znovu u toho byl aktivní Ramsey, jenž si naběhl na dlouhý nákop dopředu a v pravou chvíli našel v šestnáctce Robsona-Kanua. Snad všichni na stadionu včetně belgické obrany v tu chvíli očekávali, že velšský útočník přepustí míč osamocenému spoluhráči nalevo, jenže Robson-Kanu místo toho zvolil individuální řešení situace, suverénně se uvolnil a obstřelil bezmocného Courtoise.

Zaskočení Belgičané najednou nebyli schopní vytvořit si jedinou šanci a naopak mohli být rádi, že si Ashley Williams nepočínal lépe při dalších dvou rohových kopech. Až v jednasedmdesáté minutě se připomenul i Kevin de Bruyne, jehož přízemní centr k nabíhajícímu Lukakovi na poslední chvíli odpálil pryč James Chester. Vůbec největší šance na vyrovnání připadla Fellainimu, jenž sice zvládl Chestera přehlavičkovat, ale zadní tyč o pár desítek centimetrů minul.

Čtvrthodinu před koncem již musel Marc Wilmots vsadit vše na jednu kartu a nasazením Mertense za Jordana Lukaka přešel na formaci s třemi beky. Ani to mu však nebylo nic platné, neboť místo závěrečného tlaku přišel pojišťovací gól Walesu. Přímočará akce po pravé straně vyústila v Gunterův centr na hlavu střídajícího Vokese, jenž předskočil Alderweirelda a ideální tečí usměrnil míč na zadní tyč mimo Courtoisův dosah.

Wales tak senzačně postupuje do semifinále, v němž poměří síly s Portugalci. Jedinou kaňkou je vykartování muže zápasu Aarona Ramseyho a také Bena Daviese, kteří budou svému týmu velmi chybět.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1067)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele