Serie A - souhrn 12. kola

07.11.2009, 19:55, aktualizováno 08.11.2009, 22:43
Komentáře a souhrny
Na příčkách pro Ligu mistrů jsou v tuto chvíli týmy, které je obsadily na konci loňské sezóny. AC Milán a Fiorentina dnes zvládly své těžké venkovní zápasy a jsou na třetím respektive čtvrtém místě. Druhý je Juventus a první Inter. Sampdoria prohrála v Cagliari a klesla na páté místo. Ve večerním duelu Inter jen remizoval s AS Řím, ale jeho náskok je stále ještě pětibodový.

Calcio Catania - SSC Neapol 0:0

07.11.2009 18:00

Góly: -

V úvodním zápase 12. kola mezi Catanií a Neapolí se diváci branky nedočkali a jednobodový zisk je pro oba celky spíše ztrátou. Catania i Neapol mohou po tomto kole o své místo v tabulce přijít, v případě triumfu Sieny v Janově se může domácí Catania octnout na posledním místě.

Sicilané v prvním poločase dominovali, nicméně ze všech šancí nedokázali proměnit ani jednu. První dobrý pokus měl na svědomí Taka Morimoto, o chvíli později nepřesně hlavičkoval Giuseppe Mascara, a tentýž hráč pak minul branku z přímého kopu. Ve 33. minutě přišli hosté o Waltera Gargana, který se zranil a na jeho místo přišel Pazienza. Brankář Neapole De Sanctis pak lapil Morimotův přímý kop. Také Catania musela v prvním poločase střídat, Bellusci se zranil a do hry musel Augustyn. Pro domácí to byl nepříjemný zásah do už tak zdecimované obrany. Nicméně tlak domácích pokračoval, "The Elefantini" měli před koncem prvního poločasu tři velké příležitosti, ale ani jedna neskončila v síti. Dvě střely Morimota a zakončení Mascary volali po góle.

Neapol nepřipomínala ten celek, který dokázal vybojovat remízu s AC Milán nebo porazit Juventus Turín. Catania mohla po změně stran udeřit, přihrávky z levé strany se zmocnil aktivní Morimoto, ale z velice dobré pozice minul branku soupeře. O chvíli později si vytvořili první stoprocentní šanci hosté. Potenza v obraně zaváhal a Argentinec Lavezzi mohl postupovat sám na branku, jenomže Andujar skvěle útočníka Neapole zastavil. Další vynucené střídání postihlo Catanii, Llamu musel nahradit Plasmati. Dobrou šanci na změnu skóre měli Quagliarella a po něm Lavezzi. Skóre se však do konce utkání nezměnilo.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Juventus FC 2:5

07.11.2009 20:45

Góly: 51. Jaime Valdés, 71. Fabio Ceravolo - 36. Mauro Camoranesi, 37. Mauro Camoranesi, 55. Felipe Melo, 84. Diego, 87. David Trézéguet

Juventus Turín si pojistil druhé místo v lize a navíc si dobře zastřílel. Na výsledku 5:2 pro slavnější italské celek se podepsali brankami Camoranesi, Melo, Diego a Trezeguet. Za domácí snižovali Valdes a Ceravolo.

Stará dáma začala lépe a už v 9. minutě donutil Camoranesi k dobrému zákroku Consigliho, jenž jeho střelu vytěsnil na rohový kop. Po čtvrthodině hry zahrozili též domácí, Tiribocchi převzal přesnou přihrávku, jenomže svůj pokus namířil jen do boční sítě. Blízko první brance byl i Doni, který střelou z první zakončoval Garicsův centr, avšak nepřesně. Atalantu mohla nevyužitá šance mrzet, protože o chvíli později Grosso jemným obloučkem našel Camoranesiho a ten netradičně hlavou poslal Juventus do vedení - 1:0. Stará dáma o chviličku později zvýšila a nebyl u toho nikdo jiný, než Mauro Camoranesi, jenž z hranice pokutového území technickou střelou překonal Garicse - 2:0. V nastaveném čase prvního poločasu vylekal hostující fanoušky Guarante, ale s jeho střelou si Buffon poradil.

Atalanta vstupovala do druhého poločasu s jasným cílem - vstřelit co nejrychleji kontaktní branku a pokusit se vyrovnat. To se částečně Bergamu povedlo, už po šesti odehraných minutách postupoval Valdes na Buffona a dokázel ho překonat - 2:1. Juventus však zanedlouho opět vedl o dvě branky, perfektní ranou z hranice pokutového území se prosadil Felipe Melo a bylo to 3:1 pro Juventus. O další snížení se pokoušel Doni, avšak branku z dobré střelecké pozice minul. V 70. minutě opět zdramatizoval utkání Ceravolo, jenž se šikovnou "zasekávačkou" zbavil obránce a umístěnou střelou překonal Buffona - 3:2 z pohledu Juve. Bianconeri ale žádné drama nechtěli a pár minut před koncem zvýšil na 4:2 Brazilec Diego. Ze strany hostů to nebylo vše, v pokutovém území se ještě prosadil Trezeguet a výsledek měl konečnou podobu 5:2 pro Juventus.

Více informací k zápasu

AS Bari - AS Livorno 1:0

08.11.2009 15:00

Góly: 6. Riccardo Allegretti

Branka Allegrettiho z 5. minuty utkání rozhodla o zisku tří bodů ve prospěch domácího Bari. Souboj nováčků byl však vyrovnaný, nicméně Livorno se na odpověď nezmohlo.

Ve vzájemných soubojích se Livornu nedaří, z předchozích 23 návštěv prohrálo 15 zápasů V loňské Serii B tu Bari vyhrálo jednoznačně 3:0 a Livorno mu tedy mělo co oplácet. Bari se však dostalo do rychlého vedení, chytrý a dobře provedený přímý kop Allegrettiho skončil za zády brankáře Benussiho - 1:0 pro domácí.

Ti mohli vzápětí zvýšit, povedená střela Sergia Almirona z 20 metrů orazítkovala brankovou konstrukci. Také hosté měli dobré příležitosti, Candreva však mířil vedle. Oba celky hráli hodně ze zabezpečené obrany a to se samozřejmě v samotném utkání hodně projevilo.

Ani druhý poločas nebyl z diváckého hlediska příliš vydařený. Alvarez mohl uklidnit domácí, jenomže Benussi jeho střelu zlikvidoval. Livorno se na vyrovnání nezmohlo a domácí tak zaslouženě vyhráli, byť jen 1:0. Livorno je po porážce stále na sestupové pozici.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Città di Palermo 3:1

08.11.2009 15:00

Góly: 42. Marcelo Zalayeta, 49. Marcelo Zalayeta, 90. Marco Di Vaio - 45. Simon Kjaer

Bologna doma zdolala Palermo 3:1 a vyšvihla se na průběžné patnácté místo tabulky. Diváci viděli na stadio Dall'Ara celkem čtyři branky, jejichž autoři jsou z pohledu vítězů - Zalayeta a Di Vaio, za poražené se prosadil Simon Kjaer.

Marco Di Vaio byl vůbec prvním mužem na hřišti, který si připsal střelecký pokus, leč nepřesný. Palermo přišlo s reakcí okamžitě a brankář Viviano měl hned plné ruce práce s pokusem Mattia Cassaniho. Neúspěšný byl i Miccoli, který měl hned dvě slibné příležitosti, ale ani jednu nedokázal gólově zužitkovat. Ve 42. minutě prostřelil brankáře Sirigu Marcelo Zalayeta, který využil dobré práce Di Vaia, jenž dokázal hlavičkovat mezi třemi obránci hostí - 1:0 pro Bolognu. Domácím však vedení dlouho nevydrželo, Miccoliho zahraný kop nedokázali domácí odvrátit a Simon Kjaer byl tím mužem, který ho dopravil do sítě - 1:1.

Jenomže ani stav 1:1 dlouho nevydržel, krátce po změně stran totiž domácí opět vedli a opět zásluhou Marcela Zalayety. Uruguayský útočník si ťukl míč s Mingazzinim a z hranice značky pokutového kopu se ani podruhé nemýlil - 2:1. S tímto výsledek se Sicilané nehodlali spokojit. Hernandezova a posléze Miccoliho střela byla zastavena výtečným Vivianem. Bologna dokázala udeřit i potřetí, v posledních minutách hry totiž Palermo otevřelo obranu a chybu Kjaera ztrestal Di Vaio - 3:1.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - UC Sampdoria 2:0

08.11.2009 15:00

Góly: 85. Daniele Conti, 89. Alessandro Matri

Před tímto kolem třetí Sampdoria Janov nezvládla utkání na Sardinii a po porážce 0:2 s Cagliari spadla až na páté místo. Blucerchiati doplatili především na vyloučení Stankeviciuse pár minut před koncem poločasu. Domácí pak zlomili oslabeného soupeře brankami pět minut před koncem samotného utkání.

Sampdoria přitom začala aktivněji a už na samotném začátku utkání měla velké příležitosti. Tu první zahodil Daniele Mannini, respektive Andrea Poli. Mannini totiž ztroskotal na brankáři domácích a po něm Poli nedokázal usměrnit balón do odkryté branky. Ve 22. minutě se dožadoval pokutového kopu Antonio Cassano, který po kontaktu s Jedou upadl, ovšem pokračovalo se ve hře. Federico Marchetti potřeboval dva doteky, aby zkrotil přímý kop zahraný Angelem Palombem. Cagliari poprvé zahrozilo po střele Biondiniho, avšak Biondini minul branku. Před koncem prvního poločasu došlo ke klíčovému okamžiku celého utkání. Marius Stankevicius obdržel červenou kartu poté, co nedovoleně zastavil Jedu v čisté gólové šanci.

Cagliari tak mělo možnost odehrát celý druhý poločas v početní převaze. Castellazzi předvedl dobrý zákrok po střele Contiho. Domácí v přesile tlačili, Neného hlavička a střela Alessandra Matriho šly mimo branku. Pět minut před koncem Sampdoria inkasovala. Agostiniho přesnou přihrávku proměnil ve vedoucí gól hlavou Conti - 1:0 pro Cagliari. V 90. minutě ještě pojistil výsledek rovněž hlavou Matri.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AC Siena 4:2

08.11.2009 15:00

Góly: 5. Hernán Crespo, 18. Hernán Crespo, 35. Raffaele Palladino, 90. Sergio Floccari - 80. Michele Paolucci, 82. Massimo Maccarone

Janov sice už po půlhodině hry nad Sienou vedl 3:0, ale v závěru rychle inkasoval dvě branky a musel se strachovat o vítězství. Tři body ale nakonec pro Grify potvrdil Sergio Floccari.

Pro poslední Sienu nemohlo utkání začít hůře, protože už po 70 sekundách prohrávala. Mestův centr a následné Palaciovo zakončení sice ještě brankou neskončilo, když míč zastavilo břevno, ale nejrychleji se k odraženému míči dostal Hernán Crespo a otevřel skóre. Vzápětí mohl argentinský forvard udeřit znovu, ale tentokrát na Mestův centr nedosáhl. Na druhé straně málem potrestal Scarpiho zaváhání Ghezzal. V 17. minutě už Grifové vedli 2:0, když další šťastný gól přidal Crespo. Palaciovu střelu nedokázal udržet Curci a Crespo jen dorážel do prázdné branky. Zkázu Sieny dokonal po půlhodině hry Raffaele Palladino, jenž využil Palaciovy přihrávky a potvrdil dominanci domácích. Hosté sice před přestávkou snížili, ale Vergassola stál v ofsajdu.

Ve druhém poločase fauloval Del Gross Palacia, ale sudí Barcani tento k zákrok neposoudil jako penaltový a nařídil pouze roh, samozřejmě k nevoli domácích. Ve druhém poločase Siena předvedla mnohem lepší výkon a v 81. minutě byla odměněna Paolucciho brankou. A uběhly jen dvě minuty a Siena snížila už na 3:2! Trefil se Massimo Maccarone. Siena měla ještě příležitost k vyrovnání, ale o všem nakonec rozhodl Sergio Floccari, který v poslední minutě pojistil zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

SS Lazio - AC Milán 1:2

08.11.2009 15:00

Góly: 64. Thiago Silva (vl.) - 21. Thiago Silva, 35. Alexandre Pato

Milánské AC dokázalo v deštivém Římě naplno bodovat a potvrdilo dobrou formu. Rossoneri se po výhře 2:1 posunuli už na třetí místo, protože v souběžně hraném utkání nestačila Sampdoria na Cagliari. Výhru zajistil milánskému celku Silva a Pato. Situace Lazia začíná být více než kritická.

Ve 22. minutě zahrávali hosté volný přímý kop, Pirlo poslal do pokutového území nadýchaný centr, do kterého doslova vletěl po hlavě Tiago Silva a Milán vedl v Římě 1:0. Centrované míče do pokutového území domácích slavily úspěch, na další Pirlův centr si naskočil Pato, avšak brankář Muslera jeho pokus chytil. Prakticky stejná situace se opakovala po pěti minutách, tentokrát centroval Ronaldinho a Pato už byl hlavou úspěšný - 2:0 pro AC Milán.

Ještě předtím musel Dida vytáhnout přímý kop Zarateho na roh. Rossoneri pak byli aktivnější, Seedorf jenom těsně minul rozehrávku uvnitř pokutového území. Tato situace nastala poté, co domácí zahráli malou domů.

Rozhodně se nedalo říci, že Lazio hrálo špatně. Biancocelesti se velice často pokoušeli o střelbu ze střední vzdálenosti, ale Dida byl ve většině případů úspěšný. Před koncem prvního dějství zahrozil po Zambrottově centru Borriello, ale minul. Podobně si vedl i v hlavičce kapitán Massimo Ambrosini.

Lazio Řím po změně stran zvýšilo aktivitu. Do dalšího centru se vložil Cruz a přestřelil. Skoro v každém zápase, které Lazio odehraje vyniká Mauro Zarate a potvrdil to i proti Milánu. V 64. minutě se totiž právě jeho střela odrazila od obránců AC, čímž změnila směr a Dida na teč Tiaga Silvy nestihl zareagovat - 2:1.

Mauro Zarate byl při chuti, jeho další tvrdou ránu Dida vyrazil. Lazio se snažilo o vyrovnání, nebezpečný centr z pravé strany jen o kousek netrefil Rocchi. V nastaveném čase mohl dodat klid Milánu Pato, jeho střela však skončila nad. Biancocelesti už nevyrovnali a potvrdili, že se jim proti Milánu dlouhodobě nedaří.

Více informací k zápasu

Parma FC - Chievo Verona 2:0

08.11.2009 15:00

Góly: 40. Cristian Zaccardo, 72. Davide Lanzafame

Parma pokračuje v dobrých výsledcích, tentokrát si připsala tři body za vítězství 2:0 v severském derby proti Chievu. Domácí vedli do poločasu trefou Zaccarda 1:0, po změně stran přidal důležitý druhý gól Lanzafame.

Domácí začali šancí Lucarelliho, jenž z dobrých třiceti metrů vystrašil hostujícího brankáře Sorrentina. V 19. minutě ale museli střídat, útočník Alberto Paloschi pro zranění odstoupil a na jeho post musel Amoruso. "The Gialloblu" pokračovali ve snažení, ve 23. minutě předvedl další dobrý zákrok Sorrentino po přímém kopu Bulhara Bojinova. Pět minut před koncem prvního poločasu Parma udeřila, Zaccardo vybojoval míč a následnou dobře umístěnou střelou otevřel skóre utkání - 1:0 pro Parmu.

Chievo nebylo až na pár výjimek směrem dopředu příliš nebezpečné. Spolupráce Marcoliniho s Yepesem kýženou vyrovnávací branku nepřinesla, a na druhé straně Daniel Galloppa zazdil přihrávku Bojinova. Zasahovat musel opět Sorrentino, s Amorusovou hlavičkou však větší problémy neměl. V 66. minutě domácí pojistili výsledek. Po rohovém kopu rozezvučel jeden hráčů hlavou tyč, nicméně Blerim Dzemaili ještě udržel míč ve hře, přihrál Davidu Lanzafamemu a ten celé dílo dokončil - 2:0 pro Parmu.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - ACF Fiorentina 0:1

08.11.2009 15:00

Góly: 84. Juan Vargas

Souboj Udinese s Fiorentinou dopadl lépe pro hostující Violu. Ta dokázala využít menší převahu až v 84. minutě zásluhou branky Juana Manuela Vargase. Výhra 1:0 posunula Fiorentinu na čtvrté místo tabulky.

Fiorentina byla v prvním poločase aktivnějším týmem, ale převahu nedokázala gólově zužitkovat. Střela Montoliva ze střední vzdálenosti se mezi tři tyče nevešla a jeho spoluhráč Vargas rovněž nemířil přesně. Udinese také mělo šance, Di Natale z brejkové situace trefil jenom dobře postaveného obránce. Před koncem prvního dějství se natlačil před branku Udine střelec Gilardino, a jen o kousek minul branku.

Spolupráce Di Nataleho a Corradiho málem přinesla po změně stran kýžené "ovoce", nicméně Corradi z dobré pozice hlavou netrefil. Tentýž útočník se pak dožadoval odpískaní pokutového kopu, ale rozhodčí viděl celou situaci jinak. Jak se nakonec ukázalo, kdyby k odpískání došlo, nemohli by se hosté příliš divit.

Každopádně Viola byla lepším týmem a v 84. minutě to potvrdil i výsledkově Juan Manuel Vargas, který se s pomocí " Paní štěstěny" prosadil z přímého kopu. Zvýšit mohl Gobbi, jeho prudká rána však skončila těsně vedle. Udinese ještě v závěru sahalo po remíze, ale skvělý zákrok Freye po šanci Di Nataleho Violu zachránil.

Více informací k zápasu

Inter Milán - AS Řím 1:1

08.11.2009 20:45

Góly: 48. Samuel Eto'o - 13. Mirko Vučinić

Inter Milán si ve šlágru kola s AS Řím připsal bod za konečnou remízu 1:1. Pro svěřence trenéra Mourinha nemá ztráta dvou bodů vážnější význam, neboť Inter stále vede italskou ligu s velkým náskokem. Hosty poslal po čtvrthodině hry do vedení Mirko Vučinič, ale krátce po změně stran vyrovnal Samuel Eto’o.

Utkání mělo poměrně velké tempo, ovšem na první velkou příležitost si museli diváci počkat do 13. minuty a hned z toho byla úvodní branka. Zčista jasna udeřil AS Řím, Motta poslal do pokutového území dlouhý balón a Mirko Vučinič v hlavičkové souboji předčil Lucia, a takovým padáčkem i brankáře Cesara - 1:0 pro Řím. Inter se rozehrával pomalu, Maiconovu nepříliš prudkou střelu v pohodě lapil Sergio. Římský brankář měl o chvíli později více práce. Milito se totiž zbavil obránce, ale na Sergia nevyzrál. To byla vůbec největší šance Nerazzurri v prvním poločase. Hostující fanoušky a jistě i trenéra Ranieriho pořádně vystrašilo sklepnutí Andreolliho směrem na brankáře Sergia, ten musel míč v pádu vyrazit před dotírajícím Stankovičem. Vlci museli v prvním poločase střídat, v hlavičkovém souboji s Patrikem Vieirou se zranil Daniele De Rossi, a na plac musel Faty, nicméně Římané vedení v prvním poločase udrželi.

Inter Milán vstoupil do druhého poločasu nejlépe jak mohl. Samuel Eto’o v pokutovém území z otočky vystřelil přesně na zadní tyč a Julio Sergio se mohl natahovat marně - 1:1. Nerazzurri však neměli stálý tlak, a tak hrozil Řím. Riise nebezpečně hlavičkoval mimo a Vučiničovu střelu po hodině hry musel Cesar vyrazit, a následně Maicon zakopnout na rohový kop. Na druhé straně nedosáhl před brankou na Ballotteliho střílenou přihrávku Milito. V nastaveném čase vstřelil Milito branku, ale vzrušení domácích ochozů bylo marné, neboť byl argentinský střelec v ofsajdu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán1292129:1029
2.Juventus FC1273225:1324
3.AC Milán1264214:1222
4.ACF Fiorentina1263313:921
5.UC Sampdoria1263318:1521
6.Janov CFC1262422:2220
7.Parma FC1262414:1420
8.Cagliari Calcio1261516:1219
9.AS Bari1246211:718
10.SSC Neapol1253417:1818
11.Città di Palermo1244416:1716
12.Chievo Verona1243514:1415
13.AS Řím1243519:2015
14.Udinese Calcio1243515:1615
15.Bologna FC1233613:1812
16.SS Lazio122559:1411
17.Atalanta BC1223711:209
18.AS Livorno122374:139
19.Calcio Catania1215611:188
20.AC Siena1213811:206

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (377)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele