základní skupiny - skupina D, 2. kolo
17.06.2016 18:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Češi zvrátili dvoubrankové manko a slaví první bod

Dlouho to vypadalo na další trápení českého týmu a druhou porážku v řadě. Chorvaté byli po více než sedmdesát minut jasně lepší a zaslouženě se ujali vedení 2:0, které však v dramatickém závěru vzalo zasvé. Střídající duo útočníků Škoda - Necid si totiž připsalo po gólu a Češi ukořistili nečekaný bod za remízu 2:2. Jedinou kaňkou tak je zranění kapitána Tomáše Rosického, pro nějž Euro nejspíše končí.

Pavel Vrba sice před zápasem sliboval ofenzivnější projev svého týmu, jenže ani několik změn v základní sestavě s Lafatou a Skalákem bezprostřední zlepšení nepřineslo. Úvodní čtvrthodina byla ve znamení řady standardních situací na obou stranách, které přinesly jen několik závarů bez řádného zakončení. Hru ovšem jinak ovládali výhradně Chorvaté, zatímco český tým se pod tlakem napadajících hráčů soupeře v rozehrávce trápil.

Po dvaceti minutách se Chorvaté poprvé ocitli v sérii slibných šancí, ovšem ke štěstí českých hráčů Mandžukić nepotrestal Čechovo podběhnutí přetaženého centru, Perišić chvíli nato těsně nedosáhl na střílený centr a Rakitićova rána z hranice šestnáctky letěla příliš vysoko. Záložník Barcelony pak v šestatřicáté minutě jako první i ostře prověřil Petra Čecha po rychlém protiútoku, což ještě jednička Arsenalu ustála. Hned vzápětí už ale Čech musel lovit míč ze své sítě, když českou ztrátu ztrestal Ivan Perišić přesnou křižnou ranou okolo špatně stínujícího Sivoka.

Teprve s chorvatským průlomem skóre jako by se Češi probudili, jenže nepřesnost v kombinaci je srážela i nadále a zaslouženě tak v poločase odcházeli do kabin za nepříznivého stavu 1:0. Přesto o přestávce Pavel Vrba k žádné změně sestavy nesáhl a nadále vkládal důvěru do své základní jedenáctky. Ta se opravdu ujala taktovky a držela míč na kopačkách o poznání více, jenže i to hrálo Chorvatsku do not. Svěřenci kouče Čačiće totiž při každé příležitosti vyráželi do rychlých protiútoků a stále působili o poznání nebezpečněji.

Ke svému druhému gólu večera se ale Chorvati nakonec dostali skrze minelu českého týmu hluboko na vlastní polovině. Petr Čech totiž rozehrál svůj odkop nakrátko k Hubníkovi, jenž se okamžitě ocitl pod atakem Mandžukiće a nepřesným pasem odevzdal míč Brozovićovi. Ten se s ničím nerozpakoval a vyslal do samostatného úniku Ivana Rakitiće, který tváří v tvář Čechovi zvolil suverénní zakončení obloučkem, které ke zmaru českých příznivců doskákalo až do sítě. A mohlo být ještě hůře, kdyby se Mario Mandžukić ve svých dvou velkých šancích netrápil se zakončením...

Za stavu 2:0 si Luka Modrić řekl nejspíše z důvodu poraněného stehna o střídání, a na vývoj zápasu měla tato ztráta jedné z hlavních hvězd chorvatského výběru znatelný vliv. Česká hra byla do té doby v troskách a nedařilo se jí ani dostat k pokutovému území Chorvatů, natožpak ohrozit brankáře Subašiće. To se však rázně změnilo čtvrthodinu před koncem.

Tomáš Rosický totiž v tu chvíli sáhl ke své proslavené "šajtli" a výtečným centrem vybídl k zakončení střídajícího Škodu. Slávistický forvard se sice nenacházel ani zdaleka ve vyložené příležitosti, ovšem i tak v souboji s Ćorlukou vytáhl skvostnou hlavičku, na kterou se Subašić natahoval marně. Zničehonic tak Chorvaté znervózněli, zatímco český tým snad poprvé v zápase vypadal, že v sobě nalezl sebevědomí.

Pět minut před koncem přišel českou ofenzivu ještě posílit Tomáš Necid výměnou za Plašila, ovšem stejně jako ostatní hráči na trávníku musel počkat, až se uklidní chorvatští fanoušci. Ti totiž naházeli okolo Čechovy branky spoustu světlic, navíc okořeněných dělobuchem nedaleko od jednoho z pořadatelů. Rozhodčí Mark Clattenburg tak musel utkání přerušit a místo obvyklého nastavení se nad rámec devadesáti minut hrálo dalších devět.

S českým týmem to už vypadalo zle, neboť na polovině hřiště se zranil Tomáš Rosický a Pavel Vrba již přitom třikrát střídal. Hned vzápětí však Domagoj Vida trestuhodně v hlavičkovém souboji se Sivokem zvedl ruce nad hlavu, kam mu na ně dopadl centrovaný míč, a Clattenburg nemilosrdně ukázal na značku pokutového kopu. Exekuce klíčové penalty se ujal právě Tomáš Necid a suverénní bombou doprostřed brány nedal Subašićovi šanci - 2:2!

Po Necidově trefě se sice ještě hrálo dalších šest minut, ovšem ani série rohů českého týmu již legendární obrat jako před dvanácti lety s Nizozemskem nepřinesla. Ante Čačić dokonce sáhl hned ke dvěma defenzivním střídáním a přispěl tak k tomu, aby dramatické utkání skončilo remízou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2528)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele