Souhrn zápasů Ligy národů - středa 18.11.

18.11.2020, 17:57, aktualizováno 18.11.2020, 22:42
Komentáře a souhrny
Romelu Lukaku (© AFP)
Česko porazilo Slovensko a postupuje do nejvyšší ligy, pomohla k tomu i výhra Izraele nad Skotskem. Belgie porazila Dánsko a pohlídala si prvenství ve své skupině, triumf stvrdila rovněž Itálie...
Liga A - skupina 1

Bosna a Hercegovina - Itálie 0:2

18.11.2020 20:45

Góly: 22. Andrea Belotti, 68. Domenico Berardi

Italové zakončují skupinové boje na prvním místě a zaslouženě postupují do Final Four. Pomohla jim k tomu závěrečná výhra nad bezbrannou Bosnou a Hercegovinou, o níž se gólově postarali Belotti s Berardim.

Bosna už dnes v podstatě neměla co ztratit. Hrála jen o čest, nic jiného v sázce nebylo. Italům šlo naopak o první místo ve skupině a postup do Final Four. K němu potřeboval tým trenéra Roberta Manciniho jediné. Pokud se nechtěl ohlížet za sebe na výsledek utkání Nizozemska s Polskem, musel vyhrát.

A Italové začali velmi dobře. Domenico Berardi si sbíhal na dlouhý míč a jeho kroucený projektil jen těsně minul tyč! Na opačné straně pálil podobně Rade Krunić, jemuž se v protiakci také povedlo prakticky vše vyjma zakončení. Lorenzo Insigne využil více volného prostoru k centru z pravé strany do míst, kam nabíhal Andrea Belotti. V pádu však plejer Turína zamířil těsně vedle levé tyče.

Ve 22. minutě mu to už ale vyšlo. Jorginho zvládl na půli hřiště důležitý souboj a nahrál doleva na Lorenza Insigneho. Tahoun Neapole pak krásně našel parádním pasem právě Belottiho, který v krkolomné pozici v pádu poslal míč se štěstím za záda brankáře Piriće!

O chvíli později si na něm vylámal zuby Berardi, kterého opět našel dnes vynikající Lorenzo Insigne. Jenže tentokrát se Pirić po jeho zasekávačce překonat nenechal a ránu z úhlu perfektně vyrazil mimo. Italové i bez trenéra Manciniho na lavičce měli mnohem více ze hry a svého soupeře přehrávali prakticky ve všem. Další centr ze strany, tentokrát od Barelly, Belotti nevyužil. Letící míč ho příliš překvapil.

Bosna ale přeci jen občas vystrčila růžky a Italové si museli dávat hodně velký pozor ve svých obranných řadách. Minutu před koncem oslovil pravý bek Ćorluka krásným pasem před bránu nabíhajícího Gojaka, jenže jeho rána prosvištěla kousek vedle! Druhou půli začala elegantní akce Berardiho, který po sprintu do vápna zasekl míč a tvrdě vypálil. Trefil ale jen boční síť.

Druhá půle zaostávala co do šancí i tempa za prvním poločasem. Italové se dopředu moc nehnali a Bosně docházely nápady. A tak v 68. minutě přidali domácí zcela zaslouženě pojistku. Krásný oblouček za obranu od Locatelliho si našel Domenico Berardi, který z voleje pálil za záda Piriće! Tři minuty před koncem ještě Bernardeschi trefil po asistenci Insigneho břevno!

Více informací k zápasu

Polsko - Nizozemsko 1:2

18.11.2020 20:45

Góly: 6. Kamil Jóźwiak - 77. Memphis Depay (pen.), 84. Georginio Wijnaldum

Nizozemsko dělalo, co mohlo, aby ještě proklouzlo na první pozici tabulky, a popralo se tak o účast v Lize národů ve Final Four, získalo v Polsku tříbodový výsledek, jenže Itálie v souběžně hraném klání potvrdila roli favorita, skolila Bosnu a Hercegovinu a udržela se ve vedení. Domácí kvůli této prohře zůstali v tabulce na třetím místě, hosté pak na tom druhém.

Do utkání přitom lépe vstoupili svěřenci trenéra Jerzyho Brzeczeka, kteří mohli ve skupině rovněž usilovat za určitých okolností o metu vůbec nejvyšší, a k případné výhře dobře nakročili v 5. minutě, to když Jóžwiak po přihrávce Lewandowského unikl podél levé lajny, vnikl do vápna, kde míč zasekl na hranici brankového území, a odtud skóroval na bližší tyčku.

Hosty ovšem tahle inkasovaná branka nijak psychicky nepoložila a tlačili se velmi záhy za vyrovnáním stavu. Wijnaldum, autor dvou přesných zásahů z minulého klání proti Bosně a Hercegovině, se v pokutovém území ocitl ve vyložené pozici, avšak balón nasměroval jen do náruče gólmana Fabiaňského. A ve 14. minutě hlavičkoval těsně mimo domácí bránu Malen.

Šance střídala jedna druhou, a to na obou stranách, a v 17. minutě opětovně výrazně zahrozili též Poláci. Do šestnáctky vlétl zprava Placheta, který se snažil prostřelil brankáře Krula z poměrně složitého úhlu, ke své smůle ale orazítkoval jen brankovou konstrukci. Ve 40. minutě se pokoušel F. de Jong vyzrát na Fabiaňského, ten si však s jeho možností poradil.

I po přestávce si oba mančafty poměrně s pravidelností tvořily gólové příležitosti, do jedné z nich se propracoval ve 47. minutě po rychlém protiútoku stále aktivní Placheta, ze slušného postavení ovšem poslal merunu jen vedle kýženého prostoru třech tyčí. V 53. minutě se naopak ozvali taktéž Nizozemci, každopádně Depay se svým zakončením ve finále neuspěl.

V poslední třetině utkání jako by mužstvo kouče Franka de Boera začalo zásadně přebírat otěže tohoto střetnutí. V 63. minutě vystrašil Depay svým pokusem Fabiaňského, ten ještě v tomto případě odolal, o pár chvil později ho nezaměstnal Klaassen, poněvadž nemířil přesně, a v 69. minutě opravdu dosti nebezpečné podnikání Wijnalduma zastavil až ofsajd.

V 77. minutě se družstvo Oranje dočkalo asi své zasloužené odměny. Ve vlastním pokutovém území přistrčil bránící Bednarek zezadu Wijnalduma, sudí Grinfeld nařídil penaltu, a tu nekompromisní dělovkou proměnil Depay. V 84. minutě pak zařídil Nizozemsku konečné vítězství Wijnaldum, jenž svou hlavou zužitkoval centr z rohového čtvrtkruhu od Berghuise.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie63307:212
2.Nizozemsko63217:411
3.Polsko62136:67
4.Bosna a Hercegovina60243:112
Liga A - skupina 2

Belgie - Dánsko 4:2

18.11.2020 20:45

Góly: 3. Youri Tielemans, 57. Romelu Lukaku, 69. Romelu Lukaku, 87. Kevin De Bruyne - 17. Jonas Wind, 86. Thibaut Courtois (vl.)

Nádherné utkání plné šancí, emocí i branek bylo k vidění na stadionu Den Dreef v Heverlee. Chvíli to sice vypadalo, že by Dánsko mohlo udržet s Belgií krok, ale po změně stran už nebylo pochyb o tom, kdo bude dnes brát tři body.

Belgičané se těší z první příčky, kterou uhájili až do konce. A vděčí za to mimo jiné kanonýrovi Romeluovi Lukakuovi, který se pod vítězství svého národního týmu podepsal dvěma góly. Po jedné brance přidali také Youri Tielemans, jenž otevíral skóre utkání, a Kevin De Bruyne, jenž pálil přesně naopak jako poslední. Ani Dánsko se ale neztratilo.

Pro Belgii to byl raketový start, přesně takový, jaký si nedávný jubilant na lavičce Rudých ďáblů Roberto Martínez představoval. Už ve třetí minutě byl totiž hostující brankář Kasper Schmeichel překonán. Po několika odrazech se míč na hranici vápna dostal k mladíkovi Yourimu Tielemansovi, který se nerozpakoval a pořádně tvrdou ranou propálil všechno před sebou.

V 18. minutě ale bylo vyrovnáno. Belgičané dali svému soupeři až příliš mnoho prostoru, z čehož vyplynula šance Martina Braithwaitea. Jeho ránu tečoval obránce Vertonghen jen k Jonasi Windovi, který byl u míče nejblíž a hlavičkou do protipohybu překonal brankáře Courtoise - 1:1.

Belgičané pochopili, že budou muset přidat a hlavní postavou v tomto usilování byl Romelu Lukaku. Toho hledal jeden centr za druhým, Kevin De Bryune opět kouzlil, aby k němu míč dostal a několikrát mělo Dánsko namále. Jako ve 29. minutě, kdy se centr od De Bruyneho snášel na zadní tyč, kde se pověsil do vzduchu právě hrot Interu Milán. Jenže mířil jen těsně vedle tyče.

Belgičané se sice usadili na míči a svému soupeři jej příliš často nepůjčovali, ale na větší šanci se do konce první půle již nezmohli. Situace byla po začátku druhého poločasu jasná. Belgii stačila remíza, zatímco Dánsko muselo nutně vyhrát, aby si zajistilo účast v play-off. A blíž k němu měla Belgie. V 57. minutě se totiž utrhl Romelu Lukaku, kterému do šance poslal míč De Bruyne. Schmeichel si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil.

Dánové rozhodně nehráli špatně, ale po několika chybách v obraně se jejich šance na postup rozplynuly. Belgie prostě chyby trestá okamžitě. Za dalších dvanáct minut se po dalším pasu z pravé strany dostal do vzduchu Romelu Lukaku a krásný centr od Hazarda proměnil bez větších starostí ve třetí branku svého týmu.

A to pořád nebylo všechno. Deset minut před koncem utkání Dánsko vrhlo síly do útoku a krásný centr na zadní tyči zakončoval efektními nůžkami Martin Braithwaite. Courtoise ale nepokořil.

Podobný duel se odehrál také o pět minut později a tady už se radovali hosté. Dánsko totiž neustále napadalo svého soupeře a výsledkem byla malá domů od Nacera Chadliho. Brankář Courtois totiž zaváhal a míč mu projel pod kopačkou, takže skončil za vykulenou oporou Realu Madrid - 3:2.

Nebyl by to ale favorit, aby neměl poslední slovo. Perfektní utkání o šesti gólech totiž zakončil muž, který si gól dnes jistě zasloužil. Mozek záložní řady Kevin de Bruyne, který si naběhl do vápna na nahrávku od střídajícího Foketa a kroucenou ranou ji poslal na zadní tyč mimo Schmeichelův dosah - 4:2.

Více informací k zápasu

Anglie - Island 4:0

18.11.2020 20:45

Góly: 20. Declan Rice, 24. Mason Mount, 80. Phil Foden, 84. Phil Foden

Na závěr skupiny si Anglie poradila s jistým sestupujícím Islandem v poměru 4:0. Konečné skóre je pro Islanďany poměrně kruté, ještě deset minut před koncem byl výsledek poloviční, ale dvě trefy Philipa Fodena určily konečnou podobu. V samotném utkání už o nic důležitého nešlo - Anglie postoupit nemohla a rovněž sestup Islandu byl hotovou věcí.

Přesto duel Albionu s bojovnými Islanďany sliboval zajímavou podívanou. Anglie byla velkým favoritem a tuto roli naplňovala od úvodních minut. V celém zápase měla přes 75% držení balónu a na branku hostů vypálila desetkrát, zatímco její soupeř ani jednou. Island už byl jistým sestupujícím a na britských ostrovech hrál především o čest.

Angličané udeřili poprvé po dvaceti minutách, kdy Foden rozehrál standardku a Declanu Ricemu stačilo trknout do balónu a Kristinsson se natahoval marně. Hned za dvě minuty zblízka zakončoval Saka a nebýt Kristinssona, bylo by to už o dva góly. Nicméně domácí byli hodně při chuti a Island svému osudu stejně neunikl. Ve 25. minutě se po špatném bránění obrany dostal k balónu Mason Mount a chladnokrevně zakončil. S Islandem to začalo vypadat hodně špatně, zvlášť když anglické nájezdy neutichaly. Foden ve svém zastřelování prověřil Kristinssona z malého vápna i ze střední vzdálenosti. Náhradník Rúnarssona měl v brance plné ruce práce a rozhodně si nemohl stěžovat na malou vytíženost.

Island neměl za první poločas vůbec nic a po přestávce logicky musel sáhnout ke změnám. Efekt to ale nemělo. V 53. minutě byl před pokutovým územím faulován Saka a protože provinilec Sävarsson již jednu žlutou kartu měl, následovala červená. Situace Islandu se o to víc zhoršila a jakékoliv naděje na návrat do zápasu byly nenávratně pryč.

Domácí, vědomi si své výhody, ubrali plyn a chvílemi to vypadalo, že na zbytek zápasu rezignovali. Nebyla to pravda, deset minut před koncem oživil skomírající tempo Philip Foden, který uklidil Sanchovu zpětnou přihrávku za záda Kristinssona. A to opora Manchesteru City ještě neřekla poslední slovo. O pět minut později si Foden navedl balón na střelu ze střední vzdálenosti a střelou k tyči zvýšil na 4:0. Anglie zvítězila naprosto bez problému a Island vyprovodila z elitní ligy o patro níže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie650116:615
2.Anglie63127:410
3.Dánsko63128:710
4.Island60063:170
Liga B - skupina 1

Rakousko - Norsko 1:1

18.11.2020 20:45

Góly: 90+4. Adrian Grbic - 61. Ghayas Zahid

K asi největšímu překvapení tohoto kola Ligy národů se schylovalo ve Vídni, kde hvězdami našlapaný rakouský favorit prohrával až téměř do samotného konce s náhradním výběrem Norska a dlouho se strachoval o první pozici zaručující postup do Ligy A. Domácí nakonec srovnali ve čtvrté minutě nastavení zásluhou Adriana Grbice, jenž se stal ústřední postavou již v minulém střetnutí proti Severnímu Irsku, kdy zaznamenal gól a asistenci.

Norové hned ve svém prvním utkání prohráli s Rakušany 1:2 a k první příčce by jim ani výhra 1:0 nestačila, neboť jejich nedělní duel v Rumunsku byl kontumován v poměru 0:3 ve prospěch soupeře. Seveřané tak obsadili druhé místo s deseti body, domácí vybojovali o tři body více a radují se z postupu do elitní společnosti.

Norští bojovníci sice nebyli v tomto duelu lepší a míč drželi jen zhruba z pětatřiceti procent, na druhou stranu se za svůj výkon nemusejí stydět a k obrovské senzaci neměli daleko. Po úvodní opatrnější čtvrthodině nejprve zahrozil Alaba, který byl na poslední chvíli zablokován Hanchem-Olsenem, následně napřáhl ze čtrnácti metrů Arnautovič a levou šibenici vskutku minul jen o několik decimetrů.

Přesně po odehrané půlhodině se stejný hráč zjevil v další nadějné možnosti, ale jeho nebezpečný projektil dokázal brilantně odvrátit na rohový kop gólman Bråtveit. Vzápětí na druhé straně stanul tváří v tvář proti brankáři Pervanovi mladíček Jörgen Larsen, avšak v obležení dvou protihráčů pálil o půl metru vedle bližší tyče. Asi deset minut před přestávkou chtěl skórovat Skjelvik, nicméně Pervan jeho dělovku z mírného úhlu zneškodnil.

Favorizovaní domácí vlétli do druhého dějství jako uragán a měli blízko ke skórování. Nejprve hostující strážce vychytal Sabitzera, pak smolař Arnautovič trestuhodně přestřelil břevno z osmi metrů. Norsko překvapivě prorazilo v 61. minutě. Ghayas Zahid obdržel výtečnou zpětnou nahrávku od Vetona Beriši a ze sedmi metrů překonal marně se natahujícího Pervana.

O devět minut později nedokázal skórovat Alaba, jenž měl před sebou doslova odkrytou branku, ovšem jistému gólu ve své brance zabránil naprosto famózní Bråtveit. Asi čtvrthodiny před závěrečným hvizdem vynikající Bråtveit doslova ukradl Arnautovičovi balón z kopačky, jenže ve čtvrté nastavené minutě přeci jen inkasoval vyrovnávací gól. Arnautovič nádherně vysunul Grbice a ten přízemním pokusem parádně zamířil do vzdálenějšího spodního rohu.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Rumunsko 1:1

18.11.2020 20:45

Góly: 56. Liam Boyce - 81. Eric Bicfalvi

Oběma středečním soupeřům už v podstatě o nic nešlo, hosté pouze ještě bojovali v první skupině o druhou pozici, která ale v konečném účtování nic neznamenala. Rumunsko se totiž před zápasem dozvědělo, že jejich nedávný plánovaný duel s Norskem byl kontumován v jejich prospěch po výsledku 3:0 a o záchranu se tak už strachovat nemuselo. Severnímu Irsku by tak ani tato případná výhra nepomohla a po remíze 1:1 sestupuje do Ligy C.

Svěřenci trenéra Mirela Rădoie nakonec skončili na třetí pozici s osmi body o dva body za druhým Norskem a pět bodů za vítězným Rakouskem. Ostrované před necelým týdnem přišli o účast na ME po smolné porážce se Slovenskem (1:2 v prodloužení) a v letošním ročníku Ligy národů ani jednou nevyhráli, se dvěma body na kontě proto obsadili beznadějně poslední čtvrtou příčku. První poločas probíhal v opatrnějším duchu a příliš zajímavého toho nepřinesl.

Přitom domácí mohli jít do vedení již ve 2. minutě, ale Ballard po přímém volném kopu trestuhodně minul pravou tyč. Asi deset minut před přestávkou se Liam Boyce po rohovém kopu z pravé strany opřel do balónu z voleje, ovšem mířil příliš vysoko. Těsně před poločasovou přestávkou se stejný hráč snažil prosadit hlavou, nicméně jeho nadějný pokus byl na poslední chvíli sražen mimo prostor tří tyčí.

Domácí dokázali otevřít gólový účet v 56. minutě a dočkal se nejaktivnější muž na trávníku Boyce. Devětadvacetiletý útočník obdržel parádní pas z levého křídla od Michaela Smithe a zblízka bez větších potíží dopravil míč do zcela odkryté branky. O šest minut později měl na hlavě srovnání Nistor, avšak ten v tisíciprocentní možnosti nedokázal rozvlnit síť. Vzápětí na opačné straně selhal také McCann, který z deseti metrů pálil o kousek vedle bližší tyče.

Necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem si Marin parádně narazil balón s pozdějším hrdinou Ericem Bicfalvim a napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů, jeho skvostnou ránu vytáhl konečky prstů nad svou branku famózní gólman Peacock-Farrell. Rumunsko se dočkalo vyrovnávací trefy v 81. minutě. Bicfalvi obdržel přesnou zpětnou nahrávku od Tănaseho a z první z deseti metrů zamířil přímo do bližšího spodního rohu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rakousko64119:613
2.Norsko631212:710
3.Rumunsko62228:98
4.Severní Irsko60244:112
Liga B - skupina 2

Česko - Slovensko 2:0

18.11.2020 20:45

Góly: 17. Tomáš Souček, 55. Zdeněk Ondrášek

Čeští seniorští reprezentanti následují vzor lvíčat a skrze silný finiš opatřený dvěma výhrami s čistým kontem navzdory poněkud černým vyhlídkám končí ve skupině na prvním místě před Skotskem. Pro reprezentační áčko to znamená postup mezi smetánku Ligy národů a podstatně zvýšenou šanci na baráž o mistrovství světa 2022...

Je to vlastně svým způsobem ironické. Slováci budou při losu příštích kvalifikačních skupin ve druhém výkonnostním koši, zatímco na český výběr zbude až ten třetí. Přesto to jsou Češi, kdo z Ligy B postupuje nahoru, zatímco Slováci putují níže, do společnosti Lucemburska, Ázerbajdžánu či Litvy.

Češi mohou za další příznivý výsledek opět do značné míry vděčit silnému startu. Zejména Coufal si během první čtvrthodiny hry musel přijít jako na nějakém tréninku, když dostal hned čtyřikrát prostor k nebezpečnému centru. Jednou Ondrášek doskočil jen tak tak, aby se na zadní tyči málem s míčem dostatečně potkal Matějů, později už dvakrát výborně zakončoval sám plzeňský útočník. Jednou po akci Masopusta, Krále a Coufala snad nemohl trefit lépe, ale Rodák s vypětím všech sil vyškrábl míč na levou tyč. Podruhé to byl opět tygří skok slovenského gólmana, co Ondráška odmítalo, tentokrát po Coufalově donášce z hloubi pole.

Úvodní zásah přišel až ze standardní situace, po centru Jakuba Jankta, ke kterému se zcela bez obtíží dostal Tomáš Souček - zprvu hlídaný nejmenším Slovákem na hřišti, posléze už nehlídaný pro jistotu vůbec. Tradičně výborný Jankto se takhle po 13 měsících konečně opět zpříma podílel na brance národního týmu, a spolu s podstatně zlepšeným Matějů na levé straně vypadali velmi dobře.

Ke konci první půle však Češi v aktivitě polevili a nechali se dvakrát vyděsit presinkem Slováků - jednou z toho dokonce divže nebyl vlastní gól. To byla však prakticky jediná pasáž, kdy domácí fotbalisté nebyli viditelně lepší stranou. Hned zkraje druhé půle, do níž nenaskočil otřesený Vaclík ani Masopust, už to totiž bylo opět o poznání lepší.

S příchodem druhého dějství především o několik desítek procent vyrostl výkon Alexe Krále, který okamžitě patičkou vyslal za obranu žolíka Černého, jehož tečovaná přihrávka na malé vápno zařídila Ondráškův pojišťovací gól. A Král dominoval i nadále - zatímco Češi téměř nepouštěli míč z kopaček, bylo ho vysloveně plné hřiště.

Slováci si jedinou hezkou akci nechali na 61. minutu, kdy Mak po sérii narážeček rozvlnil pouze boční síť. To však žádnému tlaku nenasvědčoval. Naopak, závěrečná zhruba 15minutovka se nesla v duchu jalového dohrávání z obou stran. Izraelci mezitím úspěšně strážili jednobrankové vedení nad Skoty, takže ani jeden z plzeňských aktérů neměl valnou motivaci se přetrhnout.

Více informací k zápasu

Izrael - Skotsko 1:0

18.11.2020 20:45

Góly: 44. Manor Solomon

Po celý letošní rok zůstávalo Skotsko neporaženo na všech frontách, od října roku minulého dokonce v devíti případech za sebou. Zvládlo nedávno i baráž o postup na EURO 2020, jenže následující listopadový program Ligy národů pro něj dopadl přímo katastrofálně. Po porážce na půdě Slovenska přišla také na řadu ta v Izraeli. Ten se tak mimo jiné v Lize B zachránil.

Podobně jako před pár dny v Trnavě se mužstvo vedené koučem Stevem Clarkem ani jednou neprosadilo v koncovce. Ne že by v ofenzívě úplně tápalo, ve finální fázi mu ovšem jednoduše něco chybělo ke kýženému úspěchu. A protože domácí těsně před přestávkou naopak skórovali, nasměrovali se k poklidné záchraně, a to na úkor sestupujících Slováků.

K jistotě zisku první pozice potřebovali Skotové zvítězit, za určitých okolností by si dokonce mohli dovolit i prohrát, to by však nesměla Česká republika v souběžně hraném klání skolit Slovensko. A právě Češi, věříc, že jim Izrael výsledkově pomůže, nakonec urvali na rozdíl od ostrovního výběru tři body. Ten se přitom po jediné brance Manora Solomona nevzchopil.

Oba mančafty v ofenzívě prakticky celou první třetinu zápasu dost tápaly, do nějaké větší šance se propracoval vlastně až McGinn ve 34. minutě, jehož prudkou hlavičku musel vyrážet do bezpečí domácí gólman Marciano. Izrael naopak na druhé straně o deset minut gólově udeřil, to když Solomon vlétl do šestnáctky, účelně zakličkoval a zamířil ke vzdálenější tyčce.

Zkraje druhého dějství svěřenci trenéra Willibalda Ruttensteinera, pro něhož bylo tohle střetnutí možná vůbec posledním na domácí lavičce, mohli svůj náskok navýšit, Zahaviho střela, tečovaná bránícím McTominaym, však skončila vedle branky. V 56. minutě se pokoušel srovnat stav O'Donnell, nicméně Marciano se nenechal mezi třemi tyčemi zviklat.

Následně se hosté dožadovali nařízení penalty, obránci Menachemovi spadl míč ve vápně na ruku, sudí Raczkowski se ale neodhodlal k ukázaní na pokutovou značku. V 79. minutě zahodil velkou možnost Golasa, jehož vychytal Marshall, hájící svými rukavicemi skotskou bránu, a v nastavení se netrefil ani Griffiths, jehož pokus z přímého kopu polapil Marciano.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Česko64029:512
2.Skotsko63125:410
3.Izrael62227:78
4.Slovensko61145:104
Liga B - skupina 3

Maďarsko - Turecko 2:0

18.11.2020 20:45

Góly: 57. Dávid Sigér, 90+5. Kevin Varga

Očekávaná bitva o prvenství ve skupině 3 druhé divize Ligy národů našla svého vítěze v Maďarsku. Naopak jejich soupeř z Turecka sestoupí o patro níž, a to kvůli porážce 2:0 po brankách Sigera a Vargy.

První vážnější příležitost se udála ve třinácté minutě, kdy Nazimův aut skončil jen protiútokem domácího celku, Kalmár se ovšem nechal obrat o míč. Na další akci se čekalo až do druhého poločasu, necelých deset minut po přestávce ji měli na svědomí opět Turci. Ani Tosunovi, ani Tufanovi se však nepovedlo dostat balón do sítě.

Vzápětí tuto neproduktivitu Maďaři potrestali. Po necelé hodině zachytila záložní řada soupeřův útok, načež Nikolić rozehrál na levou stranu na Vargu. Jeho střela se sice ještě zastavila na tyči, avšak následná dorážka Dávida Sigéra do prázdné brány už slavila úspěch.

Gunesovi svěřenci nadále pohrdali svými šancemi, jako třeba dvacet minut před koncem, kdy se míč odrazil za vápno k Calhanogluovi. Jeho pohotová střela skončila jen na rukavicích skvělého Dibusze. Další možnost ke srovnání přišla ve třetí minutě nastavení, kdy byl zblokován Botkův odkop, což pramenilo v příležitost pro Özcana. Jeho střelu ovšem zastavil skvělým zákrokem obětavý obránce.

A přišel tedy druhý trest. Po sérii rohových kopů přišla ztráta a rychlý protiútok Maďarů, který táhl od vlastního vápna až ke druhému Kevin Varga, jenž akci zakončil brilantní střelou na zadní tyč mimo dosah Günoka.

V současně hraném utkání Srbové roznesli na kopytech Rusy, což zajisté potěšilo Maďary, kteří slaví postup mezi elitu. Naopak Turci kvůli tomuto výsledku padají o úroveň níž.

Více informací k zápasu

Srbsko - Rusko 5:0

18.11.2020 20:45

Góly: 10. Nemanja Radonjić, 25. Luka Jović, 41. Dušan Vlahović, 45+1. Luka Jović, 64. Filip Mladenović

Srbsko se nakonec opravdu přece zachránilo v béčkové lize. Jeho šance na udržení nebyly nikterak velké, do karet mu ovšem hrál i výsledek souběžně hraného klání, a tak se vyhoupl na třetí příčku v tabulce. Zato Rusko zakončilo své působení v Lize národů snad nejhorším možným způsobem. A zahodilo postup do nejvyšší výkonnostní ligy do odpadkového koše.

Výkonnost Rusů v Lize národů vykazovala celkově jakousi klesající křivku. Poté, co v září dvakrát zvítězili, následně uhráli v říjnu jen dvě remízy. V listopadu pak dokonce dvakrát prohráli, včetně nynějšího ostudného debaklu, a na úkor Maďarska přišli definitivně o vedení v tabulce. A to přitom jejich soupeř nevstupoval do zápasu ve vůbec dobrém rozpoložení.

Srbové řešili během uplynulých několika dnů hned několik problémů. Jejich kabinu citelně zasáhla nemoc COVID-19, teprve se vzpamatovávali z neúspěšné baráže proti Skotsku, hodně bídně si vedli v Lize národů. Ale nevzdali se. Jediná příležitost, jak zůstat v Lize B, tkvěla v jejich výhře a také v té Maďarska nad Tureckem. A právě tato skutečnost se stala reálnou.

Turci jsou tedy nakonec těmi, na které zbyl černý petr ve značně vyrovnané skupině. I když měli s domácími shodný počet bodů, setnula jim vaz horší vzájemná bilance. Oba mančafty spolu dvakrát remizovaly, jenže Orlovi vsítili hned dvě branky venku, a právě tenhle relativně nepatrný fakt rozhodl o jejich úspěchu. Proti Rusku si tak aspoň částečně udobřili své fandy.

Utkání se přitom mohlo upínat úplně jiným směrem. Už po pětačtyřiceti vteřinách mohl skórovat Zabolotnyj, jenže jeho obrovskou tutovku mu zlikvidoval fantasticky domácí brankář Rajkovič. Naopak na druhé straně se Srbsko gólově prosadilo, to když Radonjič vzal podnikání na sebe, kličkami se prodral za vápno a odtud levačkou zamířil ukázkově k tyčce.

O patnáct minut později svěřenci trenéra Ljubiši Tumbakoviče, který i přes záchranu týmu v Lize B zřejmě opustí lavičku po tomto reprezentačním cyklu, svůj náskok navýšili. Mladenovič poslal jemný oblouček na hranici brankového území, tam si nejvýše naskočil naběhnuvší si Jovič a ten svou hlavičkou bez větších potíží překonal gólmana Guilhermeho.

Srbové nepolevovali ve své aktivitě ani nadále. Jako by chtěli ukázat, že i v okleštěné sestavě a v nezáviděníhodné náladě se dá hrát umný a účelný fotbal. A ve 40. minutě změnili průběžné skóre potřetí, to když Guilherme vyrazil pokus Joviče jen k nohám dorážejícího Vlahoviče, který poté mohl už jen stěží zaváhat v koncovce, a uklidil tedy míč do sokovy sítě.

První poločas ovšem ještě neskončil, kalich hořkosti si družstvo kouče Stanislava Čerčesova vypili až do dna. Guilherme inkasoval počtvrté ještě v nastavení, neboť centr Mladenoviče zleva zužitkoval hlavou Jovič. V 64. minutě se na střeleckou listinu zapsal i sám Mladenovič, po pobídce Vlahoviče umístil balón prudkým zakončením přesně do dolního rohu brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko63217:411
2.Rusko62229:128
3.Srbsko61329:76
4.Turecko61326:86
Liga B - skupina 4

Irsko - Bulharsko 0:0

18.11.2020 20:45

Góly: -

V závěrečném utkání čtvrté skupiny druhé výkonnostní kategorie mezi Irskem a Bulharskem nakonec vítěz znám nebyl, domácí reprezentace uhrála s houževnatým protivníkem nerozhodný výsledek 0:0 a udržela se v Lize B. V tabulce obsadila třetí místo se třemi body, hosté taktéž bez jediného vítězství v šesti odehraných utkáních skončili poslední čtvrtí se dvěma body a v nadcházejícím ročníku Ligy národů je čeká jen Liga C.

Středeční duel byl ze statistického pohledu velmi vyrovnaný, nicméně více vyložených možností si přeci jen vypracovali svěřenci trenéra Stephena Kennyho. Ta první se zrodila krátce po odehrané čtvrthodině, kdy na pravém křídle zabojoval Curtis a svým tečovaným centrem hledal u vzdálenější tyče nabíhajícího Collinse, jenž ve skluzu na míč těsně nedosáhl. Krátce po půl hodině hry zahrozil na opačné straně Iliev.

Toho krásnou kolmicí vysunul Ivanov, ovšem hostující záložník si předkopl balón až příliš daleko a nadějnou možnost proto zazdil. Zhruba deset minut před přestávkou se postavil k přímému volnému kopu z dobrých třiceti metrů Brady a svou dělovkou pořádně vystrašil brankáře Lukova, který s vypětím všech sil odvrátil balón do strany. Ihned na to po nadýchaném pasu Horgana hlavičkoval z pěti metrů Collins a mířil příliš vysoko.

Domácí se mohli dostat do vedení zhruba deset minut po výměně stran. Na pravé straně vymyslel nádherný přízemní centr O'Shea a v šestnáctce protivníka se opět uvolnil aktivní Collins, jenž z první napálil míč těsně vedle bližší konstrukce. Ani ne o minutu později se zcela zapomenut před Lukovem ocitl Curtis, nicméně své zakončení uspěchal a z hranice pokutového území přestřelil hostující branku.

Bulharsko spálilo svou největší příležitost v 66. minutě po rohovém kopu z levé strany. Balón totiž propadl až k volnému Dimitrovovi, který v tisíciprocentní šanci neuvěřitelně vyhořel a z pěti metrů poslal míč těsně nad horní tyčku. Za další dvě minuty předvedl smělý individuální průnik Brady a poté zkusil štěstí z dvaadvaceti metrů, ale svým projektilem pouze orazítkoval břevno. Irsko si ve zbývajícím průběhu již pohlídalo potřebný výsledek a svého konkurenta prakticky k ničemu nepustilo.

Více informací k zápasu

Wales - Finsko 3:1

18.11.2020 20:45

Góly: 29. Harry Wilson, 46. Daniel James, 84. Kieffer Moore - 63. Teemu Pukki

Souboj o první pozici ve čtvrté skupině béčkové ligy dopadl lépe pro Wales, kterému stačilo k udržení prvenství pouze neprohrát s dotírajícím Finskem, nakonec se ale dokonce dopracoval ke svému pátému vítězství a s přehledem ovládl celou tabulku. Nutno podotknout, že celé utkání hodně ovlivnila brzká červená karta pro hostujícího obránce Jereho Uronena.

Pro Velšany znamená tahle výhra zároveň velkou možnost procpat se případně do baráže o světový šampionát v roce 2022, neboť jsou ze všech vítězů béčkových skupin s šestnácti získanými body suverénně těmi nejlepšími. Mrzet je v tomto utkání mohla snad jen jedna skutečnost. Na šestý pokus totiž poprvé inkasovali, a v Lize národů tak neudrželi čistý štít.

Finové zvládli všechny čtyři duely s dalšími dvěma účastníky skupiny, dvakrát porazili Irsko i Bulharsko, jenže oproti Walesu zkrátka tahali za kratší konec. Neoplatili mu porážku ze září, přišli o svou slušnou čtyřzápasovou sérii neporazitelnosti, během níž zaskočili například i úřadující mistry světa z Francie, a během dlouhého oslabení svého soka prostě nepřetlačili.

Hosté potřebovali v Cardiffu bezpodmínečně zvítězit, aby mohli ještě poskočit na vedoucí příčce, jenže tyhle ambice jim notně narušila situace ze 12. minuty utkání. Hbitý Wilson unikl za soupeřovu obranu, hnal se v podstatě sám na bránu, než ho tedy zastavil Uronen. Jenomže naneštěstí pro něj nedovoleně, a tak mu rozhodčí Jesús Gil ukázal po právu červenou kartu.

Chvilku mužstvo kouče Markkua Kanervy drželo s ostrovním výběrem krok. Na sklonku půlhodiny však Wales opravdu začal dosti vystrkovat růžky. Ve 26. minutě podnikl první velkou akci, James svým centrem zprava našel v šestnáctce nehlídaného Bala, jeho pokus ale z blízkosti vychytal gólman Hradecky. Ten nakonec přece kapituloval o pár chvil později.

Domácí předvedli velmi povedenou kombinaci, Bale ve správný moment prostrčil balón do běhu na Wilsona, a ten se v pokutovém území sám před Hradeckym nezmýlil v koncovce. Krátce po obrátce se svěřenci trenéra Roba Pageho, který nahradil na lavičce Ryana Giggse, řešícího si aktuálně své problémy s britskou policí, dočkali své druhé gólové odměny.

Morrell ve středu pole přenechal merunu spoluhráči Jamesovi, jenž se rozhodl nad ničím dlouho nepřemýšlet, a udělal moc dobře. Jeho pumelice zpoza šestnáctky zaplula nechytatelně do šibenice. Pukki sice v 63. minutě snížil stav po přesném pasu od Loda, Velšané nicméně v 84. minutě skórovali ještě jednou, jelikož Moore hlavou využil Jamesova centru zleva.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales65107:116
2.Finsko64027:512
3.Irsko60331:43
4.Bulharsko60242:72
Liga C - skupina 2

Arménie - Severní Makedonie 1:0

18.11.2020 18:00

Góly: 55. Hovhannes Hambardzumjan

Severní Makedonie mohla zakončit svou úspěšnou pouť v roce 2020 ještě sladkou tečkou, v Arménii však ve velmi okleštěné sestavě prohrála nejtěsnějším možným způsobem a na úkor svého soka přepustila první příčku, která by znamenala postup do béčkové ligy. O rozhodující přesný zásah tohoto utkání se postaral ve druhé půli Hovhannes Hambardzumjan.

Hosté prožívali během tohoto reprezentačního srazu dny slávy, radovali se především z historické kvalifikace na evropský šampionát, zároveň měli ve svých rukou udržení vedoucí pozice, k němuž museli splnit pouze jediný cíl, a to neprohrát. Jenže bez několika klíčových opor, včetně Gorana Pandeva, nakonec svěřenci trenéra Igora Angelovského nedokázali uspět.

Domácí, kteří naopak díky nestabilní politické situaci v zemi kvůli sporu s Ázerbájdžánem o území Náhorního Karabachu mohli být myšlenkami trochu jinde, naopak zvládli závěr Ligy národů, po Gruzii skolili taktéž nynějšího protivníka a vyhráli tabulku o dva body. Byť dle statistických údajů či počtu vytvořených šancí by tomuto zápasu slušela zřejmě remíza.

Oproti výběru kouče Joaquína Caparróse držela Severní Makedonie například daleko více míč na svých kopačkách. A zprvu byla i o něco aktivnější, v koncovce se jí ovšem nezadařilo, jako například Trajkovskému v 18. minutě, jenž nevyzrál z přímého kopu na brankáře Jurčenka, nebo stejnému hráči také ve 24. minutě, jehož opět vychytal pozorný a připravený Jurčenko.

Asi největší příležitost prvního dějství si Arménie vytvořila ve 25. minutě, svou levačkou vážně ostře vypálil Karapetjan, nicméně gólman Šiškovski stačil míč vyrazit těsně nad své břevno. V 55. minutě přišel na řadu rozhodující okamžik tohoto střetnutí. Hambardzumjan přebral přihrávku od Bičachčjana a následná nadvakrát tečovaná střela skončila v síti.

Celek z Balkánského poloostrova se na vyrovnání ve zbývajícím čase druhého poločasu nezmohl. V 61. minutě se opětovně snažil prosadit Trajkovski ze standardky, Jurčenko ale byl mužem na svém místě. Domácí naopak mohli svůj náskok navýšit v 79. minutě, nicméně Barseghjan sám před Šiškovskim zcela selhal a z blízkosti napálil pouze svého soupeře.

Více informací k zápasu

Gruzie - Estonsko 0:0

18.11.2020 18:00

Góly: -

Reprezentace Gruzie se rozloučila s dalším ročníkem Ligy národů remízou 0:0 s Estonskem, která z pohledu obou celků vůbec nic neřešila. Už před utkáním bylo jasné, že se na situaci nic nezmění. Gruzie skončila ve skupině na třetím místě, zatímco Estonci se o setrvání poperou ještě v dodatečné baráži.

Nebylo to záživné utkání a bohužel plně odpovídalo postavení obou celků ve skupině. Gruzie už nemohla postoupit a Estonsko bylo s jistotou poslední. Hostům zbývá ještě baráž, ta bude pro případné další setrvání v Lize C rozhodující.

První poločas nabídl jen jednu výraznější šanci, o kterou se postarali domácí Gruzínci. Kankava vyslal na Heina nepříjemný projektil, gólman si ale poradil. Gruzie byla jednoznačně aktivnější, i když tempo postupně uvadalo a konec prvního poločasu byl vysvobozením pro všechny strany.

O přestávce udělali změnu jen domácí a Chočolavu nahradil Grigalava. Platilo to samé, jako v prvním poločase, tedy že aktivnější byli Gruzínci. V 62. minutě pálil Kankava těsně vedle a přesnost scházela i Kazajšvilimu. Estonci udělali změny až v 79. minutě, ale jejich herní obraz se nezměnil. Utkání pomalu a jistě směřovalo k bezbrankovému konci a po uplynutí čtyřminutového nastavení se také stalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arménie63219:611
2.Severní Makedonie62319:89
3.Gruzie61416:67
4.Estonsko60335:93
Liga C - skupina 3

Řecko - Slovinsko 0:0

18.11.2020 20:45

Góly: -

Slovinci neprohráli na mezinárodní scéně téměř rok a svou skvostnou bilanci prodloužili i v rozhodujícím duelu na půdě Řecka. V šesti duelech tohoto ročníku Ligy národů inkasovali pouze jednou a to před pár dny s Kosovem, nyní po bezbrankové remíze v Aténách postupují do druhé výkonnostní kategorie. V tabulce obsadili první příčku se čtrnácti body, taktéž neporažené Řecko skončilo druhé s dvanácti body.

Domácí sice byli v tomto střetnutí lepším výběrem, míč drželi z více jak šedesáti procent a vyprodukovali i více střeleckých pokusů, ale v hostujícím dresu se znovu blýskl brankář španělského Atlética Madrid Jan Oblak, jenž vynechal minulý duel s Kosovem kvůli problémům s ramenem. Nyní svému výběru opět hodně pomohl a ve všech pěti utkáních třetí skupiny, ke kterým nastoupil, udržel čisté konto, což je rozhodně unikátní počin.

Středeční zápas probíhal podle předpokladů v opatrnějším duchu, i přesto se Řecko mohlo dostat do vedení po necelé půl hodině hry. Po pěkné kombinaci svých spoluhráčů se dostal k hlavičce Fortunis a už dokonce překonal Oblaka, jenomže před brankovou čarou včas zasáhl stojící Blažič a míč odhlavičkoval do bezpečí. Ve zbývajícím průběhu prvního poločasu již k ničemu nebezpečnému nedošlo a obrázek hry se příliš neměnil ani po pauze.

V 66. minutě napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů Bakasetas a dobře mířil pod břevno, ovšem hostující strážce předvedl naprosto fenomenální zákrok a balón jednoruč odvrátil na rohový kop. Asi čtvrthodiny před závěrečným hvizdem selhal ve vyložené možnosti Kourbelis, jenž stanul zcela sám v šestnáctce protivníka a okamžitě vystřelil po zemi, nicméně vzdálenější konstrukci minul zhruba o půl metru.

V 82. minutě se postavil k přímému volnému kopu ze střední vzdálenosti Fortunis a bližší tyč netrefil asi o metr, ihned na to vystřihl Pavlidis parádní nůžky po elegantním zpracování na prsa a kapitán Oblak čaroval svou pravou rukou. V samém závěru hráli Řekové na obrovské riziko a nekompromisní červenou kartou to odnesl Pantelis Hatzidiakos, který při brejku soupeře zastavil ve vyložené brankové možnosti unikajícího Šporara a nic jiného než vyloučení ani očekávat nemohl.

Více informací k zápasu

Kosovo - Moldavsko 1:0

18.11.2020 20:45

Góly: 31. Lirim Kastrati

Bitva o záchranu v Lize C mezi Kosovem a Moldavskem našla svého vítěze v domácím celku. Ten zvítězil 1:0, přičemž jeho hrdinou se stal díky brance z první půle Kastrati. Moldavcům nepomohla ani krátká přesilovka.

Začátek utkání se nesl ve velmi akčním duchu a už v sedmé minutě Beriša neúspěšně pobídl ke skórování Muriqiho, na druhé straně protáhl Ujkaniho skvělou hlavičkou Efros. Hra se přelévala ze strany na stranu, což vedlo k příležitostem pro Berišu i Nicolaescua.

Skóre nakonec otevřel po půlhodině hry Lirim Kastrati. Po krkolomné situaci se k němu odrazil míč, načež jeho famózní střela z voleje zapadla přesně na vzdálenější tyč mimo dosah gólmana.

Druhá půle se nesla ve výrazně nudnějším duchu, první větší příležitost měl až dvacet minut před koncem Armas, který podskočil v tutové šanci centr. Hostům spadla do klína přesilovka na závěrečný tlak poté, co Drešević stáhl unikajícího Nicolaescua. Moldavci jí ale nedokázali využít a se ziskem pouhého jednoho bodu padají do nejnižší skupiny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovinsko64208:114
2.Řecko63306:112
3.Kosovo61234:65
4.Moldavsko60151:111
Liga C - skupina 4

Albánie - Bělorusko 3:2

18.11.2020 16:00

Góly: 20. Sokol Çikalleshi, 27. Sokol Çikalleshi (pen.), 44. Rey Manaj - 35. Maksim Skavyš, 80. Max Ebong

Favorizovaná Albánie zvládla i svůj druhý duel v závěrečném listopadovém cyklu a díky rozhodujícímu vítězství v poměru 3:2 nad konkurenčním Běloruskem ovládla čtvrtou skupinu Ligy C s jedenácti body, poprvé v historii se tak zúčastní druhé výkonnostní kategorie. Hosté po dvou předchozích úspěších s Litvou i Kazachstánem (v obou případech 2:0) naprosto nezvládli v Tiraně první poločas a skončili těsně druzí s deseti body na kontě.

Svěřenci italského trenéra Edoarda Reji byli hodně povzbuzeni nedělním úspěchem nad Kazachstánem (3:1) a do tohoto středečního zápasu vstoupili naprosto skvěle, již po necelých pětadvaceti minutách totiž vedli o dva góly. Bělorusko po změně stran přidávalo na obrátkách a snažilo se dohnat dvoubrankové manko, ale povedlo se mu již pouze snížit asi čtvrthodinu před závěrečným hvizdem.

Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nenabídla, poté z ničeho nic udeřil hrdina tohoto utkání Sokol Çikalleši. Krásný centr z levého křídla vymyslel Memolla, na hranici brankového území se právě zjevil zcela nepokrytý Çikalleši a naprosto přesnou hlavičkou zavěsil do pravého spodního rohu. Neuběhlo ani osm minut a stejný hráč se prosadil podruhé po nedovoleném zákroku brankáře Chatkevyče ve vzdušném souboji s Reyem Manajem.

Třicetiletý útočník tureckého Konyasporu si postavil balón na penaltový puntík a bez potíží rozvlnil síť, Chatkevyč totiž zvolil opačnou stranu. Výběr z východu Evropy oživil svou postupovou naději asi deset minut před přestávkou. Maksim Skavyš využil po autovém vhazování nedůrazu albánské defenzívy a protlačil se až před gólmana Etrita Berišu, jehož v pádu překonal přízemním pokusem ke vzdálenější konstrukci.

Domácí si vzali zpět své dvoubrankové vedení ve 44. minutě. Po akci Laçiho na pravé straně se odrazil míč k osamocenému Manajovi, jenž z mírného úhlu nekompromisně propálil naprosto bezmocného Chatkevyče. Albánie ve druhém dějství kontrolovala dostatečné vedení a definitivně rozhodnout mohla v 78. minutě, jenomže po rohovém kopu a prudké hlavičce střídajícího Balaje famózně odvracel nad svou branku připravený hostující strážce.

O dvě minuty později snížil na rozdíl jediné trefy Max Ebong, jelikož tváří v tvář proti Berišovi nezaváhal a za sedmi metrů se trefil do protějšího dolního růžku. Nicméně hosté se ve zbývajícím průběhu k ničemu nebezpečnému nedostali a tým z Balkánského poloostrova tak mohl po finálním hvizdu slavit.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Litva 1:2

18.11.2020 16:00

Góly: 38. Abat Ajmbetov - 40. Modestas Vorobjovas, 90+4. Arvydas Novikovas

Reprezentace Litvy má jistotu setrvání v Lize C, zatímco Kazachstán ještě čeká dodatečná baráž o udržení. Rozhodl o tom vzájemný souboj na půdě Kazachstánu, který Litva urvala ve čtvrté minutě nastavení gólem Arvydase Novikovase. Kazaši sice měli výhodu domácího prostředí, ale od 50. minuty se museli obejít bez vyloučeného Kuata.

Vzájemný souboj měl poskytnout odpověď na otázku, kdo s definitivní jistotou setrvá v Lize C a kdo se o ní bude muset ještě porvat v baráži. Kazachstán potřeboval bezpodmínečně vyhrát, zatímco Litvě stačil i bod.

Do zápasu na umělém povrchu vstoupili aktivněji hosté a už v 11. minutě zakončoval z vyložené pozice trestuhodně vedle tyče Slivka. Bylo to velké varování směrem k domácí defenzívě a také promarněná příležitost, která Litevce musela mrzet. Zvláště když jako první udeřili Kazaši. Ve 38. minutě rozehráli rohový kop a ze vzduchu se prosadil hlavou Abat Ajmbetov. Bílkovi svěřenci se radovali pouze dvě minuty, neboť odpověď hostů byla bleskurychlá. Modestas Vorobjovas převzal zpětnou přihrávku Vaitkünase a střelou pod břevno srovnal na 1:1. Ještě do konce prvního poločasu mohla Litva strhnout vedení na svojí stranu, ale Novikovas ani nadvakrát Pokatilova nepřekonal.

První poločas nabídl zajímavou podívanou a ani druhá půle v lecčems nezklamala. Pět minut po přestávce došlo ke klíčovému okamžiku, když Kuat po faulu na protihráče uviděl už druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch.

Litevci mohli přidat pojistku rozhodující brankou mnohem dříve, ale v koncovce se trápili. Až ve čtvrté minutě nastavení si udělal střelecký prostor na hranici vápna aktivní Novikovas a přesně mířenou ranou rozhodl o výhře Litvy 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Albánie63218:411
2.Bělorusko631210:810
3.Litva62225:78
4.Kazachstán61145:94

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
fenixLFC

tak v prospech rumunov skontumovali zapas s normi, cim vypadli severni iri. som zvedavy co budu hovorit ti plackovia ktori furt tvrdia ze sa kontumuje len v prospech zapadnych timov av neprospech vychodnych

Reagovat
oli9

Je je do jestli zapad nebo východ, tyhle kontumaci kvůli covidu jsou prostě nefér

Reagovat
oli9

Albánie

Reagovat
Zark

Albánie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak naša tragikomická repre už sa môže tešiť na nejakú vychádzkovú skupinu, najlepšie Turecko, Azerbajdžan a Gruzínsko sme tam kam momentálne patríme... Pekarík, Hubočan, Kucka, Hamšík out a náhrady nikde... O dva roky budeme na úrovni Kazachstanu a budeme sa triasť o stred tabuľky s nejakým Kosovom a podobne...

Reagovat
smazaný uživatel

Dánsko podle mě největší překvapení LN, naopak Turecko

Reagovat
Modroočko

Momentálne som taký naštvaný, že by som doprial našim fakt nepríjemný žreb kvalifikácie MS nech sa jednoducho oťukajú, nemá zmysel uzavrieť sa v bubline podobne (ne)výkonných súperov a potom sa čudovať, že nestíhame. Skupina s Belgickom, Gréckom, Bulharskom a Arménskom by bola atraktívna a poskytovala by aj realistickú šancu na postup, samozrejme za predpokladu, že nastane obrat o 180% a nebudeme hrať ako prípravkárske jelitá. Pravdepodobnosť - asi 10%. Ale naše štyri jesenné zápasy s ostrovnými súpermi nám naplno ukázali, aký referenčný bod asi dokážu poskytnúť takíto protivníci.

Reagovat
Shevchenko

Souhrn na Sport2

Reagovat
Kincl

Maďarsko velké překvapení

Reagovat
berliner

Zasr.any Zidaci nemohli jste to tomu Skotsku pustit.Nechtejte se mi dostat pod rukou

Reagovat
Radin

Jsem rád za Arménii, alespoň něco v těchto časech. Naopak sestup Turecka je určitě plus a vtipný je, že o tom rozhodovali Rusové . To co se stalo Norům je hnus, Rakušani marní i proti juniorce..

Reagovat
mayday

Budeme teď díky postupu do A skupiny ve druhým koši pro los kvalifikace MS?

Reagovat
Selänne

Nope

Reagovat
Shevchenko

Anglie není druhá ale třetí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele