základní skupiny - skupina A, 1. kolo
11.06.2016 15:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Nudní Švýcaři se protrápili k hubené výhře nad Albánií

Pikantní duel mezi Švýcarskem a Albánií nakonec dopadl lépe pro favorita. Švýcarsko o osudu zápasu rozhodlo už v prvním poločase, kdy vstřelil jedinou branku Fabian Schär. K tomu navíc Albánci přišli o vyloučeného kapitána Lorika Canu, ale i v oslabení a zejména v závěru sahali po vyrovnání.

Albánie nepředvedla v prvním zápase na evropském šampionátu špatný výkon, ale tak trochu zaplatila nováčkovskou daň. Svěřenci trenéra Gianniho De Biassiho určitě měli za úkol co nejdéle držet čistý štít, jenomže právě to se vůbec nepodařilo. Švýcarům stačilo prvních pět minut, aby si na precizně zahraný rohový kop naskočil Fabian Schär a díky nedůraznému Berishovi otevřel skóre utkání. Brzká branka ale zápasu paradoxně uškodila, Švýcaři se sice uklidnili, ale dopředu se za každou cenu nehnali. Až po standardní situaci Taulanta Xhaky, méně známého sourozence "švýcarského" Xhaky, si Švýcaři uvědomili, že takto by mohli o nadějné vedení brzy přijít.

Několik vzájemných minisoubojů předvedli brankář Berisha a útočník Seferović a pokaždé byl úspěšnější albánský gólman. Albánci měli několik šancí na srovnání, úplně sám se před Sommerem zjevil Sadiku, jenomže místo kýženého vyrovnání přišla o sedm minut později pohroma. Kapitán Lorik Cana ve snaze zabránit gólovce Švýcarů zahrál před vápnem rukou a sudí zkušeného obránce odměnil žlutou kartu. Trest byl jasný, bohužel pro Albánce to byla ale druhá žlutá a Lorik Cana tak musel předčasně do sprch. Z následné standardky ale Švýcaři neodskočili, neboť Džemaili poslal přímák do tyče! Džemaili mohl o chvíli později celou situaci napravit, ale tentokrát minul. Berisha držel albánské šance nad vodou, znovu totiž na něj nevyzrál Seferović.

I přes oslabení Albánci neskládali zbraně a zkoušeli vyrovnat a popravdě k tomu měli velké šance. Nejprve však museli přečkat další stoprocentní příležitost Seferoviće, který postupoval sám na Berishu. Čtvrthodiny před koncem zase netrefil branku střídající Embolo a pak přišly ony šance Albánců. Hezká kombinace Hysaje se Sadikem skončila jen na boční síti a čtyři minuty před koncem spálil největší příležitost Gashi! Obrana Švýcarů si nepohlídala ofsajdovou past a Gashi si to směřoval sám na Sommera, který však předvedl fantastický zákrok. Švýcaři v prvním zápase nepřesvědčili, ale důležité vítězství nakonec uhájili.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (710)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele