Serie A - preview 5. kola: Atalanta může jít do čela

03.09.2022, 08:50, aktualizováno 05.09.2022, 08:18
Previews
Atalanta vstoupila do sezony ve velmi dobré formě, a jestliže potvrdí roli favorita na půdě Monzy, posune se na první místo. Salernitana hostí Empoli, zatímco Turín FC jde na Lecce...
US Cremonese - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Předposlední Cremonese zoufale touží uhrát první body a oprostit se od série čtyř porážek. Ani v neděli po poledni ho ale nečeká snadná práce, protože na stadion Giovanni Zini dorazí Sassuolo. A u něj člověk nikdy neví, v jaké formě se ukáže.

Čtyři zápasy a pořád nic. Cremonese se sice občas prezentuje atraktivním, nebojácným fotbalem, ale výsledkově se zatím jeho úvod mezi elitu dá brát jako hodně negativní zkušenost. Je ale pravda, že tým z Cremony neměl moc snadný los a potkal už Fiorentinu, AS Řím i Inter. Tentokrát ho čeká soupeř přeci jen o poznání snazší.

Trenér Massimiliano Alvini má navíc tu výhodu, že může počítat s kompletním kádrem. V tomhle ohledu je na tom trenér Dionisi mnohem hůř, protože postrádá Traorého, Müldüra a především symbol Sassuola posledních let, Domenica Berardiho.

Útočník se zranil v minulém kole proti AC Milán, kdy musel střídat už po padesáti minutách. Jinak se ale celkové hodnocení Neroverdi dá označit za úspěch, protože si od aktuálního mistra Serie A nenechalo dát ani jeden gól. Skóre má sice negativní (3:5), ale současná dvanáct příčka není vzhledem k letním ztrátám nic tragického.
US Cremonese - pravděpodobná sestava:
Radu - Bianchetti, Chiriches, Lochošvili - Ghiglione, Pickel, Ascacíbar, Valeri - Zanimacchia - Okereke, Dessers
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Erlić, Ferrari, Rogerio - Frattesi, M. López, Matheus Henrique - Defrel, Pinamonti, Kyriakopoulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.79 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spezia Calcio - Bologna FC  (neděle 15:00)
Bologna se pokusí vyhrát čtvrté utkání proti Spezii v řadě a zvednout se trochu ode dna. Momentálně šestnáctý celek tabulky zatím bodově dost strádá a do La Spezie pojede s jasným cílem konečně vyhrát.

Spezia na rozdíl od Bologně už jedno vítězství v této sezoně zažila - hned na úvod nového ročníku se jí povedlo vyzrát na Empoli. Od té doby se ale svěřenci trenéra Gottiho trochu zastavili a začali body ztrácet. Není se moc čemu divit, protože je prověřily dvě těžké váhy italského calcia, Inter s Juventusem. A celkové skóre 0:5 z těchto dvou bitev jasně ukazuje, že se s nimi Spezia prostě nemůže měřit.

Nicméně na stadionu Alberto Picco přepočítává za dva duely čtyři body a naposledy sehrála hodně nebojácný a gólově bohatý duel se Sassuolem (2:2). Na rozdíl od Bologně navíc bude odpočinutější. Felsinei totiž sehráli svůj zápas až o den později, ve čtvrtek večer. A nebyl to zrovna moc povedený večer, protože dvě minuty před koncem utkání inkasovali od Salernitany gól na 1:1 a přišli o první výhru v sezoně. Dočkají se jí Mihajlovićovi svěřenci teď?
Spezia Calcio - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Caldara, Kiwior, Hristov - Gyasi, Ekdal, Bourabia, Bastoni, Reca - Verde, Nzola
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Soumaoro, Medel, Lucimì - De Silvestri, Domínguez, Schouten, Soriano, Lykogiannis - Orsolini, Arnautović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.49 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hellas Verona - UC Sampdoria  (neděle 18:00)
Hellas zatím odehrál pět soutěžních duelů (pokud započítáme i předkolo Coppa Italia) a nevyhrál ještě ani jednou. Změnit tuhle nelichotivou bilanci bude chtít v nedělním utkání se Sampdorií a minimálně jedna věc ho může těšit. Bude hostit nejhorší útok celé ligy.

Pokud bych měl hlasovat o tom, který z loňských prvoligových týmů zatím podává nejhorší výkony, tak v prvních třech pozicích by dvě místa určitě zaplnily týmy Hellasu a Sampdorie. Hned úvodní debakl od Neapole měl být pro činovníky veronského klubu jasný signál, že do tohoto kádru bude třeba ještě hodně investovat, protože od začátku léta Hellas značně oslabil. A to nerozebírám finanční hledisko, kdy mnohé opory prodával pod cenou.

Hellas je dlužný svým fanouškům hlavně doma, kde mívá nejhorší výsledky. Doposud odehrál na Stadio Marc'Antonio Bentegodi tři soutěžní duely, nevyhrál ani jeden a odnesl si skóre 3:10. Přesto trenér Gabriele Cioffi zůstává optimistou a věří ve zlepšení.

V rozhovoru pro web Tuttomercatoweb.com zmínil: "Přes léto jsme přišli o hodně opor a zároveň dorazili noví hráči. Není snadné získat tak dobré hráče v době, která je ekonomicky tak náročná. Bude to chtít čas a trpělivost, než se ten tým sehraje, ale jsem přesvědčen, že budeme úspěšní. Máme realistická očekávání a snažíme se hrát na maximum."

Sampdoria je týmem, který se zatím hodně hledá. A to je ještě slabé slovo. V prvních třech kolech se Doria nedokázala střelecky prosadit ani jednou a to spoléhá na jména jako Caputo, Quagliarella, Gabbiadini nebo Djuričić. Mírné zlepšení její fandové viděli alespoň v minulém kole, kdy Sampdoria pozdním gólem urvala bod s favorizovaným Laziem. Přesto je až na 18. místě se skóre 1:7.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Montipò - Hien, Günter, Ceccherini - Faraoni, Ilić, Hongla, Taméze, Lazović - Lasagna, Henry
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszyński, Ferrari, Colley, Augello - Villar, Vieira, Rincón - Sabiri, Djuričić - Caputo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.44 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - AS Řím  (neděle 20:45)
Jakkoli byli fanoušci Udinese po úvodním utkání nového ročníku rozčarováni, tak poslední dny musí mít nesrovnatelně lepší náladu. Udinese momentálně přepočítává sedm bodů a jeho další soupeř má jen o tři víc. Individuální kvalita je ale na straně hostujícího AS Řím.

Zebry se pod vedením trenéra Sottila dočkaly hodně nepříjemné premiéry, během níž jim AC Milán dal čtyři branky. Od té doby se ale hra Sottilova týmu zlepšuje a lepší jsou především i výsledky klubu podnikatelského klanu rodiny Pozzo. Udinese si poradilo s Monzou a především mu vyšlo minulé utkání s Fiorentinou.

Nad toskánským soupeřem dokázaly Zebry vyhrát díky brance kanonýra Beta a naopak udržely Violu střelecky neaktivní. A podobný scénář by trenér Andrea Sottil moc rád viděl i proti dalšímu přednímu týmu Serie A, Římanům.

V rozhovoru pro klubový web někdejší obránce Atalanty, Turína nebo Janova uvedl: "AS Řím má velmi kvalitní kádr a přes léto se mu povedlo ještě ho vylepšit na několika postech. Přivedl světoznámá jména a pro mě je jedním z aspirantů na titul. Nicméně je pravda, že každý tým má nějakou slabinu. My jsme se ji pokoušeli najít a myslím, že za určitých okolností můžeme brát nějaké body."

Zebry se v duelu s Vlky musí obejít bez dvojice Buta a Masina, Římané to mají s marodkou trochu náročnější. Postrádají Zaniola, El Shaarawyho, Kumbullu a dlouhodobé marody Wijnalduma s Darboem.

Přesto je jejich kádr dostatečně kvalitní i široký na to, aby si s těmito ztrátami poradil. Vidět to bylo už v minulém kole, kdy si Giallorossi poradili s Monzou. Po zaváhání s Juventusem se do formy dostal Paulo Dybala a velkou měrou se podílel na jasné výhře Římanů 3:0. S Udinese na jeho půdě prohráli naposled v listopadu 2018.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Becao, Nuytinck, Pérez - Pereyra, Lovrić, Walace, Makengo, Udogie - Deulofeu, Beto
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Smalling, Ibañez - Karsdorp, Matić, Cristante, Spinazzola - Dybala, Pellegrini - Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.55 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - Juventus FC  (sobota 15:00)
Hned na úvod pátého kola nám los Serie A přichystal jedno atraktivní utkání. Střet dvou velkých a ambiciózních jmen italského calcia. Do Florencie se totiž k utkání s domácí Violou dostaví Juventus. A bude mít co dělat, pokud chce uspět.

Její forma totiž v poslední době nedává fanouškům toskánského celku moc nadějí na úspěch. Je to až vyloženě tristní, jak matně se Fiorentina nyní prezentuje. Tým trenéra Vincenza Italiana, který vyhlásil velký útok na evropské poháry i v letošní sezoně a který chce uspět na poli Konferenční ligy už v tomto roce, se zatím rozhodně nepotkal s dobrou formou.

Už ve čtyřech soutěžních utkáních se totiž Fialky nedočkaly ani jedné výhry! Na vině je především útok a je to zcela pochopitelné, že se právě na tuhle řadu snáší nejvíc kritiky. Fialky totiž nedaly ve čtyřech posledních duelech gól ani jednou! Na to, jak mohutně v posledních letech investovala do ofenzivy, je to opravdu velké zklamání.

V rámci vloženého kola vyškolila Fiorentinu u ekipa z Udine, které stačil jediný přesný zásah Beta ke třem bodům. Fialky se tak po tomto kole propadly až na desáté místo a zůstávají nadále hodně daleko za očekáváním. Teď to navíc nebude o moc lepší, protože do formy se v dresu Juve dostal hráč, který ještě nedávno nazýval toskánskou metropoli domovem - Dušan Vlahović.

Trenér Italiano ale nemíní dopředu házet flintu do žita. "Naším cílem zůstává jednoznačně bodovat, zvlášť, když hrajeme před našimi fanoušky. Vím, že v posledních týdnech neměli moc důvodů k radosti, ale jsem si jistý, že se to brzy zlomí. Pracujeme velmi intenzivně na tom, abychom odstranili naše chyby a dostali všechny naše hráče brzy do formy."

Fialkám bude scházet dvojice Zurkowski - Castrovilli, zatímco Juventus se musí obejít bez Pogby, Chiesy, Kaia Jorgeho a čerstvě také bez brankáře Wojciecha Szczesného, který se v minulém kole zranil.

Po remíze s AS Řím se Juventus dal zase dohromady a splnil svoji povinnost na domácí půdě proti Spezii. Na to mu stačily dvě branky, o něž se postarali oba jeho koncoví hráči, Vlahović dalším úžasným přímákem a v závěru utkání i Arek Milik. Juventus navíc k libosti trenéra Allegriho opět udržel čisté konto a vystoupal na prozatímní pátou příčku v tabulce.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Gollini - Dodò, Milenković, Igor, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Maleh - Ikoné, Jović, Sottil
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Perin - Danilo, Bonucci, Bremer, Alex Sandro - Rabiot, Locatelli, Miretti - Cuadrado, Vlahović, Kostić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.17 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - Inter Milán  (sobota 18:00)
Sobotní podvečer je na Apeninském poloostrově vymezen tradiční bitvou dvou milánských gigantů a posledních italských mistrů - AC a Interu. Derby della Madonnina ještě o Scudettu nerozhodne, nicméně může tým výrazně povzbudit do dalších bojů. AC Milán zatím neprohrál, zatímco Inter už stihl padnout na hřišti Lazia a derby je vítanou příležitostí zaváhání odčinit.

Inter prohrál v Římě s Laziem 1:3 a zaznamenal první porážku v sezoně. Vzápětí sice povinně porazil Cremonese, ale předvedený výkon měl k ideálu daleko. Nerazzurri nezpanikařili a hned v derby mohou potvrdit návrat na vítěznou vlnu. "Víme, co pro nás a naše fanoušky derby znamená. Tým se fyzicky i psychicky zotavil. Jsou to dva nejlepší týmy z minulé sezony s vlastní identitou a představou o fotbale. Naše čtyři setkání z minulé sezony byla velmi vyrovnaná," prohlásil Simone Inzaghi. Inter si jinak v prvních dvou kolech počínal dobře a po úvodním přetlačení Lecce zvítězil s přehledem nad Spezií.

Pro vítěze italské ligy v sezoně 2020/2021 je souboj s městským rivalem generálkou na Ligu mistrů. Inter má teď před sebou vskutku náročný program a ve středu přivítá na stadionu Giuseppe Meazzy Bayern Mnichov. Ve skupině smrti je také Viktoria Plzeň a Barcelona, takže z tohoto hlediska je zápas s bavorským velikánem nesmírně důležitý.

Už v úterý vstoupí do milionářské soutěže i AC Milán, který cestuje do rakouského Salzburgu. Rossoneri mají přeci jenom hratelnější skupinu a postup do osmifinále je hlavním cílem. Boj na dvou frontách si pochopitelně vyžádal posílení týmu, v posledních přestupových dnech se podařilo ulovit Sergiña Desta a na hostování z Wolfsburgu mladého Astera Vranckxe. Milánské derby se ještě nových posil týkat nebude. Jedním z hráčů, kdo okusí výjimečnou atmosféru derby poprvé bude i belgický záložník Charles De Ketelaere. Proti Boloni se zaskvěl asistencí, a i když už nebyl v Sassuolu tolik vidět, rozhodně milánské Tifosi potěšil.

"Dobře se s nimi známe. Zítra tam budou stejní hráči, kteří hráli derby i v minulé sezoně. Očekávám živý zápas. Derby je derby, bude to bitva bez apriorních favoritů," řekl na tiskovce Stefano Pioli. Rossoneri ve čtyřech zápasech neprohráli, ale také oni zaznamenali v týdnu ztrátu, když remizovali na Sassuolu 0:0. A to měli ještě štěstí, že Berardi neproměnil pokutový kop. Pioli se k remíze už nechtěl vracet a veškeré úsilí teď směřuje k derby. "Na tento zápas jsme se připravili do nejmenších detailů. Budeme se snažit na maximum. Přemýšlím jen o derby a o tom, jak ho vyhrát a abychom to dokázali, budeme muset riskovat," dodal milánský kouč.

AC Milán poslední derby s Interem v rámci Coppa Italia nezvládl a prohrál 0:3. Na druhou stranu v loňském ročníku Serie A byl na tom lépe. Zajímavé je také, že v uplynulých dvou sezonách vyhrál Scudetto právě ten tým, v jehož prospěch hrály vzájemné zápasy.

Derby bude bez dvou kanonýrů Zlatana Ibrahimović i Romela Lukakua. V předminulé sezoně to byl spor mezi dvěma hvězdami, který ozdobil duel milánských celků. Na straně Rossoneri bude chybět i Krunić, Rebić a Florenzi. Interu schází "jen" zmiňovaný Lukaku.

San Siro je beznadějně vyprodané, znovu se dá očekávat elektrizující atmosféra i dobrý fotbal. Který z milánských velkoklubů se bude nakonec radovat?
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Kalulu, Tomori, Theo Hernández - Tonali, Bennacer - Messias, De Ketelaere, Leao - Giroud
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Škriniar, De Vrij, Dimarco - Dumfries, Barella, Brožović, Calhanoglu, Darmian - Džeko, Lautaro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.33 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Neapol se už ve dvou posledních duelech musela smířit vždycky jen s bodem, což bude chtít napravit v sobotu večer. Nečeká ji ale snadná cesta, protože jede na římské Stadio Olimpico, kde ji přivítá nevyzpytatelné Lazio. A jeho výkony se dají jen těžko odhadovat.

Lazio se v sobotu večer pokusí napravit hodně negativní bilanci, která ho poslední dobou s Neapolí váže. Jednak se římskému klubu vyhýbají body a ve třech posledních duelech pokaždé prohrálo. Zároveň to z jeho strany bylo velmi často herní trápení, což dokazuje i skóre. Jen za tyto tři střety dostalo Lazio 11 branek, přičemž samo dalo jen tři!

V začátku sezony se Laziu jedno utkání povede výborně a následně remizuje. Na Olympijském stadionu se Římanům daří a za dva dosavadní domácí zápasy si vždy připsali plný počet bodů. Porazili zde i Inter, jenže následně se vrátili z Janova jen s jedním bodem. Dlouho nad domácí Dorií vedli, jenže v nastavení srovnal Gabbiadini na konečných 1:1.

Což trenéra Maurizia Sarriho hodně mrzelo. V rozhovoru pro klubový web prohlásil: "Je hrozná škoda, že se nám nepovedlo dotáhnout utkání do vítězného konce. Chybělo jen málo a měli bychom další tři body. Jenže jsme na konci udělali chybu v obraně, nebyli jsme dostatečně důrazní a takhle to dopadlo. Příště se musíme víc soustředit a hrát až do závěrečného hvizdu na maximum."

Sarri se může těšit alespoň z toho, že mu z jeho kádru nikdo nechybí, pro zranění ani kvůli kartám. Neapol takovou výhodu nemá. Jednak jí schází Diego Demme a jednak se musí smířit se ztrátou opory záložní řady Fabiana Ruíze, který odešel do PSG.

Gólostroj Neapole se v posledních dnech přeci jen poněkud zasekl. Po prvních dvou duelech, v nichž Neapol nasázela devět branek, vyšla proti Fiorentině střelecky na prázdno a v minulém kole si opět jen rozdělila body s Lecce.

V tomhle utkání nasadil trenér Luciano Spalletti do hry od začátku dvě nové posily, Ndombélého s Raspadorim, jenže obě zklamaly. A to tak, že je Spalletti vystřídal hned o poločase. Dočkají se další šance už v náročném utkání s Laziem? Nějakou změnu zřejmě Spalletti provede a pokud sázíte, zkuste třeba tip, že padne aspoň jeden gól. Bezbrankový stav se v utkání těchto dvou týmů totiž udál naposledy v roce 2011.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Lazzari, Patric, Romagnoli, Marušić - Milinković-Savić, Cataldi, Vecino - Felipe Anderson, Immobile, Pedro
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Kim, Mario Rui - Anguissa, Lobotka, Zieliński - Lozano, Osimhen, Kvaracchelija
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.66 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo43107:210
2.AS Řím43106:110
3.Inter Milán43019:59
4.SSC Neapol422010:38
5.Juventus FC42206:18
6.AC Milán42207:38
7.SS Lazio42206:38
8.Turín FC42115:57
 Udinese Calcio42115:57
10.Salernitana Calcio41215:25
11.ACF Fiorentina41213:35
12.US Sassuolo41213:55
13.Spezia Calcio41123:74
14.Empoli FC40312:33
15.US Lecce40223:52
16.Bologna FC40223:62
17.Hellas Verona40224:82
18.UC Sampdoria40221:72
19.US Cremonese40044:90
20.AC Monza Brianza40042:110
Zbývající zápasy
05.09. 18:30AC Monza Brianza - Atalanta Bergamo
05.09. 18:30Salernitana Calcio - Empoli FC
05.09. 20:45Turín FC - US Lecce

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (358)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele