Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga B - skupina 4, 6. kolo
18.11.2020 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Daniel James (© AFP)

Wales skolil oslabené Finsko, v Lize národů zaslouženě postoupil do áčkové ligy

Souboj o první pozici ve čtvrté skupině béčkové ligy dopadl lépe pro Wales, kterému stačilo k udržení prvenství pouze neprohrát s dotírajícím Finskem, nakonec se ale dokonce dopracoval ke svému pátému vítězství a s přehledem ovládl celou tabulku. Nutno podotknout, že celé utkání hodně ovlivnila brzká červená karta pro hostujícího obránce Jereho Uronena.

Pro Velšany znamená tahle výhra zároveň velkou možnost procpat se případně do baráže o světový šampionát v roce 2022, neboť jsou ze všech vítězů béčkových skupin s šestnácti získanými body suverénně těmi nejlepšími. Mrzet je v tomto utkání mohla snad jen jedna skutečnost. Na šestý pokus totiž poprvé inkasovali, a v Lize národů tak neudrželi čistý štít.

Finové zvládli všechny čtyři duely s dalšími dvěma účastníky skupiny, dvakrát porazili Irsko i Bulharsko, jenže oproti Walesu zkrátka tahali za kratší konec. Neoplatili mu porážku ze září, přišli o svou slušnou čtyřzápasovou sérii neporazitelnosti, během níž zaskočili například i úřadující mistry světa z Francie, a během dlouhého oslabení svého soka prostě nepřetlačili.

Hosté potřebovali v Cardiffu bezpodmínečně zvítězit, aby mohli ještě poskočit na vedoucí příčce, jenže tyhle ambice jim notně narušila situace ze 12. minuty utkání. Hbitý Wilson unikl za soupeřovu obranu, hnal se v podstatě sám na bránu, než ho tedy zastavil Uronen. Jenomže naneštěstí pro něj nedovoleně, a tak mu rozhodčí Jesús Gil ukázal po právu červenou kartu.

Chvilku mužstvo kouče Markkua Kanervy drželo s ostrovním výběrem krok. Na sklonku půlhodiny však Wales opravdu začal dosti vystrkovat růžky. Ve 26. minutě podnikl první velkou akci, James svým centrem zprava našel v šestnáctce nehlídaného Bala, jeho pokus ale z blízkosti vychytal gólman Hradecky. Ten nakonec přece kapituloval o pár chvil později.

Domácí předvedli velmi povedenou kombinaci, Bale ve správný moment prostrčil balón do běhu na Wilsona, a ten se v pokutovém území sám před Hradeckym nezmýlil v koncovce. Krátce po obrátce se svěřenci trenéra Roba Pageho, který nahradil na lavičce Ryana Giggse, řešícího si aktuálně své problémy s britskou policí, dočkali své druhé gólové odměny.

Morrell ve středu pole přenechal merunu spoluhráči Jamesovi, jenž se rozhodl nad ničím dlouho nepřemýšlet, a udělal moc dobře. Jeho pumelice zpoza šestnáctky zaplula nechytatelně do šibenice. Pukki sice v 63. minutě snížil stav po přesném pasu od Loda, Velšané nicméně v 84. minutě skórovali ještě jednou, jelikož Moore hlavou využil Jamesova centru zleva.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele