play off - semifinále
06.07.2016 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Portugalsko si poradilo s Walesem a zahraje si finále Eura

Po islandské pohádce končí také pohádka Walesu. Draci z Britských ostrovů podlehli Portugalsku 2:0 a finále si tak zahraje parta okolo Cristiana Ronalda. Několikanásobný držitel Zlatého míče dnes k vytouženému postupu svého mužstva přispěl výraznou měrou, první gól dal a druhý připravil.

V Lyonu byl dnes k vidění vyrovnaný zápas, Wales možná trochu překvapivě mírně ovládl statistiku držení míče, jednoznačných šancí si ale více vypracovalo Portugalsko. Po čtvrthodině se o první střelecký pokus postaral Joao Mario, Hennesseyho branku ale minul. Stejně neuspěl i na druhé straně Gareth Bale, který si v rámci nacvičeného signálu naběhl na přihrávku Joela Ledleyho od rohového praporku.

Největší hvězda Walesu o sobě dala vědět i ve 23. minutě, kdy po padesátimetrovém sprintu s balónem u kopaček vypálila z nějakých pětadvaceti metrů bohužel pro něj pouze do míst, kde stál připravený Rui Patrício. Z úvodního dějství pak stojí za zmínku ještě Ronaldova hlavička ze samého závěru poločasu těsně vedle.

Momenty slávy si kapitán Portugalska nechal až na druhou půli. V 50. minutě rozehrál Mario roh na krátko s Guerreirem, na jehož centr si naskočil právě Ronaldo a nechytatelnou hlavičkou otevřel skóre. V těchto chvílích se prakticky rozhodovalo o celém zápasu, neboť tři minuty nato Ronaldův pokus zpoza vápna tečoval Nani do protipohybu Wayna Hennesseyho a na světelné tabuli už svítil výsledek 2:0.

Křídelník Realu Madrid byl přichuti a po hodině hry mohl přidat třetí gól z přímého kopu, povedená rána však prosvištěla kousek nad břevnem. O tři minuty později to z dálky zkusil pro změnu Nani, Hennessey míč nešťastně vyrazil jen před sebe a hluboce si oddechl, když dorážku ze stoprocentní pozice zazdil Joao Mario.

Hennessey dnes nepůsobil příliš jistě, v 78. minutě ho z úhlu málem překonal střídající Danilo Pereira, jednička Crystalu Palace ale dokázal kulatý nesmysl nadvakrát zpacifikovat. Definitivní pojistku měl na kopačce znovu Ronaldo, ten v další šanci udělal kličku brankáři, čímž se ovšem dostal ze střeleckého úhlu a trefil pouze boční síť.

Mrzet ho to ale příliš nemuselo. Jeho Portugalsko si připsalo premiérové vítězství v základní hrací době na turnaji a postupuje do finále. Soupeř vzejde ze zítřejšího duelu mezi domácí Francií a Německem.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1205)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele