Serie A - souhrn 20. kola

16.01.2010, 19:57, aktualizováno 17.01.2010, 22:45
Komentáře a souhrny
Milánské AC stáhlo náskok Interu, když na remízu mistra v Bari zareagovalo jasnou výhrou nad Sienou. Juventus naopak prohrál na půdě Chieva. Luca Toni dal dva góly a AS Řím vyhrálo pohodlně nad Janovem, Fiorentina překvapila porážkou od Boloni, Lazio dostalo výprask v Bergamu, Neapol remizovala s Palermem.

SSC Neapol - Città di Palermo 0:0

17.01.2010 20:45

Góly: -

Morgan De Sanctis skvělým zákrokem zachránil Neapol při pokutovém kopu Palerma. I jeden bod za bezbrankovou remízu tak nyní stačil k postupu na čtvrté místo, Palermo je již šesté.

Přímý boj o evropské poháry byl vidět v Neapoli. Ta ještě nedávno držela skvělou sérii dvanácti zápasů bez porážky. Tu ale ve středu v rámci Coppa Italia narušil Juventus, který triumfoval jasně 3:0. Také Palermo je letos v lize hodně silné, nyní drží šestizápasovou sérii bez prohry. Neapol díky zisku jednoho bodu předskočila Juventus na čtvrtém místě, které zajišťuje již Ligu mistrů. Palermo se posunulo dokonce o dvě místa výš - na šesté.

Ezequiel Lavezzi se posadil vedle Huga Campagnara na tribuně, Dorin Goian nahradil suspendovaného Kjaera. Zraněný byl Fabio Liverani. A právě náhradník Goian se málem podepsal po úvodní branku. Jeho zaváhání totiž dokázal využít Marek Hamšík. Jeho střela zpoza pokutového území ale postrádala větší přesnost a zamířila pár centimetrů mimo. Mezi tři tyče nenamířil ani Christian Maggio.

Ve 21. minutě ale přišel první kontroverzní okamžik. Edinson Cavani běžel bok po boku obránci Leandru Rinaudovi, dokonce se mu podařilo vystřelit. Rozhodčí si ale myslel, že stoper hráče zastavoval nedovoleně a nařídil penaltu. K puntíku se postavil Fabrizio Miccoli, pravda se ale ukázala a brankář de Sanctis míč vyrazil. Dokonce si poradil i s následnou dorážkou marka Bresciana. Po následném rohovém kopu se opět předvedl zkušený italský brankář, když střelu pod břevno výborně vytáhl. Do střely Simplicia se poté obětavě položil Hamšík, a zachránil tak svůj tým.

Brankáře Palerma prověřil German Denis, když se obtočil okolo obránce a ze sedmi metrů napálil míč na branku. Salvatore Sirigu si ale s jeho pokusem poradil. Pořádně ho ale vystrašil přímý kop z kopačky Waltera Gargana. Míč proletěl nad hlavami všech bránících i útočících hráčů a Sirigu dokázal zareagovat až na poslední chvíli. Palermo poté dostalo neuvěřitelnou příležitost ke skórování. De Sanctis odkopával před dobíhajícím Cavanim, ale namazal míč pouze Simpliciovi. Ten ale neuvěřitelně minul, když z pár metrů netrefil zcela odkrytou branku!

Dobře poté nezakončil na druhé straně ani Denis. Po kombinaci Quagliarelly a Hamšíka totiž poslal balon vysoko nad branku. Po přestávce brankáře hostů zastínil obránce Cesare Bovo, který nedovolil svým blokem ve skórování Quagliarellovi. Garganova střela zase neprošla s původní razancí pokutovým územím. Nevýrazného Miccoliho poté nahradil Javier Pastore, svůj debut v Serii A za Neapol si zase odbyl Andrea Dossena.

Simplicio nevyužil špatného odkopu, ale tempo ve druhé půli již nebylo tak rychlé, jako v té předchozí. Další chyba v obraně Neapole znamenala, že Cavani se řítil sám na brankáře de Sanctise. Na poslední chvíli se ale stihl vrátit obránce Gianluca Grava. Po přihrávce Cavaniho měl ke skorování blízko Bresciano, ale jeho pokus byl zablokován hromadou těl před sebou.

Neapol ožila spíše v posledních momentech. Přímý kop Lucy Cigariniho ale mířil nad břevno. Pastoreho dělovka zase mířila přímo na brankáře, hráč měl raději volit přihrávku. V nastaveném čase se zase domáhali penalty domácí. Goian ve pokutovém území strčil Quagliarellu. Opakované záznamy ale prozradily, že se jednalo spíše o vzájemný kontakt.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Calcio Catania 1:1

17.01.2010 15:00

Góly: 45. Giampaolo Pazzini (pen.) - 14. Cristian Llama

Sampdoria Janov opět nedokázala vyhrát a tentokrát si jen rozdělila body za remízu 1:1 s Catanií. Pro janovský celek se utkání nevyvíjelo dobře, neboť už ve 14. minutě prohrával po brance Llamy, konečnou remízu zařídil z pokutového kopu Pazzini.

Diváci mohli shlédnout první šanci už po 20 sekundách hry, Andrea Poli překonal ofsajdovou past a vystřelil, nicméně trefil jen bránícího Spolliho. Domácí sice měli první šanci, ale první branku vstřelila hostující Catania. Ve 14. minutě totiž Cristian Llama z přímého kopu nádherně překonal brankáře Storariho - 1:0 pro Catanii. Tento stav vydržel až těsně do konce prvního poločasu, ve 43. minutě totiž Silvestre fauloval Pazziniho a sám postižený nařízenou penaltu proměnil 1:1.

Po změně stran mohl zvrátit výsledek na stranu Sampdorie střídající Padalino, ale Andujar jeho střelu zlikvidoval. Na 2:1 mohla dát i Catania, v 74. minutě se ocitl ve stoprocentní šanci Martinez a Storari ukázal Sampdorii, že jeho příchod byl správnou volbou. V nastaveném čase už jen přestřelil Rossi, takže utkání skončilo zaslouženou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

AS Řím - Janov CFC 3:0

17.01.2010 15:00

Góly: 17. Simone Perrotta, 44. Luca Toni, 60. Luca Toni

Luca Toni poprvé předvedl své střelecké umění v dresu římského AS a dvěma góly sestřelil Janov. Třetí branku přidal Simone Perrotta a Grifové tak z hlavního města odjíždějí se solidním nášupem.

AS do zápasu vstupovalo s 10 neprohranými zápasy v řadě a úvod zápasu se mu povedl na výbornou. Toniho hlavička sice ještě v brance neskončila, ale po rohovém kopu, kterému předcházela dělovka z kopačky Mirka Vučiniče a skvělý zásah Amelii, se již mohlo slavit. Amelia se sice opět činil, skvěle vytěsnil Juanovu hlavičku, ale proti Perrottově dorážce nic nezmohl.

Po půlhodině hry Janov ztratil Sculliho, který musel střídat kvůli zranění. Na hřišti se objevil bývalý Říman Fatič. O tři minuty později byli domácí blízko dalšímu přesnému zásahu, ale hosty držel nad vodou skvěle chytající Amelia, tentokrát si poradil s Toniho hlavičkou.

Vytáhlý útočník ale nakonec přeci jen Ameliu překonal, a to hned dvakrát. Nejprve těsně před poločasem, když ve skluzu doklepl do branky Vučiničův centr a poté po hodině hry. To opět zužitkoval Vučiničovu nahrávku a rozhodl o konečném výsledku 3:0. Janov poté definitivně zmizel ze zápasu, ačkoliv nutno říci, že vidět nebyl ani v té první hodině. Giallorossi se tak zaslouženě posouvají na třetí místo.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Juventus FC 1:0

17.01.2010 15:00

Góly: 33. Gennaro Sardo

Trenér Ciro Ferrara bude opět nejvíce diskutabilním mužem v italské kopané, jeho Stará dáma totiž opět prohrála a prohloubila svojí krizi. Juventus nestačil na domácí Chievo Verona, se kterým prohrál po jediné brance Sarda 0:1.

The Flying Donkeys, jak se Chievu přezdívá, měli první šanci utkání, Elvis Abbruscato po překonání ofsajdové pasti otestoval Buffona. Nepříjemný střet zažil český zadák Zdeněk Grygera, ten po kontaktu s Granochem krvácel z nosu, ovšem mohl pokračovat, jeho střídání nastalo ve 34. minutě za Zebinu. Chievo bylo v průběhu prvního poločasu aktivnějším celkem, Chiellini si dokonce vstřelil vlastní gól, ale ten nebyl uznán. Ve 33. minutě padla jediná branka utkání, Sardo z dálky vypálil přesně k levé tyči a brankář Buffon, který měl nejspíše i zakrytý výhled, se natahoval marně - 1:0 pro Chievo. Zdrcený Juventus se nemohl do konce první pětačtyřicetiminutovky vůbec prosadit.

Jenomže ani ve druhém poločase to nebylo ze strany Staré dámy ideální. Diego z jakési šance minul a vůbec největší příležitost Juventusu zazdil Fabio Cannavaro. Kapitán mistrů světa z Německa se dostal po Del Pierově centru k nebezpečné hlavičce a tu brankář Sorrentino fantasticky vychytal. Giampiero Pinzi pak mohl definitivně poslat Juventus do kolen, jeho brance zabránil obránce Zebina. Juventus tak znovu prohrál a prohloubil svojí krizi.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - SS Lazio 3:0

17.01.2010 15:00

Góly: 5. Cristiano Doni, 9. Cristiano Doni, 35. Simone Padoin

Na domácím stadionu konečně zabrala Atalanta Bergamo a v prvním poločase prakticky znemožnila Lazio třemi brankami. Ve druhém poločase už branka nepadla a Atalanta může slavit velmi důležitou výhru 3:0.

Atalanta začala utkání velmi dobře a již brzy vedla 2:0. Nejprve Tiberio Guarante našel z přímého kopu Doniho a ten hlavou vstřelil úvodní gól utkání - 1:0. Neuplynulo ani pět minut a Doni se prosadil podruhé, Podoin vybojoval míč a Doni z voleje zvýšil na 2:0 pro Atalantu. Domácí v utkání naprosto dominovali, v další šanci přestřelil aktivní Doni a branku rovněž netrefil útočník Tiribocchi. Ve 35. minutě přidal třetí gól Atalanty Simone Padoin, jenž se prosadil po spolupráci s Donim - 3:0. Lazio žádnou šanci nemělo a trenér Ballardini pochopitelně udělal změny v sestavě.

Římanům to však nešlo ani ve druhém dějství, navíc v 72. minutě musel opustit hrací plochu Floccari, jenž si poranil stehno. V závěru uchránil Lazio od potupného výsledku 0:4 Nando Muslera, jenž v čisté šanci vychytal Belliniho. Laziu se utkání vůbec nepovedlo a Atalanta může slavit velmi cenou a především důležitou výhru 3:0.

Více informací k zápasu

AC Milán - AC Siena 4:0

17.01.2010 15:00

Góly: 12. Ronaldinho (pen.), 28. Marco Borriello, 72. Ronaldinho, 89. Ronaldinho

AC Milán využil zaváhání Interu a přiblížil se mu už na šest bodů, přičemž má zápas s Fiorentinou k dobru. Hvězdou jednoznačného utkání se stal Ronaldinho, který zaznamenal hattrick, jednu branku vstřelil Borriello. Utkání hodně ovlivnila červená karta Curciho, Siena tak hrála prakticky celý zápas v oslabení.

Milánský celek šel po vítězství už od úvodní minuty, ve 3. minutě utkání se pokusil akrobaticky zakončit Ronaldinho, ale hodně přestřelil. O několik minut později už si mohl vychutnat gólovou radost, brankář Curci totiž fauloval pronikajícího Borriella a rozhodčí nejenže nařídil pokutový kop, ale také brankáře Sieny vyloučil, Ronaldinho penaltu bezpečně proměnil - 1:0 pro Milán. Aktivita Rossoneri však neustala, Beckham nacentroval na hlavu Borriella a ten přestřelil. Siena nebyla příliš nebezpečná, ovšem jednu stoprocentní šanci v prvním poločase přeci jenom měla, Maccarone se procpal mezi Nestu a Silvu, ale v blízkosti Didy přestřelil. AC Milán dal v prvním poločase ještě jeden gól, Andrea Pirlo nacentroval do pokutového území a Marco Borriello z těžké pozice vstřelil nádhernou branku - 2:0.

Ve druhém poločase přišla velká chvíle Ronaldinha, ten nejprve zazdil dvě obrovské šance, přičemž scénář byl stejný, Ronaldinho se prokličkoval až k brankáři Pegolovi, ale branku vždy minul. V 72. minutě už to bylo 3:0, po rohovém kopu vstřelil svojí druhou branku v zápase Ronaldinho, Pegolo však mále jeho hlavičku chytil. Ronaldinho byl hodně vidět a v závěru utkání dovršil populární hattrick, někdejší hráč Barcelony nádhernou střelou do pravého horního rohu uzavřel skóre utkání na 4:0. Oslabená Siena ještě předtím mohla snížit, ale Dida si připsal perfektní zákrok. Milán znovu vyhrál jednoznačným poměrem a přiblížil se vedoucímu Interu.

Více informací k zápasu

Parma FC - Udinese Calcio 0:0

17.01.2010 15:00

Góly: -

Přestože na Stadio Tardini branka nepadla, měli se diváci v duelu mezi Parmou a Udinese na co koukat. K vidění byla neproměněná penalta, červená karta a i potyčka.

Zápas lépe začal pro Udinese, ale Sanchezův balón před branku nedokázal využít Di Natale, jenž netrefil branku. Ve 25. minutě pak dostala velkou šanci Parma, která po faulu Zapaty na Dzemailiho kopala penaltu. K její exekuci se postavil Nicola Amoruso, ale Samir Handanovič vystihl směr a míč vytáhl. Parma svůj nepovedený den dokonala o pár minut později. Psala se 30. minuta a na druhé straně se sám na branku řítil Sanchez, dokud ho k zemi neposlal Daniele Galloppa. Sudí Baracani tuto situaci posoudil jako čistou gólovou šanci a domácího záložníka vyloučil, ačkoliv se Galloppa hodně vztekal, protože očividně došlo k minimálnímu kontaktu.

Napětí na hřišti vzrůstalo a vše vyvrcholilo tím, když Parma pokračovala ve hře i přesto, že na zemi ležel hostující Lukovič. To pochopitelně Friulani rozzuřilo a vše nakonec skončilo velkou šarvátku, po které si žluté karty odnesli Di Natale a Lucarelli.

Blízko první brance utkání byl poté Di Natale, ale výborný obranný zákrok předvedl Zaccardo. V 58. minutě měla pro změnu šanci Parma, ale obrovskou příležitost dokázala zahodit. Rohový kop našel volného Biabianyho, který ale ztroskotal na skvělém Handanovičovi. Vzápětí se v šanci na druhé straně ocitl Pepe a hlavičkou orazítkoval břevno. V 80. minutě do hry naskočil Bernardo Corradi, aby se pral proti svému bývalému klubu a nechybělo mnoho, aby celý zápas rozhodl. Jenže hlavičku mu zastavilo břevno, a tak zápas skončil 0:0.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Bologna FC 1:2

17.01.2010 15:00

Góly: 51. Adrian Mutu - 28. Henry Gimenez, 45. Marco Di Vaio

Přesně to, co Fiorentina nechtěla, se stalo skutečností. Fialky doma vybouchly s Bolognou a útok na pohárové příčky se komplikuje. Zápas na Stadio Artemio Franchi rozhodl druhým gólem hostů Di Vaio, protože Fiorentina se zmohla jen na jedinou branku.

Zatímco prvotní šance Santany a Marchionniho úspěchem neskončily, ve 28. minutě udělila Viole lekci z produktivity Bologna. Prakticky z první střely na branku totiž okamžitě udeřila. Herny Gimenez, jenž se překvapivě objevil v základní sestavě Rossoblu, se trefil krásnými nůžkami.

Pro domácí mohlo být ještě hůř, když po Gamberiniho zákroku na Marca Di Vaia nařídil sudí Banti pokutový kop, ale po konzultaci s čárovým výkon přehodnotil a penaltu odvolal. Opakovaný závěr mu dal za pravdu, Gamberini skutečně zahrál míč.

Před poločasovým hvizdem měl velkou příležitost na kopačce po přihrávce Vargase Gilardino, jenže branku z bezprostřední blízkosti neuvěřitelně minul a mohl jen smutně sledovat, jak vzápětí soupeř navyšuje vedení. Mingazziniho chytrý pas vyslal Di Vaia, který přehodil vyběhnutého Freye.

Viola se sice vrátila do zápasu šest minut po změně stran, kdy si na Vargasův centr počíhal Mutu a hlavičkou snížil, ale jak se nakonec ukázalo, to bylo z domácí strany vše. Alespoň po té gólové stránce. Protože jinak se Fiorentina směrem dopředu snažila seč jí síly stačily, ale Vargas, Mutu, ani Gilardino proti Vivianovi neuspěli. Jasně nejlepším hráčem domácích byl Juan Manuel Vargas, jenž nejen vytvářel šance pro spoluhráče, ale také se do několika slibných dostal. Jenže žádná akce již neskončila úspěchem a Bologna si odváží překvapivé tři body.

Více informací k zápasu

AS Bari - Inter Milán 2:2

16.01.2010 20:45

Góly: 61. Barreto (pen.), 63. Barreto (pen.) - 69. Goran Pandev, 74. Diego Milito (pen.)

Mistrovský Inter Milán ve 20. kole zaváhal na hřišti Bari, když jen remizoval 2:2. Nerazzurri však mohli dopadnou hůře, neboť v průběhu druhého poločasu prohrávali už 0:2. Konečná remíza je pro Inter přeci jenom ztrátou, zítra toho bude jistě chtít využít AC Milán.

Inter začal utkání velkou šancí, jenomže Wesley Sneijder nabídnutou tutovkou pohrdl. Nicméně domácí byli více nebezpeční, Alvarez se dostal do nebezpečného zakončení, ale Inter má v brance Cesara a ten prokázal své nesmírné kvality. Cesar se ukázal i při další šanci domácích, když nepropustil tvrdou Parisiho dělovku z ostřejšího úhlu. Bari útočilo, ale najít recept na obranu Interu se alespoň v prvním poločase nepodařilo.

Druhý poločas nabídl ještě lepší podívanou než ten první, a to především díky tomu, že začaly padat branky. Nejprve však ukázal skvělou kopací techniku Wesley Sneijder, ten před týdnem dvěma góly z přímých kopů přispěl k vítězství nad Sienou a nyní k brance měl opět velmi blízko, ovšem vyznamenal se Gillet, jenž jeho ránu vyrazil. Pak už přišly chvíle domácích, Donati pálil nad a o chvíli později zahrál obránce Samuel v pokutovém území rukou a kopala se penalta. Barreto jí proměnil a Bari senzačně vedlo 1:0. Uběhlo pár minut a Barreto si mohl celou situaci zopáknout, Lucio fauloval Parisiho a Barreto další penaltou nepohrdl - 2:0 pro Bari. Barreto mohl završit hattrick, jeho nebezpečnou ránu skvěle zlikvidoval Cesar.

Už se zdálo, že Inter po delší době zase prohraje, jenomže Mourinhovi hoši se v žádném případě nevzdali. José Mourinho pochopitelně na nepříznivý vývoj zareagoval střídáním a to se mu vyplatilo. Mario Balotelli z dálky napřáhl a ačkoliv střela nepronikl až k Gilletovi, brankář Bari na ní zareagoval a šel k zemi, to se mu stalo osudným, neboť z dorážky snížil Goran Panděv - 2:1. Bari v tu chvíli moc dobře vědělo, že udržet jakýkoliv bodový výsledek bude ještě velmi těžké. Tato slova se náhle potvrdila poté, co Bonucci fauloval v pokutovém území pronikajícího Panděva a z následné penalty vyrovnal nejlepší střelec Interu Diego Milito - 2:2.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AS Livorno 3:0

16.01.2010 18:00

Góly: 3. Joaquín Larrivey, 50. Joaquín Larrivey, 64. Jeda

V prvním zápase dvacátého kola si Cagliari lehce poradilo s Livornem a díky výhře 3:0 se minimálně do zítra posunulo na šesté místo. Hrdinou zápasu se stal Larrivey, který vstřelil dvě branky, třetí zásah přidal Jeda.

Diváci na stadionu nemuseli na úvodní branku celého utkání čekat příliš dlouho, už po třech minutách hry se totiž s notnou dávkou štěstí prosadil Larrivey, který hlavou trefil přesně prostor mezi nohama brankáře De Lucii - 1:0 pro Caglari. Další šanci v podobě střeleckého pokusu měl na svědomí Matri, ale brankář De Lucia si poradil. Matri byl v této fázi zápasu hodně vidět, velmi blízko vstřelené brance byl, když míč jenom líznul jeho vlasy a o chvíli později, když převzal přihrávku Cossua, zbavil se Dinitze a vystřelil, tento pokus však De Lucia zlikvidoval. Livorno nemělo příliš mnoho šancí, jednu z nich měl na svědomí Mozart, ale Marchetti po jeho dalekonosné ráně ukázal své kvality. Mozart měl pak ještě jednu šanci, ale ani v té nebyl úspěšný. Poločas tedy skončil vedením Cagliari 1:0.

Úvod druhého poločasu patřil opět domácím, krásnou druhou branku v zápase přidal Larrivey, jenž z dobrých třiceti metrů jakýmsi obloučkem do prázdné branky využil toto, že De Lucia nestál ve své brance - 2:0 pro Cagliari. Svojí pravačkou o pár minut později vystrašil hosty Davide Biondini, ale skóre bylo stále 2:0. To však neplatilo v 64. minutě, střídající Jeda hned při svém prvním kontaktu s míčem vstřelil gól, využil přitom dobré práce Lazzariho - 3:0. Třetí branka prakticky znamenala rozhodnutí, Cagliari i navzdory dalším šancím skóre nenavýšilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán20144243:1946
2.AC Milán19124335:1940
3.AS Řím20105533:2435
4.SSC Neapol2097429:2434
5.Juventus FC20103732:2633
6.Città di Palermo2087524:2131
7.Cagliari Calcio1993731:2330
8.ACF Fiorentina1993726:1930
9.Parma FC2085724:2629
10.AS Bari1977524:1928
11.Chievo Verona2083921:2127
12.Janov CFC1983832:3527
13.UC Sampdoria2076723:2827
14.AS Livorno20631113:2721
15.Udinese Calcio1955920:2420
16.SS Lazio2048815:2120
17.Bologna FC19541019:2719
18.Atalanta BC19441118:2816
19.Calcio Catania20371018:2916
20.AC Siena20331421:4112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (540)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele