Synot liga - preview 21. kola

11.03.2016, 08:48, aktualizováno 13.03.2016, 08:36
Previews
Sparta ve čtvrtek remizovala 1:1 s Laziem a nyní se musí rychle přeorientovat na domácí nejvyšší soutěž. Cestuje přitom do Olomouce, která na jaře ještě nevyhrála a jejíž manko na pozice zaručující záchranu činí už pět bodů...
Sigma Olomouc - Sparta Praha  (neděle 15:00)
V neděli je na programu jediný a zároveň závěrečný zápas 21. kola české nejvyšší soutěže, v němž předposlední Olomouc vyzve druhou Spartu.

Hanáci v dosavadních čtyřech jarních zápasech bodovali pouze jednou a to hned v tom prvním, kdy doma remízovali s Bohemians 2:2. Před vlastním publikem tentokrát přivítají Spartu, kterou obrali o body naposledy před čtyřmi lety. "Sparta splňuje v současné době přísná kritéria kvality. Má navíc strašně široký kádr, můžou použít daleko víc lidí. Nečeká nás nic jednoduchého, ale nejsme předem poraženi. Jdeme do toho s cílem jako do každého jiného zápasu, o to větší motivaci máme. Bude potřeba ještě lepší výkon než proti Plzni. Myslím, že Sparta je teď malinko před Plzní. Co se týče kvality, odpovědnosti a obranné aktivity, jsou ještě nebezpečnější. Naši hráči, kteří proti Plzni šanci dostali, ale ukázali, že to hrát můžou. Jsme přesvědčeni, že i toto utkání se dá zvládnout," prohlásil trenér domácích Václav Jílek, jehož tým ztrácí na záchranu čtyři body.

Sparťané v uplynulém kole nehráli s Duklou kvůli přívalům sněhu, a tak na vedoucí Plzeň před 21. kolem ztrácí šest bodů. Ve čtvrtek však absolvovali první zápas osmifinále Evropské ligy, ve kterém doma remizovali 1:1 s římským Laziem. Před odvetou si tak zachovali určitou naděj na čtvrtfinálový sen. Nyní se však musejí Ščasného svěřenci zkoncentrovat na tuzemskou ligovou soutěž a na Hané splnit roli favorita, aby neztratili kontakt s čelem tabulky. "Viděl jsem, jak Olomouc odehrála utkání s Plzní, kterou velmi potrápila. Sice ho nakonec nezvládla, ale hrála velice aktivně v útoku i v obraně. Věřím, že trenér Jílek (bývalý asistent ve Spartě) bude dobře připraven i na nás. Očekáváme, co na nás vymyslí," je zvědavý sparťanský asistent trenéra Zdeněk Svoboda.

V sestavě domácích budou chybět vykartovaný Houska, disciplinárně potrestaný Hála a dva zranění Cana s Reichlem. To hosté budou postrádat vykartovaného Costu a nejistý je start Matějovského.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Štěpán, Štěrba, Radakovič, Vepřek - Plšek, Šindelář - Navrátil, Petr, Falta - Mahmutovič.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Frýdek - Dočkal, Mareček, Šural, Vácha, Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Domácí na jaře stále čekají na první vítězství, dokonce i na vůbec první vstřelený gól. Soupeřem jim však bude nevyzpytatelný Liberec, který bojuje o pohárové příčky.

Příbrami se na jaře nedaří a tabulkou se propadá stále níž. Jedinou, byť velmi chabou útěchou, může být fakt, že rovněž předposlední Olomouc získala pouhý jeden bod (shodou náhod rovněž doma s Bohemians), a k Příbrami se tak sestupová pozice neblíží. Velmi špatnou bilanci však představuje nula v kolonce vstřelených branek z posledních čtyř utkání. Příbram v lize nedala gól již 366 minut. Domácí nastoupí k zápasu v plném počtu.

"Na jaře máme smůlu na formu našich soupeřů. Slovácko jsme nastartovali my, Bohemka sem přijela v obrovské formě, v Plzni domácí odehráli nejlepší poločas na jaře a nyní přijede Liberec, který předvádí atraktivní fotbal a patří k nejlepším v lize. My musíme již protrhnout střeleckou smůlu a skórovat. Snad se tentokrát štěstí usměje na nás, pro zisk tří bodů uděláme na hřišti maximum," uvedl Pavel Tobiáš.

Slovan je i po zimním oslabení stále ve hře o přední příčky, respektive o vstupenky do evropských pohárů, které se rozdávají minimálně pro čtyři nejlepší. Venkovní neúspěchy Liberec rázně utnul při posledním výjezdu, když deklasoval Teplice na jejich půdě. Toto vítězství však poté nepotvrdil doma proti Slovácku, a potřebné body v boji o poháry tak musí zase dolovat venku. Hosté nastoupí také téměř kompletní, chybí jen Machuča a Karišik.

"Chtěli bychom získat body, které jsme ztratili doma se Slováckem. V Příbrami se nehraje dobře, je daleko silnější doma než venku. Vnímáme, že se jim na jaře bodově a gólově moc nedaří, ale vždy musí přijít zápas, kdy se to prolomí. Hráči jako Bednář, Šabala, Vošahlík nebo Rezek umějí dávat góly, pořád mají svoji sílu. My chceme hrát svoje pojetí, kterým jsme uspěli v Teplicích, chtěli bychom zase kontrolovat hru. Uděláme vše pro to, abychom Příbram neprobudili," uvedl Jindřich Trpišovský.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Chaluš, Zápotočný, Divíšek - Hnaníček, Tregler - Pilík, Rezek, Štípek - Bednář
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Karafiát, Breite - Jefremov, Shala, Vůch - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Zvítězit a posunout se do horní poloviny tabulky je cílem Dukly, která doma na Julisce přivítá hosty z Jihlavy. Vysočina v boji o záchranu počítá každý bod.

Dukla na jaře boduje, po bídných čtyřech podzimních vítězstvích si ve třech jarních zápasech připsala další dvě, navíc má utkání se Spartou k dobru. Pomalu se tak blíží do horní poloviny tabulky, k pohárovým příčkám, po kterých v posledních sezónách pokukovala, však má relativně daleko. Domácím bude chybět Rada a Vrzal.

"Jihlava hraje o záchranu. To jsou pak těžká utkání, protože se snaží urvat každý bod. Vždy se prezentovali rychlým přechodem do protiútoku, a i když jim odešel Mešanovič, vrátil se Kučera z Plzně a kapitán Šourek, takže se oproti podzimu snaží hrát více fotbal. My jsme zvítězili nad Ostravou, a pokud mají mít ty body nějakou hodnotu, musíme je potvrdit doma a zvítězit," uvedl Luboš Kozel.

Jihlava před týdnem zvládla důležitý souboj s Olomoucí a vzdálila se předposledním Hanákům už na čtyři body. Pro získání většího klidu však potřebuje bodovat i nadále. Duklu dokázala zdolat ze sedmi prvoligových soubojů jen jednou, bylo to téměř přesně před dvěma lety, právě na Julisce. Jihlava se musí obejít bez Marka, Marcina, Novotného a Dvořáka.

"Dukla je silná, disponuje velkou kombinační kvalitou, ofenzivní silou a výbornými individualitami, jakými jsou Berger, Hanousek či Považanec. Věkově vyvážený tým se opírá o silnou střední generaci, velmi dobrou kondiční připravenost a propracovanou organizaci hry. Ale i my máme svoji kvalitu a přednosti. Věříme, že jsme schopní při maximálním výkonu na Julisce uspět a potvrdit naše poslední vítězství s Olomoucí," nechal se slyšet Michal Hipp.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Jurendič - Hanousek, Považanec, Daniel Tetour (Néstor) - Berger, Vašíček, Breznaník
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kryštůfek, Šourek, Krejčí, Urdinov - Kučera, Šulek - Fulnek, Hronek, Vaculík - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno  (sobota 17:00)
Zajímavou podívanou nabídne jihomoravské derby v Uherském Hradišti. Zbrojovka letos podává kvalitní výkony po celou sezónu, na jaře se k ní přidalo i Slovácko.

Domácí se po špatném závěru podzimu na jaře nakopli a můžou se pochlubit slušnou bilancí. V posledních třech utkáních (z toho dvě venku) neprohráli a brali sedm bodů. Rychle se tak vyšvihli ze spodních pater do klidného středu tabulky. Slovácko může Brnu vrátit podzimní porážku, čímž by jej přeskočilo v tabulce. Slovácko nastoupí bez Kaloudy, Valenty, Šimka a Diviše.

"Poslední tři zápasy se nám i s patřičnou dávkou štěstí vydařily. Věřím, že naše poslední výkony nyní potvrdíme a navážeme na úspěšnou sérii vítězstvím. Brnu se zatím venku zdaleka nedaří tolik jako na domácím trávníku. Což nás ale nemůže vést k podcenění. Hlavními oporami našeho soupeře jsou ve středu pole Zavadil a na hrotu útoku nebezpečný střelec Řezníček. Tomu musíme přizpůsobit naši taktiku," řekl Svatopluk Habanec.

Zbrojovka je silná doma, slabší venku. Tento trend potvrzuje v celé sezóně, na jaře dokonce stoprocentně. Zaváhání na půdě těžkých soupeřů Slavie a Jablonce Brno doma dokázalo napravit vítězstvím nad Sigmou a Zlínem. Jak dopadne třetí jarní setkání Zbrojovky s dalším moravským klubem, tentokrát mimo vlastní hřiště?

"Naším cílem je potvrdit výkon i výsledek z domácího zápasu se Zlínem. Pokud se chceme udržet v horní polovině tabulky, musíme bodovat nejen doma, ale i venku. Slovácko se dostalo do herní pohody. Vyhrálo v Příbrami, porazilo Jihlavu a přivezlo bod z Liberce. V tomto utkání byla obranná fáze Slovácka takřka bezchybná a soupeře nepouštělo do šancí. Nečeká nás nic jednoduchého," uvedl Václav Kotal, kterému schází kvarteto Doležal, Jovanovič, Zoubele, Schuster.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Biolek, Daníček, Havlík, Civič - Došek
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Zavadil, Malík, Lacko, Lutonský - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Domácí se ve třetím jarním zápase před vlastními diváky budou chtít bodově vzdálit sestupovým vodám, které lehce omývají teplické břehy. Soupeřem jim však bude rozjetý soupeř z Mladé Boleslavi, který letos baží po úspěších.

Teplice letos sbírají příliš mnoho porážek, tu zatím poslední doma s Libercem. V tabulce se tak nacházejí na nelichotivé dvanácté pozici se šestibodovým náskokem na předposlední Sigmu. Na velkou díru do svět to letos pod vedením kouče Vavrušky letos nevypadá, jasným cílem je tak pro Teplice získat co nejrychleji klid ve středu tabulky. Domácí se opět musí obejít bez vykartovaného Ljevakoviče, nenastoupí zřejmě ani Grigar a Jeřábek.

"Čeká nás domácí zápas proti těžkému soupeři, ale chceme na hřišti nechat vše a uspět," lakonicky prohlásil David Vavruška.

Mladá Boleslav na jaře padla pouze na Letné se Spartou, jinak již slavila tři vítězství, z nichž to nejdůležitější se zrodilo před týdnem proti Slavii, kterou tak v boji o poháry za sebou zanechala o pět bodů. V konkurenci bodujících týmů na čele tabulky však není čas na oddech, v Teplicích by hosté rádi připsali čtvrté vítězství na půdě soupeře. Po Plzni, Spartě a Slavii má Mladá Boleslav čtvrtou nejlepší bilanci z venkovních hřišť, výrazně silnější je však doma. Hosté nastoupí bez Kúdely, Poloma, Kysely, Pauscheka a Hůlky.

"V Teplicích jsme naposledy před rokem velmi zklamali naše příznivce, to se tentokrát nesmí v žádném případě opakovat. Chceme být herně i výsledkově úspěšní," rozpovídal se před utkáním Karel Jarolím.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Hora, Lüftner, Ciskaridze, Krob - Kodeš - Gregáň, Kukec, Vachoušek, Fillo - Kapolongo
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Jánoš, Takács, Čmovš, Fleišman - Ščuk, Rada - Kalabiška, Magera, Čermák - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905  (sobota 20:15)
Sobotní program 21. kola Synot ligy uzavře televizní duel mezi dobře hrajícími Bohemians a vedoucí Plzní, která se pokusí navýšit náskok na devět bodů před druhou Spartou. Ta má však dva zápasy k dobru.

Klokani se nacházejí v dobrém rozpoložení, neboť budou ve Štruncových sadech usilovat o desáté ligové utkání v řadě bez prohry, čímž by vyrovnali klubový rekord z ročníku 2001/2002. Jenže v Plzni se jim moc nedaří, v rámci samostatné ligy tam prohráli posledních šest zápasů a zvítězili pouze jednou a to před dvaceti lety. "V úvodu týdne nám dalo utkání s Teplicemi zabrat, ale myslím si, že jsme se z toho dostali. Alespoň v tréninkovém procesu to nebylo znát. Plzeň má silné stránky hlavně v ofenzivě, kde má obrovskou kvalitu. Všichni hráči umí dávat góly, hrají hodně po stranách, mají kvalitní centry, které zakončují. Další předností je kombinace. Viktoria dominuje na míči, takže tady vidím silné stránky soupeře," tvrdí kouč hostí Roman Pivarník.

Plzeň až v uplynulém kole poprvé na jaře vyhrála o dva a více gólů, když porazila Příbram hladce 4:0. A jelikož její největší rival o titul v uplynulém kole nehrál a musel se kvůli přívalům sněhu odložit zápas, tak bodový rozestup mezi oběma týmy je šestibodový. Proto musejí Viktoriáni doma splnit roli favorita a nedat tak šanci Letenským se bodově dotáhnout. "Měl jsem možnost sledovat Bohemians v posledních zápasech a musím říct, že narazíme na mužstvo, které má formu. Klokani prohráli naposledy v říjnu na Spartě, od té doby vozí pravidelně body i z hřišť soupeřů. Co se týče psychiky a sebevědomí, na tom budou určitě dobře. Kromě nasazení, srdíčka a bojovnosti, což bylo Bohemce vždycky vlastní, přidali i nadstavbu v podobě fotbalovosti. Musím pochválit práci trenéra Pivarníka, který dal mužstvu tvář a jeho výsledky nejsou náhodné. Tým pod ním předvádí slušný fotbal a dozajista nás prověří," řekl na soupeřovu adresu trenér domácích Karel Krejčí, jehož tým bude v sobotu hrát o desáté ligové vítězství v řadě.

V sestavě domácích bude chybět rekonvalescent Pilař a nejistý je start Baránka. To hosté přijedou bez tří zraněných Jindřiška, Hradeckého a Škerleho.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hubník, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Bartek, Hubínek, Čížek (Jirásek), Mosquera - Schick.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (pátek 17:30)
V pátek odstartuje závěrečná třetina české nejvyšší soutěže, na programu jsou hned dvě předehrávky 21. kola. První z nich se odehraje v Jablonci, kde domácí celek přivítá beznadějně poslední Baník.

Severočeši v uplynulém kole drželi až do závěru zápasu cenný bod s pražskou Spartou, jenže v poslední minutě o něj přišli. Tím tak ztratili reálné naděje na pohárové příčky. Cesta do Evropy vede již pouze přes tuzemský pohár. "Baník v zimě skoro až totálně přebudoval mužstvo. Jejich noví hráči nemají co ztratit a uvědomují si, že hrát za Baník je pro ně čest. Nemůžeme nic podcenit, Zlín to udělal a těžce na to doplatil," prohlásil jablonecký kouč Zdenko Frťala, jehož tým figuruje v tabulce na osmém místě.

Ostrava bodovala na jaře pouze proti Zlínu po vítězství 3:0 a v tabulce je od záchranářských pozic nadále vzdálena o hrozivých 13 bodů. Stejná cifra značí i počet proher venku v řadě. Ani se samotným Jabloncem nemá přijatelnou bilanci. Baníkovci totiž vyšli bodově naprázdno v posledních 7 vzájemných ligových zápasech. A pro zajímavost, naposledy vyhráli na Střelnici v dubnu 2006. "I když je to na výsledcích strašně málo vidět, děláme stále pokroky. Na hráčích vidím, že mužstvo jde nahoru. Potřebovali bychom zase nějaký zápas vyhrát, aby se více namotivovali," uvedl kouč hostí Vlastimil Petržela, jehož svěřenci v tomto ligovém ročníku nashromáždili pouhých sedm bodů.

V sestavě domácích bude chybět zraněná dvojice Mingazov a Romera. To hosté přijedou bez tria marodů Mičoly, Kouřila a Honiše.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Karavajev, Kysela, Beneš, Hybš - Masopust, Rossi (Hübschman), Pospíšil, Greguš, Trávník - Tecl.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Chmiel - Dostál, Kaša, Vraštil, Lučič - Lásik, Ožvolda - Mondek, Hrubý, Holzer - O. Šašinka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Fastav Zlín  (pátek 20:15)
Druhý předehrávaný zápas 21. ligového kola se bude odehrávat v pražském Edenu, kde Slavia bude hostit trápící se Zlín, jenž stále čeká na své první jarní body.

Slavia nezvládla v uplynulém kole souboj o pohárové příčky, když podlehla Mladé Boleslavi 1:2. V tabulce tak figuruje na pátém místě s tříbodovou ztrátou na čtvrtý Liberec. Odčinit první jarní porážku bude chtít doma proti Zlínu, který porazila během podzimu na jeho hřišti 2:0. "Budu od nás očekávat velké nasazení. Nechceme začít tak jako v Mladé Boleslavi, kde jsme po desáté minutě byli zakřiknutí, nehráli jsme agresivně, nedostupovali jsme soupeře. Budu se snažit, aby si hráči uvědomili, že takto to prostě nejde, abychom hráli tak pasivně," uvedl kouč domácích Dušan Uhrin mladší.

Zlínští nadále hledají podzimní formu, bodově naprázdno vyšli i před týdnem v Brně. Nyní čeká svěřence kouče Pánika již pátý pokus získat první jarní body. Nebudou to mít vůbec lehké, neboť z posledních deseti ligových měřeních sil se sešívanými uhráli jediný bod. "Nevydařená série je na mužstvu cítit. Musíme se z proher otřepat a jít dál. Potřebujeme nyní mentální odolnost. Hodně by nám pomohlo, kdybychom získali na Slavii alespoň bod, abychom se měli z čeho odrazit," řekl kouč Zlína Bohumil Páník, jehož tým díky nahraným bodům z podzimu drží z desátého místa nadále bezpečný osmibodový odstup od sestupového pásma.

V sestavě domácích bude chybět za červenou kartu potrestaný Frydrych a zraněný Berkovec, nejisté jsou pak starty Mikuly, Bořila a Deliho. To hosté budou postrádat oba vykartované Janíčka a Živuliče.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Latka, Bílek, Jablonský - Souček - M. Vukadinovič, Hušbauer, Zmrhal - Škoda (Železník), Mešanovič.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - V. Vukadinovič, Holík, Bartolomeu, Koreš - Poznar, Diop.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň20162242:1450
2.Sparta Praha19142341:1244
3.FK Mladá Boleslav20115446:2738
4.Slovan Liberec20106433:2336
5.Slavia Praha2096529:1833
6.Zbrojovka Brno2084821:2728
7.1. FC Slovácko2083926:3427
8.FK Jablonec2068634:2626
9.Dukla Praha1967628:2525
10.Fastav Zlín20731023:3424
11.Bohemians Praha 190520410623:2722
12.FK Teplice20641028:3522
13.1. FK Příbram20631123:3721
14.Vysočina Jihlava20551021:3720
15.Sigma Olomouc20371017:3316
16.Baník Ostrava20211717:437

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (627)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele