play off - semifinále
07.07.2016 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

V Marseille pálil jen Griezmann, mistři světa berou pouze bronz!

Po dvanácti letech si o zlato evropských mistrů zahraje hostitelská země! Francie se díky zbytečné ruce nejzkušenějšího hráče na hřišti dostala krátce před přestávkou do vedení z pokutového kopu a Griezmann potvrdil svou střeleckou formu i po změně stran. Němci nedokázali vymyslet správný recept na dokonale organizovanou obranu soupeře a turnaj opouští dříve, než předpokládali.

"Francie doufá," mohli jsme číst v článcích před zápasem napříč světovými stránkami, jenže ráznou odpověď si domácí hráči přichystali hned na úvod. Bez zbytečného respektu a se zdravým sebevědomím ukázali, že nebudou čekat na zázrak a boji o zlato půjdou naproti. Už po šesti minutách tak po krásné akci Matuidiho s Griezmannem pálil druhý jmenovaný z hranice vápna po zemi k tyči a Neuer musel předvést první kvalitní zákrok.

Zaskočení Němci dokázali v klidu přejít do útoku až po delší době, brzy však prezentovali svou sílu u pokutového území soupeře. Osamocený Emre Can se po přihrávce Draxlera dostal k jedovaté ráně z patnácti metrů a Lloris, který viděl skákající míč až na poslední chvíli, měl co dělat, aby byl u tyče včas a stihl premiérový pokus mistrů světa vyrazit.

Návrat jistoty na kopačky svěřenců Jogiho Löwa přeměnil obraz hry na očekávanou podívanou. Pogba by se tak nemohl divit, pokud by po jeho zákroku na pronikajícího Toniho Kroose dostal Özil další šanci na reparát z ekexucí pokutového kopu. Chvíli poté přilétla další nabídka solidní práce pro Llorise z dílny Bastiana Schweinsteigera, dle počtu zápasů na Eurech a světových šampionátech nejzkušenějšího hráče v historii.

Francie si po bouřce z počtáku utkání vytvářela naděje pomocí přímých kopů, Payet ani Pogba však z více jak pětadvaceti metrů příliš Neuera neprověřili. Díky první jednoduché a rychlé kombinaci se ke střele z hloubi vápna dostalo domácí mužstvo až ve 41. minutě, Griezmann nicméně trefil síť z vnější strany. Vzápětí po kiksu Boatenga běžel z poloviny hřiště sám na brankáře Giroud, ten se ovšem nechal doběhnout Höwedesem, který mu nedovolil přihrávku ani střelu.

Probuzení kohouti si skvělou pětiminutovku před odchodem do šaten gólem zpříjemnili až v poslední moment. Jinak profesorsky hrající Schweinsteiger neuhlídal při rohovém kopu své ruce, které strčil před Evru a sudí Rizzoli správně ukázal na značku pokutového kopu. Ten si vzal na svědomí nejlepší střelec letošního Eura a střelou na druhou stranu od Neuera poslal Francii do vedení.

Stejně jako první i půle druhá začala pod taktovkou modrých, Giroud ani Griezmann však díky dobré práci Boatenga branku neohrozili. Přes jeho vynucený odchod si německá defenzíva moc starostí dělat nemusela, když během dvaceti minut od změny stran nastřádal strádající tým třikrát více úspěšných přihrávek než soupeř. K čemu vám to ovšem je, když nenajdete byť jedinou skulinku v jeho zadních řadách.

Tu naopak našli francouzští výsadkáři, kteří opustili prostor pasivního bránění náskoku. Pogba využil chyby Kimmicha v šestnáctce a odcentroval na malé vápno, odkud míč vyboxoval Neuer pouze ke Griezmannovi, který pohotovou ranou před německým kapitánem poslal šouravou střelu mezi nohami brankáře až do sítě. Ve francouzské tabulce střelců na evropských šampionátech tak překonal Zidana a vyrovnal kanonýra Henryho.

Nepříliš atraktivní část tak rázem skončila a Kimmich se ihned chtěl vyplatit parádní technickou ranou na zadní tyč, právě o ni však svůj líbivý pokus pouze otřel. Vzápětí pálil z větší vzdálenosti z přímého kopu i Draxler, tomu chybělo ještě o pár centimetrů více a obdobně byl na tom i se svou prudkou hlavičkou Höwedes. Když v nastaveném čase předvedl Lloris proti Kimmichovi nejlepší zákrok utkání, mohl pomalu začít slavit velmi ceněné čisté konto. Francie je tak jediný zápas od reprízy posledního Eura, které hostila, i před dvaatřiceti lety se přitom ve vyřazovacích vojích potkali s Portugalskem.

Autor: Josef Gvoždiak / whoscored.com, twitter.com/optajoe, bbc.com

Komentáře (1512)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele