základní skupiny - skupina B, 3. kolo
20.06.2016 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Kozáčik vychytal anglické hvězdy a přiblížil Slovensko postupu

Perfektní zákroky dnes vykouzlil Matúš Kozáčik a patrně nejlepším výkonem z hráčů obou výběrů výrazně přispěl k důležitému bodu pro Slovensko, které připraví o setrvání v turnaji jen shoda několika překvapivých výsledků. Anglie odehrála podobně frustrující utkání jako proti Rusku, gólová impotence útočníků ji však zatím stála jen první místo ve skupině.

Angličané udělali od předchozího zápasu šest změn v základní sestavě, na Euru nejvíce od roku 1980, a snad i proto byli od úvodního hvizdu ještě o něco dravější a rychlejší, než se mohlo očekávat. Defenzívu soupeře tak předčili ve všech směrech, své šance po centrech na osamocené hráče však nepatřičně zahazovali. Odměnit se za důvěru měl Jamie Vardy krátce po čtvrthodině hry, kdy ho Henderson poslal pasem do nerovného běžeckého souboje se Škrtelem, své kvality však parádním zákrokem prokázal Kozáčik.

Ač je Velasco znám svou zdrženlivostí s karetními tresty, s těmi červenými šetří dokonce hned dvojnásobně oproti průměru sudích na letošním turnaji, Bertrandův nepochopitelný loket v obličeji Pekaríka měl mít na zápas podstatně větší vliv, než pouhé ošetření slovenského beka. Výrazně více však trenéra Kozáka musela trápit trestuhodná volnost britských ofenzivních hráčů v šestnáctce. Ve 33. minutě si tak Clyne už poněkolikáté mohl dovolit centr na zapomenutého společníka, Lallana však střelou z první opět nechal vyniknout plzeňského brankáře.

Taktické smýšlení Slováků bylo zjevné - kdo má míč, nemůže inkasovat. Se soupeřem tak drželi krok v počtu přihrávek i v času s balónem na noze, děsivě horší už to však bylo s prostorem, který pro svou hru využívali. Zatímco na polovině Anglie se jakž takž pohyboval pouze Duda s Makem, Vardy se takřka nevzdálil od vápna a i Nathan Clyne trávil zápas blíže ke Kozáčikovi, než kdokoliv v druhém dresu k Hartovi.

O poznání živěji pak outsider vstoupil do druhé půle a brzy mohl sklízet ovoce. Smalling chtěl nepřesný centr zpracovat hrudí pro Harta, místo toho však vybídl ke gólovce Maka, ten ale v plném sprintu balón nedokázal trefit. Vzápětí na druhé straně poslal milimetrovou pobídku za obranu Sturridge, nicméně i Clyne si z bezprostřední blízkosti proti brankáři neporadil. Zástupce české ligy i s dávkou štěstí vyrazil nad břevno ramenem.

Druhou výstrahu pro nekoncentrovanou obranu Anglie z dalšího protiútoku vyslal Weiss, který se až moc dlouho rozmýšlel, co ve vápně udělá a ukrytou ranou na bližší tyč Harta nepřekvapil. Prakticky celý zápas nestíhající levá strana Slováků nechala po hodině hry bezproblémově projít do vápna Hendersona, který na zadní tyči našel právě nastupivšího Dele Alliho, jenž v těžké pozici uklízel míč do odkryté branky, na čáře však vše zachránil obětavý Škrtel.

S blížím se koncem se znovu hlásili ke slovu lepšího týmu svěřenci Roye Hodgsona, defenzíva jejich soupeře však už byla správně kompaktní a soustředěná, okna z prvního dějství zmizela a ani nově příchozí Rooney s Kanem nemohli najít místo k zakončení. Pochopitelně, ač k nevůli fanoušků z Ostrovů, pak samotný závěr kouskovali "ležáci" v bílém, kteří to takřka bez výjimky, slovy českého kapitána, rvali na sílu a pro kýženou bezbrankovou remízu nakonec přeci jen dokulhali.

Autor: Josef Gvoždiak / bbc.com, uefa.com

Komentáře (1670)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele