Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 2, 6. kolo
18.11.2020 20:45 CET
4 : 2
(1:1)

Reportáž

Romelu Lukaku (© AFP)

Napínavou přestřelku zvládla lépe Belgie, Dánsko padlo

Nádherné utkání plné šancí, emocí i branek bylo k vidění na stadionu Den Dreef v Heverlee. Chvíli to sice vypadalo, že by Dánsko mohlo udržet s Belgií krok, ale po změně stran už nebylo pochyb o tom, kdo bude dnes brát tři body.

Belgičané se těší z první příčky, kterou uhájili až do konce. A vděčí za to mimo jiné kanonýrovi Romeluovi Lukakuovi, který se pod vítězství svého národního týmu podepsal dvěma góly. Po jedné brance přidali také Youri Tielemans, jenž otevíral skóre utkání, a Kevin De Bruyne, jenž pálil přesně naopak jako poslední. Ani Dánsko se ale neztratilo.

Pro Belgii to byl raketový start, přesně takový, jaký si nedávný jubilant na lavičce Rudých ďáblů Roberto Martínez představoval. Už ve třetí minutě byl totiž hostující brankář Kasper Schmeichel překonán. Po několika odrazech se míč na hranici vápna dostal k mladíkovi Yourimu Tielemansovi, který se nerozpakoval a pořádně tvrdou ranou propálil všechno před sebou.

V 18. minutě ale bylo vyrovnáno. Belgičané dali svému soupeři až příliš mnoho prostoru, z čehož vyplynula šance Martina Braithwaitea. Jeho ránu tečoval obránce Vertonghen jen k Jonasi Windovi, který byl u míče nejblíž a hlavičkou do protipohybu překonal brankáře Courtoise - 1:1.

Belgičané pochopili, že budou muset přidat a hlavní postavou v tomto usilování byl Romelu Lukaku. Toho hledal jeden centr za druhým, Kevin De Bryune opět kouzlil, aby k němu míč dostal a několikrát mělo Dánsko namále. Jako ve 29. minutě, kdy se centr od De Bruyneho snášel na zadní tyč, kde se pověsil do vzduchu právě hrot Interu Milán. Jenže mířil jen těsně vedle tyče.

Belgičané se sice usadili na míči a svému soupeři jej příliš často nepůjčovali, ale na větší šanci se do konce první půle již nezmohli. Situace byla po začátku druhého poločasu jasná. Belgii stačila remíza, zatímco Dánsko muselo nutně vyhrát, aby si zajistilo účast v play-off. A blíž k němu měla Belgie. V 57. minutě se totiž utrhl Romelu Lukaku, kterému do šance poslal míč De Bruyne. Schmeichel si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil.

Dánové rozhodně nehráli špatně, ale po několika chybách v obraně se jejich šance na postup rozplynuly. Belgie prostě chyby trestá okamžitě. Za dalších dvanáct minut se po dalším pasu z pravé strany dostal do vzduchu Romelu Lukaku a krásný centr od Hazarda proměnil bez větších starostí ve třetí branku svého týmu.

A to pořád nebylo všechno. Deset minut před koncem utkání Dánsko vrhlo síly do útoku a krásný centr na zadní tyči zakončoval efektními nůžkami Martin Braithwaite. Courtoise ale nepokořil.

Podobný duel se odehrál také o pět minut později a tady už se radovali hosté. Dánsko totiž neustále napadalo svého soupeře a výsledkem byla malá domů od Nacera Chadliho. Brankář Courtois totiž zaváhal a míč mu projel pod kopačkou, takže skončil za vykulenou oporou Realu Madrid - 3:2.

Nebyl by to ale favorit, aby neměl poslední slovo. Perfektní utkání o šesti gólech totiž zakončil muž, který si gól dnes jistě zasloužil. Mozek záložní řady Kevin de Bruyne, který si naběhl do vápna na nahrávku od střídajícího Foketa a kroucenou ranou ji poslal na zadní tyč mimo Schmeichelův dosah - 4:2.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele