Serie A - preview 2. kola

25.08.2018, 08:40, aktualizováno 27.08.2018, 08:14
Previews
AS Řím v prvním kole vyhrál v Turíně a další tři body hodlá přidat v pondělí večer. V dohrávce druhého kola hostí rozehranou Atalantu, ta před týdnem neměla problémy s Frosinone...
AS Řím - Atalanta Bergamo  (pondělí 20:30)
Giallorossi čeká první utkání na domácím stadionu v začínajícím ročníku a doufají, že právě podpora fanoušků by jim mohla hodně pomoci. Do Věčného města zavítá Atalanta, která se za poslední roky stala noční můrou AS.

Vlci z hlavního města mají za sebou hodně turbulentní léto, přes které se tvář kádru podstatně změnila. Určitá nesehranost byla vidět ostatně také v prvním kole nového ročníku, které Římané začali v Turíně. Domácí Býci pro ně byli minimálně vyrovnaným soupeřem a jen anulovaná branka kvůli ofsajdu znamenala udržení čisté konto. Na druhé straně se ale v samém závěru utkání prosadil Edin Džeko, takže AS mohlo slavit první tři body.

Upracovaný a nepříliš přesvědčivý výkon hráčů ale vzbuzoval mnoho otazníků. Ty trenér Di Francesco zkouší zacelit mimo jiné také zapracováním nových tváří do sestavy. Velké šance se pak dávají především Bryanu Cristantemu, který by měl zaujmout místo ve tříčlenné záloze. Di Francesco v něj věří a stejně tak sportovní ředitel Monchi, který za mladého Itala neváhal zaplatit poměrně výraznou částku.

Bryan Cristante přišel do AS právě z Atalanty, v jejímž kádru opravdu rozkvetl. "Atalanta pro mě udělala velké věci. Důvěřovala mi, dala mi šanci, když se mi nedařilo. Jsem celému klubu vděčný za to, jak se mnou pracoval. Tentokrát se ale proti sobě postavíme jako soupeři, takže sympatie musí stranou. Hraju za AS Řím, na to se soustředím a chci dělat maximum pro to, abychom vyhrávali," zmínil někdejší hráč akademie AC Milán.

Výhodou trenéra di Francesca je široký kádr, který má každý post minimálně zdvojen. To byl jeden z hlavních cílů při přestupovém období pro sportovního ředitele Monchiho. Nominaci k utkání by mohl dostat také Steven Nzonzi, poslední posila tohoto léta. Menší zdravotní potíže sice trápí Lorenza Pellegriniho a Diega Perottiho, ale jinak je k dispozici celý kádr.

Problém pro AS představuje mimo jiné fakt, že Atalanta se proti němu tradičně umí vytáhnout. Když si Římané naposledy připsali tři body, jednalo se o výhru 3:1 ještě za doby Rudiho Garcii. Od té doby si Atalanta umí poradit a velmi často v utkáních s AS dominuje. Její jednoduchý a účinný přechod do útoku spolu s taktickou vyspělostí trenéra Gasepriniho dělá z Atalanty obávaného soupeře pro kohokoli.

Orobici se navíc dostávají do stále většího povědomí i v rámci Evropy. Už v loňské sezoně se jejich pouti skrz Evropskou ligu kdekdo podivoval a Orobici plánují na tento úspěch minimálně navázat. V tuto chvíli mají za sebou první utkání 4. předkola Evropské ligy proti Kodani. Na její obranu ale doma nenašla recept.

Kromě toho se Atalanta dokázala poprat s Frosinone. Nováčka soutěže uvítala v první lize dosti nepříjemným způsobem, protože mu nadělila čtyři branky. Hvězdou utkání byl opět Alejandro Papu Gómez, autor dvou branek a dvou asistencí. Zkušený veterán zraje jako víno a prostředí Atalanty mu svědčí.

Dalším takovým hráčem, který se zařadil mezi opory La Dea, je Rafael Tolói. Zkušený stoper podává v Bergamu skvělé výkony a i on se na AS těší. "Samozřejmě si dobře pamatuji na své působení v Římě a na celý klub. Tady jsem ale maximálně spokojen a vidím, jak se neustále zlepšujeme. Získáváme praxi, sebevědomí a jsme stále nebezpečnější. Věřím, že brzy načerpáme síly po vyčerpávajícím pohárovém utkání a budeme schopní hrát naším stylem i na Olimpicu."
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Olsen - Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov - Cristante, De Rossi, Pastore - Ünder, Džeko, Kluivert
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Tolói, Mancini, Masiello - Hateboer, Freuler, De Roon, Gosens - Pašalić, Gómez - Zapata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.10 - 5.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SPAL 2013 - Parma Calcio  (neděle 18:00)
SPALu se povedlo v minulém kole vyloupit Bolognu a teď jej čeká také domácí ligová premiéra. Do Ferrary v neděli odpoledne zavítá nováček soutěže z Parmy. Ducali minule odvedli dobrou práci, ale přesto pro ně byl bod málo.

Parma začala své působení hodně stylově. Proti Udinese ji v minulém kole nečekalo nic snadného, ale nováček soutěže se na soupeře vrhl dost nebojácně. Po hodině hry vedla Parma nad Zebrami o dvě branky a nic nenasvědčovalo tomu, že by si doma neměla nechat tři body. Jenže za posledních pětadvacet minut ubrala na tempu a dvakrát inkasovala.

Zkušeného veterána Massima Gobbiho ztráta bodů hodně mrzela. "Tohle je velká škoda. Hráli jsme koncentrovaně, dařilo se nám všechno, co po nás trenér chtěl. Jenže nám to vydrželo jen něco přes hodinu. Ke konci jsme začali dělat chyby a nedávali pozor. Tohle se nám nemůže stávat, protože v první lize nás každý soupeř může ve chvíli potrestat. Teď musíme obrátit list a soustředit se na další duel."

Před novou výzvu postaví Parmu výlet do Ferrary. Historické město plné památek zažívá opět radost z první ligy, v níž se hráči naposledy udrželi. Tentokrát mají ještě vyšší ambice a hned první utkání nové sezony jim vyneslo uznání. SPAL jel do Bologně a oproti očekávání si s domácím týmem poradil jednoduše. Hrál velmi organizovaně a dravě, udržel čisté konto a díky jedné brance záložníka Jasmina Kurtiće vyhrál.

Aktuálně sídlí na dělené páté příčce a bude se chtít v této části tabulky udržet co možná nejdéle. Zajímavé je, že tyto dva týmy se spolu v rámci oficiálních utkání nesetkaly ještě ani jednou a půjde tedy o jejich vzájemnou premiéru. SPAL se musí stále ještě obejít bez obránce Bonifaziho, který přišel před pár dny na hostování. Parma má mnohem větší potíže, neboť nemůže počítat s Calaiem, Cicirettim, Munarim, Bastonim nebo s Scozzarellou.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Cionek, Vicari, Felipe - Lazzari, Missiroli, Schiattarella, Kurtić, Fares - Antenucci, Petagna
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Iacoponi, Alves, Gagiolo, Dimarco - Rigoni, Stulac, Grassi - Siligardi, Inglese, Di Gaudio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.00 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - US Sassuolo  (neděle 20:30)
V prvním kole skalp Interu Milán a nyní cesta na Sardinii. Sassuolo bude chtít překvapivou výhru potvrdit, Cagliari však nebude lehkým soupeřem. Svěřenci Rolanda Marana před týdnem prohráli a nyní chtějí využít domácího prostředí a bodovat.

Cagliari nevstoupilo do nové sezony dobře a hned na úvod prohrálo s nováčkem z Empoli celkem jasně 0:2. Zklamaný z porážky byl i sportovní ředitel Marcello Carli. "Porážka od přátel, ta vždycky bolí víc. Jsem naštvaný, stejně jako všichni chlapci. Tento hněv musí být motivací k tomu, abychom v neděli odvedli dobrou práci proti Sassuolu a špatný začátek smazali," prohlásil na stránkách klubu Carli.

Sportovní ředitel Carli se vyjádřil i k trenéru Maranovi, který přišel do sardinského celku po předchozím angažmá v Chievu. "V Maranovi jsme získali silného vůdce, seriózního a profesionálního trenéra. Jsem si jistý, že jsme udělali správnou volbu. Tým má své jistoty, jen to potřebuje čas," dodal Carli.

Neroverdi se v prvním kole postarali o největší senzaci, když porazili Inter Milán 1:0. Slovo senzace tu má poněkud zvláštní význam, protože Inter byl velký favorit, přestože předtím šestkrát v řadě se Sassuolem prohrál. Sassuolo každopádně ukázalo, že se s ním musí počítat a zejména na domácí půdě je to velmi nebezpečný soupeř.

Kouč Roberto De Zerbi mohl být po domácím zápase naprosto spokojen. Otázkou je, jestli to Sassuolo pod jeho vedením vydrží. Už zápas na Cagliari by mohl napovědět.

Loňskou sezony přinesly oba vzájemné duely pořádnou nudu. Sassuolo vyhrálo na Sardinii 1:0 a v domácí odvetě diváci branku neviděli.

Domácí budou oslabeni o Luku Ceppitelliho i klíčového ofenzivního hráče Joaa Pedra. Na druhé straně nenastoupí Lemos a Peluso, takže v tomto směru si oba celky nemají co vyčítat.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Faragó, Pisacane, Romagna, Lykogiannis - Castro, Cigarini, Barella - Ionita - Farías, Pavoletti
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Magnani, Ferrari, Rogerio - Duncan, Magnanelli, Sensi - Berardi, Boateng, Di Francesco
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.28 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Chievo Verona  (neděle 20:30)
Do nového ligového ročníku konečně vstoupí Fiorentina a na rozdíl od minulé sezony se chce vrátit do evropských pohárů. Mladý tým má pod vedením Stefana Pioliho velké ambice. Viola na začátek přivítá Chievo Verona, které se před týdnem málem postaralo o velkou senzaci. Chievo je rovněž někdejším zaměstnavatelem současného kouče domácích.

Fiorentina měla před týdnem nastoupit k utkání se Sampdorií, ale kvůli tragédii zříceného mostu se tak nestalo, takže ligová premiéra čeká na Fialky až nyní. Loni skončil klub z Florencie těsně pod hranicí evropských pohárů a letos to chce napravit. Chvíli přitom existovala možnost, že by se na Artemio Franchi hrála Evropská liga, kvůli vyřazení milánského AC, ale to se nakonec nestalo.

Stefano Pioli bude znovu sázet na mládí a zejména ofenzivní trojzubec Chiesa, Pjaca, Simeone vypadá velmi dobře. O prvně jmenovaného byl velký zájem, ovšem Fiorentina si svůj klenot cení hodně draze. Dvacetiletý křídelní hráč bude hrát prim i v této sezoně. "Musíme růst společně, Fiorentina i já. Minulou sezonu nám těsně unikla Evropa, takže jsme posílili tým, ovšem stejně jako naši soupeři," prohlásil Federico Chiesa.

Viola začne proti nepříjemnému soupeři. Chievo před týdnem zle zatopilo Juventusu a málem se postaralo o velkou senzaci. Stará dáma však na Stafio Bentegodi nakonec výsledek otočila a brankou v nastavení zvítězila. Chievo podalo hodně takticky vyspělý výkon, takže až na výsledek mohl být trenér D'Anna spokojen.

Lepší vzájemnou bilancí oplývá tým z Florencie, ale minulá sezona nabídla dva velmi vyrovnané zápasy. Na Stadio Artemio Franchi vyhráli domácí "jen" 1:0, když jedinou brankou rozhodl Biraghi. Zápas na Bentegodi zase ovládlo Chievo výsledkem 2:1.

Proti svému bývalému týmu nebude moci nastoupit střelec Fiorentiny Cyril Théréau a mimo hru je rovněž Veretout. Fly Donkeys zase nemohou počítat se službami Cesara i brankáře Sorrentina. Mezi tyče se tak postaví Seculin.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Lafont - Milenkovič, Pezzella, Vitor Hugo, Biraghi - Benassi, Dabo, Gerson - Chiesa, Simeone, Pjaca
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Seculin - Tomović, Bani, Rossetini, Cacciatore - Radovanovič, Hetemaj, Obi - Birsa, Giaccherini, Stepinski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.74 - 8.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Frosinone Calcio - Bologna FC  (neděle 20:30)
Dvě velká zklamání z prvního kola se utkají v Turíně, kde domácí azylant Frosinone přivítá Boloňu. Ciocari to před týdnem pořádně schytali a od Atalanty obdrželi čtyřbrankový debakl. Nepředvedla se ani Boloňa, která doma nejtěsnějším výsledkem podlehla SPALu.

Oba týmy tedy mají co napravovat a z hlediska psychické pohody je čeká velmi důležitý duel. Frosinone je považováno za jednoho z největších outsiderů a hlavního adepta na sestup. Celek trenéra Longa se chce tomuto osudu vzepřít, bude však potřeba mnohem lepších výkonů, než ten, který Ciocari předvedli v Bergamu.

Boloňa vstoupila do nové sezony bez Roberta Donadoniho, zato s Filippem Inzaghim. Někdejší vynikající útočník AC Milán však nezačal vůbec dobře. Boloňa pod jeho vedením předvedla hodně špatný výkon a nakonec doma podlehla SPALu 0:1. Ztracené tři body teď bude chtít zpátky a na neutrální půdě v Turíně, kde musí Frosinone hrát, rozhodně není bez šance. Na druhou stranu týmy se znají a spolu už se utkaly několikrát. Naposledy v roce 2016 a těsně zvítězilo Frosinone. Boloňa by pak ještě ráda zlomila jedno prokletí a sice, že na půdě Frosinone nikdy v historii nevyhrála.

Frosinone i Boloňa mají na začátek Serie A poměrně rozsáhlou marodku. Na domácí straně budou z nejrůznějších důvodů scházet Paganini, Gori, Dionisi, Ciofani a Vloet, zatímco na straně druhé nenastoupí Donsah, Okwonkwo, Destro a Nagy.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Goldaniga, Salamon, Krajnć - Zampano, Chibsah, Maiello, Hallfredsson, Molinaro - Ciano, Perica
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - De Maio, González, Helander - Mattiello, Poli, Pulgar, Džemaili, Dijks - Palacio, Falcinelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.10 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Empoli FC  (neděle 20:30)
Do Janova po smutných událostech konečně dorazí Calcio. CFC Janov v zápase na Luigi Ferraris přivítá nováčka z Empoli, který před týdnem naplno bodoval s Cagliari. Od Grifů se letos čeká výrazně povedenější sezona, než byla ta minulá.

Janov měl do Serie A vstoupit zápasem na San Siru proti AC Milán, ale kvůli obrovské tragédii na janovském dálničním mostě Ponte Morandi byly zápasy janovských týmů odloženy. Příznivci Grifonů se tak dočkají až tuto neděli a pochopitelně bude na stadionu panovat vzpomínková nálada na památku obětí. Hráči, ale i trenéři, budou mít na dresech nápis "Genova nel cuore", čili v překladu "Janov v srdci", jako projev soucitu a solidarity s obětmi i pozůstalými.

Zpátky však k fotbalu. Janov chce letos výrazněji promluvit do bojů o evropské poháry, což se mu minulou sezonu ani trochu nepodařilo. Grifové nakonec skončili až na dvanáctém místě. Janovský celek v létě opustilo několik hráčů jako Rigoni, Rossettini, Cofie nebo naposledy do AC Milán uruguayský reprezentant Diego Laxalt. Naopak červenomodrý dres oblékli Andrea Favilli, Lisandro López, Gianluca Lapadula nebo Ionut Radu.

První zápas mají za sebou v Empoli a to úspěšně. Nováček letošního ročníku Serie A zdolal Cagliari 2:0 a potvrdil, že se nestal šampionem Serie B jen tak. Už dříve šla na hru Azzurri pod vedením trenéra Andreazzoliho velká chvála a všichni byli zvědaví, jak si tým povede o stupínek výše.

Empoli se s Janovem naposledy utkalo v sezoně 2016/2017, tedy poslední sezonu před svým pádem do nižší soutěže a lépe si vedli Grifové. V Empoli zvítězili 2:0 a doma pak uhráli bezbrankovou remízu.

Davide Ballardini má takřka celý kádr kompletně pohromadě, jedinou výjimku tvoří zraněný Sandro. Ani v týmu Empoli není situace nijak dramatická, scházet bude duo Rodríguez-Maietta.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Biraschi, Spolli, Zukanovič - Lazovič, Romulo, Hiljemark, Criscito - Panděv - Piatek, Kouamé
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Di Lorenzo, Silvestre, Rasmussen, Antonelli - Krunić, Capezzi, Acquah - Zajc - Caputo, La Gumina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.51 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Turín FC  (neděle 20:30)
Inter Milán v prvním kole mnoho radosti svým fanouškům neudělal a Sassuolo na něj oproti očekáváním zcela vyzrálo. Trenér Luciano Spalletti musí urychleně najít způsob, jak dostat své hráče do formy, protože i Turín je odhodlán napravit poslední nepovedený zápas.

Anti-Juve? To je taková speciální kategorie, do níž je každý rok napasován jeden tým, který by mohl Juventusu konkurovat. Ono to už sedm let nevychází, ale minimálně na papíře musí mít Stará dáma nějaké rivaly. Letošním kandidátem číslo jedna je dle mnohých Inter Milán. Mužstvo s dlouhou tradicí, vítěznou historií, finančními prostředky i schopným trenérem na lavičce. Naposledy ale Inter odhalil i několik slabších míst.

První kolo hrál se Sassuolem, kterému odešel právě do Interu Matteo Politano a v Laziu působí stoper Francesco Acerbi. Dvě opory zmizely a i když se vedení hodně snažilo sehnat lepší hráče, Sassuolo pro Inter nemělo představovat problém. Jenže představovalo. Postaral se o to brankář Andrea Consigli čistým kontem a útočník Domenico Berardi jedinou trefou z penalty. Berardiho příspěvek znamenal, že nepříliš jistě působící Inter kapituloval.

Příčin bylo několik a žurnalista RMC Sport Alberto Cerruti říká: "Největší problém byl samozřejmě v obraně, to bylo ihned vidět. Stoperská dvojice působila nesehraně a nedůrazně, o becích to platí dvojnásobně. V defenzivní ani ofenzivní fázi nebyli schopní se připojit. Velký problém vidím také v nepříliš kreativní záložní řadě, která se jeví spíš silově založená. Působí bez nápadu a života," míní Cerruti.

Interu v záloze schází belgický veterán Radja Nainggolan, z něhož právě Luciano Spalletti dokázal v AS Řím dostat maximum po ofenzivní stránce. Dobrou zprávou pro toskánského taktika je fakt, že by Nainggolan mohl po zranění být nominován. Turín řeší potíže pouze se zdravotním stavem obránce Lyanca a útočníka Edery.

Jakou malou osobní vendetu může toto utkání vnímat trenér Býků Walter Mazzarri. Právě v Interu skončil velmi brzy na základě špatných výkonů a dosud to vnímá jako křivdu. Rány odešel v roce 2016 hojit do Anglie, kde působil u Watfordu, ale na jeho lavičce vydržel jen rok. Letos v únoru se ujal turínského FC, aby mu pomohl k vyšším příčkám. A evidentně na Inter nezapomněl.

Coby nový trenér Turína se s Interem již jednou utkal, konkrétně v dubnu minulého ročníku. A díky jediné brance Srba Adema Ljajiće se mu povedlo připsat si tři body! Na to by nyní samozřejmě rád navázal. Vstup do nového ročníku se ale ani jeho týmu moc nepovedl. V hodně emotivním a dramatickém utkání s AS Řím si Turín stěžoval na rozhodčí, kteří jednak anuloval jeho vedoucí branku a ještě nepískali sporný zákrok ve vápně.

Mazzarri byl hodně rozladěn a zbytek utkání, které rozhodl římský hrot Edin Džeko, strávil na tribuně. Následně se neobjevil na tiskové konferenci s novináři. Teď se ale už naplno soustředí na dalšího protivníka a doufá, že jeho tým dokáže rychle zapomenout na nešťastnou prohru s Římany.

"K zápasu s AS se už nebudu nijak vracet. Udělali jsme v něm několik hloupých chyb, soupeř jednu z nich využil. Musíme se naučit proměňovat své šance mnohem lépe. Ke konci utkání jsme byli nepozorní a přestali tak napadat. Klíčové je to, že celkově jsme podali velmi dobrý výkon, na kterém teď chceme stavět. Nemám, co bych hráčům vytknul. Věřím, že příště si tři body připíšeme a ukážeme fanouškům, že na nás mohou být hrdí," přeje si Mazzarri.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Vrsaljko, De Vrij, Škriniar, Asamoah - Vecino, Brozović - Politano, Martinez, Perišić - Icardi
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, N'Koulou, Moretti - De Silvestri, Soriano, Rincon, Meité, Ansaldi - Iago Falque, Belotti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.09 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - UC Sampdoria  (neděle 20:30)
Nedělní večer je další šancí také pro Udinese, které si v prvním kole nevedlo příliš dobře. Domácí Zebry přivítají Sampdorii Janov, pro kterou je tento duel na stadionu Friuli premiérou v letošním ročníku.

Udinese svedlo v prvním kole hodně dramatickou bitvu s Parmou. Ještě 25 minut před koncem utkání s nováčkem soutěže prohrávalo o dvě branky a jeho naděje na bodový zisk vypadaly hodně nereálně. Pak se ale prosadili De Paul a Fofana, čímž se Zebrám hodně ulevilo. Kýženou první výhru sice ještě nezískaly, ale za přístup ve druhé půli si zaslouží kompliment.

Teď by se Zebry rády pokusily o revanš. A mají k tomu docela dobré podmínky, neboť se Sampdorií Janov prohráli Bianconeri na své půdě za dlouhých 14 let jen čtyřikrát. Janovskému týmu se v Udine příliš nedaří a dobře si pamatuje poslední výlet na Friuli. Skončil totiž debaklem hostí a skóre 4:0. Letos navíc na lavičce Zeber působí mladý a progresivní trenér Velazquez, který po týmu požaduje vysoké napadání, takže gólů by opět mohlo padat dost.

Trenér Julio Velazquez zřejmě vsadí na sestavu z minulého kola, neboť nemá žádných větších absencí. Ve středu obrany by mohl opět působit Troost-Ekong a záložní řadu budou zřejmě opět dirigovat Mandragora s Fofanou. Sampdoria se musí obejít stále ještě bez zraněného Dennise Praeta, přičemž v útoku budou postrádat karetního hříšníka Gianlucu Caprariho. O šanci postavit se vedle Quagliarelly budou bojovat Defrel a Kowńacki.

Poprvé se proti svým někdejším kamarádům a spoluhráčům postaví také český talent Jakub Jankto, který nyní působí právě v týmu prezidenta Massima Ferrera. Také pro útočníka Fabia Quagliarellu to bude hodně emotivní utkání, neboť italský veterán působil mimo jiné také v Udinese. Za něj nastoupil v 73 zápasech první ligy a vstřelil 25 branek.

"Samozřejmě jsou pro mě zápasy s Udinese vždycky něčím ojedinělé, něčím zvláštní. Hrál jsem tam poměrně dlouho, ten tým mě nějak formoval a pomáhal mi ve vývoji. Jsem moc rád, když vidím, že se mu daří. Ve vzájemných soubojích jdou ale emoce stranou a vždycky doufám, že můj tým vyhraje. Máme menší nevýhodu v nesehranosti, ale na to se nehodláme nijak vymlouvat," dodává pětatřicetiletý střelec.

Právě Janov se stal v poslední době středem pozornosti, i když rozhodně ne tak, jak by chtěl. Po tragické nehodě Morandiho mostu se celá Itálie na chvíli zastavila a oba janovské celky první duel nehrály. Teď už se ale musí pustit znovu do práce. Památku zesnulých bude připomínat alespoň slogan na dresech hráčů i sudích, který zní "Janov v srdcích". Pro Sampdorii to bude první ostrý test, zatímco Udinese chce vylepšit minulé utkání.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Stryger-Larsen, Troost-Ekong, Nuytinck, Samir - Fofana, Mandragora - Machis, Barák, De Paul - Lasagna
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Sala, Andersen, Colley, Murru - Linetty, Barreto, Jankto - Ramírez - Kownacki, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.46 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - SS Lazio  (sobota 18:00)
Juventus Turín v minulém kole těsně porazil Chievo Verona a připsal si tři body, na které bude chtít navázat. Čeká ho ale snad ještě náročnější soupeř, protože do Turína se dostaví Lazio. A to má co napravovat.

Starám dáma obstarala první utkání nového ročníku, když se ve Veroně utkala s Chievem. Po většinu utkání byl hvězdný tým lepší, ale ještě pětadvacet minut před koncem zápasu prohrával 2:1. Bianconeri však ukázali svou vnitřní sílu, nevzdali se a bojovali až do konce. Pomohla jim také nesmírně silná lavička, neboť utkání rozhodl v samém závěru střídající Federico Bernardeschi.

Podle mnohých si tím řekl o základní sestavu, ale sám zůstává klidný a trpělivý. "Máme výborné mužstvo. Je jasné, že každý by chtěl začínat v základní sestavě, ale to samozřejmě vždycky nejde. Jediné, co můžeme dělat, je pracovat na sobě na sto procent a čekat, až dostaneme šanci. Je pravda, že díky minulému utkání cítím větší sebevědomí, ale dobrý výkon se vždycky musí podpořit dalším, aby to mělo smysl."

Juventusu se v minulém kole příliš nepovedla práce v obraně, neboť na dvě branky od defenzivně laděného Chieva Stará dáma zkrátka není zvyklá. Lazio bude i v tomto směru víc odlišným soupeřem, protože jeho ofenzivní síla byla a je obdivuhodná. Juventus sice ve dvou posledních duelech, kdy byl veden jako domácí tým, s Laziem prohrál, ale obecně se mu proti Laziu dobře daří získávat body.

Trenéra Allegriho mnoho absencí netrápí a není příliš pravděpodobné, že by nějak obzvlášť točil sestavou. Dost možná se startu v základní sestavě dočká Emre Can, samozřejmostí jsou jména jako Bonucci, Dybala, Ronaldo nebo Pjanić. Trenér Simone Inzaghi se může radovat z faktu, že na utkání už budou připraveni Senad Lulić, Patric nebo Lucas Leiva a ani jeho žádné větší problémy netrápí.

Jeho Biancocelesti mají za sebou hodně náročný první duel, který odhalil slabiny týmu stejně jako jeho silné stránky. První na řadě byla samotná Neapol, která je opět pasována na jednoho z hlavních kandidátů na Scudetto. Lazio perfektně začalo a Ciro Immobile si z obránců Neapole dělal velmi často dobrý den. V závěru ale Římanům docházely síly a jejich hra upadávala. Vše dokonaly rychlé góly Milika s Insignem.

Nové posily, které vedení přivedlo za odcházející hráče, taktéž nezklamaly. Chvíli to ale bude trvat, než se tým sehraje. Trenér Inzaghi se opět bude spoléhat především na ty stálice, které mu pomáhaly v minulé sezoně. Lucas Leiva, Immobile, Milinković-Savić nebo Luis Alberto jsou připraveni a tahle konfrontace pro ně bude obrovskou zkouškou.

To si uvědomuje také stoper Francesco Acerbi, který k Juventusu řekl: "Juventus je prakticky vždy favoritem a dlouhodobě ukazuje, že právem. Je to skvělý tým, který nemá téměř žádné slabiny. Jeho kvalita v poslední době vzrostla i díky příchodu Cristiana Ronalda. A osobně se moc těším, že se proti sobě postavíme na hřišti. Bude to nová zkušenost. Uděláme všechno pro to, abychom získali tři body," hlásí stoper.

Prohra proti Neapoli fanoušky i hráče Biancocelesti hodně bolela. Lazio nebylo vyloženě horším týmem, ale po změně stran mu došly síly a druhou velkou šanci Ciro Immobile neproměnil. Právě schopnost efektivně proměňovat své šance bude klíčová, pokud chce Lazio proti domácímu Juventusu uspět.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cancelo, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanić - Cuadrado, Dybala, Ronaldo - Mandžukić
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Wallace, Acerbi, Radu - Marušić, Parolo, Leiva, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto - Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.48 - 7.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - AC Milán  (sobota 20:30)
Gonzálo Higuaín, Pepe Reina a především Carlo Ancelotti, ještě před nedávnem tvořili historii Neapole respektive Milána a nyní stojí na opačné straně barikády. Neapol ve šlágru kola přivítá AC Milán a Carlo Ancelotti se proti Rossoneri postaví v soutěžním zápase vůbec poprvé od doby, kdy po úspěšných letech v roce 2009 milánský velkoklub opustil.

Devětapadesátiletý rodák z Reggiola vyhrál v letech 2001-2009 s AC Milán vše, co se dalo, včetně nejprestižnější klubové trofeje Ligy mistrů, kterou ze tří finálových účastí ovládl dvakrát. Carlo Ancelotti opustil AC Milán v roce 2009 odkud zamířil do Chelsea a následně střídal jen ty nejlukrativnější adresy - Paris Saint-Germain, Real Madrid nebo Bayern Mnichov. V květnu byl pak představen jako nový kouč italského vicemistra SSC Neapol.

"Jsem v Neapoli, abych zde vyhrál ligový titul. Chtěl jsem se vrátit a trénovat v Itálii. Opravdu věřím v jejich projekt a doufám, že jim přinese mistrovský titul. Máme velkou kvalitu a stím i spojené důležité cíle," prohlásil nový kouč Neapole, jenž vůbec poprvé nastoupí proti AC Milán, svému někdejšímu zaměstnavateli, který vede jeho bývalý hráč Gennaro Gattuso. "Milán je charakteristický tím, že je stejný jako on. Pozorný, dobře organizovaný, kompaktní a agresivní," dodal Ancelotti. Napolitáni pod jeho vedením zvládli první kolo na půdě silného Lazia Řím a i když prohrávali, dokázali skóre otočit a zvítězit.

AC Milán vstoupí do nové sezony až zápasem na San Paolo. K prvnímu kolu kvůli janovské tragédii nenastoupil a tak se mohl ještě další týden připravovat na očekávané střetnutí. Neapol versus AC Milán nabízí hned několik taháků. Souboj Gattusa s Ancelottim je jen jedním z nich. Ještě nedávno oblékal dres Partenopei Gonzálo Higuaín, aktuální útočník Milána nebo Pepe Reina, který byl měl i v tomto zápase krýt záda talentovanému Donnarummovi.

Carlo Ancelotti bude na kraji obrany postrádat Ghoulama a mimo jsou i Meret a Younes. Ani Gattusova ekipa není kompletní. Kvůli problémům se srdcem musel na čas přerušit kariéru obránce Ivan Strinić, na odchodu je pak čerstvá posila Halilovič a Contiho se Zapatou do hry nepustí zranění. Ještě jeden zápas si pod trestem musí odpykat Hakan Calhanoglu.

Rossoneri neporazili Neapol od prosince roku 2014 a následně s ní ze sedmi případech pětkrát prohráli. V minulé sezoně vyhrála Neapol doma 2:1.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Hamšík, Zielinski - Callejon, Insigne, Milik
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Musacchio, Romagnoli, Rodríguez - Kessié, Bíglia, Bakayoko - Suso, Bonaventura - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.08 - 5.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo11004:03
2.Empoli FC11002:03
3.Juventus FC11003:23
4.SSC Neapol11002:13
5.US Sassuolo11001:03
 SPAL 201311001:03
 AS Řím11001:03
8.Udinese Calcio10102:21
 Parma Calcio10102:21
10.ACF Fiorentina00000:00
 Janov CFC00000:00
 AC Milán00000:00
 UC Sampdoria00000:00
14.Chievo Verona10012:30
15.SS Lazio10011:20
16.Turín FC10010:10
 Inter Milán10010:10
 Bologna FC10010:10
19.Cagliari Calcio10010:20
20.Frosinone Calcio10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (525)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele