Synot liga - souhrn 25. kola

15.04.2016, 19:50, aktualizováno 17.04.2016, 20:40
Komentáře a souhrny
Plzeň udolala Brno a odskočila Spartě, která si ze hřiště Bohemians veze jen bod. Jihlava si vůbec nevěděla rady s libereckým Shalou. Mladá Boleslav uspěla na půdě Slovácka a rovněž po tomto kole jí bude patřit třetí místo. Slavia veze z Olomouce jenom bod, Zlín v Teplicích dohnal dvoubrankové manko a Ostrava otočila zápas v Příbrami.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 2:2

17.04.2016 18:45

Góly: 10. Rafael Acosta, 50. Michal Šmíd - 35. David Lafata, 63. Bořek Dočkal

Malé pražské derby mezi Bohemians 1905 a Spartou skončilo remízou 2:2. Oba týmy předvedly strhující ofenzivní show, Klokani dokonce dvakrát vedli, ovšem Sparta pokaždé odpověděla. V konečném účtování je pro Sčasného svěřence bod velkou ztrátou.

Sparta potvrdila letošní tradici a i v malém pražském derby pustila soupeře do vedení. V 10. minutě posunul Čížek balón na Mosqueru, jenž akci ještě vyšperkoval přihrávkou na Acostu a ten z první rozvlnil síť! Sparťané mohli brzy odpovědět, ale Marečkovu ránu fantasticky vyrazil na rohový kop Zlámal. Po půlhodině hry vytasili Klokani svojí největší zbraň v zápase, rychlé a úderné brejky. Po Lulićově přihrávce se hnal na Bičíka Čížek, ale sparťanský brankář obstál. Bohemka nevyužila možnost a vzápětí inkasovala, Dočkal připravil jasnou pozici pro Davida Lafatu a ten srovnal na 1:1. Utkání však teprve nabíralo na obrátkách, oba týmy si následně vytvořily spoustu brankových příležitostí.

Ve 49. minutě vyrobil chybu Konaté a do šance se řítil Čížek, který po vzájemném souboji upadl, ale sudí penaltu neodpískal. Bohemka se však vstřelené branky dočkala záhy. Po závaru před brankou zakončoval Švec, Bičík vyrazil pouze před sebe a nikým neatakovaný Michal Šmíd vrátil vedení na stranu Bohemians.

V 57. minutě byla zase na tahu Sparta, sám na Zlámala postupoval Lafata, ale brankář Bohemky výborně zakročil. Vzápětí se hra zase přesunula před Bičíka, sám na něj tentokrát postupoval Čížek, jenže minul zařízení. A z další následné akce vstřelila Sparta další vyrovnávací gól. Bořek Dočkal předvedl svojí výjimečnou kopací techniku a nádhernou střelou srovnal na 2:2.

Sparta mohla výsledek otočit, ale stejně jako Bohemka zahazovala své šance. Smolařem zápasu byl Tomáš Čížek, který z dalšího rychlého kontru orazítkoval tyčku. Pořádně hektický byl i závěr zápasu, v 90. minutě před Bičíkem nedůrazně zakončil Prošek a Brabce už v nastavení fantasticky vychytal Zlámal. Ofenzivní utkání nakonec skončilo spravedlivou remízou 2:2. Pro Spartu je však bod v boji o titul výraznou ztrátou.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 2:1

17.04.2016 16:45

Góly: 17. Jan Baránek, 80. Jan Kopic - 10. Jakub Řezníček

Viktoria Plzeň nadále neohroženě kráčí za titulem. Západočeši sice stejně jako před týdnem prohrávali, ale výsledek dokázali otočit. Rozhodující moment obstaral střídající Jan Kopic, jenž zaznamenal vítěznou branku. Zbrojovka se od 55. minuty musela obejít bez vyloučeného Paška.

Podobně jako před týdnem ve Zlíně, i tentokrát inkasovala Viktorka jako první. Zbrojovce se už v 10. minutě povedl rychlý kontr, Zoubele zatáhl balón do vápna a přihrávkou pod sebe našel neomylného Jakuba Řezníčka - 1:0 pro Brno. Viktorka s odpovědí neotálela a s pomocí rohového kopu a hlavičky Baránka už v 17. minutě srovnala na 1:1. A i další minuty patřily domácím, Holendovi scházel k zakončení kousek a Koláře vychytal Melichárek. Na druhé straně se prodíral do šance Řezníček, ale dvojice Hejda-Kozáčik ho znegovala. Před koncem prvního poločasu se ještě hnal do šance Petržela, ovšem Melichárek včasným výběhem akci zmařil.

Plzenští měli více ze hry a aktivně vstoupili i do druhého poločasu. Klíčový okamžik celého zápasu přišel v 53. respektive 55. minutě. David Pašek v rozmezí dvou minut předvedl stejný nedovolený zákrok a po dvou žlutých kartách se musel poroučet ze hřiště. Zbrojovku čekal náročný úkol, vzdorovat mistrovi v početní nevýhodě.

Viktoriáni pochopitelně umocnili svojí převahu a vytvářeli si další šance. Kolář poslal svojí střelu do Melichárka a brněnský brankář obstál i při závaru v 76. minutě. Tlak domácích ale přeci jenom ve vedoucí branku vygradoval, Holenda přiťukl balón zakončujícímu Kopicovi a Melichárek podruhé v zápase inkasoval - 2:1 pro Viktorii Plzeň. Domácí mohli ještě zvýšit, ale další branka už nepadla.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Vysočina Jihlava 2:0

16.04.2016 20:15

Góly: 34. Herolind Shala, 44. Herolind Shala

Zaváhání Slavie nevyužila jen Mladá Boleslav, ale také Liberec. Slovan na domácí půdě porazil jihlavskou Vysočinu 2:0. Všechny branky padly v prvním poločase a obě vstřelil hrdina zápasu Herolind Shala.

Liberec se rozjížděl pozvolna, v prvních minutách se dostával za obranu Jihlavy jen ztěžka, ale jeho převaha postupně rostla. Ve 27. minutě se odhodlal ke střele Folprecht, ovšem těsně minul branku. O několik minut později se poprvé výrazně předvedl Herolind Shala. Breite mu přiťukl balón, Shala se pak uvolnil přes jednoho hráče a přesně mířenou střelou překonal Hanuše - 1:0 pro Liberec.

Domácí po vstřelené brance nepolevili a nadále hýřili aktivitou. Minutu před koncem zápasu vstřelili druhý gól a znovu se o něj postaral Herolind Shala. Egon Vůch posunul balón do vápna a Shala propálil Hanuše podruhé.

Slovan dobře věděl, že dvougólové vedení může být ošemetné, a tak chtěl vstřelit co nejdříve třetí branku, která by definitivně rozhodla. I druhý poločas tedy začal aktivněji, ale Vůch z úhlu Hanuše nepřekonal. Jihlavě se nedařilo pořádně zakončit, natož si vytvořit soustavný tlak. Slovan byl nebezpečnější, nicméně další branku už nevstřelil a nezměnil to ani v nastavení Jefremov. Výkon Slovanu byl dobrý a tři body získali domácí naprosto zaslouženě.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 1:2

16.04.2016 17:00

Góly: 47. Valērijs Šabala - 75. Dyjan Carlos De Azevedo, 85. Roman Bednář (vl.)

Senzační obrat předvedli fotbalisté Baníku Ostrava, kteří zároveň poprvé v sezoně vyhráli i druhé utkání v řadě. Svěřenci Vlastimila Petržely prohrávali po brance Šabaly, ale De Azevedo a vlastní gól Bednáře znamenaly obrat. Nešťastný útočník si vstřelil vlastní gól v době, kdy hrál Baník bez vyloučeného Vraštila.

Domácí začali dle předpokladů lépe a Mudra už v sedmé minutě vyslal za obranu Štípka, jehož střela šla mimo. Baník se rychle oklepal a pomalu začínal přebírat iniciativu a být dokonce nebezpečnější. Až ve 30. minutě zaúřadoval znovu Mudra, jehož centr málem nadělal Šromovi velké problémy.

Každopádně Příbram nemohla být s průběhem zápasu spokojena. Kouč Tobiáš nejspíše musel o přestávce zvýšit hlas a start do druhé půle byl ze strany domácích vydařený. Ve 47. minutě dostal krásnou přihrávku Šabala a ten pohodlně do prázdné branky poslal Příbram do vedení. Baník se následně snažil tlačit do ofenzívy, ale Příbram si v bránění počínala dobře. Až v 75. minutě odemkl domácí branku De Azevedo. Příbram nedokázala dostat míč do bezpečí, k voleji se dostal De Azevedo a krásnou ranou nedal Hruškovi žádnou šanci - 1:1.

Baník byl blízko získání dalšího bodu, ale jen o čtyři minuty později si celou situaci zkomplikoval. Vraštil uviděl za skluz druhou žlutou kartu a hosté dohrávali o deseti. Příbram cítila šanci rozhodnout zápas ve svůj prospěch, ovšem místo kýžené vedoucí branky přišel šok! Centr Roberta Hrubého si hlavou srazil do vlastní branky Roman Bednář a Baník byl najednou blízko senzačnímu vítězství. Ve třetí minutě minutě nastavení měla Příbram dobrou šanci alespoň srovnat, ale Šrom předvedl pohotový skok a Baníku zachránil vítězství.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 0:2

16.04.2016 17:00

Góly: 20. Adam Jánoš, 71. Lukáš Magera (pen.)

Mladá Boleslav si výhrou 2:0 na Slovácku upevnila třetí místo v tabulce a výrazně se přiblížila vysněným pohárům. Hosty poslal nejprve do vedení Janoš a ve druhém poločase proměnil pokutový kop Magera.

Hosté začali hodně aktivně a po patnácti minutách se dostal do slibné příležitosti Jánoš, jenž po dobrém Radově centru zblízka zakončoval a nebýt brankáře Heči, šla by Bolka do vedení. Brankář Slovácka se vytáhl i o chvíli později po tutovce Magery. Svěřence Karla Jarolíma to nemuselo mrzet, neboť ve 20. minutě už vedli 1:0. Chramosta ještě na Heču nevyzrál, ale dorážející Jánoš se mohl začít radovat. Slovácko dlouho nemohlo na defenzívu Mladé Boleslavi najít recept a do solidní příležitosti se dostalo až před koncem prvního poločasu.

Do druhé půle už vstupovalo mnohem lepší Slovácko. Milan Kerbr dokonce ze standardní situace rozezvonil tyčku, ovšem útočila i Boleslav. Zcela sám před Hečou se zjevil Chramosta, jenže trestuhodně přestřelil branku.

Rozhodující okamžik zápasu přišel v 70. minutě. Střet Koného s Takácsem posoudil sudí jako nedovolený a jelikož byl ve vápně, kopala se penalta. Lukáš Magera udržel nervy na uzdě, penaltu proměnil a výrazně Boleslavi přiblížil vítězství. Slovácko mohlo výsledek zkorigovat, ale Doškovi byl odmáván ofsajd a více už se na hrací ploše nestalo.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Fastav Zlín 2:2

16.04.2016 17:00

Góly: 5. Jakub Jugas (vl.), 33. Tomáš Vondrášek - 50. Štěpán Koreš, 67. Vukadin Vukadinović

Ani dvoubrankové vedení nestačilo Teplicím na tříbodový zisk. Zlín se ze zpackaného úvodu otřepal a dvěma brankami dokázal zápas zremizovat.

Teplicím stačilo na vedení pouhých pět minut. Horův centr do pokutového území nadělal hostům takové starosti, že si Jakub Jugas nakonec vstřelil vlastní gól. Teplice se brzkou brankou dostaly do herní pohody a o chvíli později nadělal další problémy tentokrát Vondráškův centr, který Vachoušek nůžkami promáchl a Fillo poslal balón do Dostála! Aktivita Teplic byla odměněna přesně ve 33. minutě. Horův centr zasáhl Vondrášek a Teplice vedly už 2:0. Zlín si v prvním poločase nedokázal vytvořit žádnou větší příležitost, takže poločasový výsledek byl naprosto zasloužený.

Do druhého poločasu vstoupili zcela jiní hráči Zlína. Však také nebylo na co čekat, Zlín potřeboval útočit a už v 50. minutě vstřelil kontaktní branku. Štěpán Koreš dostal dlouhý balón, posunul si ho do ideální pozice a obstřelem překonal Grigara! Po hodině hry mohl domácím vrátit dvougólové vedení Jeřábek, Dostál však jeho hlavičku vyrazil.

Celkově však Teplice polevily a v 67. minutě inkasovaly druhý gól. Pazdera poslal na zadní tyč nadýchaný centr a Vukadin Vukadinovič rovnou z první pod břevno srovnal na 2:2. Ševci mohli výsledek dokonce otočit, kdyby střela Vukadinoviče nebyla tečovaná. Na druhé straně zase dvě minuty před koncem hlavičkoval Potočný, jenže netrefil branku. Teplice promrhaly dvoubrankový náskok a se Zlínem jen remizovaly 2:2.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha 1:1

16.04.2016 17:00

Góly: 59. Jan Navrátil - 79. Jaromír Zmrhal

Slavia vydolovala v souboji se Sigmou jen bod za remízu 1:1, který navíc zachraňoval až v 79. minutě Jaromír Zmrhal. Pro Pražany je to velká ztráta, naopak pro Sigmu, kterou poslal do vedení Navrátil, cenný bod.

Sigmu navíc může těšit i fakt, že Baník dokázal otočit zápas v Příbrami, což znamená, že Hanáci ztrácejí na nesestupovou pozici jen tři body.

Domácí vstoupili do zápasu mnohem aktivněji, ale mezeru v defenzívě sešívaných hledali marně. Vůbec první velkou příležitost měli na svědomí hosté, jmenovitě Mešanovič, avšak vyběhnutý Reichl špičkou kopačky pokus vyrazil. Olomouc ale byla nadále lepší a měla převahu, ovšem v prvním poločase se skóre nezměnilo.

Branky začaly padat až po změně stran a do zaslouženého vedení šla Sigma. Jan Navrátil se dostal ve vápně k míči a přesnou střelou překonal Pavlenku! Ani po tom nezačala Slavia oplývat aktivitou a znovu to mohli být domácí, kdo by vstřelil branku. Pěkný střelecký pokus předvedl Housek a neméně hezký zákrok vytáhl Pavlenka.

Až v 73. minutě vyslal na branku Sigmy střelu Zmrhal a Reichl měl potíže. Obrana Hanáků se ubránila a platilo to i o následném rohovém kopu. Slavia se nakonec dokázala prosadit v 79. minutě. Josef Hušbauer vypálil a dorážející Zmrhal dal na 1:1. Oba týmy pak mohly rozhodnout ve svůj prospěch, ale Vepřekova střela byla tečovaná a v nastavení vychytal Reichl hlavičku Součka. Remízou 1:1 se Slavii opět o něco více vzdálily evropské poháry.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Jablonec 6:1

15.04.2016 18:00

Góly: 30. Ondřej Vrzal, 33. Kaspars Gorkšs, 35. Daniel Tetour, 43. Jakub Mareš, 73. Jakub Mareš, 86. Bidje Manzia - 56. Marek Kysela

Dukla v předehrávce kola nečekaně rozdrtila ambiciózní Jablonec 6:1! Domácí předvedli po úvodní půlhodině ofenzivní uragán a čtyřmi brankami jasně ovládli první poločas. Ve druhém sice hosté snížili, ale pak už střílela zase jen Dukla. Řádil zejména Jakub Mareš, který ke dvěma brankám přidal i dvě asistence.

První šanci zápasu si vytvořili hosté, ale prodloužený Pospíšilův centr nedokázal na malém vápně usměrnit do branky úplně volný Romera. Kdyby vstřelil gól, mohlo se utkání ubírat úplně jiným směrem. Ale kdyby je kdyby,a než se Dukla ujala vedení, rovněž i ona zahodila slibnou šanci. Tetour i Považanec mířili těsně vedle.

Obrana Jablonce poprvé inkasovala ve 30. minutě po standardní situaci. Marešův prodloužený centr doputoval až k Vrzalovi, jenž z první překonal Bártu - 1:0. Vedení Dukly nebylo vzhledem k průběhu zápasu nijak překvapivé, mnohem překvapivější byl však další vývoj. Pražané spustili ofenzivní uragán, který Jablonec doslova odfoukl zpátky na sever.

Za tři minuty po Vrzalově brance rozehrál Mareš rohový kop a hlavou zvýšil na 2:0 stoper Gorkšs. Za další dvě minuty nadělal další centr Baumitu velké problémy a Daniel Tetour dával do prázdné už na 3:0. Do konce prvního poločasu ještě potupil hosty po krásné akci Mareš a Dukla zvítězila v prvním poločase 4:0! Neuvěřitelný kolaps Jablonce znamenal rozhodnutí.

Jablonec v 56. minutě alespoň snížil, když po rohovém kopu propadl míč do vápna a Marek Kysela dorážkou překonal domácího brankáře, nicméně z jeho strany to bylo vše. Dukla si na druhý poločas schovala ještě dvě branky. Čtvrthodiny před koncem našel pěknou přihrávkou Tetour Jakuba Mareše a ten dovršil populární "bůr". A nezůstalo jen u toho, na tenisových 6:1 zvýšil v 86. minutě Bidje Manzia. Dukla hosty naprosto zesměšnila a zcela zaslouženě zvítězila 6:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25212251:1665
2.Sparta Praha24173450:1854
3.FK Mladá Boleslav25147454:3149
4.Slovan Liberec25146539:2548
5.Slavia Praha25118633:2241
6.Zbrojovka Brno251141029:3237
7.1. FC Slovácko251031231:4133
8.FK Jablonec25710839:3531
9.Dukla Praha2478936:3329
10.FK Teplice25761233:4127
11.Bohemians Praha 190525511928:3426
12.Fastav Zlín25751327:4226
13.Vysočina Jihlava25751325:4526
14.1. FK Příbram25731530:4624
15.Sigma Olomouc25491225:4021
16.Baník Ostrava25421925:5414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (621)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele