play off - osmifinále
26.06.2016 15:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Griezmann během čtyř minut zničil irskou senzaci

Úvod z říše snů nechal Irsko v myšlenkách na největší letošní překvapení téměř hodinu. V první půli bezzubí Francouzi nakonec budou vzývat hrdinu Antoina Griezmanna, který v rychlém sledu využil dvou chyb obrany soupeře a sám zvrátil osud ve prospěch hostitelů celého turnaje. Těm bude proti Anglii či Isladnu chybět distancovaný Rami a Kanté.

Ať jste čekali cokoliv, jen těžko někdo předvídal Ramiho smolnou ztrátu ve vápně a následný hloupý faul Pogby na Longa. K výzvě šokovat už na konci druhé minuty se postavil Robbie Brady, Llorise poslal na druhou stranu a balón od tyče zamířil do sítě. Hrdina ze zápasu s Itálií tak slavil nejrychlejší gól z pokutového kopu v historii evropských šampionátů.

Znásobil se tak předpokládaný obraz hry. Irové dávali jasně najevo, že na tvrdých střetech šetřit rozhodně nebudou, Francie zase nic moc složitého nevymýšlela a posílala jeden balón za druhým do míst, ze kterých už by střelecký pokus mohl zavánět vyrovnáním. Jenže z kopaček hvězdných hráčů vycházelo všechno možné, jen ne gólové naděje. Ve 20. minutě se tak musel ukázat Lloris, který tygřím skokem vyrazil Murphyho ránu z hloubi vápna ukrytou dvěma pasivními obránci.

Randolph měl první náročnější práci až chvíli poté, nicméně dobře mířený přímý kop Pogby z třiceti metrů lapil bez větších potíží. Parádní defenzivní práce, která měla daleko do alibistického hlubokého bloku, nic jiného než jeden dalekonosný pokus nedovolila. Naopak pět minut před přestávkou si ke standardce stoupl opět Brady, který našel hlavu Duffyho a nechybělo mnoho, aby se překvapivý náskok ještě zvýšil.

Podstatně ustrašenější vstup do druhé půle mohl stát Iry vedení už po necelých třech minutách, kdy se po přímém kopu Payeta dostal k hlavičce u vzdálenější tyče zapomenutý Koscielny, ten ale těsně minul odkrytou část branky. Což ho brzy mohlo pořádně mrzet, jen kdyby McCleanův přízemní centr nevyrazil Lloris těsně před Longem, jenž by už lehce usměrnil míč do sítě.

V atraktivním úvodu se o zábavu před Randolphem starali Francouzi ránami zpoza šestnáctky. Proti Payetovi zasahovat nemusel, to pokus Matuidiho si už zasloužil kvalitní zákrok. Po změně stran zvláštní ztráta koncentrace při bránění centru vyšla Irsko draho v 57. minutě, kdy Sagna našel naprosto volného Griezmanna, který precizní hlavičkou nedal brankáři šanci.

A nabuzený střelec potřeboval jen 225 vteřin, aby dostal hostitelskou zemi do euforie vítězné. Dlouhý pas na vápno sklepl Giroud, nejméně zaměstnaný muž první půle, a osamocený hrdina procedil balón s Duffyho pomocí přesně k tyči. Právě on jen pět minut poté trefil těsně před šestnáctkou stejného hráče do pravé nohy a bez jakýchkoliv řečí musel předčasně do sprch. Sám faulovaný měl dokonalou příležitost dokonat nezapomenutelný hattrick, trefil však pouze ve zdi padajícího spoluhráče.

Rozhodnout proti oslabenému soupeři mohl čtvrthodiny před koncem střídající Gignac, který prvně neuspěl sám proti brankáři, aby stále pokračující akci zakončil ranou do břevna. Postupem času více a více zřejmý kratší odpočinek před osmifinále, který ubíral ostrovním hráčům síly podstatně rychleji, chtěl využít i Matuidi překvapivou střelou takřka z nulového úhlu, Randolph ale bravurním zákrokem držel jiskru naděje.

Energie na alespoň jeden úspěšný útok však nezbývala, naopak hodně hlasitý Gignac si dovolil zahodit dvě další stoprocentní šance. V poslední minutě nastavení si pak ještě radost udělal Randolph, který vychytal parádní příležitost na třetí gól Griezmannovi, jen těžko však mohl ještě něco změnit. Favorit tak postupuje především díky zdárně zvládnutým dvaceti minutám druhého dějství, zda však potvrdili své ambice na triumf, o tom lze úspěšně pochybovat.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (903)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele