základní skupiny - skupina C, 2. kolo
16.06.2016 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Severní Irsko porazilo bezradnou Ukrajinu a živí naději na postup

Ukrajina ve svém prvním vystoupení na evropském šampionátu nestačila na Německo a bez bodu zůstává i po čtvrtečním odpoledni. Tentokráte si na ní přišlo Severní Irsko, to bere po kvalitním výkonu výhru 2:0 a může pomýšlet na postup ze skupiny...

Favorizovaná Ukrajina se od začátku zápasu vůbec nemohla proti výborně bránícím Severním Irům prosadit, navíc ještě kupila chyby v obraně. První poločas nicméně ne zcela zaplněné ochozy na stadionu v Lyonu uspokojit nemohl, mnoho brankových příležitostí k vidění nebylo. O první střelu mezi tři tyče se postaral dnes velmi dobře hrající Stuart Dallas, Andrij Pjatov ale neměl problém skákající míč ukrýt ve svých rukavicích.

Prakticky jediným pokusem během úvodního dějství, který měl opravdu gólové parametry, byla hlavička Craiga Cathcarta. Stoper Watfordu si naskočil na výborný centr Jamieho Warda od rohového praporku a jen o kousek minul levou šibenici ukrajinské svatyně.

Lodivod východoevropského celku Mychajlo Fomenko o přestávce nesáhl k žádnému střídání a vzhledem k začátku druhé půle se zdálo, že snad svým svěřencům ani nikterak výrazně nepromluvil do duše. Naopak Irové ještě zvýšili svou aktivitu a v 49. minutě udeřili ze standardky. Oliver Norwood posadil balón z přímého kopu dokonale na hlavu Garetha McAuleyho a zadák West Bromwiche potvrdil svou střeleckou formu z kvalifikace, přičemž zaznamenal premiérovou trefu Severního Irska na mistrovství Evropy.

Ukrajina mohla ovšem záhy odpovědět. Po prakticky totožné situaci si na centr naběhl Jevhen Selezňov a brankář McGovern měl velké štěstí, že míč letěl přímo na něj a dokázal ho tak zpacifikovat. Od začátku utkání hráčům ztěžoval hru silný déšť, který později vyústil až v krupobití, kvůli němuž český rozhodčí Pavel Královec zápas na chvíli přerušil.

Fotbalisté v žlutomodrých dresech se po krátké pauze konečně dokázali dostat alespoň k několika nadějným šancím. V 71. minutě Selezňov využil svých fyzických dispozic a dokázal sklepnout dlouhý nákop k nohám Kovalenka, tomu však rána z voleje ideálně nesedla. Později dal o sobě vědět i dosud takřka neviditelný Andrij Jarmolenko, ani jeho střela ze střední vzdálenosti ale McGoverna nepřekvapila.

Ukrajinci si žádný velký závěrečný tlak nevypracovali a dlouhého šestiminutového nastavení naproti tomu využila družina Michaela O'Neilla ke vsítění pojišťující branky. Střídající Josh Magennis unikl po pravém křídla, přihrál pod sebe na Dallase, jeho umístěný pokus ještě dokázal Pjatov pokrýt, na dorážku Nialla McGinna už byl však krátký. Severní Irsko tak slaví své historicky první vítězství na evropském šampionátu.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (470)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele