základní skupiny - skupina A, 1. kolo
10.06.2016 21:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Skvostný Payet vystřelil Francii výhru 2:1

Dlouho se zdálo, že úvodní zápas evropského šampionátu vítěze nepřinese. Domácí Francie sice proti Rumunsku šla do vedení zásluhou Girouda, jenže chybu Patrice Evry hned vzápětí hosté potrestali proměněným pokutovým kopem a díky nebojácnému výkonu drželi cennou remízu 1:1. Minutu před koncem však potvrdil svůj výkon muže zápasu Dimitri Payet skvostnou střelou do horního růžku, jíž zařídil Francii vítězství a vydařený vstup do turnaje.

Po zahajovacím ceremoniálu se natěšení domácí fanoušci museli hned v úvodu pořádně vylekat. Rumuni totiž ze svého prvního rohového kopu vytěžili výtečnou příležitost, kterou Stançu z bezprostřední blízkosti napálil pouze do připraveného Huga Llorise a stav tak k francouzské úlevě zůstal bezbrankový. Odpovědět mohl Olivier Giroud, avšak po Payetově centru ze slibné pozice na přední tyči minul.

Ve čtrnácté minutě měl pro změnu gól na hlavě Antoine Griezmann, jenž nadvakrát zakončoval akci po pravé straně, již založil výbornou kolmicí Paul Pogba. Útočník Atlétika Madrid ale zblízka trefil pouze tyč. Francouzi ovšem po nejistém vstupu do zápasu začali přebírat herní iniciativu a zdálo se, že je jen otázkou času, než se ujmou očekávaného vedení. Rumunská defenziva však nadále odolávala a nic na tom nezměnilo ani další zakončení Griezmanna, jehož přízemní rána po Payetově pasu prosvištěla s přispěním teče bránícího hráče těsně vedle.

Když pak závěrečný francouzský tlak nezužitkoval po rohovém kopu ani nepřesně hlavičkující Giroud, skončila první půle bez branek. Po změně stran se opakovala situace z půle první - první vyložená šance připadla znovu nebojácným Rumunům. Kombinaci Stançiu - Stançu ale druhý jmenovaný nezvládl z voleje patřičně zakončit a pálil vedle.

Následovala opět reakce v podobě francouzského útoku, když Giroudův pokus lapil Tătăruşanu. Rumunský gólman pak sedmapadesáté minutě reflexivně vyrazil i tvrdou ránu Pogby po další špičkové akci Payeta, jenže hned minutu nato již inkasoval. Payetův centr na zadní tyč si vyčíhnul Olivier Giroud, jenž předčil ve vzduchu i vyběhnuvšího Tătăruşanua a stal se tak vůbec prvním střelcem francouzského šampionátu.

Radost domácích ale měla jepičí život. Patrice Evra totiž krátce po hodině hry hloupě fauloval pronikajícího Stançia ve vlastní šestnáctce a ani Hugo Lloris již Stançuovu penaltu nezvládl zpacifikovat - 1:1. Francouze tak znovu čekalo dobývání zatažené rumunské defenzivy, jejíž odemknutí nadále leželo především na bedrech výtečného Dimitriho Payeta. Pomoci mu místo matného Griezmanna přišel také mladíček Kingsley Coman a Paula Pogbu čtvrthodinu před koncem nahradil útočník Manchesteru United Anthony Martial.

Střídání Didiera Deschampse však potřebné oživení nepřinesla, ba naopak. Rumunsku se dařilo držet hru daleko od vlastní branky a čas se pomalu, ale jistě chýlil k poslední devadesáté minutě. Už do ní dokonce chyběla jediná minuta, když si míč vzal do své správy nezastavitelný Dimitri Payet a perfektní ranou do horního zpoza šestnáctky nedal Tătăruşanuovi šanci zasáhnout. Rumunský gólman se dokonce ani nepohnul, až tak dobrá byla pumelice francouzského reprezentanta. Co na tom, že šlo o jeho slabší levačku...

Záložník West Hamu United si posléze ještě užil se slzami v očích ovace rozbouřeného stadionu vestoje, když jej nahradil Moussa Sissoko. Sám středopolař Newcastlu mohl brejkovým únikem navýšit skóre na 3:1, ovšem jeho nepřesná rána Francouze nijak mrzet nemusí. Celý nastavený čas totiž dohráli pohodlně s míčem na kopačkách a slaví veledůležitý triumf, který jim do zbytku turnaje jistě přidá na sebevědomí.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1774)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele