základní skupiny - skupina B, 1. kolo
11.06.2016 21:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Anglie na úvod s Rusy pouze remizovala

Vše již nasvědčovalo tomu, že Angličané si na devátý pokus připíšou své premiérové vítězství v zahajovacím zápase evropského šampionátu. Po brance Erica Diera nad Ruskem zaslouženě vedli jenže v samotném závěru je zcela zaskočil ruský kapitán Vasilij Berezuckij, jenž povedenou hlavičkou upravil skóre na konečných 1:1.

Angličané nastoupili ve výrazně ofenzivní sestavě s kapitánem Waynem Rooneym ve středu zálohy, kterou britská média odhalila již s několikadenním předstihem. Hned od počátku se hráči Albionu pokoušeli o ohrožení Akinfejevovy branky a jako první ruského gólmana prověřil po pěti minutách Adam Lallana. Jeho rána po dobré práci Kylea Walkera však Anglii přinesla pouze rohový kop. Druhou šanci měl na hlavě Dele Alli, jenže místo zakončení ještě prodlužoval na Harryho Kanea, který už na míč nedosáhl.

Rusové za úvodní čtvrthodinu navštívili soupeřovu jen sporadicky, ale i tak se jim podařilo zásluhou hlavičkujícího Ignaševiče připsat si střelecký pokus. Joe Hart ovšem odolal a úřadovat začali znovu hráči v bílém. Adam Lallana však neuspěl v nadějné pozici ani napodruhé a všechen počáteční anglický tlak tak přišel vniveč. Ruský blok poctivě vstřebával jeden atak za druhým a navzdory herně zcela jednostrannému poločasu se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran se doposud utlačovaným Rusům vůbec poprvé od úvodu první půle povedlo souvisle podržet míč a dokonce i prorazit do anglické šestnáctky, byť bez gólového úspěchu. Angličané si to ovšem nedali líbit a kontrovali několika závary po standardních situacích. Hra se však zcela vyrovnala a Hart se musel natahovat všemi silami, aby kontroloval nebezpečnou ránu Smolova.

V sedmdesáté minutě měli Angličané k průlomu skóre vůbec nejblíže. Po Roseově centru z levé strany se totiž napůl odvrácený míč dostal k osamocenému Rooneymu, jenž bez váhání z první vypálil. Jeho přízemní střelu však fantastickým zákrokem vytěsnil Igor Akinfejev za brankovou konstrukci a dorážející Lallana již stál v postavení mimo hru.

Reprezentanty Albionu to však dlouho mrzet nemuselo. Dele Alli si totiž vymodlil faul v nebezpečné vzdálenosti od ruské branky a k následnému rozehrání přímého kopu se postavil nečekaný exekutor - Eric Dier. Defenzivní záložník Tottenhamu se s ničím nemazal, místo obstřelení zdi vypálil přímo na Akinfejevovu stranu a tvrdou ranou ruského gólmana také propálil.

Místo očekávaného ofenzivního střídání tak mohl Roy Hodgson sáhnout ke změně ve středu pole, kde kapitána Rooneyho nahradil Jack Wilshere. Na tahu však byli především Rusové, kteří najednou museli upustit od dosavadní opatrné taktiky a vrhnout síly kupředu. Jejich protivníkovi to ovšem hrálo do karet, neboť mohl vyrážet do řady protiútoků a nadále pohodlně udržovat hru daleko od Hartovy branky...

Tedy až do druhé minuty nastavení. V tu chvíli totiž po rohovém kopu vystoupal do vzduchu Vasilij Berezuckij, jenž s přehledem porazil v souboji Dannyho Rose a táhlou hlavičkou na zadní tyč srovnal zničehonic na konečných 1:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1781)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele