základní skupiny - skupina C, 1. kolo
12.06.2016 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Poláci přebili severoirský blok a na úvod vítězí

Měření sil mezi favorizovaným Polskem a Severními Iry nakonec rozhodla jediná branka. Pět minut po začátku druhé půle se o ni postaral Arkadiusz Milik, jenž tak úspěšně korunoval drtivý tlak Poláků a zařídil své reprezentaci zasloužené prvenství v poměru 1:0.

Polsko vstoupilo do zápasu podle očekávání velkou převahou a zatlačilo soupeře před vlastní šestnáctku. Severoirská defenziva však poctivě odolávala a pomáhala brankáři McGovernovi obětavým padáním do celé řady střel. Teprve s blížící se čtvrthodinou začal drtivý polský tlak opadávat a hra se mírně vyrovnala, byť na první pořádnou šanci museli diváci čekat i nadále. První střelecký pokus, který dolétl až k severoirské brance, si tak připsal Arkadiusz Milik. McGovern však byl pozorný.

Jen pár minut nato se útočník Ajaxu Amsterdam ocitl ve stoprocentní šanci, když jej v hloubi pokutového území našel pronikající Lukasz Piszczek. Milik ale v klíčové chvíli nezvládl ukočírovat zakončení a z pouhých několika metrů přestřelil. Lépe si už počínal mladík Kapustka, jenž po zmatku z rohového kopu vytěžil tvrdou ránu z hranice pokutového území, jenže Michael McGovern vytáhl kvalitní zákrok a vytěsnil míč do bezpečí. Severoirský plán tak slavil úspěch: první půle skončila bez branek a zvláště Robert Lewandowski se nedostal k jediné příležitosti jak zakončit.

Hned pět minut po změně stran už ale zelený val povolil a znovu u toho byl aktivní Arkadiusz Milik. Dvaadvacetiletý talent polského fotbalu přebral kousek před šestnáctkou přihrávku Blaszczykowského a přízemní ranou na přední tyč nedal McGovernovi šanci, byť si severoirský gólman na míč sáhl. Se vstřeleným gólem Poláci přece jen trochu upustili od předešlého drtivého tlaku a přenechali herní iniciativu svému doposud utiskovanému protivníkovi.

První nadějnou příležitost Severního Irska si vytvořil individuální akcí střídající Conor Washington. Ten po pravé straně hřiště pláchl všem až na brankáře Szczesného, jenž mu na poslední chvíli skočil pod nohy a sebral míč do náruče. Trenér Michael O’Neill pak vedle mladého útočníka QPR nasadil také forvarda Nottinghamu Jamieho Warda v jasné snaze během závěrečné desetiminutovky vyrovnat. Příliš nechybělo v pětaosmdesáté minutě, kdy chytrý signál při standardní situaci zajistil nadějnou pozici Stevenu Davisovi, avšak severoirský kapitán na míč nakonec těsně nedosáhl.

V samotném závěru si již Poláci vedení pohlídali a až na jedno drobné nedorozumění při Szczesného výběhu nepustili Severní Iry do žádného tlaku. Mohou tak slavit vítězství i cenné tři body a hází v boji o první místo rukavici mistrům světa z Německa.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (741)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele