Události Serie A: Krize Interu pokračuje, Juventus z ní vyvedlo srbské duo

04.10.2022, 14:30, aktualizováno 04.10.2022, 14:30
Komentáře a souhrny
Výsledky 8. kola italské Serie A pořadí na čele tabulky nezměnily. Ligu dál společně vedou Neapol a Atalanta, kterých se stále překvapivě drží sympaticky hrající Udinese. Porážky z předchozích vystoupení zase odčinily AC Milán a AS Řím, přičemž druzí jmenovaní prohloubili už poměrně závažnou krizi slavného Interu. A co dalšího přinesla Serie A?

Sázkové kanceláře měly před začátkem letošního ročníku italské Serie A jasno. O titul si to rozdají největší favorité Inter a Juventus. Jenže realita je po prvních osmi odehraných kolech zcela jiná. Kouč turínského giganta dokonce před minulým víkendem hovořil o tom, že Juventus musí k restartu ligy po reprezentační pauze přistoupit jako k úplně novému začátku. A to samé se dalo pochopitelně aplikovat i na svěřence Simoneho Inzaghiho.

Výsledkově to zvládl ale jen Juventus. V neděli večer porazil Bolognu 3:0, přičemž skóre utkání otevřel srbský fotbalista Filip Kostič - prosadil se po osmi ligových zápasech v černobílém dresu a osmi neúspěšných střeleckých pokusech. Řeči o (ne)možném odvolání trenéra Massimiliana Allegriho s lukrativním kontraktem tak mohly utichnout. Otázkou zůstává, na jak dlouho.

Byť si to možná fanoušci Juventusu během reprezentační pauzy nemysleli, Inter je na tom ještě hůř. V sobotu prohrál doma s AS Řím a nic na tom nemění fakt, že měl podstatně silnějšího protivníka než jeho věčný rival. Kouč Simone Inzaghi začíná být v poměrně velkém ohrožení. Podle italských médií totiž dostal už před mezinárodní pauzou čas na nápravu do mistrovství světa. A nevykročil za ní úplně ideálně.

Teď ho navíc čeká v rychlém sledu v Lize mistrů Barcelona, která zatím šlape jako dobře namazaný stroj. Hlavním problémem Interu je najednou defenziva. Ta v letošním ligovém ročníku inkasovala už 13 branek a v horní polovině tabulky horší tým z tohoto pohledu nenajdete.

Nálada v modročerném klubu není zrovna veselá. Inter prohrál hned polovinu z úvodních osmi ligových duelů a v součtu s Ligou mistrů utrpěl v předchozích osmi soutěžních vystoupeních celkem pět porážek. Na taková čísla opravdu nejsou v Miláně zvyklí.

Kde se stala chyba? V průběhu sezony je samozřejmě snazší hodnotit letní tahy na přestupovém poli, ale nerozhodnost při lákání Paula Dybaly teď vypadá jako ten hlavní problém. Jedním z argumentů proti příchodu argentinského fotbalisty bylo jeho chatrné zdraví. A také návrat belgického obra - Romelu Lukaku si v Interu udělal velké jméno a spoléhalo se na něj. Měl být tím klíčovým a rozdílovým hráčem.

Realita je ale odlišná. Lukaku stojí pro zranění a z dosavadních deseti zápasů svého staronového zaměstnavatele zasáhl pouze do tří. Naproti tomu Dybala prožívá v Římě osobní renesanci. V Serii A dal v novém dresu už čtyři góly a jeden přidal i Evropské lize. Inter se navíc v poslední době ukazuje být jeho oblíbeným soupeřem. V předchozích pěti ligových kláních mu dal čtyři branky.

Právě jeho trefa odstartovala obrat Římanů v sobotním šlágru. Ten dokonal obránce Chris Smalling, který zaznamenal svůj pátý gól hlavou v italské nejvyšší soutěži. Hned na tři z nich mu asistoval Lorenzo Pellegrini, což platilo i v sobotu na San Siru. Velkou radost z toho měl i trenér hostí José Mourinho, který kvůli trestu nesměl na lavičku. Duel tak sledoval z pohodlí klubového autobusu, a pak se vydal slavit s fanoušky na přilehlé parkoviště.

Jeho protějšek Inzaghi tak veselé chvíle s příznivci aktuálně nezažívá. Čtyři prohry v úvodních osmi kolech představují mimochodem i stejný počet porážek jako za celou minulou sezonu dohromady. Pokud bychom chtěli najít stejný vstup do nového ročníku, museli bychom se vrátit až do sezony 2011/12.

Tehdy se z lavičky Interu rychle poroučel současný úspěšný lodivod Atalanty Gian Piero Gasperini, jehož nahradil Claudio Ranieri. Ani ten ale nevydržel dlouho. Na jeho místo přišel mladý a relativně neznámý Andrea Stramaccioni. Může se něco podobného opakovat i tentokrát? Kouč Simone Inzaghi je ostatně realistou a prohlásil, že trenéři se musí cítit v ohrožení v podstatě každý týden.

Hráč kola

Při pohledu na současnou Neapol musí všechny zákonitě napadnout, jestli to už letos konečně nevyjde. Svěřenci zkušeného trenéra Luciana Spallettiho si o víkendu velmi snadno poradili s Turínem a hlavní hvězdou utkání byl záložník André Zambo Anguissa. Ten si připsal své první dvě branky v italské nejvyšší soutěži a stačilo mu na to pouhých 12 minut.

Kamerunský fotbalista tak rozhodl o osudu duelu již v první čtvrthodince, po které bylo prakticky hotovo. Anguissa se letos trefil i v Lize mistrů do sítě Liverpoolu a fakt, že se prosazují i tito sváteční střelci, šance Neapole na úspěch výrazně zvyšuje. Vždyť Spalletti má v kádru celkem 10 hráčů, kteří dokázali v úvodních osmi kolech dát alespoň jeden gól.

Gól kola

Nastavení zápasu Empoli - AC Milán nabídlo divákům hned tři branky, což se v jednom zápase italské Serie A přihodilo teprve počtvrté v historii. Na trefu kola aspirovala už vyrovnávací branka domácího Nedima Bajramiho, ale hlavní hvězdou večera se stal portugalský útočník hostí Rafael Leăo. Ten navázal na své předchozí výkony a na výhře svého týmu se podílel krásným gólem a asistencí.

Třiadvacetiletý střelec nejprve v 79. minutě zkušeně přihrál na vedoucí trefu parťákovi Rebičovi a v divokém závěru stanovil povedeným lobem přes gólmana skóre na konečných 3:1. AC Milán tak napravil předchozí zaváhání proti Neapoli a jedinou kaňkou na kráse bylo zranění kapitána Davideho Calabrii. Ten přitom oslavil své jubilejní 100. vítězství v červenočerných barvách. Na to další si ale bude muset nějaký čas počkat.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol862018:620
2.Atalanta Bergamo862012:320
3.Udinese Calcio861117:819
4.SS Lazio852117:517
5.AC Milán852116:917
6.AS Řím851210:816
7.Juventus FC834112:513
8.US Sassuolo833210:812
9.Inter Milán840414:1312
10.Turín FC83147:1010
11.ACF Fiorentina82337:79
12.Spezia Calcio82247:158
13.US Lecce81437:97
14.Salernitana Calcio814310:137
15.Empoli FC81437:107
16.AC Monza Brianza82157:147
17.Bologna FC81347:136
18.Hellas Verona81257:155
19.US Cremonese80356:153
20.UC Sampdoria80264:162

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sampaoli Měli dát šanci Danimu.

Reagovat
Largo

V Seville?

Reagovat
smazaný uživatel

Sampa, už vyřešeno.

Reagovat
Largo

Sampaoli taky vyřešenej

Reagovat
Largo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele