základní skupiny - skupina B, 2. kolo
16.06.2016 15:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Britské derby pro Anglii, výhru v nastavení vystřelil Sturridge

Střetnutí Anglie s Walesem nabídlo dva odlišné poločasy, které rozhodlo včasné dvojité střídání anglického kouče Roye Hodgsona. Ten totiž po špatném vstupu do zápasu poslal po přestávce do hry za stavu 0:1 po trefě Balea útočné duo Vardy - Sturridge, které se rovnoměrně jedním gólem postaralo o dramatický obrat a klíčové tři body pro Albion.

Roy Hodgson vsadil i po ztrátě s Ruskem na totožnou sestavu a právě kritizovaní křídelníci Lallana se Sterlingem se mu za vloženou důvěru mohli odvděčit již v sedmé minutě. Harry Kane totiž založil u středového kruhu rychlý protiútok vysunutím Lallany, jenž našel prudkým přízemním centrem osamoceného Sterlinga ve výborné pozici před brankou. Záložník Manchesteru City však nezvládl skákavý míč trefit podle představ a vysoko přestřelil.

Angličané měli výraznou převahu i nadále, jenže velšská obrana si zvládala bez větších potíží poradit a omezovala svého soupeře pouze k nepřesným střelám zdálky. Výjimkou byla pouze Cahillova hlavička ze standardní situace, kterou zády k brance nasměroval pouze do náruče Wayna Hennesseyho.

Deset minut před koncem úvodní pětačtyřicetiminutovky pak pro změnu hlavičkoval Chris Smalling, jenže o necelý půlmetr minul. Angličany již předtím nepotěšil ani sudí Felix Brych, který opominul Daviesovo nezaviněné hraní rukou ve vlastní šestnáctce. První půle tak s výtečnou diváckou kulisou, avšak průměrnou podívanou na trávníku směřovala k bezbrankovému konci...

Jenže pak se dostal ke slovu Gareth Bale. Hvězda Realu Madrid se postavila k rozehrání přímého kopu z uctivé vzdálenosti a prudkou ranou okolo zdi zaskočil Joea Harta, jenž si sice na míč sáhl, jenže jeho propadnutí do sítě přesto nezabránil. Hrubka anglického brankáře tak zapříčinila překvapivé poločasové vedení Walesu 1:0.

Roy Hodgson věděl, že mu už teče do bot a zareagoval o přestávce hned dvojím střídáním. Mizerní Kane se Sterlingem již zůstali na lavičce a jejich místo obsadilo duo ostrostřelců Vardy - Sturridge. První pořádnou ránu si však v pětapadesáté minutě připsal Wayne Rooney, jehož přízemní pokus na zadní tyč si Hennessey pohlídal. Velšané pak zvládli odvrátit i následný rohový kop, ovšem stupňovaný anglický tlak pokračoval a přinesl kýžené vyrovnání.

Jen málokoho překvapí, že šťastným střelcem se stal Jamie Vardy. Kanonýr Leicesteru se v chumlu před brankou ocitl ve správný čas na správném místě a po nešťastném přistrčení velšského kapitána Williamse z bezprostřední blízkosti pohotově prostřelil Hennesseyho. Angličané měli v tu chvíli jasně navrch a tlačili svého protivníka i nadále. Daniel Sturridge však ze slibné pozice netrefil míč z voleje čistě a Eric Dier pro změnu nepropálil hradbu těl v pokutovém území.

Ani Vardy se Sturridgem, kteří anglickou hru hodně oživili, však Hodgsonovi do závěrečné dvacetiminutovky nestačili. Na trávník tak naskočila jedna z komet letošního ročníku Premier League, Marcus Rashford. Mladíček Manchesteru United nahradil při svém debutu Adama Lallanu, jenž se jako jeden z mála Angličanů nemusel stydět ani za svůj výkon z prvního poločasu.

Převaha Albionu sice přetrvávala, ovšem Velšané svým obětavým bráněním plným skoků do střel drželi veledůležitou remízu a sami málem i ohrozili Joea Harta ranou střídajícího Jonathana Williamse, jenž však přestřelil. Nerozhodný stak 1:1 tak přetrvával i pět minut před koncem a utkání spělo k dramatickému závěru.

A právě v tu chvíli si vzal slovo Daniel Sturridge. Forvard Liverpoolu se v druhé minutě nastavení prosadil v hloubi pokutového území navzdory tomu, že byl obklopen bránícími hráči, a prostřelil Hennesseyho přesnou ranou na přední tyč. Anglie tak může slavit klíčové prvenství 2:1 a postup do osmifinále má na dosah.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1659)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele