základní skupiny - skupina C, 3. kolo
21.06.2016 18:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Německo si poradilo se Severním Irskem a zůstává první

Postup z prvního místa skupiny C si zajistilo Německo. To naplnilo proti Severnímu Irsku roli favorita, když si zásluhou jediné trefy Maria Gómeze zajistilo kýžené tři body a tím i postup mezi šestnáct nejlepších týmů na turnaji...

Celek z Britských ostrovů dnes na úřadující mistry světa dle očekávání nestačil ve všech směrech a může děkovat brankáři Michaelu McGovernovi, že si z utkání neodnáší ještě větší gólový příděl. Společně s Německem postupují ze skupiny C také Poláci, Severní Irové budou se třemi body ještě čekat na vývoj v ostatních skupinách.

Svěřenci Jochima Löwa zápasu od začátku dominovali a postupně si vytvářeli i velké příležitosti. Již po sedmi minutách hry muselo srdce fotbalového fanouška zaplesat při krásné akci na jeden dotek, míč se po ose Kimmich - Özil dostal k Thomasi Müllerovi, ten ovšem sám před McGovernem neuspěl.

Jednička skotského Hamiltonu se musela v úvodní čtvrthodině cítit trochu jako na tréninku. Do dalšího samostatného nájezdu vyslal dlouhým pasem Mesuta Özila stoper Jerome Boateng, jenomže také hvězda Arsenalu ztroskotala na severoirském brankáři. Ten se blýskl také o chvilinku později, kdy celou akci znovu rozjel Özil, od Müllera a Khediry se balón odrazil ke kopačkám Maria Götzeho a ten opět trefil pouze McGoverna. Následnou dorážku pak vůbec nezvládl Kimmich.

Ve 23. minutě Mario Gómez, který dnes poprvé nastoupil na letošním Euru v základní sestavě, výborně sklepl dlouhý pas na nabíhajícího Müllera, záložník Bayernu ale prudkou ranou těsně minul. Netrvalo to dlouho, když Müllera oslovil povedeným centrem Joshua Kimmich, jenž v pozici pravého obránce na úkor Höwedese rozhodně nezklamal, tentokráte však pro změnu stála v cestě tyč.

Festival neproměněných brankových příležitostí pokračovala i nadále. McGovern si vzal poučení z toho, že ke kvalitnímu výkonu si musí gólman umět také správně postavit tyče. V 34. minutě totiž pálil po další pěkné souhře Özila s Götzem Thomas Müller pouze do břevna. V tu chvíli už ovšem Němci vedli 1:0, Özilovu přihrávku posunul Gómez k Müllerovi, ten se sice k zakončení nedostal, vrátil ale zpět Gómezovi a tomu už nedělalo problém uklidit míč do poloprázdné brány.

Druhý poločas pokračoval ve stejném trendu jako úvodní dějství. Michael McGovern deptal německé střelce, kteří si stále nemohli připsat uklidňující druhý zásah. Zejména reflexivní zákrok proti Götzemu a v závěru konečky prstů vyškrábnutá hlavička Gómeze opravdu snesla vysoká meřítka. To se nicméně nedá říct o výkonu Severního Irska, které po zásluze dnes opouští Park princů bez bodu.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (334)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele