play off - osmifinále
27.06.2016 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Španělsko končí, Italové skórovali dvakrát

Italové to dokázali! Potřetí už se to španělskému národnímu rýmu nepovedlo a dál jdou Italové. Svěřenci trenéra Antonia Conteho zvládli dnešní duel takticky na výbornou a ačkoli se dostali pod tlak, díky dvěma brankám postupují přes favorizované Španělsko!

Italové toužili po zlomení nadvlády španělského soupeře, který se stal jejich noční můrou. Španělům se povedlo už dvakrát pokazit italský sen o postupu, za což jim Italové slibovali pomstu. Dnes se opírali o chytrost trenéra Conteho, který spoléhal na osvědčenou partu z Juventusu Turín. Buffon coby legendární brankář, před ním opory jako Barzagli, Bonucci a Chiellini. Osvědčenou trojici z Turína doplňovali hráči jako Florenzi, De Rossi, Parolo nebo Pellé, vedle něj působil Eder z Interu.

Tým trenéra Del Bosqueho se opíral o hvězdy jako de Gea, Piqué, Ramos, Iniesta, Fábregas nebo Morata. Vedle nich se postavili méně prověření, za to však hladovější hráči jako Nolito. Po úvodních hymnách se oba celky do sebe pustily bez váhání a strachu. Šlo přeci jen o postup do další fáze evropského šampionátu, což byla meta velmi ceněná. Italský tým byl hodně podceňován, přeci jen byl jeho španělský sok velkým favoritem. Antonio Conte ale z lavičky burcoval své hráče od prvních minut a italští fandové možná až překvapeně sledovali počínaní svých miláčků.

Po De Rossiho nahrávce se zastřeloval mladík Alessandro Florenzi, po něm se rozhodl španělskou obranu otestovat také Eder. Skvělý cente ze strany neproměnil zkušený útočník Eder, který nepřekonal dobře postaveného brankáře de Geu. Italové ale vůbec nepůsobili zakřiknutým dojmem, v jakém se podle mínění mnoha fanoušků nejen na EF měli nacházet. Emanuele Giaccherini zakončoval kopem přes hlavu jen z ofsajdu.

Zatímco Italové působili nabuzeným a odvážným dojmem, španělský celek nevěděl, kudy přesně zakončovat. Je pravda, že se hodně opíral o schopnosti a zkušenosti Andrése Iniesty, který bývá médii přezdíván jako Harry Potter, ale jeho hůlka dnes nefungovala zcela správně. Po dvaceti minutách tak plnil úlohu strašáka David Silva, který se odhodlal k odvážné kombinaci. Jeho nahrávku na Nolita ještě obránci Azzurri sice nezablokovali, ale s akcí na Fábregase už počítali.

Hodně špatné odpoledne prožíval obránce Sergio Ramos, který si po půlhodině málem vstřelil vlastní branku a jen demonstroval, jak se španělskému celku nedaří ani v obranné fázi. Italům to ale moc nevadilo, protože o pouhé tři minuty později se dočkali branky. Ederovu bombu sice de Gea vyrazil, ale k dorážce se po přistrčení od Giaccheriniho dostal Giorgio Chiellini, který už dopravil míč do prázdné brány! Italové se ujali vedení o jednu branku!

Prohrávající celek se musel vzepřít. Dopředu šli však Italové pouze ve dvou, ale přesto dokázali krásně vystřelit. Brankář de Gea měl co dělat, aby vyrazil konečky prstů těžkou ránu zkušeného křídelníka. Tím skončil první poločas, ve kterém zažili více radosti jednoznačně Italové. V tom druhém měli více ze hry španělští protihráči, kterým se málem povedlo srovnat. Po rozehrávce nakrátko se k hlavičce z velké blízkosti dostal Morata, jenž italskou psychiku velmi dobře zná. Jenže mladý talent svého kolegu z klubu nepřekonal!

V útoku Itálie si hodně rozuměli Eder s Pellém. Bylo to vidět díky jejich jednoduché kombinaci, díky které postupoval Eder prakticky sám na brankáře de Geu, který ale vytáhl parádní zákrok a pokus svého soupeře včas vytěsnil mimo tři tyče! Mladý útočník Morata dobře věděl, jak překonat brankáře Buffona. Zkoušel to díky lobu, který ale nakonec přeskočil i bránu Italů! Ani italský celek se ale nehodlal zatáhnout a díky spojce mezi Giaccheriim a Pellém se prve jmenovaný dostal až do zakončení!

Nevýrazného Moratu posléze vystřídal o něco pohyblivější Lucas Vázquez, který měl zvýšit napadání italské obrany. Patnáct minut před koncem se dostalo velké pozornosti také brankáři Buffonovi, kterého pořádně vyzkoušel Andrés Iniesta. Mezitím fanoušky pobavil naštvaný trenér Conte, který zřejmě nezapomněl nic ze svých herních technik a rozzlobeně napálil míč skoro až mezi diváky. S postupujícím časem se ale italský celek stále více stahoval a spoléhal na bránění.

Nevýhoda španělského celku spočívala v tom, že téměř nikdo z jejich koncových hráčů nenabíhal na vápna. Tam naopak kralovali kolegové z Juventusu. Obhájci titulu byli na pokraji vyřazení i přes zvýšenou aktivitu. V 90. minutě se opět předvedl fantastický brankář Gigi Buffon, který i přes vysoký věk dokázal vyrazit skvělou ránu Gerarda Piquého!

A to bylo dost možná klíčové, protože na druhé straně propukly emoce u trenéra Conteho. Matteo Darmian se štěstím procpal míč na Graziala Pellého, který se ocitl sám před de Geou. A protože jej nikdo neobtěžoval, přesnou ranou propálil brankáře anglického Manchesteru United!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1119)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele