Serie A - souhrn 2. kola

29.08.2009, 20:01, aktualizováno 30.08.2009, 22:46
Komentáře a souhrny
Juventus zvítězil i ve svém druhém utkání, o všechny body obral Řím na jeho půdě. Inter jednoznačně opanoval milánské derby a AC nadělil debakl 4:0. Stoprocentní zatím zůstávají i oba janovské kluby a Lazio, bez bodu je po dvou zápase AS, Atalanta, Chievo a Catania...

AS Bari - Bologna FC 0:0

29.08.2009 18:00

Góly: -

V prvním zápase druhého kola italské nejvyšší soutěže remizoval nováček Bari s Bolognou 0:0. Největší šanci zápasu měl na kopačce Vitali Kutuzov, jenže trestuhodně minul.

Terén na Stadio San Nicola nebyl v dobrém stavu, což značně stěžovalo kombinaci. První střelecký pokus si připsal Kutuzov, ale nemířil přesně. Po půlhodině hry byl hlavní postavou opět Kutuzov, který pronikal do pokutového území, kde ho k zemi skluzem seslal Portanova, ale hlavní sudí zákrok neposoudil jako penaltový a nařídil rohový kop. Na druhé straně po kombinaci s Osvaldem zahrozil Luca Vigiani, trefil břevno. Ve 40. minutě mělo Bari velkou příležitost, kdy špatnou zpětnou přihrávku vystihl Meggiorini a řítil se na brankáře, jenže v poslední chvíli opět zakročil Portanova.

Ve druhém poločase měl šanci strhnout vedení na stranu domácích Meggiorini, jenže na trestný kop hlavičkou o kousek nedosáhl. Na druhé straně se akrobaticky snažil zakončit Osvaldo, ale nemířil přesně. Na Viviana poté z half-voleje pálil De Vezze, ale rovněž neúspěšně. Střídající Antonio Langella pořádně zamotal hostující obránce, jenže nakonec i jeho akce skončila nezdarem. Podobný konec měla i akce Osvalda, jenž zpětnou přihrávkou hledal Bombardiniho, ale to vystihl Masiello a zasáhl. V 74. minutě přišla největší šance zápasu, kterou Bari trestuhodně pohrdlo. Přesněji řečeno byl do Kutuzov, kterému z levé strany přesně připravil míč Langella, ale domácí útočník z osmi metrů přestřelil! Když tedy nebyla proměněna ani tato šance, rozešly se oba celky bez branek. V nastaveném čase byl ještě vyloučen střídající Sforzini.

Více informací k zápasu

AC Milán - Inter Milán 0:4

29.08.2009 20:45

Góly: 30. Thiago Motta, 36. Diego Milito (pen.), 45. Maicon, 67. Dejan Stanković

Ostře sledované milánské derby, které bylo k vidění už ve druhém kole italské Serie A, ovládl Inter. Nerazzurri svému městskému rivalovi nasázeli čtyři branky, když jim výrazně pomohlo vyloučení Gennara Gattusa ze 40. minuty.

Kouč Interu José Mourinho do zápasu okamžitě nasadil novou posilu z Realu Madrid Wesleyho Sneijdera, jehož přestup se kompletně uzavřel teprve v noci. Nizozemský záložník ale upoutal pozornost hned po pěti minutách, kdy z 20 metrů vyslal vstříc brance parádní dělovku, kterou z pod břevna vyrážel Marco Storari. První žlutou kartu na San Siru spatřil záložník AC Mathieu Flamini, avšak vše vzápětí málem napravil, když skvěle utekl po levé straně kolem Maicona a odcentroval. Na jeho centr si ale počkal gólman Julio César. Další akci Rossoneri rozjel Pato, který přesprintoval Lúcia a následně zpětnou přihrávkou hledal krajana Ronaldinha. Ten ale pod tlakem bránícího Stankoviče přestřelil.

Pato dělal starosti soupeřově obraně i nadále, když obešel i Maicona, ale tentokrát vše skvěle vyřešil vyběhnutím César. Ve 29. minutě však ukázal Inter nádhernou týmovou spolupráci, kterou zakončil vedoucí brankou. Série přihrávek na jeden dotek mezi Thiagem Mottou, Samuelem Eto'oem a Diegem Militem skončila u prvně jmenovaného záložníka, který levačkou poslal míč za Storariho záda. Byla to spolupráce třech letních posil Interu, která skvěle zafungovala.

Vzápětí však mohlo být všechno jinak, když v pokutovém území přidržel za dres Borriella Chivu, ale hlavní rozhodčí ho viným neshledal a nechal pokračovat ve hře. Poté zahrávali Rossoneri trestný kop, z čehož však paradoxně nejvíce vytěžil Samuel Eto'o, který se vydal na rychlý brejk. Na to sice zareagoval Gattuso, jenže kamerunskému útočníkovi nestíhal a zezadu ho v pokutovém území sestřelil. Sudí Rizzoli tentokrát neváhal a nařídil pokutový kop, zkušenému záložníkovi AC navíc udělil žlutou kartu. Za to však mohl být rád, protože kdyby dostal červenou, nemohl se ničemu divit. To také rozzlobilo Josého Mourinha. K penaltě se postavil Diego Milito a přesnou ranou pod břevno zvýšil vedení Interu.

Gattuso si při zákroku na Eto'oa ještě zhoršil zranění kotníku, které si přivodil v úvodních minutách a řekl si o střídání. Nahradit ho měl Clarence Seedorf, jenže zkušený Nizozemec si nestihl obléct dres, a proto musel Gattuso na trávníku ještě chvíli vydržet. Jenže vzápětí předvedl Gattuso, očividně trápící se zraněním, zbytečný zákrok na Sneijdera, za což si vysloužil druhou žlutou kartu a následné vyloučení. Rino však hřiště neopustil s hlavou v dlaních, naopak vyčinil trenéru Leonardovi, že jeho střídání trvalo tak dlouho. To se psala 40. minuta a Inter dokázal přesilovky ještě do poločasového hvizdu využít. Maicon si vyměnil míč s Militem a následně přesnou ranou poslal černomodré již do tříbrankového vedení.

O poločase provedl Leonardo v sestavě AC dvě změny. Místo Flaminiho s Borriellem poslal na hřiště Ambrosiniho a Seedorfa.

Jenže první slovo měli ve druhém poločase opět hosté, kterými byli dnes na San Siru hráči Interu. Nejprve branku přestřelil Eto'o, Sneijderovův pokus skončil také těsně nad břevnem. Poté svou první akci rozjel Seedorf, když obešel dva obránce a zpětně přihrával na Pata, ale jeho záměr vystihl Chivu. V 60. minutě musel střídat zraněný Thiago Motta, na hřiště naskočil Sulley Muntari, jenž byl po období Ramadanu opět připraven. O dvě minuty později si Samuel Eto'o myslel, že po Maiconově centru přidal čtvrtou branku, ale akce byla správně přerušena pro ofsajd. V 63. minutě si svůj debut v Serii A připsal Huntelaar, jenž vystřídal neviditelného Ronaldinha. Místo toho, aby se AC snažilo udělat něco s nepříznivým výsledkem, v útoku byl stále Inter, který byl posléze odměněn i čtvrtou brankou. Tu si v 67. minutě parádní ranou připsal Dejan Stankovič. Nerazzurri zápas bezpečně kontrolovali, na což se nemohli dívat fanoušci AC, a proto dvacet minut před koncem hromadně opouštěli stadion. V 73. minutě si vysloužil aplaus publika debutující Wesley Sneijder, jehož vystřídal Vieira. V závěrečných minutách se v šancích ještě ocitli Eto'o s Huntelaarem, ale branka už nepadla a Rossoneri si z prestižního derby odnášejí čtyřbrankovou prohru.

Více informací k zápasu

AS Řím - Juventus FC 1:3

30.08.2009 18:00

Góly: 35. Daniele De Rossi - 25. Diego, 68. Diego, 90+3. Felipe Melo

Podobně jako zvládl šlágr kola Inter Milán si v prestižním utkání připsal tři body turínský Juventus. Stará Dáma porazila AS Řím na jeho půdě 3:1 a zůstává neporažena, naopak Giallorossi jsou i po druhém kole bez bodu. Za hosty se trefili letní posily - Diego a Felipe Melo.

První velkou příležitost v utkání vymyslel Diego, na jeho volný přímý kop si naskočil Chiellini a brankář Sergio vyrážel na rohový kop. Aktivnější Juventus šel v 25. minutě do vedení. Brazilec Diego ukázal proč si jej vedení přivedlo jako náhradu za Pavla Nedvěda. Diego oloupil o míč chybujícího Cassettiho, následně uprchl celé obraně Říma a technickou střelou poslal Starou Dámu do vedení - 0:1. Vlci příliš dlouho na vyrovnání nečekali, překvapivě rychlá rozehrávka se dostala k De Rossimu, a ten napálil míč nechytatelným směrem na branku Buffona - 1:1. Juventus ale hrál lépe a ještě do poločasu mohl znovu vést. Nečekaná střela Amauriho skončila na tyčce.

Druhý poločas začal lépe pro domácí AS Řím, kapitán Francesco Totti totiž šel sám na Buffona, v souboji dvou italských hvězd vyšel lépe brankář Juventusu. Velkou příležitost měl na druhé straně Amauri, který z blízkosti neprostřelil brankáře Vlků. Dobrou individuální akcí se o chvíli později blýsknul Iaquinta, ten se v rychlosti zbavil De Rossiho, následně se prodral až k Sergiovi, ale branku přestřelil. Juventusu se aktivita vyplatila v 68. minutě, Diego rozkmital své nohy a střelou přes obránce Mexese zaznamenal druhý gól v utkání. Francouzský obránce ve službách Římského AS mohl vzápětí vyrovnat, z rohového kopu se trefil hlavou, nicméně branka nebyla pro údajný faul uznána. Juventus měl stále více šancí, ale když se Řím dostal do šance, stálo to za to. Tottiho střela totiž orazítkovala tyč.

Místo vyrovnání nakonec přišel třetí gól Juventusu. A trefila se další letní posila, brazilec Felipe Melo střelou k tyči uzavřel skóre tohoto utkání. Juventus vyhrál na Olympijském stadionu 3:1.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Janov CFC 0:1

30.08.2009 20:45

Góly: 45. Emiliano Moretti

Fotbalisté Janova pokračují v dobrých výkonech, po výhře nad AS Řím si svěřenci trenéra Gasperiniho poradili s Atalantou Bergamo na její půdě. FC Janov vyhrál nejtěsnějším rozdílem, když jedinou branku vstřelil obránce Moretti.

Na stadionu Azzurri v Bergamu však příliš dobrý fotbal k vidění nebyl. Na začátku utkání domácí přežili gólovou příležitost Argentince Figueroy. Šanci bylo na obou stranách po skromnu. Tu domácí měl Robert Acquafresca, posila s Cagliari však pouze svojí pravačkou prověřil reprezentačního brankáře Ameliu. Když už se zdálo, že první poločas skončí bez brankovou remízu, tak hosté udeřili. Zahrávaný rohový kop si našel cestu až k hlavičce Moretti, která byla neomylná, takže hosté z Janova vedli.

Atalanta se snažila ve druhém dějství o vyrovnání, to se jí málem povedlo z kopaček Acquafrescy a Padoina, brankář Amelia však v obou případech prokázal své nesmírné kvality. Do šancí se časem prodrali i hosté, střídající Sculli v tutovce selhal a na druhé straně se proti střele Doniho opět vyznamenal Amelia. Brankář Janova byl ústřední postavu v závěru utkání, když vytáhl famózní zákrok proti hlavičce Acquafrescy. Hosté zvítězili v Bergamu 1:0 a jsou stále stoprocentní.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AC Siena 1:3

30.08.2009 20:45

Góly: 76. Jeda - 52. Emanuele Calaió, 71. Emanuele Calaió, 89. Reginaldo

Siena překvapivě dokázala dobít stadión Sant’Elia v sardinském Cagliari. Hosté dvěma brankami Emanuele Calaiò a jednou trefou Reginalda porazili Cagliari 3:1. Za domácí snižoval z penalty Neves Capucho Jeda.

Oba celky začaly poměrně opatrně. Hlavičky Larriveye, Calaià ani Jedův pokus po centru Andrey Cossa si cestu do branky nenašli. Skvělý zákrok předvedl hostující gólman Gianluca Curci proti Jedově dělovce. Jednalo se zatím o největší šanci utkání. V prvním poločase však diváci na Sant’Elia branku neviděli.

Poločas druhý byl však v úplně jiném duchu. Po pár minutách hry se hosté ujali vedení Calaiò si naskočil na Ghezzalův centr a pokořil tak Marchettiho poprvé. O dvacet minut později si diváci mohli myslet, že se jedná o deja-vu. Emanuele Calaiò totiž vsítil naprosto totožnou branku, jako svou první a navýšil tak vedení na 2:0.

Cagliari zasvitla naděje na bodový zisk v 76. minutě. Agostiniho střela z voleje trefila Ghezzalovu ruku a sudí Pinzani nařídil pokutový kop. Jeda poslal Curciho na druhou stranu a s přehledem vstřelil kontaktní gól. Nicméně špatná defenzíva domácích zavila Cagliari veškerých nadějí. Reginaldo byl v samém závěru úplně volný a hlavou tak stanovil na konečných 3:1 pro Sienu.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - SS Lazio 1:2

30.08.2009 20:45

Góly: 16. Sergio Pellissier - 41. Julio Cruz (pen.), 53. Julio Cruz

Laziu Řím se zatím daří zopakovat loňský start do sezony, Biancocelesti vyhráli i na stadionu Marcantonio Bentegodi a zůstávají neporaženi. Hosté zvítězili díky dvěma brankách Julia Cruze 2:1, a to i přesto, že prohrávali 0:1 a od druhé půle hráli bez vyloučeného Cribariho.

Hosté mohli jít velice brzo do vedení, přímý kop zahraným Maurem Zaratem skončil jen na brankové konstrukci. Lazio tedy branku nevstřelilo, za to na druhé straně se veselilo. V 15. minutě si na Marcoliniho rohový kop naskočil Pellissier a domácí vedli 1:0. Vedení domácího celku vydrželo do 37. minuty. Morero totiž v pokutovém území zatahal za dres Cruze a rozhodčí neváhal odpískat pokutový kop. K jeho zahrání se postavil samotný postižený a penaltu proměnil - 1:1. Do poločasu se ještě předvedl zajímavým pokusem Kolarov, ale trefil stejně jako Zarate brankovou konstrukci.

Po změně stran se odehrálo několik klíčových okamžiků. Nejprve vyslal do gólové šance Pinzi Sergia Pellissiera, ten se řítil na brankáře Musleru sám, jenomže branku nevstřelil. Tato zahozená šance musela domácí hodně mrzet, protože v 53. minutě zaznamenal druhou trefu Argentinec Cruz. Někdejší útočník Internu dokončil brankovou příležitost Zarateho - 1:2. Lazio sice vedlo, ale o výsledek se muselo hodně bát, zvláště, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Emilson Cribari. V 72. minutě navíc trefili domácí břevno a rozhodčí jim o chvíli později neodpískal pokutový kop. Lazio i v deseti vedení udrželo a vyhrálo venku 2:1.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Città di Palermo 1:0

30.08.2009 20:45

Góly: 29. Stevan Jovetić

Jediná branka z 29. minuty znamenala nejtěsnější výhru domácí Fiorentiny nad Palermem. Trenéru Prandellimu se vyplatilo nasazení Stevana Jovetiče, tedy tentýž muže, který posunul Violu do základních skupin Ligy mistrů.

Viola začala v utkání lépe, už po pěti minutách hry se ve dvou brankových příležitostí ocitli útočníci Gilardino a Jovetič, ale ani jeden z nich na brankáře Rubinha nevyzrál. Naopak Fiorentina mohla děkovat svému brankáři Freyovi poté, co zlikvidoval Cavaniho pokus. Ve 29. minutě se stejně jako proti Sportingu Lisabon v předkole Ligy mistrů prosadil Stevan Jovetič. Mladý útočník těžil z dobré práce Comotta - 1:0 pro domácí. Před domácím publikem se pak po druhé v zápase vyznamenal brankář Sebastien Frey, který tentokrát zlikvidoval Miccoliho nebezpečný pokus.

Po změně stran se první do míče opřel Vargas, jeho přímý kop ale v brance neskončil. Na druhé straně mohl vyrovnat stoper Kjaer, ale v koncovce selhal. Palermo se stále více tlačilo dopředu, ale ke kýženému vyrovnání to bohužel pro hosty nevedlo. Neujal se jak přímý kop Miccoliho, tak i pohotový pokus Simplicia. Obrovskou příležitost změnit nepříznivý výsledek měl v 78. minutě Igor Budan, tento útočník nebezpečně hlavičkoval po centru Balzarettiho. V závěru utkání mohl zvýšit Jovetič, ale Rubinho ho vychytal. Sicilský celek tedy nakonec prohrál v Toskánsku 0:1.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - AS Livorno 3:1

30.08.2009 20:45

Góly: 10. Fabio Quagliarella, 38. Marek Hamšík, 83. Fabio Quagliarella - 48. Cristiano Lucarelli

Neapol odčinila porážku z prvního kola a doma smetla Livorno 3:1. Diváci na zaplněném stadiónu San Paolo viděli strhující podívanou orámovanou čtyřmi góly a červenou kartou. Za domácí skórovala hned dvakrát posila z Udinese, Fabio Quagliarella.

Úvod utkání patřil jednoznačně domácí Neapoli. Již ve třetí minutě mohl Fabio Quagliarella vsítit gól měsíce. Útočník Neapole totiž kousek za půlkou z ničeho nic vypálil dělovku, která naprosto překvapila brankáře De Luciu, odrazila se od břevna na brankovou čáru a následně ven z branky Livorna! Fabio Quagliarella však na branku nemusel čekat moc dlouho. O pár minut později se octl v trajektorii Campagnarovy střely a poslal svůj tým do vedení, ačkoliv jej De Lucia nejprve vychytal a útočník Neapole musel dorážet.

V polovině prvního poločasu ještě dokázali domácí své vedení navýšit. Slovenský záložník Marek Hamšík obdržel míč 25 metrů od branky, poté se otočil a předvedl geniální sólo. Nechaje za sebou čtyři statické obránce Livorna a bez problémů pokořil hotujícího brankáře. Hosté začali hrozit prostřednictvím svého střelce Cristiana Lucarelliho. Lucarelli nejprve zaměstnal De Sanctise prudkou střelou, poté jej však pokořil dorážkou po krásné Canderovo střele, která se odrazila od břevna.

V druhém poločase hosté začali hrozit o poznání více. Nejprve si Cristiano Lucarelli položil jednoho obránce, ale ztroskotal na brankáři De Sanctiosvi. Poté však před brankou Neapole nastal mnohem větší závar. De Sanctis dokázal vyrazit Candervovu dělovku, avšak sražený míč mířil do branky. Tomas Danilevičius se skluzem snažil dorazit míč do branky, avšak brankář De Sanctis jej stihl posunout dále, načež přiběhl některý z obránců a odkopem učinil všemu přítrž.

Neapol rozhodla v 83. minutě. Hamšíkův krásný míč našel rozběhlého Ezequiela Lavezziho, který však nedokázal svůj nájezd proměnit. Odražený míč se ale dostal ke Quagliarellovi, jenž stanovil na konečných 3:1. V samém závěru neudržel porážku Mirko Pieri a za likvidační zákrok na Garganův kotník viděl druhou žlutou kartu, ačkoliv si zasloužil přímou červenou.

Více informací k zápasu

Parma FC - Calcio Catania 2:1

30.08.2009 20:45

Góly: 14. Daniele Galloppa, 47. Alberto Paloschi - 15. Marco Biagianti

Nováček z Parmy si připsal první vítězství. Domácí na svém stadionu Ennio Tardini porazili sicilskou Catanii Calcio. V barvách Ducali se předvedl ex-milánský mladíček Alberto Paloschi, jenž svou brankou na 2:1 zajistil svému mužstvu tři body.

Domácí mohli vést už od druhé minuty. Jonathan Biabiany vybídl skvělým pasem Paloschiho k úniku. Mladý útočník však prováhal správnou chvíli a napálil míč přímo do brankáře. Divácni na Ennio Tardini však moc dlouho na branku čekat nemuseli. Ve 14. minutě se Daniele Galloppa opřel do míče svou slabší, pravou nohou a krásnou střelu zakroutil do šibenice Andujarovy branky.

Parma si však vedení moc dlouho neužila. O minutu později si na Mascarův centr naskočil Marco Biagianti a srovnal na 1:1. O chvíli později mohli Sicilané dokonat otočení utkání. Odražený míč si našel cestu k Mascarovi, ale střelec Catanie nechatl vyniknout brankáře Miranteho.

V poločase druhém začal řádit domácí Alberto Paloschi. Již po pár minutách hry předvedl, co se v Miláně naučil od Pippa Inzaghiho. Andujar dokázal konečky prstů vyrazit Lanzafameho střelu, avšak Paloschi stál přesně tam, kde měl a poslal svůj celek do vedení. Paloschimu to bylo stále málo a tak dával Andujarovi pořádně zabrat. Brankář Catanie však za svá záda již nic nepustil, a tak domácí mohou oslavovat zisk třech bodů po výhře 2:1.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Udinese Calcio 3:1

30.08.2009 20:45

Góly: 11. Giampaolo Pazzini, 45+1. Daniele Mannini, 83. Antonio Cassano - 56. Antonio Di Natale

Sampdoria Janov pokračuje ve své vítězné jízdě! V souboji dvou velmi útočných celků porazila Udinese 3:1. Diváci na Marassi opět viděli představení útočného dua Cassano - Pazzini, které obstaralo dvě branky.

Domácí do utkání vlétli velkolepě. Již v 11. minutě využil Giampaolo Pazzini obrovské chyby Aleksandara Lukoviče a přesnou střelou poslal Sampdorii do vedení. Udinese mohlo o několik minut později srovnat, ale Luca Castellazzi včasným vyběhnutím skvěle vychytal Antonia Floro Florese. Následná dorážka kapitána Di Nataleho nebyla pro branku Sampdorie nikterak ohrožující.

Luca Castellazzi má opravdu úžasnou formu, o čemž se přesvědčili Simone Pepe a Diaz Felipe. Italský brankář nejprve dvakrát vychytal z blízka dorážejícího Pepeho, a následně zneutralizoval i hlavičku Felipeho z šesti metrů. Zoufalé Udinese domácí do poločasu položili ještě více. Antonio Cassano zachytil centr na značce pokutového kopu a přihrál proti noze nabíhajícímu Manninimu. Záložník Sampdorie se následně opřel z voleje do míče a rozvlnil síť za Handanovičem podruhé.

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté, když konečně překonali Castellazziho. Mizerného Gastaldellova odkopu využil Antonio Di Natale a chytrým volejem dal svému celku naději na srovnání. Naděje trvala až do 83. minuty, kdy rozhodl o výhře Sampdorie Antonio Cassano. Hvězdný útočník předvedl excelentní sólo. Akce začala na půlce po přihrávce Stankevičiuse. Následně Cassano prošel přes dva obránce a poklidně zakončil.

V samém závěru mohli domácí ještě navýšit své vedení. Padalino hlavičkoval do břevna, načež se po odraženém míči rozeběhl Cassano. Vyběhnuvší brankář Handanovič jej však skolil a sudí Trefoloni nařídil pokutový kop. Samir Handanovič ale napravil svou chybu a Cassanovu penaltu polapil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.UC Sampdoria22005:26
2.Juventus FC22004:16
3.Janov CFC22004:26
4.SS Lazio22003:16
5.Inter Milán21105:14
6.Parma FC21104:34
7.ACF Fiorentina21102:14
8.AC Siena21014:33
SSC Neapol21014:33
10.Città di Palermo21012:23
11.AC Milán21012:53
12.AS Bari20201:12
Bologna FC20201:12
14.Udinese Calcio20113:51
15.AS Livorno20111:31
Cagliari Calcio20111:31
17.Calcio Catania20022:40
18.Chievo Verona20021:30
19.Atalanta BC20020:20
20.AS Řím20023:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (652)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele