play off - čtvrtfinále
30.06.2016 21:00 CET
1 : 1
3:5 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Poláci další rozstřel nezvládli, v semifinále je Portugalsko

Prvním semifinalistou letošního mistrovství Evropy je Portugalsko, které až po penaltovém rozstřelu vyřadilo Polsko. Polákům tak pokutové kopy tentokráte štěstí nepřinesly, naopak Portugalci se těší z postupu navzdory tomu, že popáté v řadě v základní hrací době remizovali.

Svěřenci Adama Nawalky přitom vstoupili do utkání jako z říše snů a do vedení šli již po stech vteřinách hry. Cédric Soares neodhadl dlouhý míč, za jeho zády mu unikl Kamil Grosicki, ten přihrál volnému Robertu Lewandowskemu a ten vsítil druhý nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů. Kanonýr Bayernu Mnichov zároveň zaznamenal premiérovou trefu na aktuálním Euru.

Partě kolem kapitána Lewandowskeho však tato branka paradoxně spíše uškodila, v některých pasážích hrála až příliš pasivně, což se jí stalo osudným v 33. minutě. Stále ještě osmnáctiletý Renato Sanches si kousek před vápnem efektně narazil s Nanim, načež vypálil nekompromisně levačkou k bližší tyči a Lukasz Fabianski se natahoval marně.

S našimi severovýchodními sousedy navíc mohlo být ještě hůř, to jen kdyby bundesligou ostřílený sudí Felix Brych odpískal po evidentním faulu Pazdana na Ronaldu penaltu. Hvězdě Realu Madrid na tomto mistrovství zrovna pšenka nekvete, což potvrzoval i dnes v Marseille. V 56. minutě ho pěkně vysunul Nani, namísto prudkého centru do malého vápna však volil střelu do boční sítě.

O vzrušení se později postaral Adrien Silva. Středopolaři lisabonského Sportingu ale dnes také nebylo přáno, v 60. minutě byla jeho rána zblokována, o chvíli později zase mířil o kousek vedle. Na opačném konci hřiště unikl po levém křídle Artur Jedrzejczyk, odcentroval, Arkadiusz Milik předskočil Pepeho, Rui Patrício si ovšem připsal vynikající zákrok.

A když pět minut před koncem v obrovské příležitosti selhal znovu Cristiano Ronaldo, jenž tentokráte ani netrefil míč. Prodloužení, jak už bývá zvykem, mnoho vzruchu nenabídlo, žádný z týmů nechtěl udělat zbytečnou chybu a zápas tak dospěl až k rozstřelu. V nich selhal pouze Jakub Blaszczykowski, jehož střelu Patrício levou rukou vyrazil a definitivní pečeť na postupu Santosovy ekipy do semifinále dal střídající Ricardo Quaresma.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1458)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele