play off - osmifinále
26.06.2016 18:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Německo překvapení nedopustilo, Slovensko končí

Manuel Neuer i na čtvrtý pokus udržel čisté konto, Kozáčikův zákrok proti pokutovému kopu Mesuta Özila ve 12. minutě tak už nemohl Slovensku nijak pomoci. Velmi brzo totiž otevřel skóre tečovanou ranou zpoza vápna Boateng a těsně před přestávkou pojistil vedení kanonýr Gómez. V druhé půli, v které Kozákův výběr zdaleka neskládal zbraně, dal výslednou podobu skóre nechytatelnou střelou Draxler.

Německo dnes postoupilo zcela zaslouženě, především v prvním poločase outsidera z východu Evropy výrazně přehrávalo a více gólů nevsítilo především díky výborně chytajícímu Matúši Kozáčikovi. Jednička plzeňské Viktorie poprvé sklidila potlesk již po sedmi minutách hry, kdy si na výborný centr Toniho Kroose z přímého kopu naskočil Sami Khedira a Kozáčik konečky prstů vyškrábl jeho hlavičku nad břevno.

Jenomže hned záhy udeřilo. Slovenská defenziva sice ještě centr od rohového praporku dokázal odvrátit, za šestnáctkou číhající Jerome Boateng ovšem přímo z voleje napálil balón do sítě. Povedenou střelu mimo dosah Kozáčika ještě mírně tečoval Milan Škriniar, jeden z nových mužů v základní sestavě Jána Kozáka. Opomenutí Maka, Pečovského, Dudy nebo Hubočana na úkor Gyömbéra, Hrošovského, zmiňovaného Škriniara či Ďuriše ale nepadlo na úrodnou půdu.

Ve 13. minutě Kozákově družině příliš nepomohl ani polský sudí Szymon Marciniak, který za drobné Škrtelovo postrčení Gómeze odpískal přísnou penaltu. Mesuta Özila však vychytal fantastický Kozáčik a držel své mužstvo stále v naději. Špílmachr Arsenalu se neradoval ani o deset minut později, když mu šanci připravil důrazný Gómez a Özilova rána jen o kousíček prosvištěla kolem pravé tyče.

Svěřenci Joachima Löwa šli přesto do šaten s dvoubrankovým náskokem. Brilantní individuální akcí se blýskl Julian Draxler a volnému Gómezovi stačilo na malém vápně před odkrytou svatyní jen nastavit nohu. Slovensko v prvním poločase zahrozilo pouze jednou, po Pekaríkově centru hlavičkoval Juraj Kucka a Manuel Neuer musel prokázat své nesporné kvality.

Po změně stran se fotbalistům v modrých dresech povedlo hru vyrovnat. O další vzrušení ve vápně Manuela Neuera se postaral ve 49. minutě opět Juraj Kucka, jemuž připravil dobrou střeleckou pozici Marek Hamšík, středopolař AC Milán ale mířil pouze doprostřed brány. Slovensku se však utkání zdramatizovat nepodařilo, po hodině hry navíc potřetí inkasovalo a bylo definitivně hotovo.

V 63. minutě zahrával další rohový kop Toni Kroos, Mats Hummels vyhrál míč pro Juliana Draxlera a ofenzivní záložník Wolfsburgu povedeným volejem nedal Kozáčikovi sebemenší nárok zasáhnout. Naši východní sousedé to potom i nadále zkoušeli alespoň ze střední vzdálenosti, ani projektil Jána Ďurici z 25 metrů se ovšem mezi tři tyče nevešel.

Zápas skončil stejně, jako začal, tedy vynikajícím zákrokem Matúše Kozáčika, na něhož tentokráte ve stoprocentní pozici po Müllerově přihrávce nevyzrál Kroos. Slovensko tak při své premiérové účasti na mistrovství Evropy končí v osmifinále.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1690)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele