Události Serie A: Pád gigantů po 67 letech, překvapení z Udine a dojatý Berlusconi

19.09.2022, 15:17
Komentáře a souhrny
Matteo Politano (© AFP)
Co spojuje AC Milán, AS Řím, Inter a Juventus? Všechny čtyři týmy své zápasy 7. kola Serie A prohrály, což se v jeden den naposledy přihodilo 13. února 1955. Italskou ligu tak během reprezentační přestávky povedou společně Atalanta a Neapol, které následuje největší překvapení letošního ročníku Udinese. Co dalšího přinesl víkend v Serii A?

Trochu to připomínalo návrat do 80. let. Nedělní večer patřil souboji o první místo mezi AC Milán a Neapolí, tedy týmů, které společně sváděly bitvy o nejvyšší příčky právě v časech Diega Armanda Maradony. A diváci u televizních obrazovek mohli být spokojení - na San Siru se hrálo ve vysokém rytmu, který si v ničem nezadal se standardem Premier League.

Výhru a zisk tří bodů nakonec slavili hosté. Výhoda domácího prostředí v tomto duelu dávno neplatí, Neapol porazila AC Milán na jeho stadionu už potřetí v řadě, tentokrát o tom rozhodli Matteo Politano a Giovanni Simeone. První jmenovaný má navíc AC Milán v oblibě. Proti nikomu jinému nedal v Serii A více branek (čtyři) a všechny vstřelil právě na San Siru. Do statistik se zapsal i Simeone, který si připsal svůj čtvrtý ligový gól z pozice střídajícího hráče - naposledy se mu něco takového povedlo v únoru 2019. Je to ale samozřejmě dáno tím, že v minulých letech patřil k základním stavebním kamenům svých týmů, letos si v Neapoli bude muset zvykat na jinou roli.

Sestřih utkání AC Milán - Neapol je ke shlédnutí zde.

Svůj díl práce si odvedl i Olivier Giroud. Poněkud netradičně jsme ho viděli v základní sestavě AC ve dvou duelech v řadě, ale zkušený Francouz si s tím poradil. Dokázal se prosadit dokonce ve třetím po sobě jdoucím ligovém utkání poprvé od července 2020, tehdy se mu to podařilo ještě v dresu Chelsea. Tentokrát to ale - rovněž netradičně - Milánu žádné body nepřineslo.

Trenér Stefano Pioli nicméně nehází flintu do žita. Rossoneri byli podle něj v zápase lepší, což dokazují i dvě nastřelená břevna, a minimálně bod by si zasloužili. Spokojenější tedy odcházel ze stadionu jeho protějšek Luciano Spalletti.

Výsledky 7. kola Serie A

Výkony Neapole možná překvapují i jeho samotného, vždyť to není tak dávno, co zkušený stratég brzdil očekávání novinářů a fanoušků, aby nedostal obměněný tým (10 nových hráčů) pod tlak. Ale jak dokázala i výhra nad Liverpoolem (4:1) v Lize mistrů, tahle parta má šanci proměnit sen o třetím mistrovském titulu v historii v realitu.

Pokud jste si mysleli, že Juventus padl na dno po domácí prohře s Benficou v Lize mistrů, pak jste se mýlili. Nedělní porážka na půdě Monzy, kde hosté hráli více než poločas bez vyloučeného Ángela Di Maríi, zadělala kouči Massimilianu Allegrimu na potíže.

Tabulka Serie A

Odvolání sebevědomého trenéra brání pouze jeho lukrativní smlouva, která platí ještě téměř tři roky a Juventus je v tomto směru v pasti. Allegri se ale nevzdává a historie mu dává naději. Podobně špatný vstup do nové sezony prožil Juventus naposledy v ročníku 2015/16, kdy měl dokonce ještě o dva body méně, ale nakonec v něm získal titul.

V Monze bylo naopak hodně veselo. Jak Silvio Berlusconi o minulém víkendu avizoval, tak také učinil. Odvolal trenéra Giovanniho Stroppu a potíže svého klubu se jal řešit sám. Respektive skrze dočasného kouče Raffaela Palladina, který slavil neskutečný debut.

Porazil v něm totiž svůj bývalý klub a Monza se stala teprve druhým nováčkem v historii, který zaznamenal svou první výhru v Serii A právě proti Juventusu. Předtím se to povedlo pouze Catanzaru v roce 1972. Palladino pak přiznal, že mu dojatý majitel Berlusconi volal a blahopřál okamžitě po skončení střetnutí a slzy v očích měl i sportovní ředitel Adriano Galliani.

Hráč kola

V letošním ročníku sice ještě nedal ani jeden gól, ale již na pět jich stihl přihrát. Gerard Deulofeu si dvě asistence připsal i v tomto kole, kdy jeho Udinese porazilo doma Inter 3:1 a dokázalo, že předchozí vítězství nad AS Řím (4:0), nebylo náhodné. Tým vedený koučem Andreou Sottilem tak zvítězil již popáté v řadě a prožívá snový vstup do nové sezony.

Sestřih utkání Inter - Udinese je ke shlédnutí zde.

Mezi střelce se v dresu Udinese letos zapsalo již devět fotbalistů a je jen otázkou času, než se k nim přidá i skvěle hrající Deulofeu. Španělský fotbalista totiž již třikrát trefil brankovou konstrukci, ale tentokrát smutnit nemusel. To v Interu mají zcela opačné starosti a po třech prohrách v úvodních sedmi kolech začínají pochybovat, jestli vůbec mají na mistrovský titul ještě šanci.

Gól kola

Našli bychom i pohlednější trefy, ale dva přesné zásahy Cira Immobileho nemohou zůstat bez povšimnutí. Zkušený střelec Lazia rozhodl o výhře svého celku na půdě nováčka z Cremony už v samotném úvodu. Jeho druhá branka, kterou dal z penalty, měla navíc již číslo 187 a Immobile se díky ní v historické tabulce střelců Serie A zařadil na 13. místo. A rozhodně ještě neřekl poslední slovo.

Sestřih utkání Cremonese - Lazio je ke shlédnutí zde.

Nejlepší kanonýr dvou z předchozích tří ročníků se zařadil za aktuálně vedoucího Marka Arnautoviče z Boloni, na něhož ztrácí jediný gól. A spokojeni mohou být během reprezentační přestávky i v Laziu - 4:0 totiž naposledy venku vyhráli v roce 2012 na stadionu Palerma. Lazio tak odpovědělo na debakl z Evropské ligy 1:5 na půdě Midtjyllandu a je na příjemném čtvrtém místě tabulky Serie A.

Program 8. kola Serie A

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Včera jsem byl v Miláně, takže jsem si samozřejmě musel zajít na San siro, i když italský fotbal skoro nesleduju. A musím teda říct, že jsem ze zápasu ale hlavně z atmosféry byl nadšený a určitě se o Serii A začnu mnohem víc zajímat

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Largo

Reagovat
Greaber

Reagovat
LesyJePan

100. Pre calcio !!!

Reagovat
Trand

cetto?

Reagovat
Salfovic

Teda dávat Řím se třemi tituly do skupiny s tou trojkou, to je celkem blbost.

Reagovat
h8_sfatto

tak prostě týmy z hlavních měst....severu i mezzogiorna

Reagovat
zurix_new

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Pipo123

Titul

Reagovat
smazaný uživatel

Téměř autentický článek s blogem na Tipsportu

Reagovat
Sforza

To už je jeho "dobrým" zvykem

Reagovat
Roberto Baggio

Italská SERIE A byla nejlepší liga. I liga mistrů když hraje buď Juve, AC Milan nebo Inter tak se rád podívám na jejich zápasy. Ten kdo říká že SERIE A nikdy nebyla nejlepší liga na světě tak vůbec nerozumí fotbalu.

Reagovat
10

to někdo říká?

Reagovat
Roberto Baggio

Představ si že jo už to chápeš už tomu rozumíš

Reagovat
Alberto Aquilani

Je tu BaggioRoberto a RobertoBaggio, a oboch akoby jedna mater mala

Reagovat
10

Robyho smůla pokračuje i 20 let po skončení kariéry

Reagovat
Witcher

On někdo mluví o italském fotbalu?

Reagovat
10

https://football-italia.net/zakaria-ill-be-happier-at-chelsea-than-juventus/

a další...btw. ví ten chlapec, že tam je na hostování?

Reagovat
10

mám pocit, že v tuhle chvíli zůstali na straně Maxe už jen Danilo s De Scigliem

Reagovat
danko10

Cele je to Csaplarova past v doteraz nevidanom rozsahu. Calma.

Reagovat
10

past to je každopádně

Reagovat
danko10

Keby ho urobili, koho by si si zelal?

Reagovat
10

Podle mě ten problém nevyřeší změna trenéra. Resp. Juventus by změna trenéra (pravděpodobně) oživila, protože je fakt dost těžký předvádět méně důstojný výkony a nasazení, ale z dlouhodobějšího hlediska by to nic moc neřešilo. Základ všech úspěšných klubů je "la società", ne trenér. A tu má Juventus strašně slabou, od prezidenta, kterýho snad Juventus aktuálně ani nemá, po DS.

Agnelli po výbuchu se Superligou přestal existovat, nenajdeš od něj jediný vyjádření k situaci. Nevím, jestli vyhořel, ale ten jeho cyklus už se zdá být u konce delší dobu, minimálně od vyhození Marotty.

Direttore sportivo je poskok Marotty a Paraticiho, který oba Agnelli vyhodil. Cherubini pro tu roli nemá zkušenosti ani autoritu. DG tam není, nebo tu roli plní CEO Arrivabene, člověk z businessu bez zkušeností z fotbalu. Pak tam je Nedvěd jako viceprezident. To je podle mě naprosto neadekvátní sestava k velikosti klubu, jak z pohledu zkušeností s tou rolí, tak technických kompetencí. Juventus je díky nim pro smích nejen na hřišti, stačí se podívat na vyjádření Zakarii, takový najdeš od většiny hráčů, co odešli, stačí se podívat na reakce na ty rozhodnutí rozhodčích atd. Ta nekompetence připomíná Morattiho Inter.

Takže víc než novýho trenéra bych si pro začátek přál Giuntoliho jako DS a k němu direttore tecnico s vazbama na klub, třeba Chielliniho.

Reagovat
DelPiero137

Ani Rabiot nie je za Maxa ?

Reagovat
Furia Ceca

Ten kádr je toxickej... a atmosféra v týmu asi bude taky parádní

Reagovat
10

ryba smrdí od hlavy

Reagovat
Furia Ceca

Jo, já neříkám že toxicita kádru je příčina, ale spíš důsledek.

Reagovat
Pettirosso

Souhlasím, ale toto by byl sakra dobrý začátek!

"Conte could be a target as new coach for next season", @NicoSchira says. "Nedved loves him and pushing for his return as I said last week, but there are no talks as of now."

@FabDellaValle: "The Directors meeting is not linked to the coach, I do not expect anything about this aspect, however Conte wants to return to Juventus, the relationship with Agnelli has improved, but I don't know at what point Elkann wants his return"

Reagovat
Zark

Reagovat
10

Těch nepovedených návratů už bylo dost...tohle je navíc s přehledem nejhorší nápad z těch všech

Reagovat
DelPiero137

To by presne podtrhlo ten nas amaterizmus. Nedved asi nedokaze najst/akceptovat ineho trenera ako Conteho na ktoreho pateticky spomina a mysli si ze sa zopakuje rozpravkovy navrat na vyslnie.

Treba spravit hrbu ciaru za minulostou, poucit sa a inspirovat sa klubmi kde to skutocne funguje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele