Události Serie A: Červená smršť v Turíně a historicky první bod Monzy

13.09.2022, 13:46
Komentáře a souhrny
Leonardo Bonucci (© AFP)
V šestém kole italské Serie A zaváhala dosud vedoucí Atalanta, která nestačila na nováčka z Cremony (1:1). Vítězství naopak slavily Neapol i AC Milán, a právě oba tyto týmy doplnily celek z Bergama na špici tabulky. Na vítěznou vlnu se vrátilo i AS Řím dirigované skvělým Paulem Dybalou (28). A co dalšího přineslo právě uplynulé kolo v Itálii?

Ten příběh už je starý pomalu jako samotný fotbal. Fanoušci a novináři požadují od Juventusu pohledné a ofenzivní výkony. Jeho kouč Massimiliano Allegri si ale pevně stojí za svým. Nevadí, že se nedaří hrát spektakulárně. Raději budeme nesympatičtí, hlavně když přijdou výhry.

Jenže od jeho loňského slavného návratu na lavičku turínského giganta nejsou k vidění ani úspěchy, natož atraktivní fotbal. A nejinak tomu bylo v neděli večer, kdy dokonce Juventus v souboji se Salernitanou prohrával v poločase 0:2. Dvě branky na protivníka přitom Bianconeri doma v lize naposledy ztráceli 25. dubna 2004. Tehdy prohrál tým vedený Marcellem Lippim 1:3 s Lecce.

Na tomto místě je zapotřebí vyzdvihnout výkon Salernitany, která se přitom loni jen těsně zachránila. Práce trenéra Davida Nicoly ve spolupráci s ideální aktivitou na přestupovém poli ale nese ovoce. Oba góly zaznamenali nováčci v dresu hostí - Antonio Candreva a Krzysztof Piątek.

Statistiky utkání Juventus - Salernitana

Massimiliano Allegri musel mít v kabině zajímavý proslov. Brzy po návratu na hřiště se totiž jeho svěřenci nadechli k náporu, který zužitkoval obránce Bremer. Brazilský stoper zaznamenal svůj již 12. gól v Serii A od začátku sezony 2019/20 a v daném období představuje nejproduktivnějšího ze všech středních obránců.

Ze strany Juventusu to však bylo na dlouhou dobu všechno. O vyrovnání se postaral až ve třetí minutě nastavení nestárnoucí kapitán Leonardo Bonucci. Penaltu sice napoprvé neproměnil, ale s dorážkou si poradil. A také on se zapsal do historie. Stal se teprve šestým obráncem v dějinách Serie A, který dokázal skórovat v deseti ročnících nejvyšší italské soutěže v řadě.

Šílený závěr zápasu

A pak přišlo to nejzajímavější - a stačilo na to pouhých 378 vteřin. Po rohovém kopu se k hlavičce dostal Arkadiusz Milik a vstřelil gól na 3:2. Polský útočník měl takovou radost, že přetáhl dres přes hlavu, za což následně dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Jenže tím utkání neskončilo.

Hlavní sudí dostal pokyn z režie, aby se podíval na sporné ofsajdové postavení Leonarda Bonucciho. Rozhodčí Mercenaro měl za pouhých 10 vteřin jasno. Gól neplatí. Jeho rozhodnutí rozpoutalo velké vášně. VAR totiž neměl k dispozici záběr, na němž by byl vidět i Antonio Candreva stojící blízko rohového praporku, který tím ponechával Bonucciho ve hře.

Sestřih utkání Juventus - Salernitana je ke shlédnutí zde.

Po neuznání gólu vypukla vřava a strkanice. Na hřišti se v jednu chvíli objevilo dokonce 47 lidí z obou týmů. Červenou kartu však viděli pouze tři z nich. Na straně hostí to byl obránce Fazio, na té domácí Juan Cuadrado a také kouč Massimiliano Allegri. Přidejte k tomu Milika a zjistíte, že Juventus bude mít i s ohledem na marodku příští týden v Monze docela problém.

Turínský stratég po utkání prohlásil, že za ztrátu bodů si mohou jeho svěřenci sami, ale smazání dvougólového manka považuje před klíčovým soubojem s Benficou v Lize mistrů jako dobrý signál. Čím dál více fanoušků Juventusu se ale domnívá, že nebýt jeho dlouholetého a lukrativního kontraktu, už by možná na lavičce klubu nestál.

Zastánci trenéra Allegriho ale přispěchají s tvrzením, že to nemá lehké. Vždyť se mu zranily hned dvě hlavní posily - Paul Pogba a Ángel Di Marìa. Nebylo však chybou sázet na fotbalisty, kteří toho v posledních letech tolik nenahráli a nejlepší léta mají pravděpodobně za sebou?

Hráč kola

Na nezvyklém místě středního útočníka nastoupil v sobotu Giacomo Raspadori. Mladíček v dresu Neapole se kvůli tomu herně trochu trápil, nicméně za svou vytrvalost byl odměněn. Minutu před koncem 90minutové hrací doby totiž prolomil do té doby nezdolnou hradbu Spezie a vstřelil vítězný gól.

Raspadori zaznamenal svůj celkově 19. gól v nejvyšší italské soutěži a šestý, který vstřelil do sítě některého ligurského týmu (Spezia 3, Janov 3). Pro Neapol to znamená průběžné první místo, o které se dělí s Atalantou a AC Milán (všichni mají po 14 bodech). Svěřenci kouče Luciana Spallettiho ovšem udrželi již šesté čisté konto v posledních devíti ligových kláních a navázali na vysokou domácí výhru nad Liverpoolem v Lize mistrů.

Sestřih utkání Neapol - Spezia je ke shlédnutí zde.

Gól kola

Šikovný záložník Stefano Sensii zaznamenal v nedělním duelu proti Lecce svůj první gól z volného přímého kopu. Jeho trefa se do historie zapíše ale i z dalších důvodů. Jednak to byla vůbec první venkovní branka Monzy v nejvyšší italské soutěži, ale především zajistila nováčkovi jeho historicky první bod v elitní soutěži.

Více šancí měl v souboji dvou loňských účastníků Serie B domácí tým, ale Sensi perfektně zužitkoval nabídnutou příležitost v podobě volného přímého kopu z dobré pozice a míč napálil přesně k pravé tyči. Kouč Giovanni Stroppa si tak mohl oddechnout, první bod byl doma. Ani to ale neuklidnilo klubového šéfa Silvia Berlusconiho, který prohlásil, že se do toho asi bude muset vložit: "Začnu se zase zabývat rozestavením jednotlivých hráčů. A ono to půjde."

Sestřih utkání Lecce - Monza je ke shlédnutí zde.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (52)

Přidat komentář
Thab

Pardon za OT - má někdo zkušnost s nákupem lístků na Neapol? Na webu jsem o tom moc nenašel a ideálně se mi moc nechce řešit přes stubhub apod.

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, poradili mi tady na eurofotbalu, kupoval jsem přes Reddit.

Reagovat
10

přes Reddit? máš prosímtě odkaz nebo víc info?

Reagovat
smazaný uživatel

Sz

Reagovat
Airus

Hoď si mincí, Zvládlo juve smazat dvougólové manko díky instrukcím a poločosovém proslovu od Allegriho. Nebo to vzali do vlastních rukou sami hráči?

Protože, pokuď je to Allegriho zásluha, jak to že se nejdřív musíme totálně ztrapnit aby hráči předvedli jakouž-takouž útočnou snahu.

Neměl by to být takový standart? A trenérem vštípená bojovnost? Ne něco, co závisí na milimetrem zvratek v hledišti z předváděného výkonu?

v('_')v idk

Reagovat
Panini Calciatore

V Taliansku (ale nielen tam) to obcas tak chodi ze favorit zacne na pol plynu a zapne az ked mu tecie do kopaciek.

Neviem preco je to tak, podla mna je ekonomickejsie zacat naplno od zaciatku, vytvorit si naskok, potom prestriedat klucovych hracov a dat tych co hravaju menej nech si zvykaju.

Setris tym kopu veci lebo otacat zapasy v zavere je narocne fyzicky aj psychicky.

Mam ale zato ze ked favorit zacne zle, bez snahy atd tak je to chyba trenera.

On je ten co musi hracom prizvukovat v satni tieto veci, nespoliehat sa ze hraci su profici lebo dnesni vysoko preplacani hraci maju casto hlavu uplne inde nez treba.

Je to z pohladu fanusika klubu smutne ale je to tak.

Reagovat
Largo

Reagovat
Largo

Díky za článek

Reagovat
Sforza

Hrac kola Raspadori ? To snad ne ...

Reagovat
Panini Calciatore

Jj dobra mimoza. Ved ho nebolo cely zapas ani vidiet.

Kazde kolo si robim vlastne statistiky a hodnotenia a za toto 6. to u mna vyhral Handanovic.

Len vdaka nemu Inter vyhral, pochytal aj nemozne.

Reagovat
Raffaello

01.09. Liverpool posílil svou zálohu. Na roční hostování získal Arthura

14.09. Arthur v zimě zpět do Juventusu?

Arthur Melo v létě odešel z Juventusu na hostování do Liverpoolu a už za několik měsíců by se mohl vrátit zpět. Brazilský záložník se zatím neprosadil, vedení anglického klubu pak má zvažovat jeho navrácení do Itálie, aby v kabině uvolnilo místo pro nějakou lednovou posilu. (football-italia.net)

V Liverpoolu vědí, co chtějí, ne že ne.

Reagovat
10

stačilo jedno bago, kdy Arthur přihrával pořád dokola za sebe

Reagovat
Forza_Inter

Lazio pekny vybuch v EL..

Reagovat
LesyJePan

Hanba

Reagovat
Pipo123

Vecino včera v rozhovore povedal že priorita je Seria A...

Očakával som že môžeme prehrať, ta zostava je slabá, Hysaj nemá na Lazio, Radu je už dva roky za zenitom, Ciro hraje zápas čo zápas, toho za chvíľu Sarri zničí.

Včera som pozeral na Neapol a tam chýba útočník tak tam dajú Simeoneho a v druhom polčase Raspadoriho, my máme jediného útočníka. Ten team nemá na hranie ligy aj pohárov, postup si uhráme, ale tam to končí.

Reagovat
Zark

Měli by jste se soustředit jenom na scudetto

Reagovat
Forza_Inter

Reagovat
Nuno čomes

Což je komické, protože v Serii hrajete vždy max. o poháry, tam nelze každý rok myslet na útok do top 4 kvůli LM. Takže přinejlepším budete hrát každý rok EL a pravidelně na ni každý rok srát Logicky.

Reagovat
cresposuper

Reagovat
Pipo123

Súhlasím, na druhú stranu mi je trochu ľúto hráčov, videl som zápas proti Feye a tam bolo prázdno, menšia návštevnosť než proti Verone a to moc nechápem. Na konci sezóny sú všetci happy že hráme EL a na tie zápasy okrem ultras nikto nechodí.

Reagovat
Nuno čomes

Na mě Lazio působí tak nemastně neslaně. Je to špatným narketingem nebo je i ta fanouškovská základna slabá?

Reagovat
Alberto Aquilani

Lazio má 7. najvyšší počet fanúšikov v Taliansku. Ich ultras scéna je na vysokej úrovni, ale marketingovo sú úplne mŕtvi. To je absolútna tragédia. Oni si žijú taký ten svoj dedinský život, ale mimo región o nich nikto moc nevie. Ich najväčšia "akcia" je prezentácia dresov na piazza del popolo, kde vidíš viac ľudí pomaly aj v bežný deň

Zrovna im by napríklad vôbec neublížilo, ak by mali štadión mimo Ríma (aj tak to má väčšina fans na Olimpico teraz ďaleko ). Navyše som tak trošku presvedčený, že ich počet permanentkárov bol vybičovaný nami - my sme mali v jednu chvíľu 39 000 a oni 7 000.

Pak v tom môže mať súvis aj istá fanúšikovská kultúra:

Tratto dalla pag. 60 del libro "Una vita da Signori. Autobiografia di Beppe-gol". Ecco il pezzo:

"C'era una certa differenza tra il tifoso della Lazio e quello della Roma. Il tifoso della Lazio andava all'Olimpico SOLO quando la squadra vinceva, quello della Roma andava all'Olimpico SEMPRE, anche quando la Roma perdeva 3 partite di fila. Nei momenti di difficoltà la gente biancoceleste tendeva a smarrirsi, quella giallorossa si univa, si legava ancora di più alla propria squadra".

Beppe Signori, ich legenda z 90. rokov vo svojej knihe píše - v skratke parafrázované: Laziali chodia na zápasy len ak sa darí, naopak Romanisti stále, navyše aj v ťažkých časoch keď prehrajú 3 zápasy v rade sa dokážu spojiť a ešte viac sa primknúť k tímu.

Inak, minule som rozmýšľal, že keby mám kopu prachov a Friekdini by mi to nechceli predať, tak by som kúpil Violu. To je vlastne niečo úplne podobné ako Lazio, s tým, že oni sú mestský klub. Hrozne veľa potenciálu v tom meste a klube a robia to úplne napiču.

Reagovat
Nuno čomes

Já jsem si právě říkal, že fanouškovsky na tom nemůžou být zle. Ale ten marketing bude bídný. Ta kultůra bude hrát velkou roli. Jestli to je tak jak zmiňuješ, tak je AS jinde a dá se s tím jinak pracovat viz. to šílenství letos.

Každopádně je to složité vybudovat návštěvnost u týmů středu tabulky. Takové Německo je jinde.

Reagovat
Pipo123

Ale to je celé taliansko, vy keď ste boli mimo LM pred rokmi tak ste nevypredali štadión, AC to isté, taliansky fanúšik je fanúšik úspechu a fanúšik súperov, derby zápasov atd. Anglicko, Nemecko a aj to španieľsko je niekde inde, Seria A je taká trochu lepšia argentína.

Reagovat
Nuno čomes

Jo to samozřejmě nepopírám. Na inter nebude každý zápas chodit 80k lidí.

Reagovat
Pipo123

Vy ste mali tiež obdobia kedy to bolo slabé a mali ste prázdne tribúny, prišiel Mourinho a chodia fans, možno viac na Joseho než na AS, kde boli dovtedy?

Celkovo celá SA má úpadok fans, štadióny sú obrovské, Lazio by malo mať štadión pre 35 tisíc fans, nie obrovskú starú vykopávku akou je Olimpico (akokoľvek mám ten štadión rád).

Navyše hodne čítam fora a diskusie kde fans Lazia plačú nad cenami, že si nemôžu dovoliť platiť domáce zápasy 3-4x za mesiac. Čo docela chápem, pre niekoho kto má rodinu atd to môže byť vysoká položka.

Ale hlavná vec je ten štadión, Lazio nie je TOP klub, vy máte 3x lepšiu fans základnu než Lazio a mali ste obdobia kedy ste nedokázali zaplniť štadión, tak čo čakať od "provinčného" Lazia?

Chce to novší štadión kde bude reálna kapacita, takto príde 40 000 fanúšikov a ono to vyzerá zle, pretože tam je ešte tisíce miesť voľných

Reagovat
Alberto Aquilani

Ty si si zas vsugeroval takú predstavu, že všetci chodia na Mourinha a všetci sú fanúšikovia úspechu, akoby mal predtým AS prázdny štadión (čo tiež nie je pravda). Asi ako u väčšiny tímov v Taliansku sa striedajú obdobia istého "hajpu" a obdobia úpadku, ale že by mával AS prázdne štadióny bolo možno tak počas covidu.

Ide skôr o to, že vzhľadom na to, že je Lazio nadpriemerný klub v ITA, s vyše pol miliónovou základňou fanúšikov, sú tie zápasy pred 8, 12, 13 tisíc fanúšikmi až moc časté. A to hráte posledné roky pravidelne vysoko (žiaden spodok tabuľky ako sa už stalo aj Vám aj Nám pred rokmi), a dokonca ste predsa druhý najúspešnejší klub v ITA za posledné desaťročie, hneď za Juventusom

Reagovat
Pipo123

Sám si písal hore, Lazio má fans strašne ďaleko od štadiónu, ani mňa by to nebavilo cestovať 3x do Ríma za mesiac. Pomenoval si to presne, treba postaviť štadión niekde na okraji región.

Reagovat
Alberto Aquilani

To si ale tak trošku robím srandu :-) Samozrejme, že má Lazio aj veľa fanúšikov v Ríme a aj v samotnom centre, ale je to najmä klub regiónu. Či by to bolo správne ho postaviť na okraji regiónu, to zrovna asi ani nie, ale pár kilákov od Ríma by snáď nemusel byť problém(bo to sa v súvislosti s Laziom aj vždy písalo, okrem teda rekonštrukcie Flaminia)

Reagovat
LesyJePan

Presne to si hovorim, top4 nedaju a dalsiu sezony sa zase vyseru na EL a akurat tím kurvia koeficient.

Reagovat
Nuno čomes

Jenomže ono je to tak s italsksými tými v EL nebo EKL celkem jedno, kdo to hraje.. Dejme tomu AS je schopné vyhrávat.

Reagovat
Alberto Aquilani

3:0 proti Helsinkám a dobrý pocit z maču. I keď v prvom polčase to bol ten Rím z posledných zápasov, po polčase, príchode Dybalu a najmä zmene systému na 4 vzadu to bol zrazu akoby úplne iný team. Tá energia a ľahkosť v prechode do útoku bola na nepoznanie. Jasné, Fíni hrali od 15. minúte v oslabení, takže sa z toho zas nedá tak veľa vyvodzovať, ale tú polhodinu v presilovke v starom systéme sme hrali aj tak špatne.

Vynikajúci zápas odohral Belotti. Ten vlastne asi ako jediný hral dobre aj v prvom polčase. Spravil redku, dal gól, namazal spoluhráčom do ďalších 2 goloviek, hral super chrbtom k bráne.

Pozitívne vidím aj Camaru.

Keby tu je srdiečko, dám ho za Dybalovým menom Od Tottiho nebol v Ríme takýto dobrý hráč.

Zaniolo sa chvíľu hľadal, ale má 2 asistencie. Vyzerá to, že pre ten team je kľúčový.

Som zvedavý čo na Atalantu, ale očakávam 3-5-2, IMO José nebude riskovať a vezme si starú "overenú" klasiku. Což je škoda, pretože ten team si to v druhom polčase užíval, a s takýmto potentným útokom si nejaký gólik inkasovať dovoliť môžme.

Reagovat
Pipo123

Mrdať vás, mal som na tikete vašu výhru v prvom polčase, jasne že dva góly padnú po zmene strán

Reagovat
smazaný uživatel

Tam vyloženě šlo vidět, že Pelle místo toho, aby spojoval útok a zálohu, tak si hrál na hrota a bylo to bezmyšlenkovité. Až s Paulem se najednou všichni rozvířili a konečně to vypadalo jako přesilovka proti no name týmu ze severu.

Nico měl zas dát dva góly, přecházel každého s lehkostí, ale to zakončení.. snad to zlomí brzy. Střílí ze všech pozic na sílu, přes hráče, to není cesta.

Gallo ve sprintu do 90. minuty, neskutečný workrate, to byl ten starý dobrý Belotti a ještě není 100%. A celkem si rozuměl s Nicem.

Paulito dělá totéž co Totti - všichni jsou s ním o level lepší. Snad ho Mour neutaví.

Reagovat
Nuno čomes

Zase klid, byly to Helsinky o 10 hráčích

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, je jasné, že na umělce v chladnu proti jedenácti se budeme trápit, ale work rate hráče nebo driblink a přehled proti betonáži je jasný, na tom netřeba nic zpochybňovat.

Stále vidím spoustu problémů, které zatím nijak neřešíme.

Reagovat
10

čekal jsem, že ho zrovna v tom včerejším zápase trošku pošetří, když hraje všechno...v Juve už by byl po dvou zraněních

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ta individuální příprava nesla své ovoce, specialista se zaměří na slabiny, za mě super model.

Reagovat
10

mluvíš o tý Americe? to už absolvoval minulý sezony, podle mě v tomhle změnu on sám neudělal...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, kde byl, ale trenoval bez klubu, musel mít specialistů najateho nebo být v nějakém centru.

Reagovat
Nuno čomes

Však to dělal v Americe. Aspoň letos.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, detaily neznám.

Reagovat
Alberto Aquilani

Inak, po tom, čo minulý týždeň porazilo Lazio Feyenoord, som v talianskych diskusiách znova čítal, čo za električkový pohár sme to vyhrali (mimochodom, 8 hráčov základu z Tirany bolo iných ako proti Laziu). A Olala, Lazio prdne v Dánku - s tímom, ktorý má v lige 10 bodov za 9 zápasov (vyhovárať sa na podcenenie je najhoršie alibi), a Viola dostane od Turkov, a v prvom remizuje s nejakými Litovcami. Vyhrať takú "srandu" ako konferenčnú ligu bude pre ostatné tímy calcia takmer nemožné.

Reagovat
Pipo123

Žiadne podcenenie, ale nekvalita, Hysaj, Radu, nejaký Gila čo hral za rezervu Realu, ta obrana bola hrozná, v útoku Ciro co hraje každý zápas 90 minút, ten už teraz vyzerá že by najradšej išiel na dovolenku.

Vyhrať to môžu talianské kluby, ale len v momente kedy by sa vysrali na ligu, vás konferečná liga tiež stála pár ligových bodov. Samozrejme záleží dosť od súperov

Reagovat
DelPiero137

Lazio a ahlvne Fiore nech idu volakam… mojlo to byt krasne kolo kolo pre ITA koeficient.

Reagovat
Pipo123

Mohlo keby Juve vyhralo

Reagovat
10

https://twitter.com/i/status/1570511009194082305

Gollini furt stejnej magor, to je italskej Tatar

Reagovat
Inter Eterno Amore

Neuerini akurát som to zapol, keď ten gól padol

Reagovat
danko10

hovado debilne.

Reagovat
smazaný uživatel

To je tupelo, rapper. Vždycky prumerak, hráče z Atalanty nekupovat!! Nikdy!!

Reagovat
Zark

Ať jde zas do Anglie

Reagovat
Kapřík

Tímhle jsem dneska rozesmal celou rodinu. To je tele

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele