základní skupiny - skupina C, 2. kolo
16.06.2016 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

První bezbrankovou remízu mají na svědomí Německo s Polskem

Na šampionátu se zrodila první bezbranková remíza a zasloužili se o ní na Stade France fotbalisté Německa a Polska. Oba naši sousedé si vytvořili několik brankových příležitostí zejména ve druhém poločase, ale jak Manuel Neuer, tak i Lukasz Fabianski udrželi čistý štít.

Oba celky si v prvních zápasech připsaly tři body, takže případná výhra by znamenala postup do další fáze soutěže. Jak Německo, tak i Polsko se samozřejmě moc dobře znají, utkaly se už v kvalifikaci a vždy zvítězil domácí tým. Trenér Nationalelf Joachim Löw udělal oproti zápasu s Ukrajinou jedinou změnu, na post stopera se vedle Boatenga postavil Hummels. Také Poláci nastoupili s jednou korekturou, namísto Kapustky se v základní jedenáctce objevil Grosicki.

První polovina byla na velké gólové šance hodně skoupá, což dokazuje statistika střel na branku. Ani jeden z týmů mezi tři tyče nezamířil a nelze se tak divit, že se šlo do šaten za stavu 0:0. Každopádně když už se před šestnáctkou přeci jenom něco semlelo, měli to na svědomí Němci. Ve 4. minutě odcentroval na Götzeho hlavu Draxler, jenže autor rozhodující trefy finále mistrovství světa 2014 v Brazílii netrefil cíl. Totéž platilo i o Kroosovi, který se skluzem položil do Müllerovy přihrávky. Utkání sice mělo patřičnou kvalitu, ale namísto ofenzivních složek dominovaly defenzivní řady.

Poločasová přestávka v tomto přinesla změnu a začalo se pěkně svižně. Grosicki poslal milimetrově přesný centr na malé vápno, ale Milik ho v obrovské šanci nedokázal poslat do branky. Na druhé straně se po efektivní kolmici dostal ke koncovce Götze a z úhlu trefil jen připraveného Fabianskiho. Poláci hráli s úřadujícími světovými šampiony více než vyrovnanou partii, Milik po zajímavě rozehrané standardce opět minul branku a krátce na to na poslední chvíli zablokoval Lewandowskiho jeho klubový spoluhráč Boateng.

Smolařem utkání byl bezpochyby Arkadiusz Milik, zhruba dvacet minut před koncem, po rychlé souhře Poláků, v dobré palebné pozici promáchl. Naštěstí pro Poláky zahazovalo i Německo. Özil pěknou volejí donutil Fabianskiho ke skvělému zákroku a z následného rohového kopu nic nebylo. Strhnout vedení na tu, či onu stranu se nevedlo ani v závěru a diváci na Stade France se vůbec jako první nedočkali žádné branky.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (582)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele