základní skupiny - skupina F, 2. kolo
18.06.2016 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Bezbranková remíza Portugalsku ani Rakousku nepomůže

Portugalsko ani na druhý pokus nedokázalo na evropském šampionátu naplno bodovat, když se pro změnu rozešlo smírně s Rakouskem. Mužstvo z Pyrenejského poloostrova přitom mělo k dobru pokutový kop, Cristiano Ronaldo ho však nedokázal proměnit...

Svěřenci Fernanda Santose předvedli velmi dobrý výkon, připsali si 23 střel a dnes si rozhodně zasloužili vyhrát. Nicméně Rakousko ukázalo obětavou hru i s notnou dávkou štěstí slaví premiérový bod na letošním mistrovství. Velkým nešťastníkem byl dnes Cristiano Ronaldo, který dnes kromě zmiňované penalty neproměnil ještě několik vyložených příležitostí.

Do té úplně první v zápase se však dostalo Rakousko. Marcel Sabitzer poslal do šestnáctky nadýchaný centr a kdyby měl Martin Harnik lépe seřízená mířidla, mohl celek ze středu Evropy slavit brzké vedení. Potom už ale převzali iniciativu Portugalci, ve 12. minutě se brilantní individuální akcí blýskl agilní Nani, dostal se až před Roberta Almera, ten ho ale bravurně vychytal a o pár momentů později zlikvidoval i ránu Vierinhi zpoza vápna.

Deset minut nato fotbalisté v červenozelených dresech rozjeli krásnou kombinaci na jeden dotek, na jejímž konci Nani přihrál Ronaldovi a ten zblízka trestuhodně minul. Aktivní Nani se poté po centru Ricarda Quaresmy dostal do zakončení sám, jenomže rozezvučel pouze tyč a odražený balón napálil Moutiinho nad. Ofenzivní trio Quaresma - Ronaldo - Nani dělalo rakouské defenzivě velké problémy, Ronaldo se ovšem nedokázal prosadit ani z další šance.

Druhý poločas začal stejně jako ten první a to tedy zajímavým pokusem ekipy Marcela Kollera. Ze střední vzdálenosti napřáhl ke střele Stefan Ilsanker a Rui Patrício musel rychle k zemi, aby udržel čisté konto. Z nějaký dvaceti metrů to na opačné straně zkoušel i Cristiano Ronaldo, Almer byl však na místě a to i po následném rohu, kdy ho Ronaldo nepřekonal ani hlavou. Mizérie kapitána Portugalska vyvrcholila v 78. minutě. Martin Hinteregger Ronalda ve vápně evidentně stáhl k zemi a hlavní rozhodčí Nicola Rizzoli bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Jindy neomylný trojnásobný držitel Zlatého míče orazítkoval jenom tyč a ukryl hlavu v dlaních.

Ronaldův zmar podtrhla situace z 85. minuty, kdy se již po centru z přímého volného kopu hvězda Realu Madrid konečně radovala z gólu, italští rozhodčí ho ale kvůli ofsajdu správně neuznali. Ve skupině F tak stále mohou pomýšlet na postup všechny týmy, Portugalsko bude zřejmě muset v posledním utkání porazit dosavadního lídra Maďarsko.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1203)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele