Události Serie A: Pioli hraje s AC na vítězství, Mourinho s AS zase na rekordy

06.09.2022, 16:08, aktualizováno 06.09.2022, 16:08
Komentáře a souhrny
Sandro Tonali a Rafael Leão (© AFP)
Hlavním tahákem 5. kola Serie A bylo sobotní milánské derby. První letošní vzájemné měření sil ovládli svěřenci kouče Stefana Pioliho (56) po pětigólové přestřelce (3:2). Hodně branek bylo k vidění i v nedělním duelu mezi Udinese a římským AS, ve kterém padly čtyři. Slavný portugalský stratég José Mourinho (59) z nich ale radost neměl. A co dalšího přineslo 5. kolo italské nejvyšší soutěže?

Největší letošní favorit Inter má jen málo důvodů ke spokojenosti. Svěřenci trenéra Simoneho Inzaghiho prohráli v prvních pěti kolech již podruhé, když v městském derby nestačili na perfektně hrající AC Milán. Pro Inzaghiho ale hlavní problém představuje skutečnost, že jeho tým selhal v obou duelech se silnými celky. Na kontě má totiž už i prohru s Laziem.

Jeho protějšek Stefano Pioli se naopak stal vládcem Milána. A po zásluze. "Hraje zkrátka na vítězství, a proto je úspěšný," prohlásil bývalý reprezentační kouč a dlouholetý expert Arrigo Sacchi. A má pravdu, milánské vystoupení tomu odpovídalo.

Sestřih utkání AC Milán - Inter je ke shlédnutí zde.

O tom, že se diváci nenudili, vypovídá kromě výsledku i počet střel. Na San Siru jich bylo k vidění 37 (včetně těch zablokovaných) a více jich oba celky ve vzájemném klání vyprodukovaly pouze dvakrát v historii. Hlavní hvězdou utkání byl nepochybně portugalský útočník Rafael Leão. Dva góly dal a na jeden přihrál.

Dvakrát v jednom zápase se Leão v dresu AC Milán trefil teprve podruhé. Tentokrát měly jeho branky ale poněkud větší váhu než v říjnu 2020 proti Spezii. Povedená byla hlavně ta poslední, kdy si parádně pohrál hned se dvěma obránci Interu, kterým navíc sekundovali ještě další parťáci.

Výsledky 5. kola Serie A

V Miláně si mnou ruce, ale zároveň musí rychle jednat. S portugalským talentem by potřebovali prodloužit smlouvu a vzhledem k tomu, že jeho současná cena dosahuje podle italských médií 100 milionů eur (2,45 miliardy korun), měli by si pospíšit. A kdyby tak měl ještě hlad po úspěchu jako jeho krajan Cristiano Ronaldo, mohl by stát dvojnásobek. Nový vlastník Gerry Cardinale byl ovšem v sobotu večer na San Siru osobně přítomen a působil dojmem, že má vše pod kontrolou.

Tabulka Serie A

Dalším Portugalcem působícím v Itálii je José Mourinho. Trenér AS Řím ale v neděli neprožil povedený večer. Jeho svěřenci inkasovali v Udinese hned čtyři branky a domů se vraceli s první letošní prohrou.

Mourinho si tím připsal další rekord kariéry. Alespoň o čtyři trefy totiž prohrál v Serii A poprvé v historii a připomněl si tak nepovedené zápasy na lavičce Manchesteru United (0:4 s Chelsea) a Realu Madrid (0:5 s Barcelonou). To byly totiž jediné dva duely v jeho kariéře, v nichž musel strávit podobně vysokou porážku.

Program 6. kola

Drama z toho ale slavný kouč nedělal. "Je lepší prohrát jednou 0:4 než čtyřikrát 0:1," prohlásil po utkání. Co měl také říkat. Výkon sudího hodnotit odmítl, to se prý po takovém střetnutí nedá. Narážel na sporné postrčení ve vápně na začátku druhé půle, kdy AS mohlo z případné penalty vyrovnat. To se nekonalo a římský tým se pak sesypal jako domeček z karet. Tedy až na Paula Dybalu, ten bylo podle svého kouče i tak nejlepší na hřišti.

Hráč kola

Volba hráče 5. kola je jakousi cenou útěchy. Nejlepší střelec probíhajícího ročníku Marko Arnautović zaznamenal už pět branek. Dvakrát se trefil i v neděli odpoledne do sítě Spezie, trenér Boloni Siniša Mihajlović přesto nemůže být spokojen. Jeho svěřenci totiž na první výhru stále čekají. Kamenem úrazu je fakt, že nikdo jiný kromě ve formě hrajícího rakouského útočníka ještě neskóroval.

Sestřih utkání Spezia - Bologna je ke shlédnutí zde.

To ovšem Arnautovičovy výkony nesnižuje. Vídeňský rodák se stal dokonce prvním hráčem v historii Boloni, který dokázal nasázet v úvodních pěti kolech Serie A stejný počet gólů. Součinnost od svých parťáků nicméně bude potřebovat. Bez výhry v prvních pěti zápasech byla Boloňa naposledy v ročníku 2013/14, na jehož konci přišel sestup.

Gól kola

První gól Rasmuse Højlunda v Serii A možná nebyl kdovíjak krásný, ale o jeho významu už se diskuze nevedou. Dánský útočník v úvodu druhého poločasu v Monze nejprve napálil tyč, ale pak si přesně naběhl na přihrávku nejlepšího muže na hřišti Ademoly Lookmana a otevřel skóre. Atalanta se díky vítězné trefě teprve 19letého talentu osamostatnila na špici ligové tabulky.

Sestřih utkání Monza - Atalanta je ke shlédnutí zde.

Jaké by asi byly kurzy na to, že celek z Bergama povede po pěti kolech ligu a zároveň se v žádném utkání neprosadí Duván Zapata ani Luis Muriel? Přesně to se ale stalo a kouč Gian Piero Gasperini může být spokojen. Jeho jízda navíc nemusí nutně končit - v příštím kole čeká Atalantu nováček z Cremony.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo54109:213
2.SSC Neapol532012:411
3.AC Milán532010:511
4.Udinese Calcio53119:510
5.Turín FC53116:510
 AS Řím53116:510
7.Juventus FC52307:29
8.Inter Milán530211:89
9.SS Lazio52217:58
10.Salernitana Calcio51317:46
11.ACF Fiorentina51314:46
12.US Sassuolo51313:56
13.Hellas Verona51226:95
14.Spezia Calcio51225:95
15.Empoli FC50414:54
16.Bologna FC50325:83
17.US Lecce50233:62
18.UC Sampdoria50232:92
19.US Cremonese50144:91
20.AC Monza Brianza50052:130

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (10)

Přidat komentář
johan14

José Drž sa, do konca ďaleko, hádam sa zranení hráči vrátia vo forme.

Reagovat
johan14

Pred Atlantaňmi klobúk dolu.

Reagovat
Pinturicchio

Tak Pogbovi doktoři prej už na začátku říkali, ať jde na operaci, konzervativní léčbu si vybral sám.

Kurva, ať se sebere a táhne do prdele. Tenhle kokot symbolizuje všechno, co je s dnešním fotbalem na hovno.

Reagovat
Il Architetto

Od začátku říkám, že to bude průser. Čas to potvrdí.

Reagovat
ED91

Epické by bolo keby sa dá do MS dokopy, tam sa znova zraní, druhú pólku sezóny premarodí a v lete odíde ďalej

Reagovat
BaggioRoberto

Cetl jsem, ze Leao chce 7,5 milionu euro rocne. Tak mu je hned dejte. Vsichni potencionalni zajemci by mu dali 12, takze ja to beru jako kompromis a nechci slyset, ze se ho budem snazit ukecat na 5.

Reagovat
10

za 7.5m bargain, on dělá v AC rozdíl

Reagovat
BaggioRoberto

Jenze vysvetli to vedeni, ktere nikomu nechce dat vic nez 4,5. Snad Cardinale bude trochu pragmatictejsi. Klicove hrace musis zaplatit.

Reagovat
Panděvova ofina

Ikdyby za něj dostali 150 mega, tak jeho nenahradí.

Ano, pomůže to vyplnit některé posty, které hoří, ale Leaa už nepřivedou. Ona ho PL, PSG nebo Real jednou zláká, to je jisté.

Reagovat
Kaka14

presne tak, hlavne nech to vyriesia cim skor a do MS urcite.... lebo aj Kessie pred olympiadov vyhlasoval ze predlzi v AC a ako klub miluje a potom za nim nabehol Xavi a ukecal ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele