Události La Ligy: Rulli spustil debatu o jestřábím oku, oslavenec Lewandowski

23.08.2022, 23:03
Názory a komentáře
Robert Lewandowski (© AFP)
První start v La Lize byl pro Roberta Lewandowského (34) trápením. Když ale vyrazila Barcelona na Estadio de Anoeta do San Sebastianu k zápasu 2. kola, nadešel i čas 34. narozenin polského kanonýra. A "Lewa" si oslavu udělal rozhodně příjemnou. Už z první akce se po 45 sekundách trefil za záda Alexe Remira (27) a odstartoval svou gólovou éru ve španělské elitní soutěži.

Pokud se budeme zabývat Lewandowského první trefou, při které ukázal vytříbený smysl pro načasování náběhu do volného prostoru a spolu s ním i zakončení, skončíme hlavně u čísel. Narozeninový gól polského kanonýra byl jeho prvním v soutěžním zápase za Barcelonu a také nejrychlejším gólovým počinem katalánského klubu od roku 2009, kdy se proti Recreativu de Huelva trefil Andrés Iniesta.

Tehdy míč doputoval za záda brankáře od úvodního hvizdu za 43 vteřin. Zároveň je to druhá nejrychlejší trefa Barcy ve venkovních zápasech po té Javiera Savioly z roku 2003, který tehdy otevřel skóre po půl minutě hry.

Tím výčet čísel a fotbalových rekordů nekončí. Svou první brankou v modro-červených barvách (ač tentokrát hrála Barcelona ve venkovní zlaté) se "Lewa" zapsal do dějin. Jako čtvrtý hráč v historii evropského fotbalu nyní skóroval v každé minutě hry. Před ním to dokázali jen Cristiano Ronaldo, Luis Suarez a Zlatan Ibrahimovič.

Pokud Barcelona hledala novou ikonu po odchodu Lionela Messiho, možná právě na hřišti Realu Sociedad naplno načal dvěma vstřelenými góly Lewandowski svou éru. Jak dlouhá bude, těžko předvídat. V žádném případě na něm ale jeho věk není znát. "I když je mu 34, vypadá na 20. Je neuvěřitelné, kolik gólů dává, a především tím, jak pracuje pro tým, nám hodně pomáhá," chválil o 15 let staršího spoluhráče záložník Pedri a v myšlenkách měl jistě i báječnou nahrávku patou ze vzduchu na gól Ansu Fatiho.

Výhra Barcelony se nerodila snadno, ač by se to z konečného výsledku mohlo zdát. Hráči "Blaugranas" si nechali dát brzy gól, po poločasové přestávce přežili díky ofsajdu trestný kop Braise Méndeze a gólman Ter Stegen musel hasit čtyři střely na bránu. Zvrat přineslo až Xaviho střídání a zejména nástup již zmíněného Fatiho.

Rodák z guinejského Bissau, který už ale čtyřikrát nastoupil za reprezentaci Španělska, na sebe upoutal pozornost hlavně výraznou patičkou, kterou vyzval ke gólové radosti Ousmana Dembeleho. Za 15 minut pobytu na hřišti dokázal připravit dvě branky a jednu sám vstřelit. Je zřejmé, že po dlouhodobém zranění se mu trenér Xavi snaží nastavovat minutáž pečlivě a opatrně. Pokud ale bude Fati zdravý, může skvěle doplnit právě Lewandowského.

S tímto výhledem může Barcelona nabízet Memphise Depaye a Pierra-Emericka Aubameyanga, oba hvězdní forvardi strávili celý zápas na střídačce.V závěrečných dnech přestupového období vůbec bude na Camp Nou velmi živo. Stále není konec spekulacím o odchodu Frenkieho De Jonga, kterého by rád viděl Erik Ten Hag v United. Nově se ale začíná i řešit posílení pravého kraje obrany, kde v současnosti zaskakuje Ronald Araujo, jenž je spíš stoperem.

Pozice pravého beka je už pár sezon bolavým místem Barcelony, už v minulé sezoně tam vypomáhal Dani Alves, který se do bývalého klubu vrátil na výpomoc jako volný hráč ze Sao Paula. Právě po jeho prvním odchodu v roce 2016 nedokázala Barca nalézt na post stabilní náhradu. Snažili se o to Semedo, Aleix Vidal, Sergi Roberto či čerstvě také Sergino Dest.

Poslední jmenovaný je sice jediným čistokrevným pravým obráncem, nemá však důvěru trenéra Xaviho a tak se ve španělských médiích začalo psát o Thomasi Meunierovi, kterého však Dortmund v pozdním termínu přestupového období zřejmě nebude chtít pustit.

Gól kola

Stěžejním hráčem při výhře Realu Madrid 4:1 na hřišti Celty Vigo byl Luka Modrič. Když v prosinci 2018 ve svých 33 letech přebíral Zlatý míč, kdekdo si myslel, že je na vrcholu kariéry. Dnes je mu už 36 let, ale nejenže nesnížil svou výkonnost, ale na Balaídosu potvrdil, že může být lepší a lepší.

Pomohl mu jistě i trenér Carlo Ancelotti, který ho obklopil svěžestí v podobě Valverdeho, Camavingy a Tchouameniho, aby se madridská "10" mohla věnovat tomu, co umí lépe než kdokoli jiný: generovat útočné situace a dirigovat ofenzivu týmu. Po zápase Modriče ocenil deník Marca třemi hvězdami a Realu v podstatě nechyběli ani Casemiro, mířící do Premier League, či nachlazený Toni Kroos. Modrič svůj výkon podpořil i krásným gólem a nahrávkou a Real Madrid má i díky jeho příspěvku plný bodový zisk.

Hráč kola

Jen tři brankáři mají po druhém kole čisté konto, ale oslavné ódy na svůj výkon slyšel hlavně Geronimo Rulli. Argentinský gólman Villarrealu přiváděl k šílenství celou ofenzivu Atlétika Madrid. Sice mu jednou pomohlo břevno, ale jinak kryl pět střel včetně Carrascovy hlavičky, která v 84. mířila do opuštěné brány. Rulliho zázračného zákroku si všiml i Iker Casillas.

"Nejlepší zákrok, který pamatuji. Jak rychle dokázal vstát?!" vysekl pochvalu za moment, který se stal jedním z "highlightů" víkendu a zároveň opět vyvolal debatu o zavedení "jestřábího oka" při zápasech La Ligy. Dle dostupných záběrů se ale sudí nemýlili, míč brankovou čáru nepřešel a Villarreal i díky Rullimu vyloupil Civitas Metrpolitano. Po dvou kolech vede "Žlutá ponorka" tabulku s lichotivým skóre 5:0 a pod vedením Unaie Emeryho má na začátku sezony dobře vyladěné motory.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF22005:06
2.Real Madrid22006:26
3.Real Betis22005:16
4.CA Osasuna22004:16
5.FC Barcelona21104:14
6.Rayo Vallecano21102:04
7.Athletic Bilbao21101:04
8.Girona FC21013:23
 Atlético Madrid21013:23
10.Valencia CF21011:13
11.Real Sociedad21012:43
12.Sevilla FC20112:31
 UD Almería20112:31
14.RCD Mallorca20111:21
15.Espanyol Barcelona20112:41
16.Celta Vigo20113:61
17.Real Valladolid20111:41
 Elche CF20111:41
19.Cádiz CF20020:30
20.Getafe CF20021:60

Autor: Livesport.cz / Marek Grič

Komentáře (4)

Přidat komentář
Kejza

Reagovat
Raul=Real

Sevilla to bude trapenka tuto sezonu Naopak ponorky a betis mozu byt prijemne spestrenie boja o top4

Reagovat
dextroza_m

Ponorka vždy časem odpadne a skončí zase někde kolem 6. fleku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ku golu kola pridavam aj peknu standartku vpodani Raya a Isiho

https://www.laliga.com/en-SK/videos/isi-palazons-goal-had-plenty-swaz-on-it

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele