základní skupiny - skupina C, 1. kolo
12.06.2016 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Premiérová trefa i zásah veterána, Němci začali vítězně

Němci ani při dvanáctém vstupu na mistrovství Evropy neprohráli, naopak díky brzkému zásahu Mustafiho zapisují očekávané tři body. Ukrajina ve druhé půli vypadla z rytmu a ač se před přestávkou zdálo, že by mohla útočit na bod, nakonec se diváci žádného dramatu nedočkali.

Joachim Löw zřejmě vycestoval na své poslední Euro coby šéf německých fotbalistů, už teď je však legendou evropského turnaje. Dnes šéfoval v rekordním dvanáctém klání a doposud prohrál pouze tři. Jeho svěřenci přitom ukázali, že to bude opět kombinační kontrola nad balónem, která je má přivést k úspěchu - vždyť už o poločase nastřádali téměř 300 přihrávek, více jak dvakrát tolik co soupeř a navíc s takřka o 20% lepší úspěšností. Ukrajinci přitom ukázali, že jejich síla bude tkvít především z krajů záložní řady, odkud se alespoň v prvním dějství rodilo několik nebezpečných situací.

Po necelých čtyřech minutách mohl favorita zaskočit Konopljanka, který si po chybě Mustafiho naběhl k vápnu pro přihrávku od Fedeckého, jeho prudkou ránu do horního rohu branky však Neuer excelentně vyrazil. V podstatně lepší pozici se na druhé straně objevil po chytrém sklepnutí od Müllera Hector. Jediný hráč v základní sestavě bez titulu světového šampióna však osamocen deset metrů před brankou nedokázal trefit míč dle svých představ.

Ukrajinský brankář si tak na míč prvně sáhl až ve chvíli, kdy ho tahal ze sítě. Rakyckyj fauloval blízko svého vápna Müllera a Kroos pak dokonalým centrem našel na zadní tyči Mustafiho, který svou hlavičkou nedal brankáři šanci - 1:0. Hummelsův náhradník ovšem brzy ukázal, že by dnes raději jen útočil, po rohovém kopu totiž trestuhodně nechal hlavičkovat Chačeridiho a jen hrdinský reflex Neuera udržel stav nezměněn.

Svůj potlesk si vysloužil i Pjatov, obrana zaskočena náběhem Samira Khediry nechala vlastního brankáře svému osudu, jednička Šachtaru Doněck však dělovku z kopačky záložníka Juventusu projít nenechala. Svěřenci Fomenka se tak zdaleka neměli proč vzdávat a ukazovali, že i oni dokážou předvést geniální akci. Jarmolenko vyšachoval několik bránících hráčů přesným dloubákem na zapomenutého Konopljanku, který volejem Neuera překonal, přímo na brankové čáře však zaúřadoval Boateng. Laxní německá defenzíva dostala před přestávkou ještě jednu výstrahu, když ve 39. minutě uťal radost z vyrovnání pomezní správně odmávaným ofsajdem.

Do druhé půle vstoupili Němci přeci jen o něco aktivněji a v prvním dějství nejvytíženější muž, Toni Kroos, neměl daleko k pojištění náskoku. Svou dalekonosnou ranou však pouze lízl bližší spojnici tyčí. Alespoň tak inspiroval k dalším pokusům, ať už Rakyckého či Khediry, ti si nicméně zuby vylámali na výborných zákrocích brankářů. Diváci mohli být za tak líbivé střely vděční, poučené defenzívy obou celků totiž vstup do šestnáctky prakticky znepřístupnily.

Efektem tak bylo především takřka absolutní vymazání ukrajinských šancí, stačilo jen povzbudit koncentraci DFB-Elf a rázem se obraz hry i za stálého vedení proměnil k nepoznání. Když už se zdálo, že se dohraje v naprostém klidu - vždyť už patnáct minut operoval na hřišti Oleksandr Zinčenko, nejmladší Ukrajinec v historii finálových turnajů - dostal se do úniku Mesut Özil. Hráč, který sice nebyl příliš na očích, své si však jistě odpracoval, svou odměnu nevybral a v jasné příležitosti trefil pouze Pjatova.

Ten následně rychle rozehrál a málem udělal z Mustafiho dvojitého agenta. Střelec do té doby jediné branky totiž chtěl poslat hlavičkou míč Neuerovi, ten byl ale podle svých zvyků daleko z branky a pořádně si oddechl, když balón zamířil jen těsně vedle jeho tyče. V posledních vteřinách pak přišel rozhodující okamžik v podobě rohového kopu. Ukrajinci museli riskovat, pokud chtěli ukrást soupeři dva body, nakonec však na svou poslední šanci doplatili rychlým protiútokem, který bez problémů zakončil tři minuty hrající Bastien Schweinsteiger a zařídil tak letos první duel s více jak jednogólovým rozdílem.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (1145)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele